Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KURCZAK W SOSIE Z GRANATU Z PEPERONI

anielka123buziolek

IMG_20170409_123901

 Delikatne mięso z kurczaka duszone w przepysznym sosie z granatu z lekką nutą ostrości papryczki.

2 piersi z kurczaka

Zioła tajskie

1 szkl.soku z granatu

2 łyżki cukru trzcinowego muscowado

1 cebula

sól

Oliwa

1-2 łyżki octu balsamicznego

1 ostra papryczka PEPERONI 

kolendra

natka pietruszki

masło

*******************************************

Cebulę poszatkować w drobną kostkę|.Papryczkę pokroić w plasterki.Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić w kawałki, posolić, przyprawić przyprawą tajską .W rondlu rozgrzać oliwę ,wrzucić papryczkę chwilę przesmażyć , dodać cebulę i zeszklić ,dodać sok z granatu i cukier.Smażyć wszystko razem aż cukier się skarmelizuje, dolać octu balsamicznego .Gotować 5 minut ,dodać kolendrę suszoną i włożyć mięso ,dusić do miękkości ,włożyć łyżkę masła,dobrze wymieszać, doprawić.Podawać na białym ryżu.Smacznego!

HERBATKA NA NADCIŚNIENIE

anielka123buziolek

IMG_20170926_155755

 

Miała być herbatką na przeziębienie , a wyszła mi herbata na nadciśnienie.Sama na sobie jej skutki sprawdziłam i na znajomych.Muszę przyznać , że bardzo szybko je obniża.Pijemy po 0.5 szkl.lub 1 w zależności od samopoczucia.

3 litry wody

1 łyżeczka tymianku

1/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonego imbiru

Garść kwiatów jaśminu ( kupić można w sklepie internetowym )

5 ziaren kardamonu

1 laska cynamonu

************************"****

Zagotować wodę z tymiankiem.Od zagotowania , gotujemy minutę ,dodajemy cynamon ,i znów gotujemy minutę,kurkumę  gotujemy znów minutę i tak dosypując po składniku gotujemy każdy po minucie, imbir , kardamon,a na końcu kwiat jaśminu.Studzimy lekko , cedzimy i rozlewamy do szklanek.Smacznego!.

ZUPA Z ŁOSOSIA

anielka123buziolek

IMG_20170517_135047

 Zupa pełna smaków .Bardzo mocno wyczuwalny smak łososia i cytryny.Świetne połączenie dwóch składników nadający zupie orginalność.Polecam.

70 dag.łososia

40 dag.ziemniaków

1 cebula

1.5 szkl.gęstej śmietany

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 liście laurowe

2 litry wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 cytryna

1 pęczek natki

pieprz

sól

 ************************************

 Cebulę obrać i drobno posiekać.Rozgrzać w rondlu oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę.Zalać wodą , dodać listki laurowe.Zagotować.Ziemniaki obrać ,pokroić w kostkę ,dorzucić do zupy.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Filety z łososia kroimy w większą kostkę , dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut , zaciągamy zupę śmietaną , mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody i podgrzewamy jeszcze chwilę.Posolić i popieprzyć.Przekładamy do miseczek .Dekorujemy natką.Cytrynę wyszorować,pokroić w kawałki lub plasterki  jedną połowę cytryny z drugiej wycisnąć do zupy sok ,wymieszać. Włożyć po kawałku do zupy.Smacznego!

SAŁATKA PANI JESIENI Z TRADYCYJNYM FRANCUSKIM SOSEM CEBULOWYM

anielka123buziolek

IMG_20170914_171332

 Dziś podam Wam przepis na moją ulubioną sałatkę jesienną z tradycyjną oryginalną polewą.Myślę , że Wam bardzo taka sałatka posmakuje.

1 brzoskwinia 

1 nektarynka

 1 cukinia ze skórką

Sałata rzymska

Pomidorki koktajlowe

Kilka śliwek

Ogórek świeży

Sos cebulowy :

************************

 375 ml.oliwy

60 ml.soku z cytryny 

60 ml.octu

1 łyżka startej cebuli

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

*****************************************

 Warzywa i owoce umyć ,pokroić w pół plasterki,sałatę opłukać i porwać na kawałki ,pomidorki umyć i przekroić na pół ,natkę opłukać i posiekać drobno .Na talerzu ułożyć sałatę ,owoce ,warzywa i posypać natką,polać sosem z cebuli.

Przygotować sos cebulowy : wszystkie składniki ze sobą dokładnie  wymieszać. Sosu wychodzi sporo bo aż 500 ml.dlatego doradzam go zrobič z połowy produktu .Smacznego!.

 

 

 

BUŁECZKI Z SOCZEWICY Z PATELNI

anielka123buziolek

Uważam , że przepis na te bułeczki świetnie się sprawdził ,bo tak do końca to nie miałam pomysłu na wykorzystanie soczewicy.Jednak przepis jest ,bułeczki też ,świeże i pachnące i jak cudownie smakują z każdą pastą do chleba czy szynką.Robi się je łatwo i przyjemnie , a smak - niebo.Polecam!.

1 startą cukinią ze skórką

1 szkl.namoczonej ,surowej soszczewicy

1 jajko

1 łyżka mąki

0.5 papryki czerwonej

sól

pieprz

pieprz cajune

sypka papryka czerwona

natka kolendry

kasza manna do obtoczenia

olej

***************************************************************

Soczewicę  namoczyć ,paprykę umyć ,oczyścić , pokroić w kostkę, natkę kolendry posiekać.Soczewicę zmiksować w blenderze na miazgę , przełożyć do miseczki , dodać całe jajko ,pokrojoną czerwoną paprykę , startą cukinię ,przyprawy , mąkę ,wymieszać.Formować okrągłe bułeczki , lekko spłaszczyć w dłoniach ,obtoczyć w kaszy manny i smażyć na rozgrzanym tłuszczu  na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym ,wystudzić.Smacznego!.Podajemy z pastami ,jajkami lub same też wyśmienicie smakują.

 

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci