Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wpisy otagowane : cukinia

CUKINIOWE CIASTECZKA Z ANCHOIS

anielka123buziolek

Przepis robiony według przepisu na francuskie ciasteczka z jabłkami.Świetna przekąska na imprezy l

 

1 ciasto francuskie

1 cukini

fileciki anchois

sól,cukier

1 szkół.wody

**********************

Ciasto rozmrozić,pociąć wzdłuż na pasy o szer. 2 cm.Cukinię umyć i osuszyć,pokroić w cieniutkie plasterki.Wodę zagotować z cukrem i solą,wrzucić plasterki cukini i gotować na małym ogniu chwilę ,aż zmiękną.Wyjąć i odcedzić.Układać plasterki cukini do 3/4 długości ciasta,tak aby troszkę wychodziły poza ciasto,pod spodem cukini układany wzdłuż całego ciasta fileciki anchois, luźno zwijamy i wkładamy do papilotów na muffinki.Pieczemy ok.20 minut w 200 stopniach.

ZIOŁOWY CHŁODNIK

anielka123buziolek

                       

Na wakacje przyjechała moja Nikolka,którą od małego zachęcam do gotowania i pieczenia.Razem wymyślamy ciekawe potrawy,i pieczemy niesamowite ciastka.Teraz padło na tę pyszną zupę ziołową ze świeżych ,dojrzałych pomidorów,pociętych ziół przyprawiające swym zapachem o zawrót głowy.Siostrzenica moja, Aga dostarczyła nam jako talerzy maleńkie,świeżo zerwane cukinie i danie gotowe...ale było zabawy kiedy sok z miksowanych pomidorów wylądował nam na twarzy.Uwielbiam takie dni,kiedy jestem tak blisko z moją rodziną:)).

 

1 kg.dojrzałych pomidorów

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki posiekanych świeżych ziół(bazylii,tymianku,natki pietruszki)

3 łyzki oliwy z oliwek

małe cukinie 

sól morska 

pieprz młotkowany

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Z cukinii odciąć górę,wydrążyć środek,nie wyrzucać,sparzyć je we wrzątku i schłodzić w zimnej wodzie,aby nie straciły koloru.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy drobno.Cebulę obieramy i siekamy.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę rozcierając go ze solą.Pomidory miksujemy z miąższem z cukinii,cebulą,czosnkiem i oliwą ,niezbyt dokładnie.Dodać zioła i przyprawić solą oraz pieprzem.Chłodnik podajemy w cukinii.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci