Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ŁATWY KREM Z PORZECZEK LUB INNYCH OWOCÓW

anielka123buziolek

Prosty,szybki i zimny deser,coś dla łasuchów.Bardzo słodki i puszysty.Można go zrobić ze świeżych owoców lub mrożonych ,tylko najpierw trzeba je rozmrozić i odcedzić z wody.Polecam:-) 

 

2 białka

0.5 kg.owoców porzeczki lub innych owoców lub dżem owocowy

1 szklanka cukru

szczypta soli

**********************************

Oczyszczone owoce miksujemy z jedną szklanka cukru.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno i miksujemy przez 20-25 minut ze zmiksowanymi owocami do uzyskania gęstego kremu.Masę owocową przekładamy do pucharków i wstawiamy na ok.3 godz.do lodówki.Dekorujemy np.miętą,bitą śmietaną lub startą czekoladą.Smacznego.

BIAŁA KASZANKA DO SŁOIKÓW

anielka123buziolek

Pyszna kaszanka w słoiku?Czemu nie!

Zawsze można ją podać na kolację na gorąco z podsmażoną cebulką i posypać majerankiem.Jedna uwaga jeśli źle ją zakonserwujemy to się nam szybko zepsuje.Gdy usłyszymy ,że strzeliły nam dekle podczas gotowania to od razu je zmieńmy.Możemy też produkt mrozić

 

 

6 szklanek kaszy gryczanej

Z 1 kg.słoniny skórki

1 kg.serc wieprzowych

1 kg.płucek wieprzowych

1 szklanka bulionu kurzego

pieprz,sól,majeranek

*****************************

Kaszę zalewamy w dużym garnku wodą i podgrzewamy na małym ogniu,aby napęczniała i sama doszła do siebie.Skórki ze słoniny,serce i płuca wieprzowe gotujemy do miękkości.Do miękkiej kaszy dodajemy bulion,dobrze wymieszać.Mięso i skórki zmielić na drobniutkich oczkach w maszynce i dodać do kaszy.Do smaku przyprawić solą,pieprzem i majerankiem.Jeśli robimy do słoików nie dodajemy majeranku,jeśli w jelita to tak.Napełniamy słoiki lub jelita wieprzowe(jelita trzeba zszyć).Słoików Pasteryzujemy przez trzy dni po 1 godzinie,a jelita gotujemy we wrzątku,potem zaś zmniejszamy ogień i gotujemy około 50 minut.Wyjmujemy ją z wywaru i studzimy.Przechowujemy w chłodnym miejscu.Smacznego.


 

 


SAŁATKA ZE SZCZAWIU Z PISTACJAMI

anielka123buziolek

Chciałabym Wam ją bardzo polecić,choć zapewne nie każdy może sobie wyobrazić jej smak...uprzedzam,jest przepyszna.Tutaj są różne połączone smaki,ale o dziwo wspaniale ze sobą współgrają.Pomimo tylu przypraw ,które nam mogą się wydawać ,że są pikantne,sałatka jest delikatna.Polecam bardzo,i proszę o wpisy jak Wam smakowała:-) 


miseczka szczawiu

10dag.żółtej fasolki szparagowej

8 dag.orzechów pistacjowych

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka sosu chili

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki wody

****************************

Z fasolki odcinamy  oba końce.Szczaw płuczemy,suszymy i rwiemy w kawałki. Fasolkę gotujemy w wodzie z solą i cukrem do miękkości,a następnie odcedzamy.Orzechy obieramy i drobno siekamy.Wszystkie składniki sosu mieszany ze sobą.Na talerz wykładamy szczaw,fasolkę,polewamy sosem i podajemy.Smacznego.

TOFU NA PiKANTNIE

anielka123buziolek

Muszę przyznać z ręką na sercu,że tofu jest naprawdę pyszne po przyrządzeniu go w marynacie.Jak go spróbowałam po otwarciu z opakowania ,był nie do zjedzenia i bezsmakowy.Po przyrządzeniu ,smakował wyśmienicie,delikatny,troszkę przypominający kurczaka lub cielęcinkę.Zaprosiłam moją koleżankę Dorkę do spróbowania i oceny ,bardzo jej to danie przypadło do gustu,a co do sałatki to nie mogła uwierzyć ,że można połączyć szczaw z fasolka szparagową i że będzie taka smaczna.Co do tofu,danie jest pikantne,aromatyczne i daje wiele doznań smakowych,polecam.Zapraszam.Przepis jest mojego pomysłu,ale możecie go zmieniać jak Wam pasuje:-) .

 

1 opakowanie tofu

1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka kuminu rzymskiego

dobra łycha miodu gryczanego

5 cm.start ego korzenia imbiru

1 papryczka chili świeża

1 łyżeczka kurkumy

100ml.białego wytrawnego wina

50 ml.cydru

100 ml.sosu sojowego

 2 łyżki oliwy

1 łyżeczka curry

*******************************************

Tofu kroimy na paski o szerokości 1 cm.Imbir obieramy i ścieramy do miseczki. Czosnek obieramy i siekamy drobno i też dodajemy do imbiru.Papryczkę chili płuczemy i siekamy drobno ,wrzucamy do miseczki.Dosypujemy przyprawy, dolewamy wino i cydr ocet balsamiczny,sos sojowy,miód i oliwę oraz pieprz zielony.Mieszamy.Pocięte tofu wkładamy do marynaty i zostawiamy na całą noc w lodówce.Zamarynowane tofu wykładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy marynatą i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.Wyjmujemy,sos zagęszczamy 1łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody.Podajemy z sałatka ze szczawiu lub inną i ryżem.Smacznego.

DROŻDŻOWE BUCHTY Z POTRAWKĄ Z MIELONEGO

anielka123buziolek

Moje dzieciństwo spędziłam na jedzeniu takich właśnie bucht drożdżowych.Moja mama podawała je na różne sposoby,a to z sosem makowym ,czekoladowym,mięsnym lub tylko polanę swojskimi skwareczkami lub sosem grzybowym.Mój brat do tej pory nie może na nie patrzeć ha ha,a ja je lubię...

 

50 dag.mąki

4 dag.drożdży

1szklanka mleka

1łyżeczka cukru

10 dag.masła

2jajka

sól

*************************

Rozrabiamy drożdże z cukrem,1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem,zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Połowę maki przesiewamy do miski,mieszany z zaczynem z drożdży i stopionym masłem 3 dag.przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie dodajemy jaja,resztę mąki i resztę stopionego masła,wyrobić ciasto ,aż będą pokazywać się pęcherzyki powietrza.Znów odstawiamy ciasto do wyrośnięcia a potem formujemy kule wielkości piłki golfowej.Układamy je na posypanej mąką stolnicy,kolejny raz odstawiamy do wyrośnięcia.Duży ,szeroki garnek napełniamy wodą do 2/3 jego wysokości,obwiązujemy gazą lub tetrą,tak by luźno zwisała,ale nie stykała się z wodą.Gdy woda zacznie się gotować,układamy buchty,garnek przykrywamy miską i gotujemy ok.20 minut.W połowie gotowania buchty odwracamy na drugą stronę .Podajemy je z sosem.

Sos z mięsny:

*************************

50 dag.mielonego mięsa

1 kilogram pieczarek

1 papryka czerwona

olej

pieprz i sól

1puszka pokrojonych pomidorów

1 cebula

1puszka czerwonej fasoli

2 łyżki keczupu

1łyżka masła

szczypta cukru

**************************

Cebulę obrać i posiekać.Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić na nią mięso,dodać cebulę i całość podsmażyć,od czasu do czasu mieszając.Pieczarki obieramy,kroimy na kawałki i podsmażamy na masełku,następnie dokładamy do mięsa.Całość dusimy pod przykryciem 5 minut.Paprykę płuczemy,usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę,dodajemy do mięsa,po czym dodajemy pomidory z puszki,doprawiamy solą,cukrem i pieprzem.Potrawkę gotujemy ok.10 minut. po czym łączymy z keczupem i osaczona fasolą.Podajemy danie na gorąco.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci