Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

FARSZ DO KROKIETÓW PAPRYKOWO PIECZARKOWY

anielka123buziolek

IMG_20180121_141318

 Dziś farsz do krokietów  na bazie sera żółtego , papryki i pieczarek.

500g.pieczarek

1 papryka czerwona świeża

10 dag.startego żółtego sera

1cebula

sól

pieprz

natka pietruszki

1 ząbek czosnku

5 dag.masła

***********************************

1. Pieczarki oczyścić ,obrać i pokroić na plasterki.

2.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę.

3. Cebulę obrać i drobno posiekać ,wrzucić na gorące masło i dusić do miękkości wraz z pieczarkami i czosnkiem posiekanym drobno.

4.Do uduszonej cebulki z pieczarkami dodać paprykę czerwoną , chwilę jeszcze poddusić,dodać posiekaną natkę pietruszki , przyprawić porządnie pieprzem i solą.Zdjać z ognia ,wsypać starty żółty ser , wymieszać .

5.Farszem nadziewać naleśniki.Usmazyc na złoty kolor.Smacznego!.

BABKA GRAŻYNKI

anielka123buziolek

babka_grazynki1

 

5JAJ
1SZKL.MĄKI
1SZKL. MĄKI ZIEMNIACZANEJ
1SZKL.CUKRU
1SZKL.OLEJU
1MAŁY PROSZEK DO PIECZENIA
1 MAŁY CUKIER WANILIOWY
ZAPACH DO CIASTA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM.DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ Z PROSZKIEM,MAKE ZIEMNIACZANĄ,OLEJ A NA KOŃCU UBITĄ PIANĘ Z BIAŁEK.PIEC W 200 ST. PRZEZ OK.50MIN.

MÓJ ULUBIONY BISZKOPT Z MĄKI KRUPCZATKI

anielka123buziolek

Zdjeciebiszkopt_21

 Przepis na większą , podłużną blaszkę.

6JAJ
3/4SZKL.CUKRU
2ŁYŻECZKI PROSZKU
1 i1/4 szkl.mąki krupczatki
3/4szkl.mąki ziemniaczanej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Jajka rozdzielić.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem.Dodać po jednym żółtku.Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać ucierając ciasto.Piec 30min.w 180st.Smacznego.

ZALEWAJKA

anielka123buziolek

Zdjeciezalewajka

Smakuje jak żurek ale jest smaczniejsza niż on  z powodu suszonych grzybków.
 
3  dag.grzybków suszonych
75 dag.ziemniaków
20 dag.kiełbasy wędzonej lub boczku
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 ziarnka ziela ang.
1 liść laurowy
1 szkl.zakwasu
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
5 dag.słoniny
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Grzybki suszone namaczamy dzień wcześniej.Ziemniaki,kiełbasę kroimy w kostkę.Cebule i czosnek drobno siekamy.Do garnka wlewamy 2 i 1/2 litra wody,wrzucamy ziemniaki,kiełbasę,cebulę,ziele ang.,liść laurowy i odcedzone grzyby.Zakwas mieszamy ze śmietaną  i czosnkiem,wlewamy go gdy ziemniaki są już półmiękkie.Gotujemy jeszcze 20-30 min.Przyprawiamy już pod koniec gotowania solą i pieprzem.Słoninę kroimy drobno i przetapiamy na patelni na złociste skwareczki.Posypujemy nimi gotową zupę .

NALEŚNIKI NA OSTRO Z WARZYWAMI I SOSEM Z CURRY

anielka123buziolek

IMG_20180318_210933

 Jeśli lubicie coś nie typowego,oryginalnego,zaskoczyć ch znajomych to te danie w zupełności Wam wystarczy...U mnie się udało!:)Koleżanka myślała ,że wpadła na ot takie sobie naleśniki ,może jakieś słodkie,a tu takie zdziwienie...pierwszy kęs delikatny ,pyszny,potem lekko ostry a na koniec piekący.Oczywiście można zmniejszyć ilość papryczki chilli.Sos bardzo uzupełnia to danie ,i zabija ostry smak...polecam!

 

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~

25 dag.mąki

3 jajka

500ml.mleka

1 cebula

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1/2 łyżeczki łagodnego curry  

sól morska 

olej do smażenia

 

Farsz:

~~~~~~~~~~~~~~~

2 kolorowe papryki

1 papryczka chilli

pęczek dymki 

30dag.drobnych pieczarek

1 mała cukinia

2 łyżki oleju

1 łyżeczka starta imbiru

1/2 łyżeczki utłuczonej kolendry

pęczek szczypiorku do obwiązania sakiewek

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz czarny utłuczony

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:

mąkę,jajka i mleko ,oliwę,miksujemy.Dodajemy startą na tarce cebulę i posiekany szczypior.Przyprawiamy curry i solą .Odstawiamy.

Przygotowujemy teraz farsz:

pieczarki i cukinię kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,wkładamy starty imbir i utłuczoną kolendrę,smażymy razem ok.1 min.Do podsmażonych przypraw wrzucamy warzywa,smażymy razem ,mieszamy ,ok.3-4 min.Przyprawiamy solą i pieprzem,sokiem z cytryny,podlewamy odrobiną wody(kilka łyżek) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min.Smażymy naleśniki na małym ogniu,na każdym układamy farsz i przewiązujemy szczypiorkiem.Podajemy gorące z sosem curry.

Sos Curry:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 jogurt grecki

1 pożądna łyżeczka curry

sól morska lub inna

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wszystko razem wymieszać i gotowe.Polewamy nim naleśniki.Smacznego.

               

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci