Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SAŁATKA Z KURCZAKA Z FASOLĄ

anielka123buziolek

IMG_20180121_140119

 Kolejna odsłona sałatki jarzynowej , też bardzo smaczna ale z dodatkiem pysznego kurczaka i fasoli.

1 duża pierś z kurczaka

przyprawa uniwersalna

4 ugotowane ziemniaki w mundurku

0.5 ugotowanego selera

2szt.pietruszki

5 ugotowanych na twardo jajek

1jabłko

1puszka kukurydzy

1puszka groszku z marchewką1 puszka białej fasoli

1 majonez

2 łyżki musztardy

biała część pora

3 ogórki kiszone

Sól i pieprz

********************************************

1. Surowe warzywa ugotować do miękkości w skórce, obrać i pokroić w kostkę ,włożyć do miski.Ziemniaki obrać i posiekać w drobną kostkę, dołożyć do reszty warzyw.

2. Kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w kostkę , przyprawić , obsmażyć na złoty kolor na patelni, wystudzić.

3. Warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i dodać do reszty.

4.Por umyć i pokroić drobno w kosteczkę dodając do sałatki.

5. Ogórki kiszone i obrane jabłko pokroić w kostkę i też dodać do miski.

6.Ugotowane jajka obrać ze skorupki , drobno posiekać  dołożyć do sałatki.

7. Sałatkę doprawić solą i pieprzem , dodać musztardy i majonez , wymieszać.Włożyć do lodówki aby się przegryzła.Smacznego.

 

 

SAŁATKA WIELOWARZYWNA Z JABŁKIEM

anielka123buziolek

20171228_14.13.14

 Sałatka WIELOWARZYWNA lub jak kto woli jarzynowa  domowej roboty  to najprostsze i najsmaczniejsze danie , które możemy przygotować dla naszych gości lub dzieci.Dziś przepis z użyciem jabłuszka.Troszke się różni od tej zwykłej jarzynowej kilkoma składnikami , ale w smaku jest tak samo pyszna jak ta klasyczna.Zapraszam.

1 duży seler lub rzepy

4 ugotowane ziemniaki w mundurkach

4 jabłka

4 kiszone ogórki

1 cebula

1 duża marchewka

1 pietruszka

1 puszka kukurydzy

1 puszka groszku

sól

pieprz

Sos:

**************************

1majonez

4 łyżki oleju

1 łyżka musztardy

2 łyżeczki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka Vegety

******************************

1. Ziemniaki i warzywa ugotować , obrać i pokroić do miski w kosteczkę.

2. Warzywa w puszce odcedzić i dodać do reszty warzyw.

2.Cebulę , jabłka  obrać  ,posiekać w drobną kostkę i też dodać do miski.

3.Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone , wymieszać.Przyprawic lekko solą i pieprzem.

4.Przygotować sos : wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą , polać sałatkę , dobrze wszystko razem przemieszać, przybrać według gustu i wstawić do lodówki .Najlepsza jest na drugi dzień.Smacznego.

 

GALARETKA Z KONSERWY RYBNEJ

anielka123buziolek

IMG_20180121_140920

 Tamten rok jakoś nie obfitował w " kasę " dlatego dla gości przygotowałam potrawy z tego co było w spiżarce i w lodówce.Nic mi się niezmarnowało ,nawet olej z konserw , który wykorzystałam do przepisu na śledzie.Okazało się , że wszystko gościom smakowało i nawet nie zdali sobie sprawy jakim tanim kosztem wszystko zrobiłam.Minimum pracy i kosztów.To było najtańsze i najsmaczniejsze przyjęcie jakie do tej pory zrobiłam dla rodziny ha na ....

Na 4 porcje:

2 duże konserwy z makreli w oleju

1 puszka groszku z marchewką

0.5 litra bulionu z kury

sól

pieprz cytrynowy

1 duża łyżka żelatyny

1 listek laurowy

2 ziela angielskie

************************************

1.  Filety z makreli odcedzić z oleju ( olej zostawiamy do wykorzystania innej potrawy ) , poszarpać makrele na kawałeczki w miseczce.

 2.W garnku zagotować bulion kury z listkiem laurowym i zielem angielskim.Gotować z 15 minut.

3.Wyjąć z bulionu przyprawy , dodać suchą żelatynę , zgasić ogień pod garnkiem , mieszać aż żelatyna się rozpuści.Wystudzić.

4.Do wywaru dodać kawałki ryby , doprawić i wymieszać.

5.Przygotować 4 miseczki .Do każdej z nich nałożyć groszek z marchewką i zalać przygotowaną galaretą z ryby.Wstawiamy do lodówki .Gdy są już gotowe , wkładamy miseczkę do gorącej wody na dosłownie chwilkę i wyjmujemy na talerzyki.Przybieramy rybę według własnego gustu.Smacznego.

ŚLEDŹ W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM

anielka123buziolek

IMG_20180121_133234

 Przepis bardzo prosty , łatwy i bardzo smaczny.Do jego przygotowania użyłam oleju z Konserwy Rybnej z makreli , a resztę konserwy wykorzystałam do zrobienia przepysznej galaretki rybnej.

6 płatów śledziowych wymoczonych w mleku

Olej z 2 konserw rybnych

1 cebula kostka

1 łyżka cukru

1 łyżka z czubkiem koncentratu pomidorowego

1 łyżka octu

pieprz cytrynowy

******************************************************

1. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na większe ukośne kawałki.Włożyć do miski.

2. W garnuszku zalać woda cebule na tyle aby ją w całości pokrywa)a.Ugotować cebule do miękkości.Odcedzić , dodać cukier i wymieszać.

3. Do cebuli dolać oleju z 2 konserw , koncentrat pomidorowy , ocet , pieprz cytrynowy , wymieszać.

4. Pokrojone śledzie zalać przygotowana zalewą , wstawić do lodówki aby się przegryzły.Najlepsze są po 2 dniach.Smacznego.

ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ INACZEJ ŚLEDŹ W BURACZKACH

anielka123buziolek

IMG_20180121_140808

 Sałatka to klasyk wśród sałatek śledziowych.Podaje sie ja w każdym domu i na każdej imprezie , nieodwołalnie zajmuje pierwsze miejsce na naszych odświętnych stołach i nie tylko.

10SZT.PŁATÓW ŚLEDZIOWYCH-POKROIĆ W PASECZKI
1 puszka fasoli białej perłowej
4 UGOTOWANE JAJKA-ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH
5 MAŁYCH ZIEMNIAKÓW-UGOTOWANE I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH
5 MAŁYCH BURAKÓW-- LUB MAŁY SŁOICZEK GOTOWYCH-UGOTOWAĆ I ZETRZEĆ
2 CEBULE-SPARZYĆ I DROBNO POSIEKAĆ
MAJONEZ 
SÓL,PIEPRZ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W SZKLANEJ MISCE UKŁADAĆ WARSTWOWO:
-ŚLEDZIE
-NA NIE MAJONEZ
-STARTE ZIEMNIAKI
-MAJONEZ
-PIEPRZYMY
-STARTE BURACZKI
- fasola
-MAJONEZ
-PIEPRZYMY
-STARTE JAJKA
-MAJONEZ
Przystroić jak kto lubi i wstawić do lodówki.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci