Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SŁOICZEK PEŁEN MARZEŃ

anielka123buziolek

IMG_20170915_162354

Co jest potrzebne , aby dobrze rozpoczač dzień?Oczywiście zdrowe ,pyszne i lekkie śniadanie.Dzis propozycja śniadania w słoiczku pełnego owoców, płatków i twarożku.Zapraszam!.

 4 szkl.platków kukurydzianych

30 dag.lekkiego twarożku

3-4 brzoskwinie

6 śliwek świeżych

6 świeżych fig

1 łyżeczka miodu lawendowego

**********************************************

Płatki zmiksować w blenderze lub pokruszyć.Każde owoce osobno zmiksuj na papkę.Twarozek utrzyj z miodem lawendowym.

Do pucharków wkładamy warstwami płatki kukurydziane , twarożek z miodem , zmiksowane śliwki i brzoskwinie.Smacznego.

KASINA PASTA PIECZARKOWA DO CHLEBA

anielka123buziolek

IMG_20170921_142753

 Kolejna , świetna pasta do kanapek , prosta w wykonaniu i pioruńsko dobra , zwłaszcza z bułeczkami z soczewicy ( przepis niedługo na blogu ).Przepis pochodzi od mojej przyjaciółki Kasi M.za co jej bardzo dziękuję.

25 dag.pieczarek

1 cebula

Olej

sól i pieprz do smaku

3 ząbki czosnku

3 łyżki majonezu - ja dałam jedną łyżkę śmietany

*********************************************************

Pieczarki i cebulę obrać i drobno zetrzeć na tarce lub posiekać.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę,dodać grzyby i smażyć przez kilka minut na dużym ogniu.Posolić i popieprzyć,wystudzič.Dodać majonez lub śmietanę albo jogurt naturalny i wymieszač.Podawać z pieczywem.Smacznego!.

 

JAK MROZIĆ MLEKO

anielka123buziolek

95909308264_yfyxqwqdrkprnszprwau

 Nie każdy wie że mleko można zamrozić ,kiedy nie zużyjemy go w całości lub gdy data jego ważności ma zaraz minąć.A przecież często mam zachcianki na naleśniki lub gofry , albo kakao wieczorową porą ,i nagle się okazuje , że nie mamy mleka , wtedy jak nic przychodzi nam z pomocą  pyszne m, zdrowe , mrożone mleko.Ja mleko rozlewam do pojemników o pojemności 250 ml.gdyz taką ilość raz dziennie zużywam , najczęściej do płatków lub mącznych dań.Kochani polecam Wam wypróbować ten sposób na przechowywanie mleka !.Spożywamy je wciągu 3 miesięcy!.Rozmrażamy mleko  w lodówce ,nie gotujemy i nie podgrzewamy ,ponieważ możemy się rozchorować gdyż  wtedy rozmnażają się bakterie!.

BUŁECZKI Z SEREM

anielka123buziolek

IMG_20170928_173959

 Przepyszne ,słodkie drożdżówki zapamiętane z dzieciństwa.Przepis bardzo polecam.Takie bułeczki przygotowałam dla mojej rodzinki.Znikły bardzo szybko w otwartych buziach dzieci i brata ha ha :)

                                                                                                          

35 dag.mąki pszennej

35 g.drożdży

3/4 szkl.mleka

2 żółtka

1/3 kostki margaryny

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

Farsz z sera :

***********************

40 dag.sera twarogowego

1 jajko

1 łyżka cukru marcepanowego

kilka kropel olejku migdałowego

 1 łyżka masła miękkiego

1 łyżka cukru pudru

***************************************

 Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. Do połowy mleka dodajemy pokruszone  drożdże,  łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewany  mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, zaczyn drożdżowy , resztę mleka a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie co ciasto nam będzie rosło robimy nadzienie z sera ucierając go z żółtkami ,cukrem pudrem ,cukrem marcepanowego, masłem , i olejkiem migdałowym na jednolitą masę.

 Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ponownie.Wałkujemy na kształt prostokąta i smarujemy nadzieniem twarogowym.Nakładamy  jeden dłuższy bok do środka a potem następny nakładamy drugi bok.

Ciasto tniemy na 8 równych kawałków.

Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy ( skręcamy w pół) jeden z końców o 180 stopni.Tak robimy z resztą kawałków.

Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy żółtkiem.Pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce i polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.Smacznego!.

SAŁATKA Z DYNIĄ

anielka123buziolek

 

IMG_20171009_125729

Jeśli zostaną Wam resztki po zapiekance z dyni , możecie przygotować ,świetną ,lekką dietetyczną sałatkę na kolację.

1 sałatą rzymska

1 cebula półplastry

zapiekana dynia w przyprawach

1 ogórek zielony

kilka pomidorków Cherry

olej lniany

**********************************

Sałatę opłukać ,osuszyć i porwać na kawałki, ułożyć na talerzu lub w misce.Posypac cebulą , obranym zielonym ogórkiem pokrojonym w półtalarki i posypać pomidorami Cherry.Na samym wierzchu ułożyć zapiekaną dynię i polać lekko olejem.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci