Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPA Z SUSZONYMI MORELAMI

anielka123buziolek

Zdjecie1256

 

Bardzo nietypowa zupa.Polecam osobom które lubią łączyć słodkie smaki ze smakiem kurczaka i ziemniaków.Jest delikatna,pożywna.Pierwsze doznanie to słodycz jak u zup owocowych,po chwili silny, wyczuwalny smak  zupy z kurczaka.Gorąco polecam.Mojej koleżance bardzo smakowała choć bałam się ją tym cudem poczęstować(jest tradycjonalistką w gotowaniu) bo to takie dziwne kombinacje smakowe.

 

0.5 kg. kury

10dag.ryżu

15 dag.ziemniaków

10dag.moreli suszonych lub brzoskwiń(bez pestek)

1.5 lira wody

0.5 szkl.śmietany

sól

pieprz

pęczek koperku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kurę czyścimy,kroimy na porcje,zalewamy wodą,solimy i gotujemy na małym ogniu przez 20min.Następnie  dodajemy umyty ryż,pokrajane w kostkę ziemniaki,morele,pieprz gotujemy do miękkości.Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy śmietanę.Podajemy posypaną drobno posiekanym koperkiem.Smacznego

SMAŻONE DROŻDŻOWE CHRUSTY

anielka123buziolek

Zdjeciedietetyczne_chrusty

 

Myślę,że to najlepszy wypiek po pączkach.Puszyste,miękkie i pyszne.
 
 
1 kg.mąki
3/4 kostki margaryny
2 całe jajka
1 łyżka cukru
10dag.drożdży
szczypta soli
2łyżki wódki
2 szkl.mleka
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Make przesiewamy do miski,margarynę topimy i studzimy,wlewamy do mąki.Pozostałe składniki mieszamy mikserem i wlewamy do miski z mąką.Wyrabiamy ciasto.Na stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy chrusty.W rondlu rozgrzewamy 1 litr oleju lub 1 kg.smalcu i od razu wrzucamy chrusty do oleju,nie musimy czekać ,aż ciasto wyrośnie.Będzie rosło w trakcie pieczenia.Smażymy na złoty kolor.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.
 
                 

TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM

anielka123buziolek

Zdjecie1200

 

4 kolety schabowe bez kości

po łyżce bazylii i ziół prowansalskich

szczypta pieprzu

15g.śliwek suszonych

2 cebule

olej do smażenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety po przekątnej(jak pieróg),tłuczkiem zbić brzegi,aby się posklejały.Pozostałe śliwki i posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy do miękkości na malutkim ogniu.Jeśli trzeba,podlać odrobiną gorącego wrzątku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami i duszoną marchewką.Smacznego życzę.

CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY

anielka123buziolek

Zdjecie1579_41

 

Bardzo podobną sałatkę z kapusty jadłam będąc u znajomych na Śląsku.Jedno mogę powiedzieć ,że bardzo mi smakuje taki sposób podania kapusty z boczkiem.

80 dag.białej kapusty

                                   1 winne jabłko

                                     5 dag.boczku

                                   4 łyzki octu

                                    2 łyzki oleju

                                       biały pieprz

                                      sól

                                        natka pietruszki

                                    szczypiorek

                       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kapustę kroimy w ćwiartki,wycinamy głąb.Szatkujemy liście,przekładamy do rondla.Podlewamy małą ilością wody,solimy,dusimy na małym ogniu ok.5 min.Kapustę osączamy,studzimy.Przekładamy na półmisek.Boczek kroimy w kosteczkę,wysmażamy na suchej patelni.Wlewamy ocet,przestudzamy i mieszamy z olejem.Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę polewamy boczkową marynatą,mieszamy.Jabłko ścieramy na grubej tarce,mieszamy z kapustą.Natkę pietruszki  i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do kapusty.Odstawiamy na 30 min.Smacznego.

SPAGHETTI Z MIĘSEM

anielka123buziolek

IMG_20171202_130936

 

Przepis stary jak świat i chyba nie ma nikogo, kto by nie zrobił we własnej kuchni takiego ,domowego sosu ponieważ ,bardzo szybko  się go robi,dla wielu pań domów to najłatwiejsze i szybkie danie do zrobienia ,podania, smaczne dla rodziny a dzieciaki przepadają za nim.Sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego ,ale można go zrobić też na innym miesie.Podawać z parmezanem.Zapraszam.

 

25 dag.makaronu spaghetti

30dag.mielonego mięsa 

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skórki

oliwa z oliwek

sól

pieprz

papryka w proszku

zioła :oregano,tymianek,bazylia

parmezan do posypania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W rondlu rozgrzewamy oliwę,szklimy posiekaną cebulę i czosnek,dodajemy mielone  mięso i podsmażamy wszystko razem ok.5 min.,przez cały czas mieszając,odstawiamy,przyprawiamy.Dodajemy posiekane pomidory razem ze sokiem,dusimy znów na ogniu(małym) ok.15 min.,pod przykryciem.Makaron gotujemy al dente,mieszamy ze sosem.Posypać parmezanem.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci