Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wpisy otagowane : otreby-owsiane-firmy-Kupiec

BABKA PRZYJAŹNI NA ZACZYNIE HERMANA Z KOLOROWYM PIEPRZEM

anielka123buziolek

                       

Aby upiec taką babkę musimy zazwyczaj dostać w prezencie od zaprzyjaźnionej osoby zaczyn na ciasto z dołączoną instrukcją.ja taki zaczyn dostałam w tamtym roku i ku zaskoczeniu nikt nie miał przepisu na ten zaczyn.W tym roku sąsiadka mnie obdarowała  zaczynem i też bez przepisu na zaczyn,więc postanowiłam pogrzebać w internecie i odnaleźć przepis.Udało się,dziś mogę wstawić zdjęcia i przepis cały,abyście i wy mogli upiec to wspaniałe cisto i podzielić się zaczynem z przyjaciółmi.Kiedy przyjaciel cię nim obdarzy opiekujesz się tym zaczynem od 5 do 10 dni,postępując zgodnie z instrukcją:dokarmiacie Hermana i od czasu do czasu mieszacie.Po 5 lub 10 dniach dzielicie Hermana na 4 części,z jednej pieczecie ciasto ,a trzy inne ,wraz skopiowaną instrukcją,rozdajesz przyjaciołom.Natomiast jeśli nie mieszka w waszej miejscowości rodowita Niemka,która mogłaby cię obdarować zaczynem.możecie sami go przygotować ,i rozpowszechnić wśród przyjaciół i znajomych.A oto przepis na początkowy zaczyn i przepis na ciasto( istnieje bardzo dużo przepisów na ciasta z wykorzystaniem Hermana).

 

               

 

ZACZYN:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

100g.mąki pszennej

1 łyżka cukru

pół opakowania suchych drożdży

200ml.ciepłej wody

później dodać;

-100 g mąki

-150 g cukru

200ml.ciepłego mleka

Przygotowanie Hermana:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę wsypujemy do miski(przesiać) zamykanej,lub przykrywać ściereczką.Dodać drożdże i cukier,wymieszać.Wlać 200 ml.ciepłej wody.Składniki mieszać wyłącznie łyżką drewnianą,zaczynając od środka,na gładkie ciasto.Miskę zamknąć lu zakryć ściereczką.Ciasto trzymać dwa dni w ciepłym miejscu,od czasu do czasu mieszając.Następnie wstawić na 24 godziny do lodówki.Od tego momentu z zaczynem postępuje się tak,jak zaczynem otrzymanym w prezencie.

Dzień pierwszy;

`~`~~~~~~~~~~~~~

własnie otrzymaliście Hermana.Wlejcie zaczyn do miski i przykryć go ściereczką, niech zaczyn odpoczywa.

 

Dzień drugi;trzeci i czwarty;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zaczyn należy raz zamieszać.

 

Dzień piąty;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

przełożyć Hermana do większego pojemnika(zamykanego) nakarmić mąką 100 gr.,cukrem 150gr.,mlekiem 200 gr.Zamieszać drewnianą łyżką(Herman nie powinien mieć kontaktu z metalem).

 

Dzień szósty,siódmy ,ósmy i dziewiąty;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ciasto należy raz zamieszać.

 

Dzień dziesiąty;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Herman jest znowu głodny.Nakarm go tak jak w dniu piątym.Podzielić Hermana na 4 części.Z jednej upiec ciasto resztę oddać przyjaciołom.

 

                 KLASYCZNE CIASTO HERMANA

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

                  

 

1 porcja zaczynu Hermana

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej (ja dałam 1 szklankę i  3/4 szklanki mąki pszennej i 1 łyżkę  otrąb pszennych firmy Kupiec) )

1/2 szklanki cukru

szczypta cynamonu

(ja dałam 1 łyżeczkę tłuczonego pieprzu kolorowego)

1 szklanka rodzynek(ja je moczyłam w koniaku)

1 szklanka orzechów laskowych

(dodałam trochę fig suszonych)

1/2 szklanki oleju

(i pól czekolady gorzkiej pokruszonej)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Podane składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto.Umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie i wysypanej bułką tartą(ja wysypałam otrębami pszennymi Kupiec.Piec w 180 stop.przez 45 minut.

 

                

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci