Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PUSZYSTE ,ŁATWE CIASTO DROŻDŻOWE

anielka123buziolek

Zapewne nieraz mieliście ochotę na pyszną drożdżówkę ,ale może powstrzymywało Was od tego ,że na ciasto drożdżowe trzeba zrobić zaczyn, a potem je długo wyrabiać,makabra...:)Dziś podam Wam szybki przepis na puszystą,smaczną drożdżówkę z chrupką i słodką kruszonką.Możemy ją  zrobić tylko z posypką lub np.dodać jakieś owoce.Bardzo Wam ją polecam,mało pracy ,a przyjemność  z jedzenia duża:).Mój brat przez cały tydzień swojego urlopu u mnie kazał sobie codziennie robić po jednej blasze tego wspaniałego przysmaku,i powiem Wam ,że nie wiem czy się cieszyłam ,że mu ten drożdżowiec tak smakuje, czy mam płakać ,że muszę codziennie go piec ha ha....
 
 
Ciasto robimy na dwie tury- w wieczór robimy zaczyn:
 
4 jajka
1 szkl.cukru
0.5 kostki drożdży
1 szkl.ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
 1 laska wanilii
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do miski wrzucamy całe jajka,dodajemy cukier,rozkruszone drożdże,cukier waniliowy,ziarenka z laski wanilii i mleko.Kopystką(łyżką drewnianą) mieszamy w misce zaczyn i zostawiamy na noc na stole pod przykrytą ściereczką.
 
Na drugi dzień robimy ciasto drożdżowe.
Skladniki:
***********
60 dag.mąki
1 szkl.oleju
**************
Piekarnik rozgrzewamy do 160st. Do miski z zaczynem wsypujemy przesianej mąki 60dag. i  1 szkl.oleju.Mieszamy, dosłownie kopystką 5 min.aby masa się ładnie połączyła. Posypujemy ciasto kruszonką .Odstawiamy ciasto na 30 min.i pieczemy ok.45-50 min.na złoty kolor.Smacznego.
 
Kruszonka:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
0.5 kostki miękkie margaryny lub masła
0.5 szkl.cukru i mąki tyle ile da się wgnieść aby powstała kruszonka.
Wszystko razem mieszamy .
 

 
 
 

MUFFINKI CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE Z GALARETKĄ Z CZARNYCH PORZECZEK

anielka123buziolek

Na pieczeniu muffinek to mi życie zejdzie.A oto muffinki upieczone dla znajomych w podziękowaniu za naprawę rur:))).
 
 
1 tabliczka czekolady gorzkiej-rozpuścić
12 łyżek oleju
4 jajka
12 łyżek mleka
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50ml.amaretto
galaretka z porzeczek lub dżem porzeczkowy
16 łyżek cukru
1 cukier waniliowy z wanilią
10dag.orzechów  laskowych
lukier:
1 szkl.cukru pudru 
sok z cytryny
amaretto~
migdały do posypania
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do miski wsypujemy mąkę ,proszek do pieczenia,żółtka,cukier waniliowy i cukier kryształ,przyprawę do piernika,amaretto,połowę zmiażdżonych wałkiem orzechów  laskowych,olej,mleko i wlewamy ostudzoną,rozpuszczoną czekoladę.Mieszamy kopystką.Wykładamy do foremek do 3/4 wysokości.Na ciasto nakładamy po łyżeczce galaretki porzeczkowej własnej roboty lub dżem,przykrywamy odrobiną ciasta.Pieczemy w 180st.ok.30min.Sprawdzić patyczkiem.Studzimy.Robimy lukier:
cukier puder ucieramy z odrobiną soku cytrynowego ,amaretto,Lukrujemy muffinki i posypujemy migdałami.Smacznego.


KURCZAK NA PIKANTNIE

anielka123buziolek

Świetny kurczak marynowany w pikantnej zalewie,potem duszony do miękkości.Smak marynaty z chili,cebuli,pomidorów i imbiru nadał mu lekko pikantnego smaku,natomiast sos był dość ostry.Można po prostu dać mniej papryczki chili.Bardzo polecam ten przepis.Do marynaty użyłam co ważne ,i nadało włoski smak Przyprawa Do Bruschetty Firmy Prymat.Gorąco ją polecam:)zwłaszcza dla osób ,które dopiero co zaczęły swoją przygodę z kuchnią włoską.Mamy w niej wszystkie potrzebne zioła,które możemy użyć do stworzenia niepowtarzalnych dań.I tak np.jest w niej czosnek,papryka słodka,oregano,bazylia,cebula,sól,oliwa z oliwek.Zdrowa i bez konserwantów.Możemy ją używać i na sucho czyli dosypać do dania lub na mokro łącząc ja koncentratem pomidorowym i oliwy i mamy super pastę .
A teraz przepis:
 
1 kurczak kilogramowy
2 cebule
3 duże pomidory
0.5 op.przyprawy bruschetty firmy Prymat
1 papryka
1 papryczka chili
1/2 szkl.soku pomidorowego(wycisnąć najlepiej ze świeżego pomidora)
pół łyżeczki  świeżego imbiru startego
oliwa z oliwek
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej kolendry i natki pietruszki
słodka i ostra papryka mielona
sól
pieprz kajeński
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kurczaka myjemy ,osuszamy,kroimy na części.Nacieramy czosnkiem roztartym z solą oraz słodką i ostrą papryką.Cebule obieramy,drobno siekamy.Pomidory sparzyć i obrać,pokroić w kostkę.Paprykę i chili oczyścić z pestek i pokroić.
Przygotowujemy marynatę:
rozgrzewamy oliwę,wkładamy cebulę,smażymy na szklisto ok.3 min.Dodajemy imbir,paprykę i chili.Smażymy 2-3 min.,cały czas mieszając.Wkładamy pomidory i wlewamy sok.Zagotowujemy.Doprawiamy do smaku przyprawą bruschetty Prymat,solą i pieprzem kajeńskim.Marynatę studzimy.Wkładamy do niej części kurczaka.Mieszamy tak,aby były całkowicie przykryte marynatą.Odstawiamy do lodówki na jeden dzień.
Następnego dnia kurczaka w marynacie  dusimy(pod przykryciem)na małym ogniu ok.30 min.,aż kurczak będzie miękki.Gotowego kurczaka układamy na  sypko ugotowanym ryżu ,polewamy sosem i posypujemy mocno kolendrą i natką pietruszki.Smacznego.
 

 
 
 
 
 

TZATZIKI

anielka123buziolek

Dziś sos Tzatziki ,ale z użyciem produktu  firmy Prymat.
Pikantny sos czosnkowy Tzatzyki-to świetna mieszanka przypraw do przyrządzenia tak Polakom bliskiego sercu sosu.Przyprawa aromatyczna,świetny dodatek do warzyw grillowanych i smażonych.
 
 
1 ogórek zielony
śmietana mała 18%
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki sosu pikantnego tzatziki firmy Prymat
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ogórka obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach,mieszamy z wyciśniętym czosnkiem,śmietaną i sosem tzatziki.Podajemy do warzyw lub nawet do pizzy:))Smacznego.
 

DOMOWY HAMBURGER DANUŚKI

anielka123buziolek

Hamburgera przygotowałam na konkurs do Gazety Lubuskiej.Zdrowy,smaczny domowy fastwood.Użyłam do niego mięsa mielonego wieprzowego,szpinaku i sera twarogowego.Przyprawiłam Przyprawą Stek gruboziarnistą firmy Prymat i solą ziołową Prymat.Oczywiście każdy może go zrobić jak sam uważa to zostawiam już dla Was.
 
 
10dag.mielonego mięsa wieprzowego
1 kromka chleba 
1 przyprawa stek gruboziarnista firmy Prymat
sól morska Prymat
sól ziołowa Prymat
pieprz czarny młotkowany
1 łyżka sosu worchester
1 cytryna
oliwa z oliwek
2 łyżki twarogu chudego
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
świeży szpinak
1 czerwona cebula
sos do polania meksykański
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawę Stek gruboziarnistą Prymat,sól morską i pieprz,sos worchester ,mieszamy.Ręce zanurzamy w mące i formujemy 2 kotlety.Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu po 8-10 min.z każdej strony.Wyjmujemy i trzymamy w cieple.Na tłuszcz kładziemy kromkę chleba przekrojoną na pół i smażymy z obu stron na złoty kolor.Szpinak płuczemy,obsuszamy i skrapiamy cytryną,oliwą z oliwek.Solimy i pieprzymy,mieszamy.Cebule kroimy w cienkie talarki.Twaróg ucieramy i mieszamy ze śmietaną,solimy solą ziołową Prymat i pieprzymy.Grzanki smarujemy twarogiem,układamy na nim szpinak,kładziemy kotleta i cebulę,polewamy sosem meksykańskim.Drugą kanapkę przyrządzamy jak pierwszą.Układamy jedną na drugą i gotowe.Przystrajamy według swego uznania.Smacznego.
 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci