Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wpisy otagowane : maslo

ŚNIEŻNY TORCIK

anielka123buziolek

Prosty,łatwy torcik do zrobienia.W środku krem z czekolady,Podpłomyki Delikatesowe z Cukrem firmy Kupiec ,a po wierzchu chrupiąca polewa migdałowa,która jest fantastyczna w smaku.Bardzo Wam go polecam.Mięciutki ,a zarazem chrupki,pycha...

 

Polewa migdałowa:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 op.podpłomyków delikatesowych firmy Kupiec

0.5 szkl.cukru

10 dag.płatków migdałowych

Krem:

~~~~~~~~~~~~~~~

2 szkl.mleka

1 op.proszku budyniowego o smaku wanilii z cukrem

20 dag.masła

15 dag.gorzkiej czekolady

6 łyżek cukru

7 łyżek cukru pudru

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Robimy najpierw masę:gotujemy budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu,studzimy i ucieramy z masłem  i cukrem pudrem na puszystą masę.Czekoladę topimy w kąpieli wodnej,studzimy i wlewamy do masy .Mieszamy.

teraz robimy polewę migdałową:masło topimy na małym ogniu,dodajemy cukier i mieszając gotujemy 5-10 minut.dodajemy migdały.

Podpłomyki przekładamy masą czekoladową i na samym wierzchu polewamy polewą migdałową.Cały torcik wkładamy do lodówki.dobry jest na drugi dzień a i w pierwszy po paru godzinach jest super.Smacznego.


 

 


JAK ZROBIĆ MĄKĘ MAŚLANĄ

anielka123buziolek

Zapewne zapytacie - a co to za mąka?- i do czego służy?Już odpowiadam.Jest to rodzaj zasmażki na zimno hmm dla leniwych:-) którą możemy przechowywać około tygodnia w lodówce.Takiej zasmażki można użyć w każdej chwili,dodając pożądaną ilość do gorącej potrawy ale najpierw  trzeba ją wymieszać z gorącym płynem i dopiero wlać do potrawy.

 

2 kopiaste łyżki masła

2 łyżki mąki

******************************

Mąkę zagniatamy z masłem i schładzamy.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci