Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

NALEŚNIKOWE CALDZONE

anielka123buziolek

IMG_20180609_173046

 Moją słabością jest pizza i naleśniki , i dlatego uwielbiam łączyć te dwie potrawy gdyż z tego wychodzi wyjątkowe danie.Dziś przygotowałam szybką i ciepłą  przekąskę  na bazie skladników do pizzy zastępując jednakże ciasto drożdżowe naleśnikiem.

Naleśniki 4 sztuki

12 plasterków ser żółtego

Keczup

Oregano,bazylia ,czosnek granulowany

8 plastrów szynki konserwowej

papryczki zielone

plastry pomidora

sałata

*****************************

 1 . Naleśniki posmarować keczupem ,przyprawić ziołami i czosnkiem .

2 . Ułożyć po 2 plastry sera żółtego.

3 . Na ser ułożyć po 2 plastry szynki konserwowej i posypać posiekanymi papryczkami ,ułożyć plasterki  pomidora.

4.Znów ułożyć 2 plastry sera żółtego.

5 . Naleśniki ułożyć na patelni i opiece z jednej i drugiej strony na małym ogniu , aż ser się roztopi.Smacznego!.Podawać z sałatą.

 

 

ZUPA PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI

anielka123buziolek

Zdjecie0724

 

Moja ulubiona zupa pieczarkowa z klopsikami. 

2 litry bulionu
1/2 kg.pieczarek dużych
5 porów białych
1/2 kg.mięsa mielonego
4 serki topione śmietankowe
przyprawy do smaku
łyżeczka masła
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dwa litry bulionu zagotowujemy.Pory czyścimy,płuczemy,kroimy w plasterki,szklimy na maśle.Pieczarki czyścimy,kroimy w plasterki i wrzucamy wraz z porami do zupy.Mięso mielone przyrządzić na kotlety(bez bułki).Formujemy małe pulpeciki,wkładamy do zupy,gotujemy ok.20 min.Dodajemy serki topione i gotujemy jeszcze 3 min.Przyprawiamy do smaku.Smacznego.

 

SAŁATKA Z GRILOWANYM KURCZAKIEM I CZOSNKIEM

anielka123buziolek

 IMG_20180723_120126

 Kto nie lubi przepysznej sałatki z warzywami , kurczakiem i ze smacznym sosem.To nie jest sałatka tradycyjna  lecz zmodyfikowana przez wspaniałego kucharza polskiego pochodzenia  zwanym panem K.mieszkającego od lat w Kanadzie od roku 1973 .Od tego czasu wyrobił sobie markę jako Chef Cuisine w wielu eleganckich restauracjach i hotelach w Kanadzie  , a ja uwielbiam jego autorskie książki i przepisy.Dzis dzielę się jednym z nich na pyszną sałatkę z kurczaka.Zapraszm.

Przepis na 4 porcje :

4 filety ( każdy po 115g każdy ) z piersi kurczaka

115 g.boczku pokrojonego w kostkę

1 ząbek czosnku

2 żółtka

1 łyżeczka musztardy

2 łyżeczki cukru

szczypta pieprzu cajune

375 ml.oliwy

3 łyżki soku z cytryny

po 1/4 łyżeczki tymianku , bazylii , oregano , soli , pieprzu

1 główka sałaty rzymskiej , umyta

pomidorki koktajlowe 

kilka czarnych oliwek

*****************************************************************

 1 . Piersi kurczaka zapiekać na ruszacie przez 6 minut z każdej strony , až będą dopieczone w środku.

2 . Boczek przysmażyć , aż będzie kruchy , tłuszcz odlać , mięso wystudzić.

3 . Podczas pieczenia kurczaka , do malaksera włożyć czosnek , żółtka , musztardę , cukier i pieprz cajenne.W trakcie mieszania dodawać olej cienkim strumieniem , aż mieszanina nabierze konsystencji majonezu.

4 .Wymieszać sok z cytryny i przyprawy.

5 . Sałatę pociąć na małe kawałki i włożyć do dużej miski .Wymieszać z sokiem z cytryny.Ulożyć na schłodzonych talerzach .

6 . Kurczaka pociąć w kawałki i umieścić na talerzu , posypać boczkiem , oliwkami   i pomidorami.

7 .Sałatkę polać sosem  majonezowym.

 

 

 

GAR DLA CHŁOPA

anielka123buziolek

GAR_CHLOPA_400x400

 Bardzo treściwe w męskim stylu jadło bez dodatkowych ulepszaczy w stylu torebki gotowego produktu do jego zrobienia.:) Zapraszam.

20 dag.fasoli

60 dag.ziemniaków

1.5 litra wody

5dag.słoniny

5 dag chudego  wędzonego boczku

2 duże cebule

1 łyżka suszonego majeranku

sól

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 .Dzień wcześniej fasolę namoczyć

2 .Fasolę ugotować.

3 . Ziemniakii  boczek pokroić w kostkę,zalać wodą i ugotować do miękkości.Następnie dodajemy fasolę.

4 . Cebulęi słoninę przesmażamy na tłuszczu i również dodajemy do zupy, doprawiamy solą i majerankiem.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.Smacznego.

KURCZAK DUSZONY W SOSIE MUSZTARDOWO -CHRZANOWYM

anielka123buziolek

IMG_20180505_152727

 Najdelikatniejszy kurczak jakiego jadłam , w ciepłym słodko ostrym sosie.Przepis może dietetyczny , w sam raz dla osób na diecie , ale też dla wszystkich co lubią tradycyjne dania kuchni polskiej.

1 paczka mięsa z udek bez kosci

1.5 szkl -2 szkl. bulionu z kury

3łyżki chrzanu delikatnego

2 łyżki stołowej musztardy

1 małe opakowanie jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

miód do smaku ok . 1 łyżki

1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody.

************************************************************************

1 .Mięso z udek umyć , osuszyç.

2 . W rondlu zagotować bulion z kury , włożyć mięso , posolić.Dusić do miękkości.

3 . W miseczce wymieszać musztardę , chrzan i miód .Wlać całość do mięsa , chwilę pogotować.

4 .Wycisnąć czosnek , wlać mąkę ziemniaczaną , minutkę pogotować , zgasić ogień i wlač jogurt naturalny.Doprawic białym pieprzem.Smacznego.

5 . Podajemy z ziemniakami lub makaronem.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci