Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wpisy otagowane : indyk

FILETY Z INDYKA W BIAŁYM SOSIE

anielka123buziolek

 

                        

Delikatne mięso przyprawione majerankiem,słodką papryką,gałka muszkatołową, podlane pysznym wytrawnym białym winem oto co dziś Was czeka w przepisie.Danie bardzo smaczne i zdrowe.Zapraszam.

 

3 piersi z indyka

2-3 łyżki oleju

sól

pieprz

mąka

1 duża cebula

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%

majeranek

słodka papryka

gałka muszkatołowa

garść drobno posiekanej natki pietruszki

````````````````````````````````````````````````````

Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w  grubą kostkę.Oprószamy solą,pieprzem i mąką,po czym krótko rumienimy na mocno rozgrzanym tłuszczu(na patelni).W garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki.Do cebuli wrzucić podsmażone mięso i wlać wino.Gotujemy parę minut do wyparowania alkoholu.Dodajemy wodę z mąką,doprowadzamy do wrzenia,przyprawiamy majerankiem,słodką papryką w proszku oraz solą i pieprzem do smaku.Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15-20 min.Zabielamy sos śmietaną i posypujemy natką pietruszki.Podajemy z ziemniakami z masłem.Smacznego.


GULASZ Z INDYKA

anielka123buziolek

U mnie roboty remontowe,bałagan na całego ,że tylko siąść i płakać,i jeszcze wychodzę na idiotkę bo się nie znam na  wyliczaniu wełny mineralnej czy folii,pytam się ,a od czego są faceci i fachowcy,czy ja nie mogę po prostu być sobie kobitką co się na tym nie zna,czy ja muszę się na wszystkim znać?Czy to źle ,że wolę gary?Ale jeść to wszyscy pierwsi...Do kaduka!!!!Gulasz przygotowałam z piersi indyczej,różnokolorowych papryk i grzybków suszonych i  Soli Ziołowej Młynek firmy Prymat.Mój brat, aż palce oblizywał ha ha i sama też byłam zadowolona z efektu.Zazwyczaj robię  z mięsa wołowego ,ale już nie miałam ,a i brat za wołowiną nie przepada.Tak więc mamy gulasz z indyka.Pozostałości gulaszu wykorzystałam na kolację i zrobiłam placki po węgiersku-pycha ,ale się wszyscy opychaliśmy,będę musiała częściej je sobie robić:)).

                        SÓL ZIOŁOWA  MŁYNEK FIRMY PRYMAT

To już moja trzecia najlepsza przyprawa,którą będę stosować w swojej kuchni,choć  firma Prymat ma naprawdę dobre przyprawy i tez często z nich korzystam ,ale akurat do tych trzech,czyli Sól Morska,Sól ziołowa i Rozmaryn ,mają w mojej kuchni specjalne miejsce:).A teraz trochę coś na temat o Soli Ziołowej.Świetna kompozycja soli morskiej i przypraw,pełne kawałki  cebuli i ziół(uwielbiam ją sypać na kanapki z pomidorem).Zawiera w sobie ,cebulę, czarny pieprz,słodką paprykę,bazylię,chili,cząber,białą i czarną gorczycę.Dobra jest do dań z warzyw i  sałatek.Kupić ją można w młynku ,który jest łatwy w obsłudze i szybko pomoże nam przyprawić nasze danie.Ładnie się prezentuje ,więc możemy wystawić go na stół .Idealnie odmierza ilość pożądanej  soli.Można jej używać właściwie do wszystkiego.Do sosów,zup i mięsa.Polecają ją dla osób,które szukają nietypowych smaków w kuchni ,i wykluczają tym przesolenie przygotowanej potrawy.Kochani ja ją też bardzo polecam:)))...
 
 
A teraz przepis:
 
0.5 kg.mięsa z piersi indyka
3 różnokolorowe papryki słodkie
2 duże cebule
garść namoczonych na noc suszonych grzybków
100 ml.karmelu czyli cukru rumianego(przepis będzie opublikowany zaraz po wpisie o gulaszu)
Sól Ziołowa Prymat
pieprz młotkowany
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona i papryka słodka wędzona dla smaku
liść laurowy i 3 kulki ziela anielskiego
masło
ok.1 szkl.bulionu
mąka pszenna ok.łyżki do zaprawienia sosu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mięso indycze kroimy w większą kostkę (jak na gulasz),posypujemy solą i pieprzem,paprykami.Cebulę obieramy,kroimy cienko w piórka,papryki w paski lub kosteczkę, dodać do mięsa i do lodówki na całą noc.Mięso przejdzie przyprawami i da nam wspaniały smak.Bierzemy łyżkę masła,rozgrzewamy rondel na ogniu,topimy masło.Wrzucamy przemacerowane mięso do rondla,i przykrywamy pokrywką.Dusimy, aż mięso zmięknie ok.30-45 min. na małym ogniu.Od czasu do czasu mieszamy w rondlu mięso ,aby nam się nie przypaliło,a gdyby sos wyparował podlewamy wodą,żeby się uformował sos zawiesisty,dorzucamy namoczone grzybki suszone,i zawsze szczelnie przykrywamy pokrywką.Na koniec duszenia oprószmy mięso mąką pszenną,wymieszać łyżką drewnianą,dolać 100ml. karmelu (da nam piękny kolor i smak),bo sos musi być ciemny,i szklankę bulionu rosołowego,podduszamy jeszcze troszkę,przyprawiamy do smaku i gotowe.Podajemy z kaszą  lub z kluskami.Smacznego.
 
                            
 
 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci