Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SPAGHETTI NA ORIENTALNIE Z BOBEM

anielka123buziolek

                    

Kiedyś jako dziecko nie cierpiałam bobu,ale  z wiekiem wszystko się zmienia,stare nawyki żywieniowe idą do lamusa ,a przychodzą nowe,ciekawsze doznania smakowe,i tym się okazał Bób.Wystarczyło dobrze go przyprawić a tracił swoją "bezsmakowość" .

 

1 op.makaronu spaghetti Mamma Mia firmy Kupiec

500gr. młodego bobu

1 łyżka startego imbiru-można dać mniej

ok.1/2 szkl.mleczka kokosowego

1 ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka miodu

1 cebula

1 papryczka chili

kolendra

1 pęczek natki pietruszki

pieprz

sól morska

oliwa z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bób gotujemy aż zmięknie ok.20min.Studzimy,obieramy z łupiny i miksujemy blenderem na gładką masą.Czosnek obieramy i miksujemy razem z bobem,startym imbirem i z miodem.Doprawiamy solą i pieprzem.Makaron spaghetti Mamma Mia! gotujemy al dente z dodatkiem oliwy i soli,po czym odcedzić.Chili opłukać i drobno pokroić.Cebulę obrać, drobno posiekać.Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić cebulę,podsmażyć,a następnie dodać pastę z bobu i podgrzewamy.Rozrzedzamy mleczkiem kokosowym na tyle aby miało gęstość sosu i gładkość.Dosypujemy posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.Makaron rozkładamy na talerze i polewamy sosem,posypujemy posiekaną chili.Smacznego.

WIŚNIOWA ROZKOSZ

anielka123buziolek

Gdyby nie moja rodzinka to w tym roku mogłabym tylko pomarzyć o owocach.Jednak kochani się postarali aby mi je dostarczyć tak więc mogłam choć troszkę ich posmakować. Było za mało aby je wkładać do słoików , a za dużo by je zjeść od razu,więc je wydrylowałam,odłożyłam do ciasta i resztę zamroziłam.

Ciasto wyszło bardzo kruchutkie,z pianką i sezonowymi owocami.

 

1 kostka masła

4 łyżki cukru

4 żółtka

2 szkl.mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek zapachowy

cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

2 łyżki bułki tartej

500gr.owoców sezonowych np.wiśni,jagód itp.

Krem:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4 białka

3/4 szkl.cukru pudru

1 op.budyniu waniliowego

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Masło siekamy na stolnicy,dodajemy mąkę,żółtka,oba cukry,proszek do pieczenia oraz dowolny olejek(u mnie waniliowy). Zagniatamy ciasto i schładzamy 1 godz. w lodówce.Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i jedną wykładamy na blaszkę i podpiekamy 15 min. w temp.180st. Robimy w tym czasie krem:

białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Wsypujemy cukier puder oraz budyń i całość miksujemy.Na podpieczone ciasto wykładamy masę z piany i budyniu, owoce (wiśnie drylujemy),a na to resztę ciasta-możemy je zetrzeć na tarce lub poskubać.Pieczemy ciasto 30 min. w 180st.Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.

 

 

 

SPAGHETTI NA SPOSÓB NIEMIECKI

anielka123buziolek

Wczoraj dostałam paczuszkę z nową linią produktów makaronów MAMMA MIA! firmy Kupiec.

Miałam za jakiś czas  je przetestować ,ale tak ślicznie wyglądają makarony w swych czerwonych "płaszczykach" opakowaniowych,że nie  czekając wzięłam się za gotowanie pomimo złamanego palca u stopy.Głupota z mojej strony pisać ,że "kocurkowo" zamknięte(choćbym tego nieraz bardzo bym chciała)bo przecież i tak wrócę i zacznę pisać i gotować bo Ja jestem uzależniona od swojego bloga i od Was moi czytelnicy...mam nadzieję,że wzajemnie.:)))

            SPAGHETTI MAMMA MIA !FIRMY KUPIEC

Może teraz parę słów na temat tego makaronu:piękny,błyszczący i sprężysty,widać dużą różnicę między makaronami w moim domu ,które kupiłam, a tym który dostałam.W smaku idzie wyczuć pszenicę durum.

Makaron z semoliny-mąki z pszenicy twardej.Jedna porcja czyli 85gr.dostarcza 297 kcl.Składniki-semolina z pszenicy twardej,woda,zawiera gluten.Może zawierać śladowe ilości jaj.

Sposób przygotowania:ok.1 litra wody lekko osolonej , zagotować  na 10dag.makaronu,dodać makaron.Gotować 7-8 min. na małym ogniu ,od czasu do czasu mieszając,kiedy jest gotowy odcedzamy.

Makaron waży 500gram. Ma bardzo oryginalną,retro opakowanie(w moim stylu).Opakowanie bardzo przyciąga wzrok,szata graficzna w stylu  Georgia.Wyprodukowany w UK  dla Firmy Kupiec.

Makaronu nie ma jeszcze w sprzedaży.A teraz pierwszy przepis z jego udziałem.

20 dag.makaronu spaghetti Mamma Mia! Firmy Kupiec

sól morska 

pieprz

50dag.marchewki

40 dag sznycli wieprzowych

1 cebula

natka lub szczypiorek

1-2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki cukru

20dag.śmietanki kremówki 30%

sok z pół limetki

1 łyżka zasmażki błyskawicznej laight

2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka

plasterki limonki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu 7 min.w lekko osolonej wodzie.Marchewkę obieramy i kroimy podłużne ,cieniutkie plasterki.Mięso kroimy w paseczki.Obieramy cebulę ,siekamy w drobną kosteczkę,posiekać natkę lub szczypiorek.

Olej rozgrzewamy w rondelku na silnym ogniu,smażymy 3 min.mięso i cebulę.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,wyjąć,odstawić.W tłuszczu po smażeniu mięsa stopić masło.Dodajemy marchewkę i 200 ml. wody.Przyprawiamy solą i cukrem.Zagotowujemy.Zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotować na wolnym ogniu ok.5 min.

Do marchewki dodajemy śmietanę,mieszamy,ponownie zagotowujemy.Wkładamy mięso,podgrzewamy w sosie.Całość zagęszczamy zasmażką błyskawiczną,mieszając zagotować.Przyprawiamy chrzanem,sokiem z limetki,solą i pieprzem.

Sos podajemy z makaronem spaghetti,posypany natką lub szczypiorkiem,udekorować limetką.Smacznego.

FLAKI PO POLSKU

anielka123buziolek

Wspaniała zupa,choć nie którzy mają na jej temat inne zdanie.Sama pamiętam,że bardzo długo nie mogłam się do niej przekonać .Zawsze mi się bardzo nie dobrze kojarzyła ha,ha...ale kiedy ja spróbowałam po raz pierwszy to już wiedziałam ,że będzie moją ulubioną.

 

2 kg.gotowych flaków wołowych

2 marchewki

2 pietruszki

1/2 sporego selera

2 duże pory-ja go nie cierpię więc dałam go bardzo mało:(

1/4 sporego selera

1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej

szczypta utłuczonego pieprzu białego i ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 liście laurowe

1 łyżka sproszkowanego majeranku

sól

na zasmażkę:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

40gr.mąki

50gr.masła

1 łyżka drobno posiekanej cebuli

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Oczyszczone surowe flaki,po wyjęciu z opakowania dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą,gotujemy 15 min.,a następnie odlewamy wodę.Falki ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy  4 godziny,aż będą zupełnie miękkie(można po prostu kupić już ugotowane).Podczas gotowania stale trzeba uzupełniać wodę.Jeśli podstawą potrawy są gotowe flaki ugotowane,wystarczy je dokładnie przepłukać i gotować 15 min.i wyjąć.Po ugotowaniu flaki pokroić na cienkie paseczki jak makaron i ponownie włożyć do powstałego wywaru,którego powinno być ok.3 i 1/2 litra.Warzywa pokroić w zgrabną słomkę,przełożyć do rondla,dodać łyżkę masła,nieco wody i dusić,często mieszając.Miękkie warzywa dodać do flaków i dokładnie wymieszać.Przygotowujemy teraz zasmażkę z masła i cebuli drobno posiekanej i mąki.W pierwszej fazie dusimy cebulę na maśle,a gdy tylko zżółknie,dodać mąkę a potem parę łyżek wywaru,rozprowadzając bardzo dokładnie aby nie było grudek.Gdy zasmażka nabierze jednolitej konsystencji wlewamy ją do flaków i dokładnie mieszamy trzepaczką.Dodać przyprawy  i na końcu posolić,gotujemy na małym ogniu ok.15-20min.,aż staną się zawiesiste.Podajemy z chlebem.Smacznego.


ZUPA IMBIROWO-POMARAŃCZOWA NA BAZIE SŁODKIEJ MARCHEWKI

anielka123buziolek

Imbir-cudowny korzeń,o niesamowitym smaku i aromacie nadający wspaniały kolor i aromat.Właśnie ta zupa odzwierciedla jego siłę i moc,łechcząc nasze podniebienie przepyszną,kremową konsystencją.Zapraszam.

 

600ml.bulionu

4 łyżki masła

1 duża cebula

3. spore słodkie marchewki

1 pietruszka

ok.1.5 łyżeki startego imbiru

1 łyżeczka starej skórki pomarańczowej

sok 1 pomarańczy

 śmietana kremówka 30%

sól

pieprz młotkowany

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę drobno siekamy.Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.W garnku rozpuszczamy masło,rumienimy na nim cebulę,dodajemy marchewkę i pietruszkę i dusimy ok.15 min.potem zalewamy bulionem,wlewamy sok z pomarańczy i skórkę,imbir.Gotujemy,aż warzywa zmiękną,zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.Doprawiamy i dolewamy śmietanę kremówkę,wymieszać.Podajemy posypaną pieprzem młotkowanym.


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci