Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

Wpisy otagowane : przecier

PRZECIER Z DYNI DO CIAST

anielka123buziolek

 

Ostatnio zostałam mile obdarowana przez koleżankę wielką,pomarańczową dynią,i zaczęłam się zastanawiać co ja mam z nią zrobić.Obszukałam wszystkie przepisy jakie mam i znalazłam dwa,które mnie zaciekawiły.Troszeczkę zmodyfikowałam dodając tu i ówdzie  coś od siebie , i myślę  że nieźle wyszło.Postanowiłam zrobić dynię w trzech wariantach:
-dynię z przepisu Olgi Smile z pomarańczą ,cynamonem i imbirem(a ja dodałam do tego miętę z krzaka i kardamon, a cytryny zastąpiłam limetką.
-dynię z prawdziwą laską wanilii
– i przecier dyniowy(ale nie słodki,który można używać do pieczenia ciasta z dyni.
Zaczynamy od przecieru:
 1 dynia
100ml.wody-200ml.
pół łyżeczki-1 kwasku cytrynowego
sól
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dynię obrać,usunąć pestki(ja je suszę i potem mam na zimowe dni co dłubać).Miąższ drobno pokroić,wrzucić do garnka.Wodę rozmieszać z kwaskiem cytrynowym i zalać dynię,posolić do smaku.Dusimy na małym ogniu ,aż dynia się zrobi miękka i rozpadnie.Miksujemy lub przecieramy przez sito.Wkładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.Pasteryzujemy 20 min.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci