Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SAŁATKA Z KUKURYDZĄ

anielka123buziolek

_20170403_170341

 

Prosta ,łatwa sałatka o wiosennym już powiewie na bazie pysznego dressingu.

Sałata

Pomidorki koktajlowe

Kukurydza

Czerwona cebula

Natka pietruszki

******************************

Sałatę opłukać i osuszyć , porwać na kawałki,wrzucić do miski.Pomidory opłukać i namoczyć ,pokroić na ćwiartki lub połówki.Kukurydzę odsączyć ,dodać do sałaty.Cebulę obrać i posiekać w talarki.Natkę opłukać i osuszyć,drobno posiekać.Przygotować dressing.

Dressing:

******************

4 łyżeczki oliwy z oliwek

1.5 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

0.5 ząbka małego czosnku

Sól i pieprz

***********************************

Czosnek rozgnieść i wymieszać z resztą produktów potrzebnych do sosu,przyprawić.

Warzywa ze sobą wymieszač i polać dressingiem.Smacznego!.

JAK ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W FOLII I WE FLAKU

anielka123buziolek

IMG_20170408_121824

Do tej kiełbasy zrobienia zabierałam się już dawno , aż nadszedł ten moment i jest!Piękne ,pachnące czosnkiem i majerankiem cudo - Biała Kiełbasa.Pomysł zaczęrpnęłam z internetu.Jednak ja zrobiłam swoją z chudej łopatki wieprzowej i użyłam przeciętych torebek foliowych - Polak potrafi jak nie ma  ha ha ha.Kiełbasa w smaku jest dobra ,pachnie obłędnie tylko z tej łopatki wyszła zbyt sucha jak dla mnie ,pozwalam sobie doradzić , aby użyć bardziej tlustszego mięsa jak karkówka lub drobiowego lub pół łopatki i pół karkówki.Ale z efektu mojej pracy jestem usatysfakcjonowana ,tak więc zrobiłam od razu wiosenny przepis z jej udziałem i będę ją miała do żurku.Pycha.Chcecie spróbować , to zapraszam!.

_20170408_124645

 

 

_20170407_135428

 

    IMG_20170408_110214

                                      

IMG_20170408_111343

 

1.5 kg.łopatki wieprzowej

5 ząbków czosnku

8 ziaren pieprzu

6 ziela angielskiego

2 łyżki soli

3 łyżki majeranku

2 łyżki żelatyny na 200 ml.zimnej wody lub jeśli robimy w jelicie to odrobinę na końcu łyżeczki saletry

Folia spożywcza lub jelito cieńkie

*********************************************

 Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.Przyprawy jak ziele angielskie , pieprz ziarnisty i jałowiec utluc tłuczkiem lub zmielić.Mięso dobrze umyć , osuszyć , zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą.Do zmielonego mięsa wlać żelatynę rozpuszczoną , dodać przyprawy,wyrobić dobrze.Mięso zostawić w temp.pokojowej przez 30 minut.Wstawić po tym czasie do lodówki na 24 g.aby się mięso przegryzło.Mięso jeśli robimy w folii spożywczej dzielimy na części ,tak aby mniej więcej były kiełbaski równe.Przygotować ok.8 kawałków folii spożywczej.Z mięsa formować kiełbaski,zawinąć dokładnie w folię ,zrolować jak cukierka ,podwinąć końce ( ja robiłam z torebek foliowych , więc końce dokładnie zawiązałam w supeł ).Parzymy  kiełbaski na parze wlewając wodę do garnka ( niedużo),kiełbaski położyć na sicie i ułożyć na garnku ,przykryć pokrywką.Gotujemy kiełbaski na parze 30 minut.Gdy są gotowe nakłuć , aby woda wyciekła i pozostawić pod przykryciem.Możemy je zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki lub je zamrozić.

Teraz wersja we flaki - do mięsa nie dodajemy żelatyny tylko 150 ml.wody ,mięso dokładnie wyrobić,dodać przyprawę i saletrę,wyrobić i odstawić na 8 godzin.do lodówki.Po tym czasie masę jeszcze raz wyrobić.Jelita umyć, naciągnąć na specjalną wkładkę do nabijania mięsa w maszynce.Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.Końce jelit związać nitką bawełnianą.Kiełbasę zawiesić,obsuszyć przez 24 godziny . Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie,ale najlepiej smakuje z chrzanem lub żurkiem.Smacznego!.

POTRAWKA Z JAJEK

anielka123buziolek

IMG_20170331_141831

Jajka, wspaniałe białko i wiosenny przysmak.Danie lekkie ,dietetyczne i smaczne.Jeśli dodamy parówkę no.sojową lub zwykłą i zielony groszek , będzie bardzo sycacym daniem.

6 jajek

30 dag.pieczarek

2 łyżki oleju lnianego lub kokosowego

1 jogurt naturalny

2 szklanki bulionu

Sól i pieprz

2 łyżki rzeżuchy

1-2 łyżki soku z cytryny

*********************************

Jajka włożyć do zimnej wody, posolić, gotować 8 minut, wystudzić.Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Olej rozgrzać na patelni, zrumienić pieczarki , odłożyć na talerzyk.Bulion zagotować wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody, wymieszač , zagotować, zmniejszyć płomień ,wlać jogurt i podgrzewać 8 minut, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem​.Jajka obrać, pokroić na cząstki.Jajka i pieczarki włożyć do sosu, podgrzewać jeszcze 5 minut, posypać rzeżuchą.Potrawkę podawać z puree ziemniaczanym.Smacznego!.

DIP Z BURACZKÓW

anielka123buziolek

IMG_20170301_133202Nietypowy DIP z buraczków na orientalną nutę.Podanie takiego nietypowego dipu gościom już powoduje , że buźki się śmieją ( i to bez alkoholu).Smakiem tego dipu byłam sama zachwycona ,niespodziewałam się takiej ferii smaku , jednak był mocno wyczuwalny smak buraczka , czyli o to nam chodziło w zrobieniu  tego dipu.Polecam  do kanapek,dań obiadowych i na dietę , krakersów ,grzanek itp.Zapraszam.

35 dąb.buraków

0.5 papryczki chilli

1 ząbek czosnku

0.5 kubka jogurtu greckiego

0.5 łyżki miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

Odrobinę wasabi lub polskiego chrzanu( 1 łyżeczka)

0.5 łyżeczki sezamu

Na końcu łyżeczki tymianku , oregano

1 dymka cebulka

Kilka uprażonych  i zmielonych orzechów włoskich

Ostry ser starty i szczypiorek

Sól

*********************************************

Buraczki umyć,ugotować ,pokroić na kawałki.Wrzucič do blendera ,dodać chilli , czosnek , jogurt , orzechy, wasabi ,zmiksować na gładką masę.Dodać miód ,oliwę , sezam ,zioła i sól, wymieszać.Dip wyłożyć do miseczki,posypać startym serem i szczypiorkiem.Smacznego!.

 

ZRAZY Z MOZZARELLĄ​ SUSZONYMI POMIDORAMI

anielka123buziolek

IMG_20170205_122005

Miękkie  zrazy z przepyszną mozzarellą i suszonymi na słońcu pomidorami ( jak kto woli , mogą być w piekarniku ha ha ), dobry pomysł na niedzielny obiad.Muszę przyznać ,że są niesamowicie smaczne,ser rozciąga się przy każdym ugryzieniu , a pomidory podkreślają smak całości ,a zapach ciepłych włoskich stron umilą i przypomni tymianek.Zapraszam.

4 kotlety schabowe

1 kulka mozzarella

Kilka suszonych pomidorów

Tymianek

Sól i pieprz

Olej

******************************

Kotlety rozbić na cienkie płaty,posolić i popieprzyć, oprószyć tymiankiem. Mozzarellę przekroić na 4  w części i na każdy kotlet ułożyć cząstkę  i kilka pomidorów.Dokładnie zwinąć i usmażyč na złoty kolor.Mozemy też je podlač bulionem po usmażeniu i poddusić,zrobi się nam wtedy sos , który podamy do ziemniaków.Smacznego.!

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci