Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

HERBATA KORZENNA ICE TEA "AMBASADOR

anielka123buziolek

IMG_20180727_194816

 

6kopiastych łyżeczek suchej herbaty
6 kostek cukru
6gozdzików
6ziaren ziela ang.
szczypta cynamonu
2szkl.wrzątku
kostki lodu
cytryna pokrojona w krążki lub w ćwiartki
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Herbatę wsypujemy do imbryczka,dodajemy kostki cukru,zalewamy wrzątkiem,dodajemy przyprawy,imbryk przykrywamy i parzymy przez 5min.Napar cedzimy do dzbanka,odstawiamy do wychłodzenia.Zimny napój rozlewamy do wysokich szklanek napełnionych do 3/4 wysokości kostkami lodu.Na wierzchu kładziemy krążek cytryny.podajemy ze słomką.
 
Polecam ją zwłaszcza teraz kiedy są takie upały.

 

LEMONIADA ZIELONA

anielka123buziolek

IMG_20180727_195238

 1 pęczek duży natki pietruszki

1 garść duża szpinaku świeżego

1 garść mięty

1 limonka

miód

1  litr mineralnej gazowanej wody

***********************************

1 . Cytrynę obrać ze skórki , włożyć do malaksera.

2 .Dodać miętę , natkę pietruszki i szpinak , 0.5 litra wody mineralnej oraz miód.Wszystko ze sobą zmiksowač .

3 . Przecedzić i wlać do dzbanka , dolać resztę wody mineralnej .Smacznego.

PASTA Z CUKINI DO CHLEBA

anielka123buziolek

IMG_20180725_111752

 Znalazłam kolejną smaczną pastę do kanapek .Prosta , szybka i cudowna w swej prostocie.Polecam przepis do wypróbowania.

1 cukinia starta

Chleb tostowy

Żółty ser 5 dag.( można dać więcej )

sól i pieprz

olej kokosowy do smażenia

******************************

1 .  Pieczywo opiece na złoty kolor.

2 . Cukinie umyć , osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ser również zetrzeć na tarce.

3 . Rozgrzać na patelni olej kokosowy , włożyć cukinię, posypać solą i pieprzem .Wymieszać , dodać ser i szybko jeszcze raz przemieszać.

4 .Kromki chleba tostowego smarujemy pastą z cukini .Smacznego!.

 

PIZZA " ZIELONA PANNA" Z PATELNI

anielka123buziolek

IMG_20180722_154602

 Takie szybkie i łatwe przyrządzenie pizzy jest mi na rękę.Zabawa z ciastem drożdżowym to już nie dla mnie , ale taka pizzę czemu nie skoro wymaga ona tylko zmiksowania ze sobą składników i już gotowe  , ma też nie wiele kalorii.

1 puszka odsączonego groszku zielonego

1 mała cukinia starta wraz ze skórką

1 jajko

2 łyżki mąki

0.5 łyżeczki soli

Farsz :

**********************

Pomidory

Plasterki kiełbasy

Papryczki jalapeno

Starty ser żółty

Keczup

Olej

Natka pietruszki

*******************************

1 .  Składniki na ciasto zmiksować ze sobą jak na naleśniki i usmażyć z obu stron placek.

2 .Pomidory umyć , pokroić w plasterki .

3 . Na pizzy ułożyć pomidory , kielbase ,posypać papryczkami jalapeno, posypać serem żółtym.Przykryc pokrywką.Zapiekać do rozpuszczenia się sera.Zdjać z ognia i posypać natka pietruszki oraz polać keczupem.Smacznego.

KISZONE POMIDORKI( KOKTAJLOWE )CHERRY

anielka123buziolek

IMG_20180722_153325

 

Przepis dostałam od rodziny.Pomidorki fantastycznie się sprawdzają zima do zupy pomidorowej , wnoszą bardzo ciekawy smak i zupa jest smaczniejsza .A kiedy dodamy jeszcze koncentratu pomidorowego to nie będziemy chcieli robić zwykłej pomidorowej .Lekcja też dla nas - nieraz kupujemy takie pomidorki do sałatek i nieraz one leżą bo nie mamy co z nich zrobić , więc aby ich nie wyrzucać , zakiśmy.Sok można wypić dla zdrowia i witamin , a pomidorki schrupać z pieczywem.Smacznego!.

 pomidorki koktajlowe lub zwykłe mniejsze
korzeń chrzanu
kwiaty kopru
czosnek
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
1 łyżka soli na 1/2 litra wody

************************************.

1 . Pomidorki umyć.

2 .Słoiki i pokrywki wymyć, ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około kwadrans aż będą suche.

3 .Kiedy słoiki wystygną ułożyć na dnie czosnek, koper i starty na grubych oczkach chrzan.

4 .Pomidorki ułożyć w słoiku w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły.

5 .Wodę i sól zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.

6 .Gorącą zalewą zalać pomidorki i od razu zakręcić słoiki.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci