Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KiILKA STARYCH PRZEPISÓW Z KOCURKOWA CZĘŚĆ 1.

anielka123buziolek

4 torebki herbaty 500ml.mleka 0.5 łyżeczki cynamonu 10 ziaren pieprzu 5 goździków 5 ziaren ziela ang. 1 liść laurowy szczypta gałki muszkatołowej miód do smaku 3 łyżki startego imbiru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Garnek zapełniamy 1 litrem wody i postawić na gazie.Wrzucić do niego torebki herbaty,starty imbir oraz wszystkie przyprawy ,które zmiażdżyć w moździeżu.Gdy woda zawrze w garnku,zmniejszyć ogień.Płyn gotujemy ok.15 min.bez przykrycia,by woda nieco odparowała(wyjąć torebki herbaty). Dodać mleko,miód do smaku i zwiększyć gaz.Kiedy herbata zacznie wrzeć,zestawić z ognia.Przecedzić przez sitko i rozlać do filiżanek.

 

Kompot z truskawek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2LITRY WODY 2 SZKL.CUKRU 1 KG.TRUSKAWEK 1 CUKIER WANIlIOWYM ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wodę zagotować z cukrem.Ugotować syrop.Odstawić z gazu.Chwilę od czekać i włożyć do niego całe umyte i obrane z szypułek truskawki.Zamieszać.Poczekać 5 min. i wlać kompot do czystych słoików wraz z truskawkami.Pasteryzować 15 min

 

Chłodnik truskawkowy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Deser Bananowy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

60g.truskawek 100g.bananów 50g.jogurtu naturalnego sok z pomarańczy sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki słodkiej śmietanki cukier lub płynny słodzik ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Truskawki obrać z szypułek,umyć i pokroić w plasterki.Banany obrać i pokroić też w plasterki.Owoce wymieszać ze sobą i przełożyć do szklanki koktajlowej.Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem z cytryny ,jogurtem,śmietanka i z cukrem.Tak powstałym sosem zalać owoce.Przed podaniem udekorować dorodną truskawką.Podawać jako przystawkę.

 

Kurczak po prusku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 niewielki kurczak 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 3 śr.wielkości cebule 4 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 250 ml.bulionu 1 niewielka łyżka łagodnej musztardy szczypta mielonej kolendry sól pieprz do dekoracji: 4 liście sałaty 4 plasterki cytryny szczypta curry ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka podzielić na 4 części.Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć z każdej strony mięsko na rumiano.Przełożyć do rondla.Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce,czosnek obrać i posiekać.Do miseczki wlać 1 łyżkę oliwy,dodać cynamon,imbir,ostrą paprykę i kolendrę.Wszystko utrzeć,a następnie połączyć z musztardą,solą i pieprzem.Tak powstałą masę rozpuścić w bulionie i zalać nią kurczaka.Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.Liście sałaty umyć,osuszyć i ułożyć na talerzach.Na każdy z nich położyć porcję kurczak i obficie polać. sosem.Udekorować plasterkiem cytryny.Całość oprószyć szczyptą curry. Szczególnie do tego przepisu zachęcam . Kurczak ma cudowny smak i jest delikatny.

 

Krem z groszku zielonego

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/2 kg.zielonego groszku świeżego groszku lub mrożonego włoszczyzna 1 listek laurowy ziele angielskie kilka ziarenek kubek śmietany kremówka 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól cząber pieprz cukier ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa z włoszczyzny umyć,oczyść,pokroić,dodać listek laurowy i ziele ang.,zalać wrzątkiem.Do wywaru włożyć opłukany groszek zielony,gotować 20 min.Ostudzić Wyjąć listek i ziele ang.Zmiksować zupę.Zagotować,dodać sok z cytryny ,cząber,śmietanę kremówkę,sól,pieprz,,gałkę muszkatołową oraz szczyptę cukru.Wymieszać.Zdjąć z palnika.Wlać do miseczek i przybrać np.natką.

 

Różowy koktail

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 pęczki rzodkiewek 500g.zimnej maślanki lub kefiru 1/2 cebuli 1,5 cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz biały po łyżce natki lub koperku i szczypiorku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rzodkiewki umyć,2 pokroić na cienkie plasterki,resztę w półplasterki.Cebulę posiekać.1 cytrynę przekroić i wycisnąć sok.!/2 kefiru i 1/2 soku z cytryny,półplasterki rzodkiewek,cebulę zmiksować,dodać pozostały kefir,przyprawić solą i białym pieprzem. Brzegi szklanek zwilżyć resztą soku z cytryny ,obsypać natką lub koperkiem.1/2 cytryny ,co nam została sparzyć, i pokroić w plasterki.Szklanki ozdobić plasterkami cytryny i rzodkiewek (resztę pokroić). Wlać do wysokich szklanek,posypać rzodkiewką i szczypiorkiem.Smacznego.:)

 

Mielone z piri-piri pod kołderką z parmezanu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kotlety są naprawdę smaczne a i to odmiana od zwykłego mielonego do obiadu. 50 dag.mięsa mielonego 30 dag.kapusty kiszonej 1 jajko sos piri-piri 1 duży ząbek czosnku sól pieprz starty parmezan odrobina vegety bułka tarta smalec ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mielone wymieszać z przyprawami i sosem piri-piri .Dodać zmieloną kapustę kiszoną i rozgnieciony czosnek,jako ,wyrobić.Dodać bułkę tartą,wyrobić.Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Gdy z jednej strony się usmażą na złoty kolor ,obrócić,posypać startym parmezanem po wierzchu kotleta i przykryć pokrywką.Smażyć na małym ogniu,aż ser się roztopi a kotlet usmaży.Smacznego.

PYSZNY PRZEKŁADANY TORT PIERNIKOWY

anielka123buziolek

                    

Kiedy był okres świąteczny niestety nic nie piekłam choć bardzo tego chciałam.Miałam w planach tyle do zrobienia choć osobiście nie obchodzę świąt,ale to nie była przyczyna,bo przecież wiadomo ,że zawsze  rodzinka wpadnie niezapowiedziana lub znajomi i przyjaciele.Do mojego braku chęci pieczenia ciast ,ciasteczek i pierniczków przyczyniło się choróbsko a w "sylwka" grypa,tak więc spędziłam te dni samotnie z kocurkami i z temp.39 st.Jednak teraz nadganiam spóźnione refleksje pachnące przyprawami i czekoladą.Bardzo polecam to ciasto,niebiańskie w smaku ,aby móc zatrzymać cudowne wspomnienia jeszcze nie tak odległe.Zapraszam.

                      

 

CIASTO:

~~~~~~~~~~~~

15dag.płynnego miodu gryczanego

20dag.masła

przyprawa do piernika,odrobina anyżu gwiaździstego(pokruszyć)

3 żółtka

50dag.mąki

4 łyżki mleka

1 łyżka sody oczyszczonej

10dag.cukru

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MASA:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/2 szkl.śmietany kremówki 30%

1/2 szkl.cukru

1 galaretka porzeczkowa lub inna

200g.dżemu porzeczkowego

20dag.masła

 

POLEWA:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10g.masła

1 czekolada mleczna mleczna

40ml. kremówki 30%

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ciasto wyrabiamy mikserem,będzie bardzo gęste ,ale tym się nie przejmujcie, bo ma takie być ,i niczego do niego nie dolewajcie.

Ciasto dzielimy na 4 części  i każdą pieczemy osobno przez 45 min.w 180st.

Teraz przygotowujemy masę:

masło umieszczamy w garnuszku,dosypujemy przygotowany cukier i śmietanę,stawiamy na małym gazie,roztopić.Po chwili wsypujemy galaretkę i cały czas mieszamy,aż się wszystko ze sobą połączy.Ostudzić masę.Upieczone placki przekładamy najpierw dżemem a na nim masę.

Składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu,mieszając,studzimy i polewamy nią ciasto.Smacznego.

SZARLOTKA Z BEZIKAMI

anielka123buziolek

                       

Bardzo polecam Wam tę szarlotkę.Szybka w wykonaniu i pyszna do  jedzenia.Delikatna i krucha,z  przepysznym musem jabłkowym swojskiej roboty,ale oczywiście może być z kupnym,to nie ma znaczenia.

 

Ciasto kruche:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

25 dag.masła

10dag.cukru pudru

25 dag.mąki

3 żółtka

szczypta soli

 

Nadzienie:

~~~~~~~~~~~~~~~~

1 kg.jabłek

2 płaskie łyżki cukru

kawałek startego korzenia imbiru

szczypta cynamonu

3 białka

1 szkl.cukru na bezę

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Masło siekamy z przesianą mąką nożem na stolnicy.Dodać żółtka,cukier i sól,szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 2 godz.w tym czasie obieramy jabłka ze skórki, szatkujemy i dusimy z cukrem,imbirem,cynamonem.Ciastem wykładamy tortownicę ,i formujemy mały rancik,podpiekamy na złoty kolor przez 15-20 min.w 160st.Ciasto studzimy,wykładamy jabłka.Ubijamy białka  na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier ,ubijamy tak długo,aż się rozpuści.Ozdabiamy szarlotkę wyciskanymi przez rękaw cukierniczy bezami z piany i suszymy w ciepłym piekarniku w 110st.przez ok.30 min.Smacznego.

WITAM WSZYSTKICH:)

anielka123buziolek

Bardzo się cieszę ,że znów po tak długim czasie  mogę zacząć pisać bloga i zamieszczać nowe przepisy,które mam nadzieję,że Was zainspirują-tak jak mnie.W moim ostatnim okresie życia dużo się działo,ale myślę,że mam to już za sobą.Tak więc Witam i zapraszam na" Kocurkowo."

MUFFINKI Z DYNI

anielka123buziolek

Puszyste,mięciuśkie,pyszne muffinki ,rozpływające się w ustach.Bardzo Wam ten przepis polecam.

 

1 słoik  250ml. przecieru z dyni

1 szkl.mąki pszennej

1/2 szkl.oleju

2 jaja

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do dyni

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

sól

cukier puder do posypania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Do miski wrzucamy:mąkę,oba rodzaje cukru,proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną,przyprawę do dyni,cynamon i szczyptę soli.Jaja miksujemy z dynią i olejem,wsypujemy wszystkie produkty sypkie z miski i dokładnie mieszamy mikserem.Ciasto przelewamy do foremek na muffinki i pieczemy 40 min.w 180st.Studzimy i posypuje, i cukrem pudrem.


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci