Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KURCZAK W SOSIE JABŁKOWO-CZOSNKOWYM

anielka123buziolek

                     

W  mojej kuchni lubię eksperymentować ze smakami,doprawiając je według swoich upodobań i "nosa"....do przypraw.Gdybyście otworzyli jakiekolwiek drzwi do szafki w mojej kuchni znaleźlibyście mnóstwo przypraw różnego pochodzenia.Cieszę się jak moi znajomi są podekscytowani przeglądaniem każdego pudełeczka,i słoiczka ,które otwiera im oczy szerzej na inny świat kulinarny.Dziś może to nie będzie apogeum smaku ,ale myślę,że smakosze docenią to danie.Zapraszam.

 

kawałki kurczaka

2-3 jabłka

2 łyżki miodu gryczanego

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka czosnku granulowanego firmy Prymat

przyprawa do kurczaka

curry

zioła prowansalskie

bazylia 

słodka papryka w proszku

oliwa z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę:oliwę wymieszać z przyprawą do kurczaka i dodać po szczypcie curry,słodkiej papryki w proszku,bazylii i ziół prowansalskich.Mięso nacieramy marynatą i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia kurczaka obsmażamy na oliwie,potem wlewamy marynatę i smażymy jeszcze chwilę.następnie zalewamy szklanką wody i przykrywamy.Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do duszonego kurczaka,uzupełniamy poziom wody,by był równy z poziomem jabłek.Po 45 minutach duszenia dodajemy wyciśnięty i granulowany czosnek i miód.Mieszamy dokładnie,aby składniki  sosu się połączyły.Podajemy z ziemniakami,z ryżem i buraczkami lub modrą kapustą.Smacznego.

 

                             

BABKA PRZYJAŹNI NA ZACZYNIE HERMANA Z KOLOROWYM PIEPRZEM

anielka123buziolek

                       

Aby upiec taką babkę musimy zazwyczaj dostać w prezencie od zaprzyjaźnionej osoby zaczyn na ciasto z dołączoną instrukcją.ja taki zaczyn dostałam w tamtym roku i ku zaskoczeniu nikt nie miał przepisu na ten zaczyn.W tym roku sąsiadka mnie obdarowała  zaczynem i też bez przepisu na zaczyn,więc postanowiłam pogrzebać w internecie i odnaleźć przepis.Udało się,dziś mogę wstawić zdjęcia i przepis cały,abyście i wy mogli upiec to wspaniałe cisto i podzielić się zaczynem z przyjaciółmi.Kiedy przyjaciel cię nim obdarzy opiekujesz się tym zaczynem od 5 do 10 dni,postępując zgodnie z instrukcją:dokarmiacie Hermana i od czasu do czasu mieszacie.Po 5 lub 10 dniach dzielicie Hermana na 4 części,z jednej pieczecie ciasto ,a trzy inne ,wraz skopiowaną instrukcją,rozdajesz przyjaciołom.Natomiast jeśli nie mieszka w waszej miejscowości rodowita Niemka,która mogłaby cię obdarować zaczynem.możecie sami go przygotować ,i rozpowszechnić wśród przyjaciół i znajomych.A oto przepis na początkowy zaczyn i przepis na ciasto( istnieje bardzo dużo przepisów na ciasta z wykorzystaniem Hermana).

 

               

 

ZACZYN:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

100g.mąki pszennej

1 łyżka cukru

pół opakowania suchych drożdży

200ml.ciepłej wody

później dodać;

-100 g mąki

-150 g cukru

200ml.ciepłego mleka

Przygotowanie Hermana:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę wsypujemy do miski(przesiać) zamykanej,lub przykrywać ściereczką.Dodać drożdże i cukier,wymieszać.Wlać 200 ml.ciepłej wody.Składniki mieszać wyłącznie łyżką drewnianą,zaczynając od środka,na gładkie ciasto.Miskę zamknąć lu zakryć ściereczką.Ciasto trzymać dwa dni w ciepłym miejscu,od czasu do czasu mieszając.Następnie wstawić na 24 godziny do lodówki.Od tego momentu z zaczynem postępuje się tak,jak zaczynem otrzymanym w prezencie.

Dzień pierwszy;

`~`~~~~~~~~~~~~~

własnie otrzymaliście Hermana.Wlejcie zaczyn do miski i przykryć go ściereczką, niech zaczyn odpoczywa.

 

Dzień drugi;trzeci i czwarty;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

zaczyn należy raz zamieszać.

 

Dzień piąty;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

przełożyć Hermana do większego pojemnika(zamykanego) nakarmić mąką 100 gr.,cukrem 150gr.,mlekiem 200 gr.Zamieszać drewnianą łyżką(Herman nie powinien mieć kontaktu z metalem).

 

Dzień szósty,siódmy ,ósmy i dziewiąty;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ciasto należy raz zamieszać.

 

Dzień dziesiąty;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Herman jest znowu głodny.Nakarm go tak jak w dniu piątym.Podzielić Hermana na 4 części.Z jednej upiec ciasto resztę oddać przyjaciołom.

 

                 KLASYCZNE CIASTO HERMANA

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

                  

 

1 porcja zaczynu Hermana

2 jajka

2 szklanki mąki pszennej (ja dałam 1 szklankę i  3/4 szklanki mąki pszennej i 1 łyżkę  otrąb pszennych firmy Kupiec) )

1/2 szklanki cukru

szczypta cynamonu

(ja dałam 1 łyżeczkę tłuczonego pieprzu kolorowego)

1 szklanka rodzynek(ja je moczyłam w koniaku)

1 szklanka orzechów laskowych

(dodałam trochę fig suszonych)

1/2 szklanki oleju

(i pól czekolady gorzkiej pokruszonej)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Podane składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto.Umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie i wysypanej bułką tartą(ja wysypałam otrębami pszennymi Kupiec.Piec w 180 stop.przez 45 minut.

 

                

SAŁATKA PACHNĄCA LASEM

anielka123buziolek

                        

 

Ostatnio bardzo się zdziwiłam jak Jagódka do mnie zadzwoniła,że w lesie pokazało się dużo maślaków, i jagód ,jeszcze zielonych ,ale bardzo dużo  na krzakach,to wygląda że w tym roku będzie duży wysyp jagód i grzybów.tak więc" grzybiarze" i "jagodziarze "szykujcie się na obfite zbiory.A dziś sałatka ,która przypomni nam ubiegłoroczne grzybobranie,bo zawiera w sobie pyszne grzybki marynowane w occie  ,z Sosem Sałatkowym Włoskim z bazylią i oregano firmy Prymat.Zapraszam.

 

 

1 sos sałatkowy firmy Prymat

30 dag.grzybów marynowanych

3 ziemniaki ugotowane w mundurku

1cebula

15 dag.korniszonów

3 jaja

1/3 łyżeczki kminku

cukier

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej natki

sól i pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ugotowane ziemniaki,studzimy,obieramy ze skórki i pokroić w cienkie paski.Grzyby pokroić w plasterki o gr.2-3 mm.Jajka ugotować na twardo ,obrać i pokroić w kostkę.Cebulę obrać,posiekać drobno i korniszony też.wszystkie składniki połączyć ze sobą,dodajemy przygotowany sos według przepisu na opakowaniu(tyle aby dało smak),przyprawić kminkiem i cukrem,dokładnie wymieszać.Na końcu doprawić solą i pieprzem.Podawać posypaną koperkiem i natką.Smacznego.

 

                             

KAPUSTA KISZONA DANIA MĄCZNE - KILKA SPOSOBÓW NA SMACZNE OBIADY

anielka123buziolek

 

                      

Na kiszoną kapustę mam chęć od czasu do czas,widocznie wtedy mój organizm potrzebuje najwięcej witaminy C.Staram się współgrać z moim organizmem i reagować na jego potrzeby.Już nie raz miałam dowody na to 

,że warto wsłuchiwać się dla własnego pożytku.Tak więc ostatnio kupiłam sporo kapusty i pierwsze co robię ,pakuję  ją do słoików, ubijam ,aż pokaże się płyn i zakręcam , pasteryzuję  ok 10-15 min.aż chwycą słoiki.Wstawiam do lodówki ,i kiedy mnie napada chętka na coś kwaśnego ,sięgam po słoik"kapuchy",a że słoik jest duży ,a ja jedna tylko ,to wychodzi mi kilka fajnych obiadów. Bardzo rzadko te potrawy  robię,więc od czasu do czasu nie zaszkodzi.Na zdjęciach może wyglądają na tłuste ,ale tak w rzeczywistości nie jest,sami zobaczcie na przepisy.Krasić w  końcu nie musicie...

Przepis na zrolowane parówki już był,a więc podam przepisy na kopytka z kiszoną kapustą przy użyciu Kurkumy firmy Prymat i pierogi  z kapustą kiszoną i pieczarkami.A dziś na obiad będę robiła krokiety z kapustą kiszoną w roli głównej,pieczarkami i żółtym serem.

 

KOPYTKA Z KWASZONĄ KAPUSTĄ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

                            

 

70dag.ziemniaków ugotowanych z obiadu

10 dag.mąki pszennej

2 jajka

szczypta kurkumy firmy Prymat

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

50 dag.kapusty kiszonej

100ml.bulionu z drobiu

15 dag.wędzonego boczku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki ugotowane z obiadu ,przeciskamy przez praskę lub mielimy.Dodajemy mąkę i jajka,sól,pieprz(dałam młotkowany)gałkę muszkatołową,wyrabiamy miękkie ciasto(to uwielbiam robić najlepiej ha ha).Toczymy wałek i tniemy ukośnie kopytka.Kluski wrzucamy na gotującą się wodę w dużym garnku z solą i odrobiną oliwy ,żeby się nie posklejały,gotujemy 3-4 min.po wypłynięciu na wierzch.wyjmujemy łyżką cedzakową,osączamy.Kapustę gotujemy w bulionie około 15 minut z listkiem laurowym,kurkumą ,3 ziarnkami ziela angielskiego.Boczek kroimy drobno w kostkę,i wytapiamy go na patelni.Dodajemy do niego kopytka,i lekko podsmażamy.Dodajemy  odcedzoną kapustę,wymieszać.Smażymy  2-3 min.Od razu podajemy na talerzu.

 

 

KAPUSTA Z PIECZARKAMI

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

po

 

75 dag.ugotowanej kapusty jak wyżej przy kopytkach tylko dodać kminek podczas gotowania.

50 dag.pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju

5 dag.masła

pół łyżeczki kminku

pieprz 

kurkuma Prymat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kwaszoną kapustę gotujemy jak wyżej w przepisie,tylko że dodajemy jeszcze kminek i gotujemy pod przykryciem.Kroimy cebulę drobno w kostkę,pieczarki w plasterki i smażyć wszystko razem kilka minut na oleju.Podsmażone pieczarki dodajemy do kapusty,potem masło i pieprz młotkowany.Smażymy jeszcze chwilę przez ok.10 minut,aby odparować wodę.pod koniec możemy oprószyć odrobiną mąki wtedy będziemy  mogli podać ją jako samodzielne danie z ziemniakami i surówką,a tak możemy zrobić pyszne pierogi i krokiety.

 

                    

 

 

CIASTO NA PIEROGI:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 i 1/2 szl.mąki pszennej z lekkim czubkiem

1 jajko

1/2 szkl.letniej wody

2 łyżki oliwy

szczypta soli

mąka do posypania stolnicy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Składniki ciasta wsypujemy na stolnicę,wyrabiamy miękkie ,elastyczne ciasto.dzielimy na 3 część,jedną przeznaczamy do rozwałkowania,pozostałe przykrywamy miseczką,by nie wyschły.Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką krążki,i nadziewamy je przygotowanym farszem z kapusty kiszonej i pieczarek,zlepiamy brzegi.Tak przygotowane pierogi rozkładamy na talerzach posypanych mąką.Gotujemy w dużym garnku wrzątek  z solą i olejem,i wrzucamy po kilka sztuk pierogów.Gotujemy 5-6 min.od wypłynięcia na wierzch pierogów.Krasimy przesmażoną cebulką na oleju.Smacznego.

 

 

DELIKATNE KROKIETY Z RYBY I ZIEMNIAKÓW

anielka123buziolek

                     

Pyszne,zdrowe ,a do tego gotowe w parę chwil.Szybkie danie z ryby,ziemniaczków,chili i porto.


25 dag. filetów z ryby

40dag.ziemniaków

50 ml.porto(wino czerwone portugalskie)

sól

pieprz

chili

1 łyżka fisz curry masala

2 jajka

2 łyżki oliwy

olej do smażenia

mąka do oprószenia krokietów

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki myjemy,gotujemy w posolonej wodzie.Obieramy z łupinek,Filety rybne płuczemy i osuszamy.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na niej rybę.Ostudzić.Cebulę siekamy,smażymy na oleju.Mielimy rybę,ziemniaki i cebulę,wlewamy porto ,dodajemy jajka,natkę,chili, i przyprawę fisz curry masala.Starannie masę  wymieszać.Formujemy podłużne  krokieciki.Obtaczamy je w mące i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.Smacznego.


 


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci