Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPA Z PĘCZAKU I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

anielka123buziolek

                         

Aksamitna,delikatna zupa na bazie kaszy jęczmiennej pęczak firmy Kupiec ,żeberek,suszonych śliwek wędzonych i gałki muszkatołowej .Smak ma wytrawno-słodki.

                           

 

35 dag.żeberek

kasza pęczak Kupiec

warzywa

10 dag.śliwek wędzonych suszonych

1 łyżka masła

sól

pieprz

papryka słodka sypana i odrobina wędzonej

szczypta gałki muszkatołowej

ok.2 litrów wody

natka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Żeberka myjemy,osuszamy,kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka,dodajemy warzywa starte na tarce o dużych oczkach(marchew,pietruszka,seler),suszone śliwki,szczypta gałki muszkatołowej,gotujemy na małym ogniu pyszny wywar ,który to da wspaniałą bazę smakową dla zupy.Gdy żeberka będą miękkie,wsypujemy,opłukaną kaszę pęczak(ok,szklanki,może mniej).Gotową zupę możemy zagęścić mąką z wodą jeśli jest taka potrzeba.Doprawiamy solą i pieprzem oraz paprykami sypkimi.Smacznego.

Wszystkie składniki możemy dodawać według uznania swojego.Smacznego.



DESER PEŁEN SŁOŃCA

anielka123buziolek

                     

Deser robiłam w tamtym roku,ale nie było kiedy go nawet wstawić na blog...deser prosty,łatwy i szybki ,na bazie ciasta naleśnikowego.


ananas z puszki

kiwi

bita śmietana może być ze spreyu

śmietano-fix

1 łyżeczka cukru pudru

ciasto naleśnikowe ze szczyptą kardamonu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Na patelni z dołkami smażymy małe placuszki(podwójnie i do pary) na złoty kolor.Kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietano-fix i cukrem pudrem.Kiwi obieramy i kroimy w plastry.Ananasa odsączamy z zalewy ,kilka plastrów kroimy w kostkę resztę zostawiamy w plastrach.Na talerzu układamy placuszek,plaster ananasa,na niego wyciskamy bitą śmietanę,plasterek kiwi i znów bita śmietana,a na nią drugi placuszek naleśnika i kostki ananasa.Smacznego.

CZERWIEC - ZAMKNIĘCIE "KOCURKOWA"...

anielka123buziolek

Kochani,chciałabym podziękować Wam za 4 lata spędzone z Wami na "Kocurkowych rozmyslaniach...",ale jak to się mówi "nic nie trwa wiecznie",życie się toczy własnymi torami i na pewne sprawy nie ma się wpływu.Było mi niezmiernie przyjemnie prowadzić ten blog,i do czasu uporządkowania spraw przepisy będą do czerwca wstawiane.Wykorzystajcie to....i do zobaczenia jutro.Danuta Rozmys kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3.blox.pl

NÓŻKI W GALARECIE

anielka123buziolek

Dziś coś dla wielbicieli "galartów"  po naszemu czyli pysznych nóżek wieprzowych zwanych poniekąd "zimne nóżki" ha ha:-))).Użyłam tutaj wyłącznie samych nóżek i przypraw jak czosnek,pieprz i ziele,sól.Muszę przyznać że bardzo mi smakowała,bo tak w ogóle to lubię galaretę...do tego trochę octu,pycha.Zapraszam.

 

4 nóżki wieprzowe

pół główki czosnku

sól

pieprz

 3 ziarna ziela angielskiego

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nóżki wieprzowe dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą ok.4 litrami.Stawiamy garnek z nóżkami na mały gaz,wkładamy ziele angielskie ,listek laurowy.solimy  i gotujemy do chwili,gdy mięso będzie od kości odchodzić.Pod koniec dodajemy pieprz.Gdy nóżki są gotowe ,cedzimy wywar,a nóżki studzimy i  obieramy z mięsa.Jeszcze raz przyprawiamy i dodajemy wyciśnięty czosnek.Mięso układamy na dnie misy i zalewamy wywarem,i zostawiamy do zastygnięcia.Podajemy z octem.Smacznego.


SZYBKIE CHRUSTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO

anielka123buziolek

                         

Ciasteczka robi się dosłownie w kilka chwil,akurat coś małego i słodkiego na ząb.

 

1 ciasto francuskie

1 żółtko

cukier cynamonowy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ciasto francuskie rozmrażamy,tniemy na 2 cm.paski o dł.ok 5 cm.jak kto woli , nacinając  radełkiem po środku,i formujemy faworki.Smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem cynamonowym.Wstawiamy do gorącego piekarnika 200st.i pieczemy na złoty kolor.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci