Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wpisy otagowane : burak-czerwony

KOTLECIKI SKANDYNAWSKIE

anielka123buziolek

Ciekawy pomysł na kotlety lub pulpety .Dodatek buraczka nadaje im bardziej ciekawszy smak  i są bardziej soczystsze, a sos jest aksamitny i ma smak sosu pieczeniowego.Kotleciki są naprawdę smaczne:-) .

 

40 dag.mielonego mięsa wieprzowo- wołowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 buraczek ugotowany i starty drobnej tarce

150 ml.wody lub mleka

margaryna do smażenia

600 ml.wody

1 kostka rosołowa wolowa

Sos:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

500 ml.wywaru z kotlecików

3-4 łyżki mąki

margaryma na zasmażkę

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

2 łyżeczki soli

*************************************

Wszystkie składniki(oprócz kostki wołowej i wody) wymieszać.Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.Wyrabiamy na gładką masę i formujemy kotleciki.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok.5 minut.,odwracając od czasu do czasu.Kostkę wołowa rozpuszczamy w wodzie i wkładamy do niej kotleciki.Gotujemy na bardzo małym ogniu ok.10 minut.Kotleciki wyjmujemy na talerz,a z wywaru robimy sos.Wywar wlewamy do rondelka,przyprawiamy solą i pieprzem.Do rozgrzanego tłuszczu na pateni dodajemy mąkę i smażymy ,aż sos zbrązowieje.Do zasmażki wlewamy powoli wywar,tyle , aby zasmażka uzyskała odpowiednią konsystencję.Zawartość patelni wlewamy do garnka,i wkładamy kotleciki i gotujemy 8 minut ma bardzo małym ogniu.Podajemy z kaszą lub z ziemniakami.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci