Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ROLADA TOFFI

anielka123buziolek

                    

Dziś przygotowałam trzy propozycje ciast na weekend.Pierwsza propozycja to pyszny,smakowity biszkopt w postaci zwiniętej rolady,przepis bardzo łatwy i tani,prosty do wykonania.Druga propozycja  to tort  z bitą śmietaną i makiem , z pysznymi wiśniami ,otulony w płaszcz marcepanu.Trzecim ciastem jest delikatny,puszysty sernik na biszkopcie,rozpływający się w ustach ,z mocną nutą wanilii.Zapraszam.

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~

 

3 jajka

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

6dag.mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 dag.cukru i 2 łyżki do posypania ciasta po upieczeniu~

 

Masa;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 budyń toffi z cukrem

2 łyżki masy krówki

1 kostka masła

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zabieramy się za ciasto:jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno z cukrem i mieszamy z żółtkami,proszkiem do pieczenia oraz z obiema mąkami.Gotowe ciasto rozsmarowujemy na płaskiej dużej blasze wyścielonej papierem do pieczenia.Pieczemy 10 min.w 200st.Ciasto przekładamy zaraz po upieczeniu na ściereczkę posypaną cukrem papierem do góry.Zrywamy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy delikatnie wraz z ściereczką roladę,(ja przed zwinięciem ciasta obcinam nożem suche końce ciasta)zostawiamy ciasto do ostygnięcia .Teraz będziemy ucierać masę:Gotujemy budyń tak jak na torebce pisze,studzimy.Miękkie masło ucieramy po łyżce z budyniem,gdy jest jest dobrze utarta dodajemy po łyżce masy krówki,i jak potrzeba 2 łyżki cukru pudru.Ciasto rozwijamy ze ściereczki,smarujemy masą i znów zwijamy ,ale bez ściereczki, w roladę.Roladę smarujemy po wierzchu masą i dekorujemy jak nam się podoba.Wstawiamy na 30 min.do lodówki.Kroimy ciasto ,nożem zamoczonym w gorącej wodzie ,na kawałki.Smacznego.




JAJKA TRZY SMAKI

anielka123buziolek

                       

Pomysłowe dania z jajek bardzo ubarwią nam domowy jadłospis.Pięknie zastawiony stół,udekorowany przepysznymi, faszerowanymi jajkami przypomni nam jak ważna jest w życiu harmonia.A oto trzy propozycje faszerowanych jaj.

 

6 jajek

6 łyżek majonezu

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

szczypta kurkumy

mielona papryka

sól

biały pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jajka gotujemy na twardo,obieramy z skorupek,przekrawamy wzdłuż na połówki,wyjmujemy żółtka i dokładnie rozcieramy je z majonezem.Masę dzielimy na trzy części.Część natki posiekać i wymieszać z jedną częścią masy.Drugą  porcję rozetrzeć z koncentratem pomidorowym,a trzecią z kurkumą.Każdą masę przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką.Pastami nadziewamy jajka,układamy je na półmisku,dekorujemy gałązkami natki lub koperku.Smacznego.

SOS LIGHT CURRY MIGDAŁOWY DO JAJEK

anielka123buziolek

                        

 

Na stole  nie może do jajek,białej kiełbasy, zabraknąć pysznego,gęstego sosu na bazie majonezu light,jogurtu niskotłuszczowego,bakalii i curry.Bardo polecam Wam ten pyszny sos.

 

3 łyżki majonezu light

1 op.naturalnego jogurtu niskotłuszczowego

rodzynki

 5 dag.migdałów

2 łyżeczki curry

sól

pieprz

cukier do smaku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Majonez łączymy z jogurtem naturalnym,ucierając mikserem ok.5 min.Migdały i rodzynki moczymy w wodzie,obieramy ze skórki,pokroić na kawałki,wrzucić do masy z majonezu.Dodajemy umyte i namoczone rodzynki i curry.Sos przyprawiamy solą i pieprzem i cukrem do smaku,dokładnie mieszamy.Smacznego.



JAJKA" MARMUREK"

anielka123buziolek

                       

Jajka zazwyczaj staram się robić tradycyjne czyli ugotowane i z sosem majonezowym,ale coś mnie podkusiło, aby zrobić jajka 'marmurek" w kurkumie i zobaczcie jakie fajne cudo wyszło.:)))

                    

6-8 jaj

3 duże łyżki kurkumy

1 łyżka soli

1 litr wody

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jajka gotujemy na twardo.Gorące obtłukujemy  łyżką skorupki jajek tak aby były popękane .W garnku zagotowujemy wodę z kurkumą i solą,wkładamy  jajka i gotujemy 30 min.na małym ogniu.jajka wyciągamy i studzimy.Podajemy z sosem migdałowym do jajek.Smacznego.

 

Sałatka z kapusty

anielka123buziolek

                      

Taką sałatkę często podaję do obiadu tylko w różnych wersjach.Dziś zachęcam do wypróbowania jej z sosem sałatkowy francuski vinaigrette firmy Prymat.

 

1 mała główka słodkiej kapusty

1 marchewka

1 cebula

natka pietruszki i lubczyku

1 sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kapustę oczyścić,poszatkować drobno.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i drobno posiekać.Natkę pietruszki i lubczyku grubo posiekać.Sos sałatkowy przygotować według przepisu na torebce.Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i wstawić na 30 min.do lodówki.Smacznego.

                            

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci