Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPA Z LIMONKI

anielka123buziolek

Nowy pomysł na zupę limonkową,kremową ,lekko kwaśną i niesamowitego smaku limonki,który ja osobiści lubię.Do tego Makaron kokardki Mamma Mia! firmy kupiec i duzo świeżego koperku...
 
 
1.5 litra bulionu z kury
 sok z 2 limonek+ starta skórka
makaron kokardki Mamma Mia!
1 -2  żółtka
kurkuma
śmietanka kremówka 30%
pęczek koperku
sól
biały pieprz
1 łyżeczka startego imbiru
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zagotowujemy bulion z drobiu.Makaron gotujemy al dente.Do bulionu dodajemy starty imbir,pieprz biały ,solimy i wlewamy sok z limonek wraz starta skórką.Zaprawiamy żółtkiem rozmąconym w kremówce i  odrobiną gorącej zupy.Wrzucamy posiekany drobno koperek.Wykładamy na talerze makaron i wlewamy zupę .Przybieramy limonką.Smacznego.


MUFFINKI Z LIMONKĄ

anielka123buziolek

Kiedy rano wstałam pierwsze co zrobiłam to nastwiłam piekarnik na 160 stopni bo za godzinę mieli przyjść goście,a tu w domu nic słodkiego...Myślałam ,że nie wyrobię się z ciastem bo naszukałam się w całym domu sody oczyszczonej,jak na złość zaginęła,potem się okazało ,że leżała sobie na widoku .Ale znalazłam .Dosłownie w wielkim pędzie mieszałam ciasto i nakładałm je do papilotek,uff udało się.Goście wreszcie dotarli, a muffinki czekały gotowe na stole.Tak więc mój wczorajszy dzień rozpoczęłam śniadaniem z muffinek i gośćmi jako dodatkiem do nich hi hi..Pycha...
 
                                    
 
 
0.5  miękkiego kostki masła
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4  łyżeczki soli
2 jajka
20dag.mąki 
1 limonka 
cukier puder do posypania
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Limonkę parzymy gorącą wodą,a następnie ścireamy z niej skórkę i wyciskamy sok.Masło ucireamy na puszystą masę z cukrem.Dodajemy jajka,skórkę i sik z limonki,sól
sodę,makę.Miksujemy .Do foremek na muffinki  wlewamy ciasto.Pieczemy w 160-200st. 20-25 min.Wyjmujemy.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.Smacznego.

 

ROLADKI SCHABOWE W KREMOWYM SOSIE CYTRYNOWYM

anielka123buziolek

 

Uwielbiam sery ,a w połączeniu z mięsem to wręcz przepadam.Kotlety wyszły muślinowe w środku,  a sos podkreslił ich wyjatkowy smak.Panierka też jest ciekawa bo użyłam do niej nie tylko zwykłej bułki tartej firmy Kupiec ,ale też prażonej cebulki,a wszystko podałam na pysznym makaronie kokardki Mamma Mia! firmy Kupiec.~
 

 
makaron kokardki Mamma Mia!
4 kotlety schabowe
sól i pieprz
 10 dag.sera gorgonzola 
mały słoiczek kaparów
do przystrojenia ogórek małosolny

do panierki:
~~~~~~~~~~
bułka tarta firmy Kupiec
cebulka prażona
 
 
sos cytrynowy
~~~~~~~~~~~~~~
1 cytryna
koperek
zasmażka laight
2 łyżki masła
 1 kubek śmietany kremówka 30%
żółtko
odrobina kurkumy dla koloru
sól
pieprz biały
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kotlety schabowe tłuczemy na cienkie plastry.Solimy i pieprzymy mięso..Ser gorgonzola kroimy w plastry i układamy na kotletach,na nie układamy odsączone z zalewy kapary(kilka sztuk - ok.4).Zawijamy w roladki.Panierujemy w wymieszanej bułce tartej z cebulką prażoną i smażymy na złoty kolor.Mięso układamy na makaronie ,polewamy sosem.
Masło roztapiamy w rondelku.Wlawamy śmietanę kremówkę(ale zostawić jakieś 100ml.) i sok z cytryny,wymieszać.Koperek kroimy i wrzucamy do rondla.Solimy,pieprzymy.Do 100ml.kremówki dodajemy żółtko ,mieszamy,wlewamy kilka łyżeczek gorącego sosu z rondelka, i wlewamy całośc do sosu.Zaprawiam jak potrzeba zasmażką laight.Wsypujemy szczyptę kurkumy dla kloru.Podajemy z ugotowanym makaronem al dente kokardki Mamma Mia! ,i z ogórkiem małosolnym.Smacznego.

DOMOWE MUESLI

anielka123buziolek

Ś niadanie -najważniejszy posiłek dnia.To od niego powinniśmy zacząć cudowny ,kolorowy dzień,ale przez wielu z nas niestety jest pomijany.Dlaczgo?Gonimy codziennie nie zdając sobie sprawy z potrzeb naszego organizmu bo brakuje nam czasu na zrobienie sobie czasochłonnych kanapek,a to jest super alternatywa na nasze śniadanie.A co to jest muesli?Muesli to mieszanka płatków zbożowych,suszonych owoców,orzechów i pestek.Wymyślił ją szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner na początku XXwieku,opierając się prawdopodobnie na  tradycyjnym śniadaniu pasterzy,składających się z kaszy,ziaren owsa,mleka i jagód.Dlatego zachęcam Was -niezapominajcie o sniadaniu!
 
 
     
 
 
1 op.owsianki z truskawkami Coś Na Ząb firmy kupiec 
1 garść płatków zbożowych
1 garść płatków kukurydzianych
1 garśc rodzynek 
1 garśc żurawiny suszonej
1 garść orzechów laskowych posiekanych grubo
1 garść suszonych fig pokrojonych
1 garść suszonych bananów
1 garść suszonych brzoskwiń
3 łyżki mleka w proszku  instant
1 garść słonecznika
1 garść płatków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1 garśc kolorowego suszonego ananasa
`````````````````````````````````````````
Wszystko ze sobą mieszamy i przekładamy do słoika.Na sniadanie wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą.Możemy wkroić też świeże owoce do muesli.Smacznego.
 

BARDZO PROSTA ZUPA Z PARÓWKĄ

anielka123buziolek
 
Smaczna,kremowa zupa,taką jaka nieraz się jada tylko u babci lub mamy,domowy mix jarzyn i parówka,może niezbyt zdrowa ale smaczna w tej zupie.dzieci napewno ją polubią.
 
3/4 litra bulionu
1 op.mrożonych warzyw
1 cebula
3 łyżki masła
60dag.ziemniaków
4 parówki
125 ml.smietany
1/2 łyżki słodkiej papryki
szczypta curry
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mieszankę warzywną rozmrażamy,ziemniaki obiermay,myjemy i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i siekamy drobno.W dużym rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim cebulkę,a następnie wlewamy bulion i wkładamy ziemniaki..Po 10 min.dodać warzywa i gotujemy ,aż będa miękkie.Dodajemy paprykę słodką,curry,a także sól i pieprz.Parówki kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy.Śmietanę mieszamy  z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do rondla,uważając ,by się nie zważyła.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci