Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

BARDZO PROSTA ZUPA Z PARÓWKĄ

anielka123buziolek
 
Smaczna,kremowa zupa,taką jaka nieraz się jada tylko u babci lub mamy,domowy mix jarzyn i parówka,może niezbyt zdrowa ale smaczna w tej zupie.dzieci napewno ją polubią.
 
3/4 litra bulionu
1 op.mrożonych warzyw
1 cebula
3 łyżki masła
60dag.ziemniaków
4 parówki
125 ml.smietany
1/2 łyżki słodkiej papryki
szczypta curry
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mieszankę warzywną rozmrażamy,ziemniaki obiermay,myjemy i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i siekamy drobno.W dużym rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim cebulkę,a następnie wlewamy bulion i wkładamy ziemniaki..Po 10 min.dodać warzywa i gotujemy ,aż będa miękkie.Dodajemy paprykę słodką,curry,a także sól i pieprz.Parówki kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy.Śmietanę mieszamy  z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do rondla,uważając ,by się nie zważyła.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
 

KUGIEL

anielka123buziolek

Kugiel-ziemniaki starte jak na placki zapiekane z boczkiem i cebulą oraz z kiełbasą.Bardzo proste danie,które możemy podać posypane z zieleniną i z surówkami.
 
 
1kg.ziemniaków
20dag.kiełbasy
10dag.cebuli
4 bułki pszennej
16dag.smalcu
30dag.bułki tartej
30g.tłuszczu
mleko do namoczenia bułek
sól
pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ziemniaki myjemy,obieramy i ścieramy na tarce.Cebulę kroimy w kostkę i smazymy na tłuszczu.Bułki moczymy w mleku,po czym je wyciskamy.Wszystkie składniki łączymy ze sobą,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do masy.Masę wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą .Pieczemy do zrumienienia.

FARFALLE -KOKARDKI Z GORGONZOLĄ

anielka123buziolek

Szybkie ,pyszne włoskie danie z serem gorgonzola,z dodatkiem pachnącego,świeżego tymianku i pomidorów z użyciem świetnego makaronu Kokardki Mamma Mia!firmy Kupiec
Makaron durum 100% semoliny.Prawie każdy uwielbia makarony a makaron nie zawsze musi być cięzko strawny i tuczący co nie oznaczy mniej smaczny.Zapytacie może co to jest -semolina?To jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąk  z pszenicy durum(Triticum durum).
Makarony te bogate są w błonnik,makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy.Makarony z pszenicy durum maja smaczniejszy smak ale to rzecz gustu.jest sprężysty,nie klei się,ma piekny żółty kolor i wygląda tak jakbyśmy uzyli makaronu zrobionego na wiejskich jajkach a to z powodu naturalnych barwników karotenoidowych ,inne ,zwykłe makaronu mają kolor bielszy albo nawet szarawy.Durum jest pszenicą twardą i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie i nie rośnie w Polsce ze względu na klimat.

 
 
Jest sprowadzana z USA, Argentyny,Kanady,lub z basenu Morza Śródziemnego.Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina.
To makaron z najwyższej półki o wysokich własciwościach dietycznych i odżywczych.Zastąpienie zwykłego makaronu na ten szlachetny pomoże nam być zdrowym i szczupłym.
 
 
1.op.makaronu Kokardki(farfalle) firmy Kupiec
1 puszka pomidorów krojonych
10dag.sera gorgonzola lub innego z pleśnią
100 ml.śmietanki 30%
sól
pieprz - szczypta
kilka gałązek tymianku-świeżego
1 cebula
oliwa z oliwek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Makaron gotujemy al dente 7min.w osolonej wodzie.W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek,wrzucamy na nią obraną i drobno posiekaną cebulę,chwile dusimy.Dodajemy puszkę pomidorów z puszki,mieszamy i dusimy 10 min.Dodajemy pokrojony drobno ser ok.7 dag.resztę sera zostawiamy do posypania dania.Wrzucamy świeży tymianek-możemy go posiekać.solimy ,pieprzymy.Jak ser się rozpuści dodać kremówki,zamieszać.Makaron wykładamy na talerze,polewamy sosem i posypujemy serem gorgonzola i świeżym tymiankiem.Śmacznego.
 

 
 

LODY JOGURTOWO-WIŚNIOWE

anielka123buziolek

                       

Lody,lody komu bo idę do domu...pyszne,kremowe ,z całymi wydrylowanymi wiśniami,czego potrzeba więcej do szczęścia?
 
 
35dag.dag.wiśni wydrylowanych
150gr.śmietany kremówki 30%
250gr.jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru z wanilią
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wisnie drylujemy,myjemy i osuszamy.Miksujemy je delikatnie i niezbyt mocno ,dodajemy śmietanę  i jogurt naturalny ,miksujemy mikserem.Wsypujemy cukier puder do smaku i mieszamy .Masę wiśniową przekładamy do pojemników np po margarynie lub po jogurtach.Lody wkładamy do zamrażarki i schładzamy 7-8 godz.Smacznego.

FASOLA W SOSIE WARZYWNYM

anielka123buziolek

                          

Jest to świetna baza do fasolki po bretońsku lub jako samodzielne danie.Można mrozić . Kiedy spodziewamy się niezapowiedzianych gości odmrażamy i gotowe .
 
 
40dag.ugotowanej fasoli jaś
2 niewielkie selery
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 jabłka
3 dojrzałe pomidory
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz
cukier
masło do smażenia
żółty ser do posypania
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cebule i czosnek obieramy i siekamy drobno,a następnie smażymy na maśle w rondelku.Seler i jabłko obieramy,dzielimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli,zalewamy 375ml.gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu.Pomidory obieramy ze skórki,dzielimy na ćwiartki i dorzucamy do warzyw,doprawiamy solą i pieprzem i cukrem oraz słodką papryką.Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, zmiksować je.Dodać fasolę i trzymać na ogniu jeszcze 10min.Żółty ser zetrzeć na tarce i posypać nim potrawę tuż przed podaniem.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci