Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JAJKA W DOŁKACH SZPINAKOWYCH

anielka123buziolek

IMG_20180429_172249

 Danie w sam raz na  śniadanie  podane z pysznym ,pachnącym świeżym chlebem i kubkiem gorącego mleka.

4 jajka

75 g.szpinaku mrożonego

1 łyżka mąki pszennej

1 pełna łyżka masła

3/4 szkl. mleka

sól

1 ząbek czosnku

10 dąb.ostrego sera

Oliwa

4 jajka

*****************************

1.  Na patelni  przygotować gęsty beszamel : na gorącej patelni rozpuścić masło , dodać mąkę ,zrobić białą  zasmażkę  , rozprowadzić mlekiem i mieszając  - zagotować . Dodać szpinak , roztarty czosnek , osolić do smaku  , zagotować .

2 . Wbić jajka jak na sadzone , posolić i popieprzyć , posypać startym żółtym ostrym serem , przykryć pokrywką.Zapiekamy aż jajka nam się zetną a ser roztopi .Smacznego!.

GRILLOWANY SZASZŁYK MIĘSNY

anielka123buziolek

Zdjecie1420_21

Jeśli chcemy przygotować szybkie ,fajne przyjęcie grillowe,to polecam te o to szaszłyki z mięsa indyka,ziemniaków i papryk.Możemy podawać z przepysznymi sosami np.czosnkowym,paprykowym oraz curry.

 

30 dag.piersi indyczej

4 pieczarki

oliwa z oliwek

2 ziemniaki

2 cebule

po 1/2 czerwonej i zielonej papryki

suszony tymianek

przyprawa do grilla

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Indyka myjemy,suszymy,kroimy na większe kawałki.Mięso lekko podsmażamy na oliwie.Ziemniaki obieramy i gotujemy 5 min.w osolonym wrzątku.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Papryki myjemy ,usuwamy gniazda i wraz z ziemniakami kroimy na kawałki.Pieczarki czyścimy i kroimy w grubsze plasterki.Warzywa i grzyby nadziewamy na patyczki do grilla na przemian z mięsem.Z oliwy i przypraw przyrządzamy marynatę.Wkładamy do niej szaszłyki na ok.10 min.Pieczemy na grillu do zrumienienia.

" PASZTECIKI " PO MYŚLIWSKU

anielka123buziolek

IMG_20180429_173353

 Fantastyczne , proste danie , które możemy podać jako przystawkę , na śniadanie , kolację lub obiad.

 Ciasto na naleśniki :

**************************

20 dag. mąki pszennej

1 szkla. wody

1 szkl.mleka

2 jajka

1 łyżka oliwy

sól

0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej

0.5 łyżeczki przyprawy myśliwskiej 

olej do smażenia

Farsz :

************************

25 dag.małych pieczarek

2 cebule

sól i pieprz

pół łyżeczki zmielonego jałowca

oliwa

*********†************************

Do posypania : kozi ser lub inny twaróg

************************************ 

1 . Zrobić ciasto naleśnikowe z podanego przepisu i usmażyć złote naleśniki.

2 .Obrane i i umyte pieczarki w całości włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz , lekko posolić i smażyć do odparowania wody . Dodać wówczas posiekaną drobno cebulę i jałowiec .Wszystko razem lekko podrumienić.Gotowe nakładać na naleśniki , posypać kozim twarożkiem i od razu podawać. Smacznego.

 

 

 

NALEŚNIKI Z CUKINIĄ I BOCZKIEM

anielka123buziolek

IMG_20180429_173606

Danie dla osób które lubią dobrze zjeść , smacznie i zdrowo a zarazem konkretnie .

Ciasto:

****************

20 dag . mąki pszennej

1 szkla.piwa

1 szkl. mleka

2 jajka

1 łyżka oliwy 

sól

masło do smażenia

Farsz :

*****************

 25 dag.cukinii

1 cebula

25 dag.boczku wędzonego

10 dag.sera fety

10 dag.białego twarogu

3 łyżki masła

50 g.sera żółtego startego 

******************************

 1 . Mąkę , piwo , mleko i oliwę ubić trzepaczką . Wymieszać z jajkami i solą . Odstawić ciasto na 30 minut .Na patelni usmażyć cienkie naleśniki . 

2 . Cukinię umyć i pokroić w cienkie  słupki . Cebulę obrać , posiekać .Boczek pokroić tak jak cukinię .

3 . Fetę i twaróg rozdrobnić widelcem .

4 . Na maśle zeszklić cebulę , dodać cukinię i chwilę smażyć .Dodać boczek i smażyć 5 minut .Wymieszać wszystko z rozdrobnionymi serami  , przyprawić solą i pieprzem . 

5 . Farszem napełnić naleśniki , złożyć na pół .Ułożyć na natłuszczonej blasze  , posypać serem i zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Smacznego !. 

 

KAWOWY PISZINGER

anielka123buziolek

IMG_20180317_1053261

PRZEPIS WYSZUKAŁAM Z JEDNEJ Z MOICH KSIĄŻEK TYLKO TROCHĘ GO ZMODYFIKOWAŁAM O DZIWO MOJEMU BRATU BARDZO SMAKOWAŁY BO ZJADŁ PRZEZ NOC WSZYSTKO A RANO ZNALAZŁAM GO W UPAĆKANYM  ŁÓŻKU I Z BUZIĄ UMAZANĄKAWĄ A W RĘKU TRZYMAŁ OSTATNI KAWAŁEK WAFLA,BYŁAM WŚCIEKŁA ALE W POZYTYWNY SPOSÓB-CIESZYŁAM SIĘ ,ŻE MU SMAKOWAŁY  ALE SAMA TYLKO SPRÓBOWAŁAM.ZDJĘCIE WYSZŁO NIE NAJLEPSZE ZA CO PRZEPRASZAM.
                             
 
 
1 op.WAFLI
1 KOSTKA MARGARYNY
1SZKL.MLEKA W PROSZKU W GRANULKACH-LUB NORMALNE
3/4 SZKL.CUKRU
1LYŻKA KAKAO
2ŁYZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ PRAWDZIWEJ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MARGARYNĘ I CUKIER ZALAĆ 1/2 SZKL.WODY,GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU,MIESZAJĄC,AŻ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ,WYSTUDZIĆ.WSYPAĆ MLEKO W PROSZKU,KAKAO I KAWĘ,DOKŁADNIE WYMIESZAĆ,ZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA.
WAFLE SMAROWAĆ I UKŁADAĆ JEDEN NA DRUGIM,LEKKO DOCISKAJĄC-WIERZCHNIEGO WAFLA NIE SMAROWAĆ.PRZYCISNĄĆ WAFLE DESECZKĄ,OBCIĄŻYĆ I WSTAWIĆ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI.JA ZOSTAWIŁAM NA STOLE PRZYKRYWAJĄC OBCIĄŻONE WAFLE ŚCIERECZKA.
PRZED PODANIEM POKROIĆ WAFLE W KWADRATY

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci