Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PASTA Z CUKINI DO CHLEBA

anielka123buziolek

IMG_20180725_111752

 Znalazłam kolejną smaczną pastę do kanapek .Prosta , szybka i cudowna w swej prostocie.Polecam przepis do wypróbowania.

1 cukinia starta

Chleb tostowy

Żółty ser 5 dag.( można dać więcej )

sól i pieprz

olej kokosowy do smażenia

******************************

1 .  Pieczywo opiece na złoty kolor.

2 . Cukinie umyć , osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ser również zetrzeć na tarce.

3 . Rozgrzać na patelni olej kokosowy , włożyć cukinię, posypać solą i pieprzem .Wymieszać , dodać ser i szybko jeszcze raz przemieszać.

4 .Kromki chleba tostowego smarujemy pastą z cukini .Smacznego!.

 

PIZZA " ZIELONA PANNA" Z PATELNI

anielka123buziolek

IMG_20180722_154602

 Takie szybkie i łatwe przyrządzenie pizzy jest mi na rękę.Zabawa z ciastem drożdżowym to już nie dla mnie , ale taka pizzę czemu nie skoro wymaga ona tylko zmiksowania ze sobą składników i już gotowe  , ma też nie wiele kalorii.

1 puszka odsączonego groszku zielonego

1 mała cukinia starta wraz ze skórką

1 jajko

2 łyżki mąki

0.5 łyżeczki soli

Farsz :

**********************

Pomidory

Plasterki kiełbasy

Papryczki jalapeno

Starty ser żółty

Keczup

Olej

Natka pietruszki

*******************************

1 .  Składniki na ciasto zmiksować ze sobą jak na naleśniki i usmażyć z obu stron placek.

2 .Pomidory umyć , pokroić w plasterki .

3 . Na pizzy ułożyć pomidory , kielbase ,posypać papryczkami jalapeno, posypać serem żółtym.Przykryc pokrywką.Zapiekać do rozpuszczenia się sera.Zdjać z ognia i posypać natka pietruszki oraz polać keczupem.Smacznego.

KISZONE POMIDORKI( KOKTAJLOWE )CHERRY

anielka123buziolek

IMG_20180722_153325

 

Przepis dostałam od rodziny.Pomidorki fantastycznie się sprawdzają zima do zupy pomidorowej , wnoszą bardzo ciekawy smak i zupa jest smaczniejsza .A kiedy dodamy jeszcze koncentratu pomidorowego to nie będziemy chcieli robić zwykłej pomidorowej .Lekcja też dla nas - nieraz kupujemy takie pomidorki do sałatek i nieraz one leżą bo nie mamy co z nich zrobić , więc aby ich nie wyrzucać , zakiśmy.Sok można wypić dla zdrowia i witamin , a pomidorki schrupać z pieczywem.Smacznego!.

 pomidorki koktajlowe lub zwykłe mniejsze
korzeń chrzanu
kwiaty kopru
czosnek
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
1 łyżka soli na 1/2 litra wody

************************************.

1 . Pomidorki umyć.

2 .Słoiki i pokrywki wymyć, ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około kwadrans aż będą suche.

3 .Kiedy słoiki wystygną ułożyć na dnie czosnek, koper i starty na grubych oczkach chrzan.

4 .Pomidorki ułożyć w słoiku w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły.

5 .Wodę i sól zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.

6 .Gorącą zalewą zalać pomidorki i od razu zakręcić słoiki.

SAŁATKA Z MANGO Z SEREM FETA

anielka123buziolek

IMG_20180724_194950

 

Dziś pyszna ,lekka sałatka z cudownym sosem waniliowym .Świetna na śniadanie lub deser , a nawet na przyjęcia.Jest może troszkę uciążliwa w zrobieniu , ale efekt jest wspaniały.Bardzo ją polecam.

IMG_20180724_194720

1 Mango

1 brzoskwinia

1 pomidor

1 czerwona cebula

Ser feta

Sok z limonki

 Sałata

Natka pietruszki

Kawałki arbuza

Sos :

**********************

2 żółtka

5 dag.cukru pudru

2/3 szkl.mleka

1/4 laski wanilii

**********************************

 1 .Owoce umyć i pokroić w cząstki.

2 . Przygotować sos :

Mleko zagotować z laską wanilii , wystudzić , wanilię wyjąć .Żółtka ubić z cukrem pudrem , do masy wlać mleko i ubijać przez 15 minut w kąpieli wodnej , wyjąć i dalej ubijać , aż całkowicie wystygnie.

3 . Na dnie miski ułożyć opłukane i poszrapaną na kawałki sałatę.

4.Druga warstwa to pokrojona w cząstki brzoskwinia  a na nią ułożone plasterki czerwonej cebuli , skropić sokiem z limonki.

5 . Trzecia warstwa to kawałki arbuza , też lekko skropić sokiem z limonki.

6 . Czwarta warstwa to pomidory pokrojone w ćwiartki , pokruszony ser feta i  drobno pokrojona natka pietruszki.

7.Wszystko zalać sosem waniliowym ,wstawić na godzinę do lodówki aby   się przegryzła.Sałatka jest niesamowita w smaku.

 

JAJKA NADZIEWANE AWOKADO

anielka123buziolek

IMG_20180724_143953

 Pyszna , smaczna przekąska z jajek  na bazie awokado , papryczki jalapeno i kolendry.

6 jaj ugotowanych na twardo i przecięte wzdłuż , odłożyć żółtka

1 awokado

 1 łyżka masła

2 łyżki soku z limonki

2 papryczki jalapeno

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej kolendry

Sól i pieprz

*********************************

1 . Miąższ z awokado skropič limonką i wymieszać z drobno posiekaną papryczką jalapeno.

2 . Żółtka utrzeć z masłem  , dodać awokado , szczypiorek , kolendrę ,wymieszać ,przyprawić solą i pieprzem.

3 .Połówki jajek nadziewać masa z awokado a wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci