Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wpisy otagowane : cukinia-faszerowana

ZAPIEKANKA ZIOŁOWA

anielka123buziolek

Muszę Wam się przyznać,że bardzo mi ta zapiekanka smakowała choć osobiście nie przepadam za cukinią czy kabaczkiem.Z warzywami zawsze byłam na bakier i tolerowałam jedynie marchewkę,groszek,fasolkę i kalarepkę no i oczywiście świeżą ,zerwaną z pnia kukurydzę polaną stopionym ,ciepłym masełkiem…mniam….Jednak ,kiedy prowadzę bloga próbuję nowych,niejadalnych dla mnie rzeczy.Zapewne zauważyliście,że na moim blogu dominuje mięso.Jestem okropnym mięsożercą ,ale też nie odmówię nigdy mącznych dań czy warzywnych.Dieta niezbyt zdrowa ,no cóż ,wszystkiego naraz nie można mieć.Powoli przekonuję się do wszelkich warzywnych nowości.A jak jest z tym u Was?A teraz przepis na cukinkę…:)
 
1 mała cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek mięty
szpinak
kilka listków rozmarynu
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki śmietany 12%
10 dag.startego sera żółtego

 

sól
pieprz kajeński
3 dag.masła do formy
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cukinie obieramy lub zostawiamy skórkę jak jest miękka,przecinamy na pół i usuwamy miąższ.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem(obficie).Układamy cukinię.Cebulę oraz czosnek obieramy,siekamy.Cebulę parzymy na kilka minut wrzątkiem ,aby zmiękła i odcedzamy.Posypujemy cebulą i czosnkiem cukinię i dno naczynia.Zawartość naczynia posypujemy solą oraz pieprzymy,skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy folią aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225stopni.Pieczemy ok.20 min.Miętę i szpinak oraz rozmaryn umyć,porwać listki i połączyć ze śmietaną oraz żółtym serem.Naczynie wyjąć z piekarnika,,zdjąć folię i posmarować cukinię śmietana z ziołami i posypać pieprzem.Zapiekać jeszcze 15 min.Podawać z pieczonymi ziemniakami.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci