Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KOKTAJL RYŻOWY Z MIGDAŁAMI

anielka123buziolek

IMG_20170624_151105

 Dzisiejsza propozycja na zdrowy , smaczny deser fit.

5 dag.ugotowanego ryżu jaśminowego

1 kubek jogurtu naturalnego

1.5 łyżki płatków migdałowych

sok z limonki dla smaku

1 łyżka miodu

1 łyżka syropu z róży - nie musowo

kakao mi migdały do dekoracji

100 ml.mleka bezlaktozowego lub innego

*************************************************

1 łyżkę migdałów zmiksować z ugotowanym ryżem , jogurtem , miodem , syropem z róży

sokiem z limonki i mlekiem.Przelać do szklanek ,posypać kakao i płatkami migdałowymi.Smacznego!

PLACKI Z RYBĄ

anielka123buziolek

_20170713_213227

 Chrupiące , puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane z dodatkiem pysznej białej ryby dorsza .Niepowtarzalny smak i nietypowe połączenie , a zarazem prawie  klasyk kotleta rybnego.Polecam!.

60 dag.dorsza

1 kg.ziemniaków

1 cebula

3 łyżki mąki pszennej

2 jajka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

papryka ostra

olej do smażenia

gęsta śmietana i szczypiorek do smaku

******************************************

Ziemniaki obieramy,płuczemy ,ścieramy na tarce o małych oczkach wraz z obraną cebulą.Do masy dodać  zmieloną ,surową rybę , mąkę , jajka , sól , pieprz ,paprykę ostrą.Całość starannie wymieszać , aż się składniki dobrze połączą.Na patelni rozgrzać olej ,może być kokosowy lub inny i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.Podajemy ze śmietaną ,twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!.

CHŁODNIK NA KWASIE CHLEBOWYM

anielka123buziolek

IMG_20170512_173904

 Bardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!.

2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy)

1 duży pęczek botwinki

1 łyżka masła

2 świeże ogórki zielone

pęczek koperku i natki pietruszki

2 ugotowane na twardo jajka

pęczek szczypiorku

1 szkl.jogurtu naturalnego

******************************

Botwinkę myjemy,osuszamy i drobno kroimy.W rondelku rozpuszczamy masło , wrzucamy botwinkę , podlewamy dosłownie odrobiną wody i dusimy chwilkę,wystudzić.

Ogórki obrać , pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce,połączyć z posiekaną zieleniną i uduszoną botwinką .Kwas chlebowy ubić mikserem z jogurtem naturalnym,doprawić do smaku i schłodzić.Polaczyć wszystko razem ,i ponownie schłodzić.Podajemy z jajkami na twardo lub z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego!.

RYBA W MARYNACIE Z WHISKY

anielka123buziolek

IMG_20170314_134004

 Tak przyrządzona ryba Jet wyśmienita.Zdjęcie wyszło ciut za ciemne , ale kolor ryby wychodzi ciemno bursztynowy , alkohol nadaje kruchość rybie i smak.Podałam rybę z kaszą bulgur , ale wy możecie ją podać z ryżem i sałatkami.

4 dzwonka ulubionej ryby 

 1 limonka

suszona kolendra lub świeża jeśli macie

100 ml.whisky

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki miodu płynnego

Szczypta cynamonu.

*************************************.

Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z limonki , posypać utartą na proszek suszoną kolendrą.

 Z whisky , sosu sojowego , miodu i cynamonu zrobić marynatę w misce.

Rybę posmarować marynatą i grillować na złoty kolor lub pięć w piekarniku na papierze do pieczenia 15 min.w 220 stopniach.Smacznego.

 

SAŁATKA Z SEREM CHEDDAR I Z KIEŁBASĄ

anielka123buziolek

IMG_20170617_153712_631

 Dziś sałatka bardziej treściwa , zrobiona z myślą o obiedzie.Podana z pysznym sosem miodowo - musztardowym.Polecam ja także na imprezy i spotkania towarzyskie.

4 ugotowane małe młode ziemniaki

1 pętli obranej że skórki dobrej kiełbasy cienkiej( u mnie drobiowa)

1 puszka kukurydzy

ser cheddar do posypania sałatki

koperek

sól i pieprz

1 łyżka majonezu

1 mały pojemnik jogurtu naturalnego

1 łyżeczka miodu

0.5 łyżeczki musztardy

************************************

Ugotowane ziemniaki obrać , pokroić w grube plastry ułożyć w misce.Kukurydzę odsączyć i nałożyć na ziemniaki.Kielbasę obraną pokroić w pół plasterki .Ser pokroić w drobną kostkę.Koperek opłukać i drobno posiekać.

Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym , miodem i musztardą.Posolić,popieprzyć,wymieszać i polać sałatkę , posypać serem cheddar.Wstawic na 30 minut do lodówki by się przegryzła.Smacznego!.

IMG_20170616_180456

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci