Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

A ' LA BARSZCZ BIAŁY NA KIEŁBASIE Z MAKARONEM

anielka123buziolek

IMG_20170325_141920

Prosty przepis na biały barszcz bez chrzanu , który najlepiej smakuje z makaronem.

1 kiełbasa czosnkowa

3 łyżki octu

Duży kubek śmietany 18%

Pęczek natki pietruszki

Liście laurowe

Ziele angielskie

Porcja włoszczyzny

Sól

Pieprz

Makaron

*************************************

Do garnka wlewamy ok.1.5-2 litry wody,solimy .Dodajemy kiełbasę i oczyszczone ,starte warzywa,ziele angielskie i liść laurowy oraz pieprz.Wszystko gotujemy z 15 minut.Dodakemy makaron i gotujemy dotąd ,aż makaron będzie miękki.Zabielamy śmietaną i dodajemy octu.Chwilę gotować.Posiekaną natkę dodać na sam koniec.Barszcz podajemy od razu.Smacznego!.

JABŁKA KARMELIZOWANE W CYDRZE Z TAGLIATELLE

anielka123buziolek

 IMG_20170127_1216161

Dziś propozycja na lekki , słodki obiad  z przepysznym i jabłuszkami i cydrem 

1 op.makaronu tagliatelle

3 łyżki cukru trzcinowego

3 obrane jabłka

150 ml.cydru

odrobina wody

******************************

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozpuścić cukier ,podgrzewać , aż stanie się złocistobrązowy.Następnie obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodać do karmelu.Gotować 5 minut by owoce trochę się zarumieniły , po czym wlać ostrożnie cydr.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu,od czasu do czasu obracając jabłka ok.5-10 minut, aż staną się zlocistobrązowe i miękkie , ale nierozpadające  .Jeśli cydr wyparuje zanim jabłka będą miękkie ,wlać na patelnię odrobinę wody.Smacznego.

DIP WASABI

anielka123buziolek

_20170328_000705

Japoński DIP do mięs , sushi , jajek.Wasabi to Chrzan japoński, wasabia japońska, wasabi – gatunek rośliny z rodziny kapusta tych.Niestety ja użyłam proszku , na którą okazało się ,że jestem uczulona , spuchłam jak pączek.Okazało się ,że proszek ma barwniki i różne dodatki , czego nie ma prawdziwe wasabi , ale i tak bardzo mi smakowała.Pasta jest bardzo ostra , więc nie przesadzajmy z jej jedzeniem ha ha...

1 łyżka wasabi ( pasty lub proszku)

5 łyżek kwaśnej śmietany

************************************

Wszystko ze sobą wymieszač i odstawić.Smacznego!.

JAPOŃSKI DIP PONZU

anielka123buziolek

IMG_20170323_181245

DIP ten używa się do wołowych steków , ale ja wypróbowałam go też z jajkami i smakowało fenomenalnie.Ostry ,a zarazem delikatny w smaku ze względu na cukier.Świetny do maczania kawałków mięsa jak i polania nim jajek.

4 łyżki sosu sojowego

Sok z 1 limonki

Duża szczypta płatków chili

mała szczypta białego cukru

Odrobina wody

****"******************************

Wszystkie składniki dołu ponzu wymieszać ze sobą i dolać odrobinę wody,mieszać , a kiedy cukier się roztopi , odstawić.Smacznego!.

MIESZANKA PRZYPRAW DO MIĘSA

anielka123buziolek

IMG_20170323_180933Dziś polecam zestaw przypraw do natarcia odświętnych mięs.Taka mieszanka świetnie pasuje do wieprzowiny jak też jagnięciny.Ostrość musztardy i czosnku nadaje przyjemną kruchość mięsie a anyż , goździk i rozmaryn , cudowny zapach i orientalny lekko posmak.Polecam.

6 goździków

3 gwiazdki anyżu

1  i 1/2 łyżeczki rozmarynu

3 ząbki czosnku

1 łyżka musztardy Dijon lub innej

1 łyżka soli

********************************

Do młynka wsypać wszystkie suche przyprawy.W malakserze zmiksować czosnek z solą ,wsypać zmielone przyprawy i musztardę,zmiksować na pastę.Pastą nacierać mięso i wstawić je na całą noc do lodówki aby smaki się połączyły.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci