Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

GOLONKA Z INDYKA PIECZONA

anielka123buziolek

                       

Golonkę przygotowałam z myślą o gościach.Podałam ją z ziemniakami z wody,z masełkiem i posypane koperkiem.Mięso natarłam wieczorem pieprzem  pfeffer gold(jak nie ma to zwykłym ziołowym),słodką i ostrą papryką,gałką muszkatołową i cynamonem,majerankiem,  cukrem dla chrupiącej  skórki i solą morską.Wyszła naprawdę wspaniała, złocista i jędrna,do  tego mizeria i wspaniały obiad gotowy.Pieczemy 2 lub trzy golonki.

 

1-3 golonek indyczych

Marynata do natarcia golonek:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sól morska

pieprz pfeffer gold lub ziołowy

ostra i słodka papryka w proszku

gałka muszkatołowa

cynamon

trochę cukru

odrobina majeranku

olej

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

wszystko ze sobą mieszamy i nacieramy golonki.Odstawiamy na 12 godz.do lodówki.Pieczemy w 160 st. ok.3 godziny natartej olejem naczyniu żaroodpornej.Pod spód blaszki możemy ustawić naczynie z wodą, aby mięso było bardziej soczyste. Podajemy golonkę z wytworzonym sosem i ziemniakami z wody z masłem i koperkiem oraz mizerią.Smacznego.

ŚLEDZIE WEDŁUG MARYSI ROTKIS

anielka123buziolek

                        

 Od dawana poszukiwałam dobrego przepisu na pyszne śledzie w occie i oleju ,i znalazłam u p.Mari R.Goszcząc u niej w domu miałam okazję spróbować naprawdę wyśmienitych śledzi.Do dziś wspominam bardzo ciepłe przyjęcie  i pomoc jaką okazali mi przy pomocy remontu,za co im bardzo dziękuję, a post i przepis własnie im dedykuję.Pozdrawiam.

 

0.5 kg.śledzi

2 duże cebule

ocet

olej

5 łyżek cukru

słoik

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Śledzie płuczemy,zalewamy wodą i moczymy przez 2-3 godziny,odlewamy i kroimy w kawałki.Cebulę obieramy,bardzo drobno siekamy w pół plastry,wkładamy do garnka i zalewamy wodą na tyle ,aby zakryła cebulę,gotujemy do miękkości,odlewamy,dodajemy cukier, i mieszamy aż się rozpuści.Śledzie kładziemy w słoiku warstwowo,i tak:

śledzie,skrapiamy mocno octem,potem cebula,i tak układamy aż skończą nam się produkty(cebula musi być ostatnią warstwą),zalewamy całość olejem ,tyle,aby zakryło całość.Zostawiamy na 2-3 dni.Smacznego.


SZYBKIE CIASTECZKA

anielka123buziolek

                      

A teraz szybki przepis na ciasteczka,które robi się dosłownie w 5 min.z masą z krówki i migdałami.

 

1-2 op.herbatników

1 op.migdałów w płatkach

1 op.krówki orzechowej

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ciastka po 3 szt.przekładamy masą krówka i posypujemy płatkami migdałowymi.


MAZUREK RYCERSKI

anielka123buziolek

                       

Muszę przyznać ,że to chyba jeden z lepszych moich mazurków do tej pory jaki upiekłam.Ciasto kruche z czekoladą i bardzo smaczna masa wewnątrz  na bazie migdałów , cytryny,cukru i śmietany.Mniammm...

 

                       

Ciasto;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/2 kg.mąki

25 dag.margaryny

10dag.czekolady mlecznej lub gorzkiej

15dag.cukru pudru

4 żółtka

 

Masa;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

25 dag.migdałów

25 dag.cukru pudru

15 ml.soku z cytryny

50ml.śmietany18%

olejek waniliowy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę przesiać przez sitko na stolnicy,dodać margarynę (miękką,pokroić w równą kostkę)posiekać nożem,połączyć z żółtkami utartymi  z cukrem pudrem i roztopioną czekoladą.Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.następnie wałkujemy,dzielimy na dwa kwadraty,układamy je na blasze i pieczemy na jasnozłoty kolor.Migdały sparzyć,obrać ze skórki i zmielić,utrzeć z cukrem,śmietaną i sokiem z cytryny oraz olejkiem.Powstałą w ten sposób masą przekładamy wystudzone placki,obciążamy deseczką i zostawiamy do stężenia.Na końcu polewamy polewą czekoladową.Smacznego.


 


TORT MAKOWY Z HAJDUSA'G

anielka123buziolek

                       

Przepyszny Węgierski tort ,bardzo łatwy do zrobienia,lekki  i smakowity.Bardzo zaskakujący w smaku,różni się od innych jemu podobnych ciast.Ma w sobie magię i jest niesamowite.Spróbujcie i sami zobaczycie co w nim jest takiego magicznego:).

 

5 jajek

15 dag.mielonych orzechów włoskich

15dag.masła

15dag.cukru pudru

15 dag.maku

dżem z brzoskwiń

8 dag.gorzkiej czekolady

skórka z połowy cytryny

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Masło i 1/3 cukru pudru razem ukręcić,dodać żółtka i dobrze wymieszać.

Dodajemy zmielone orzechy włoskie ,zmielony mak i tartą skórkę z cytryny.Z pozostałego cukru i białek ubijamy sztywną pianę i mieszamy z pozostałymi składnikami w taki sposób ,by cała mieszanina przypominała pienistą masę.Wlewamy do wcześniej przygotowanej  i natłuszczonej  tortownicy.Pieczemy ok.1 godz.w 200st.Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy ciasto z formy,poczekać,aż wystygnie i przekroić ciasto na 3-4 warstwy.Przekładamy je dżemem brzoskwiniowym i dekorujemy stopioną czekoladą.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci