Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SAŁATKA Z RYŻEM,POMIDORAMI I BAZYLIĄ

anielka123buziolek

                       

Skromna,gustowna sałatka śródziemnomorska,pełna aromatów ziół świeżych i suszonych jak np.bazylia świeża i suszona firmy Prymat,pachnących pomidorów i czosnku,wegetariańskie niebo w gębie ha ha:))).Bardzo polecam.

1 szklanka ryżu

2 łyżki ryżu naturalnego

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 świeże pomidory

sól morska

pieprz

4 gałązki bazylii

1 łyżeczka suszonej bazylii Prymat

2 łyżki oliwy z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę i czosnek obrać i posiekać.Zeszklić na oliwie.Dodać oba rodzaje ryżu,chwilę smażymy mieszając,zalewamy 1 szklanką wody.Oprószyć solą.Wymieszać.Gotujemy ok.20 min.często mieszając.Dodajemy na patelnię pokrojone pomidory(w kostkę).Ryż z pomidorami wymieszać,gotować ok.10 min.Bazylię płuczemy pod kranem,strzepujemy wodę i osuszamy.Kilka listków zostawiamy do dekoracji,resztę drobno siekamy i dodajemy do ryżu z pomidorami.Gotowy ryż z pomidorami nakładamy do miseczek,ugniatamy i wykładamy na talerze.dekorujemy listkami bazylii.Smacznego.

 

                          

SZYBKA PRZEKĄSKA Z PIECZONEGO INDYKA

anielka123buziolek

Szybka przekąska z pozostałości np.z niedzielnego obiadu,lepsza niż z budki,a zdrowsza i smaczniejsza.

 

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~

2 szklanki mąki

1/3 szklanki oliwy

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki gorącej wody

 

Nadzienie:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

mięso pieczone z indyka lub inne z obiadu

2 ząbki czosnku

przyprawa kebab-gyros Prymat

sos curry

keczup

kolendra lub natka pietruszka

oliwa do smażenia

1 cebula

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę przesiewamy do miski,wlewamy oliwę i wsypujemy sól.Mieszamy,dolewamy po trochu gorącej wody.Ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na placek.Smażymy na suchej patelni.Układamy na talerzu i przykrywamy folią,aby zmiękły.Cebule obieramy ,siekamy w pióra i dusimy na oleju do miękkości,dodajemy kawałki pieczonego mięsa,przyprawę,sól i pieprz oraz wyciśnięty czosnek.Każdy placek smarujemy keczupem ,nakładamy usmażone mięso ,polewamy sosem curry i posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.Smacznego.

 

SAŁATKA Z ROZPĘDU

anielka123buziolek

                       

Przygotowanie sałatki z tego co się ma w lodówce najbardziej inspiruje człowieka,bo jak się okazuje nie wszystko w niej mamy ,a "kaski "nie ma i goście pukają już do drzwi.tak było i tym razem.Przepis więc jest na "oko" podany,i tylko teraz od was zależy jakie składniki będzie ona miała w sobie i jakie smaki wyczarujecie.Zapraszam.

 

sałata

3 jajka

czarne oliwki

pomidor

czerwona papryka

czerwona cebula

parmezan starty

 

Dresing:

~~~~~~~~~

oliwa

sól

pieprz czarny

sok z jednej pomarańczy

odrobina octu winnego

cukier-nie musowo

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sałatę płuczemy,rwiemy listki na drobne kawałki.Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub w ósemki.Oliwki kroimy na pół.cebulę obieramy i  kroimy w cienkie pióra,paprykę w paski.Jajka ugotowane na twardo obieramy i  kroimy w plasterki.Przygotowujemy dresing:wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.Sałatkę mieszamy w misce,posypujemy serem parmezan i polewamy dresingiem pomarańczowym.Smacznego.

MARCEPANKI

anielka123buziolek

                       

Marcepan,pyszna  i słodka masa cukiernicza na bazie prażonych i zmielonych migdałów ,cukru i olejku migdałowego.Przywędrowała do Europy razem z najazdami tureckimi.Za Europejską stolicę marcepanu uważa się miasto Lubeka położone w  Niemczech.Marcepan jest to placek składający się z migdałów i cukru jak pisałam wcześniej.Zwyczaj Polski nakazywał wypiekać z niego okazały kołacz weselny jako ciasto obrzędowe.Dziś wypiekamy z niego ciasta na różne uroczystości,ponieważ zawsze będzie nam się kojarzył z bogactwem domu i rarytasem w naszej kuchni.

                    

40 dag.masy marcepanowej

cukier puder

całe migdały

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Z masy marcepanowej toczymy kuleczki w dłoniach wielkości orzecha włoskiego ,nadziewamy każdą kulkę jednym migdałem,obtaczamy kulkę w cukrze pudrze i gotowe.Po wierzchu możemy posypać lekko czekoladą mleczną w proszku.Bardzo pyszna, słodka przekąska do kawki i nie zawsze musowo od święta:)).Smacznego.

JOGURTOWY DESER

anielka123buziolek

                        

Delikatny deser jogurtowy z miodem i jabłuszkami.Do jego przygotowania wystarczy dosłownie kilka chwil.Zdrowy i smaczny,cudowna ambrozja.Bardzo polecam.

 

1 duży jogurt naturalny

1 jabłko

cukier

szczypta kardamonu i cynamonu

miód

orzechy do przybrania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jabłuszko myjemy,obieramy i kroimy w kosteczkę.Na patelni roztapiamy cukier z odrobiną wody,jak się lekko karmelizuje wkładamy jabłuszka i przyprawiamy kardamonem i cynamonem,mieszamy,chwilę gotujemy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Do  miseczek  wkładamy po łyżce  jabłuszek i wlewamy jogurt.Wierzch polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami np.włoskimi.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci