Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KOTLETY SMAŻONE PO WĘGIERSKU

anielka123buziolek

                      

Ja wprost uwielbiam kuchnię Węgierską.Prosta ,szlachetna .To właśnie zwykłe przyprawy jak papryka wędzona ,nadają jej smaku i subtelności.Przepełniona jest barwami czerwieni i zieleni.Syta i bardzo smakowita.Spróbujcie a nie pożałujecie.Zapraszam.

 

1.5 kg.schabu bez kości

1 kg.młodych ziemniaków

15dag.smalcu

2 cebule

2 pomidory

3g.kminku

10g.mielonej papryki wędzonej

2 ząbki czosnku

3 zielone papryki

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Schab kroimy na 6 dużych kotletów,lekko je rozbijamy i obrumieniamy na gorącym smalcu.Cebulę siekamy drobno, przesmażamy,układamy na niej kotlety,doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem,kminkiem i solą,podlewamy lekko wodą .Dusimy ok .30min.Po 10 min.dodajemy zmieloną wędzoną paprykę ,zieloną paprykę(u mnie suszona zielona papryka), pomidory w plasterkach,ziemniaki pokrajane wzdłuż na ćwiartki.Dolewamy trochę wody i gotujemy ,aż wszystko będzie miękkie.Smacznego.

                       

 

 

 

 

 

 

 

KIESZONKI SCHABOWE Z RZEŻUCHĄ

anielka123buziolek

                     

Ostatnio przeglądałam swoją zamrażarkę w pogoni za kawałkiem mięsa na zupę ,i co się okazało,że w zanadrzu ukrywa się mrożona rzeżucha.Dużo jej tam nie było,więc pomyślałam sobie żeby zrobić może nadziewane kotlety do obiadu.Przepis znalazłam w gazecie,troszkę go zmodyfikowałam smarując go  Party dip barbecue z firmy Prymat,a to mój efekt jego zrobienia.Kotlet kruchy,soczysty,lekko ostry.Zapraszam.

 

Marynata do posmarowania mięsa:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

1 szt.Party dip Barbecue firmy Prymat

6 łyżek ketchupu

ok.2 łyżek wody

~

Kieszonki:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4 kotlety  schabowe

1 papryka czerwona

1 cebula

rzeżucha

słodka papryka wędzona w proszku

zioła prowansalski

szczypta przyprawy uniwersalnej

olej 

1 łyżka masła

1 białko

bułka tarta do panierowania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Do miseczki wsypujemy opakowanie Party Dip Barbecue firmy Prymat,dodajemy keczup i wodę ,mieszamy.

Kotlety schabowe rozbijamy na cienkie kotlety,smarujemy Party Dip Barbecue ,posypujemy przyprawą uniwersalną i ziołami prowansalskimi i papryka wędzoną.Na mięsie układamy pociętą w paski paprykę czerwoną i rzeżuchę.Składamy kotleta na pół,spinamy wykałaczkami,moczymy w roztrzepanym białku ,w bułce tartej obtaczamy.Smażymy na złoty kolor.Podajemy z ziemniakami.Smacznego.

                   

PIKANTNY STEK Z MIECZNIKA ZE SMAŻONĄ CEBULKĄ

anielka123buziolek

Stek z rekina

Kruchy,delikatny stek w pikantnej marynacie ,co nadał mu lekkiej ostrości i smaczku.Zapiekany w naczyniu żaroodpornym.Tutaj bym jednak doradzała grillowanie.Soczysty i miękki.

 

przepis na jedną osobę:

1 stek z miecznika

1 łyżka pikantnego keczupu

0.5 łyżeczki chilli

sól

pieprz młotkowany

1 cebula

sok z cytryny

olej

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Filety skropić cytryną,przyprawić solą i pieprzem.Cebulę obrać i posiekać w plasterki,podsmażyć na złoty kolor.Keczup wymieszać z chili,posmarować stek, i włożyć na 30 min.do lodówki,potem ułożyć w naczyniu żaroodpornym-grillować-będzie smaczniejszy-i piec w naczyniu ok.15-20 min.w 180st..Podawać z pieczywem i cebulą.Smacznego.

 

PIZZA FRUTTI DI MARE

anielka123buziolek

                     

Ostatnio tak mi zasmakowała pizza,że teraz ciągle mam na nią ochotę,i co fajne nie muszę jej kupować ,a smak ma jak prawdziwa z pizzerni.Polecam.


Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

20dag.mąki

100ml.ciepłego mleka

0.5 kostki drożdży

po 1 łyżeczce cukru i soli

3 łyżki oliwy

 

Farsz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

18dag.ugotowanych i  drobno pokrojonych owoców morza

sos pomidorowy lub keczup

3 łyżki natki z pietruszki -ja użyłam firmy Prymat

odrobina oregano

15dag.startego sera mozzarella

3 łyżki oliwy  z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ciasto wałkujemy na placek o gr.0.5 cm.smarujemy sosem pomidorowym lub keczupem,posypujemy  serem mozzarella,natką pietruszki firmy Prymat,,układamy owoce morza,posypujemy oregano i polewamy oliwą z oliwek,zapiekamy w 180st.ok . 20-30min.Sprawdzać jak podpiekło się ciasto:)Gotowe wyjąć.Smacznego.

                      




MAKARON W SOSIE ORZECHOWYM

anielka123buziolek

                        

Ja to chyba uzależniona jestem od makaronu w każdej postaci.To danie naprawdę jest pyszne,mamy tu orzechy laskowe,bazylię świeżą,pyszne pomidorki cherry,czyż można oczekiwać czegoś lepszego i smaczniejszego?Sami sobie na to pytanie odpowiedzcie.

 

1 op.makaronu wstążki ugotowane al dente+ oliwa łyżka

sól morska firmy Prymat

Sos:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 - 2 łyżeczki przyprawy do spaghetti firmy Prymat~

pół pęczka bazylii świeżej

10 dag.orzechów laskowych

2 ząbki czosnku

10dag. utartego parmezanu

sól morska firmy prymat

pieprz

puszka pomidorów krojonych

2 cebule

kilka pomidorków cherry

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Makaron ugotować al"dente z solą i oliwą.Oliwę rozgrzewamy w rondlu,wrzucam na nią cebulę z czosnkiem,chwilę ją podsmażamy,dodajemy posiekaną bazylię,lekko rozdrobnione orzechy,smażymy ok.3 min.Wlewamy pomidory krojone z puszki,solimy ,pieprzymy,wsypujemy przyprawę do spaghetti  firmy Prymat,mieszamy,dusimy  ok.15.min.Dosypujemy starty parmezan,mieszamy.Dodajemy makaron,wymieszać razem z sosem i podajemy z posypanym parmezanem.Doprawiamy jak potrzeba.Smacznego.

                   


                                    


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci