Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPA WŁOSKA

anielka123buziolek

                      

Zupa na bazie Makaronu Kolanka MammaMia,żółtka i sera parmezanu Z dodatkiem ziół włoskich jak bazylia i oregano.Lekka i kremowa.

 

                   

 

20 dag.włoszczyzny

20 dag.marchewko

16 dag.makaronu kolanka MammaMia

20 dag.śmietany kremówki 30%

8g.mąki

16 dag.parmezanu

1 żółtko

sól

bazylia

oregano

lub inne włoskie przyprawy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Obieramy warzywa,rozdrabniamy je na tarce,zalewamy zimną wodą,solimy  gotujemy,przyprawiamy do smaku.We wrzące wodzie gotujemy makaron.Ser ścieramy na tarce.Na talerze nakładamy makaron,posypujemy serem i zalewamy gorącą zupą.Smacznego.

 

 

PĄCZKI Z AJERKONIAKIEM

anielka123buziolek

                      

 

Dziś zabieramy się za przepis ,który miał się znajdować na "Kocurkowie w tamtym roku,ale remont niestety uniemożliwił wpis tego przepisu,a że już nie długo wszyscy będziemy się opychać tłustymi a może w tym roku dietetycznymi pączkami postanowiłam podać wam świetny przepis na pączki z ajerkoniakiem.Co Wy na to?

 

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~

1 jajko

5 żółtek

1/3 szkl.cukru

1 torebka cukru waniliowego

szczypta soli

3 szkl.dobrej mąki

2/3 szkl.letnio ciepłego mleka

8  dag.stopionego masła

1 łyżka spirytusu lub jak go brak to octu10%

 

Zaczyn na pączki:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

6dag.drożdży o temp.pokojowej(to samo dotyczy produktów do ciasta jak mąka i jajka)

1 łyżeczka cukru

1/3 szkl.letniego mleka

2 łyżki mąki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lukier:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/2szkl.cukru pudru

sok z cytryny

-wiórki kokosowe

-1 kg.smalcu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Masa z ajerkoniaku:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/2szkl.mleka

1 łyżka cukru

1 szkl.adwokatu

1 torebka budyniu waniliowego

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przygotowujemy masę do pączków:

gotujemy mleko z cukrem.Osobno miksujemy z adwokatem(ajerkoniakiem),żółtkiem i torebką budyniu,powoli wlewamy do mleka i gotujemy mieszając.Masę studzimy,przekładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy usmażone pączki.

Robimy zaczyna na ciasto:

drożdże wkładamy do miski, rozcieramy z ,mlekiem,mąką i cukrem,odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn wyrósł,przykrywamy czystą ściereczką.

Przygotowujemy teraz ciasto:

w kąpieli wodnej ubijamy w misce żółtka i jajko,cukier,cukier waniliowy i sól i ubijamy trzepaczką na małym ogniu,aż masa nam zgęstnieje .Zestawiamy z gazu i zostawiamy do schłodzenia mieszając,schłodzoną masę przekładamy do miski.Dosypujemy przesianą mąkę,wlewamy mleko oraz wyrośnięty zaczyn,dokładnie mieszamy,po czym wyrabiamy 20min.Dodajemy stopione masło,dalej wyrabiamy,aż ciasto będzie odchodzić od ręki ,na koniec wlewamy spirytus i chwilę jeszcze wyrabiamy.Wiem sporo roboty i sił trzeba w te pyszności włożyć ,ale przyjemność ich smakowania rekompensuje ciężką pracę ha ha ha.Teraz ciasto oprószamy lekko mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godz.Gdy już nam w końcu to cudo wyrośnie(ciasto),odrywamy niewielkie porcje ciasta lub wykrawamy szklanką,formujemy pączki,,kładziemy na desce.Rozgrzewamy w szerokim rondlu 1 kg.smalcu lub 1 litr oleju,na próbę wrzucamy kawałek ciasta:jeśli szybko odskoczy od dna ,to gotowe.Wkładamy pączki(po kilka sztuk,powinny sobie luźno pływać)i smażymy,aż ładnie się ze złocą,obracamy na drugą stronę i dosmażamy na złoty kolor.Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na bibule,,nadziewamy za pomocą szprycy z długą końcówką masą z ajerkoniakiem .W misce ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny do smaku,smarujemy jeszcze ciepłe pączki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Smacznego.

PYSZNY PRZEKŁADANY TORT PIERNIKOWY

anielka123buziolek

                    

Kiedy był okres świąteczny niestety nic nie piekłam choć bardzo tego chciałam.Miałam w planach tyle do zrobienia choć osobiście nie obchodzę świąt,ale to nie była przyczyna,bo przecież wiadomo ,że zawsze  rodzinka wpadnie niezapowiedziana lub znajomi i przyjaciele.Do mojego braku chęci pieczenia ciast ,ciasteczek i pierniczków przyczyniło się choróbsko a w "sylwka" grypa,tak więc spędziłam te dni samotnie z kocurkami i z temp.39 st.Jednak teraz nadganiam spóźnione refleksje pachnące przyprawami i czekoladą.Bardzo polecam to ciasto,niebiańskie w smaku ,aby móc zatrzymać cudowne wspomnienia jeszcze nie tak odległe.Zapraszam.

                      

 

CIASTO:

~~~~~~~~~~~~

15dag.płynnego miodu gryczanego

20dag.masła

przyprawa do piernika,odrobina anyżu gwiaździstego(pokruszyć)

3 żółtka

50dag.mąki

4 łyżki mleka

1 łyżka sody oczyszczonej

10dag.cukru

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MASA:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/2 szkl.śmietany kremówki 30%

1/2 szkl.cukru

1 galaretka porzeczkowa lub inna

200g.dżemu porzeczkowego

20dag.masła

 

POLEWA:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10g.masła

1 czekolada mleczna mleczna

40ml. kremówki 30%

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ciasto wyrabiamy mikserem,będzie bardzo gęste ,ale tym się nie przejmujcie, bo ma takie być ,i niczego do niego nie dolewajcie.

Ciasto dzielimy na 4 części  i każdą pieczemy osobno przez 45 min.w 180st.

Teraz przygotowujemy masę:

masło umieszczamy w garnuszku,dosypujemy przygotowany cukier i śmietanę,stawiamy na małym gazie,roztopić.Po chwili wsypujemy galaretkę i cały czas mieszamy,aż się wszystko ze sobą połączy.Ostudzić masę.Upieczone placki przekładamy najpierw dżemem a na nim masę.

Składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu,mieszając,studzimy i polewamy nią ciasto.Smacznego.

SZARLOTKA Z BEZIKAMI

anielka123buziolek

                       

Bardzo polecam Wam tę szarlotkę.Szybka w wykonaniu i pyszna do  jedzenia.Delikatna i krucha,z  przepysznym musem jabłkowym swojskiej roboty,ale oczywiście może być z kupnym,to nie ma znaczenia.

 

Ciasto kruche:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

25 dag.masła

10dag.cukru pudru

25 dag.mąki

3 żółtka

szczypta soli

 

Nadzienie:

~~~~~~~~~~~~~~~~

1 kg.jabłek

2 płaskie łyżki cukru

kawałek startego korzenia imbiru

szczypta cynamonu

3 białka

1 szkl.cukru na bezę

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Masło siekamy z przesianą mąką nożem na stolnicy.Dodać żółtka,cukier i sól,szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 2 godz.w tym czasie obieramy jabłka ze skórki, szatkujemy i dusimy z cukrem,imbirem,cynamonem.Ciastem wykładamy tortownicę ,i formujemy mały rancik,podpiekamy na złoty kolor przez 15-20 min.w 160st.Ciasto studzimy,wykładamy jabłka.Ubijamy białka  na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier ,ubijamy tak długo,aż się rozpuści.Ozdabiamy szarlotkę wyciskanymi przez rękaw cukierniczy bezami z piany i suszymy w ciepłym piekarniku w 110st.przez ok.30 min.Smacznego.

WITAM WSZYSTKICH:)

anielka123buziolek

Bardzo się cieszę ,że znów po tak długim czasie  mogę zacząć pisać bloga i zamieszczać nowe przepisy,które mam nadzieję,że Was zainspirują-tak jak mnie.W moim ostatnim okresie życia dużo się działo,ale myślę,że mam to już za sobą.Tak więc Witam i zapraszam na" Kocurkowo."

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci