Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KLOPSIKI PO ARABSKU

anielka123buziolek

Dziś jeszcze raz coś z orientu.Klopsiki,pulpety to temat dość oklepany,ale te są jedyne w swoim rodzaju,pełne smaku i zapachu kuchni arabskiej,gdzie mięta przewija się z kuminem rzymskim ,a kolendra łączy się cudownie z cynamonem,niebo w gębie.Proste danie obiadowe nie musi być drogie ,aby było wykwintne i smaczne.Zapraszam.

 

1kilogram wołowiny mielonej

3 łyżki świeżej mięty lub 3 łyżeczki mięty suszonej

2cebule

3łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

3łyżki posiekanej kolendry

4łyżki oliwy

2limonki

sól morska Prymat

pieprz cytrynowy Prymat

0.5łyżeczki ostrej papryki

1łyżka słodkiej papryki

1łyżecZka kminu rzymskiego

1łyżeczka cynamonu

1puszka pomidorów

****************************************

Cwbulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Mięso mielone mieszany ze wszystkimi składnikami potrawy i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie sparawdzamy czy mięso jest dobrze doprawione.Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego.Smażymy na bardzo gorącym tłuszczu ,przekładamy do garnka i zalewamy przecierem pomidorowym .Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną cebulkę,dusimy i przyprawiamy kuminem,cynamonem i szczypta cukru jak potrzeba.Smacznego.

 

JESIENNA ZUPA Z DYNIA

anielka123buziolek

Oglądając półki sklepowe można już się natknąć na wspaniałe,pomarańczowe dynie.Kuszą nie tylko swoim  wyglądem ale też i smakiem.Jesień nie byłaby jesienią gdyby jej zabrakło na naszych stołach.

 

1średnia dynia

2łyżki sosu worchester

1świeża papryczka chili

1 cebula

2ząbki czosnku

1łyżeczka curry

gałka muszkatołowa

1łyżeczka kurkumy

750 ml.wywaru z kurczaka

1liść laurowy

kawałek ok .3cm korzenia imbiru

1łyżeczka mielonego imbiru

oliwa

sól i pieprz

pestki dyni 

*************************************

Dynię obieramy,usuwamy pestki,miąższ kroimy drobno.Cebulę oraz czosnek,siekamy i zeszklić na rozgrzanej oliwie.Dodajemy kawałki dyni i posiekana chili, podgrzewamy tak długo aż się rozpadnie(uważajmy aby nam się nie przypaliła,można podlać odrobiną bulionu).Dodajemy listek laurowy, korzeń imbiru i zagotowujemy.Zupę doprawiamy sosem worchestere,imbirem w proszku,curry,kurkumą,gałką i solą z pieprzem.Gotujemy jeszcze ok.20 minut a na koniec wszystko miksujemy za pomocą blendera.Gotowy krem z dyni posypujemy pestka i z dyni i chili .Smacznegi.

PYSZNA ZUPA PIERNIKOWA NA ŚNIADANIE

anielka123buziolek

Śniadanie nie zawsze musi być nudne,a to za pomocą pysznych,korzennych aromatów.

 


1litr mleka

ok.3 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych firmy Kupiec

cukier do smaku

przyprawa do pierników ok.1.5łyżeczki

1łyżeczka cynamonu

szczypta kardamonu i imbiru

*******************************-**********

Mleko zagotowujemy ,dodajemy płatki ryżowe błyskawiczne,cukier,przyprawę do piernika,imbir i kardamon.Gotujemy  płatki do miękkości.Przelewamy zupę do miseczek i delektujemy się nią w te zimne ,jesienne poranki.Smacznego.

Zupa Pomidorowa Orientalna

anielka123buziolek

Zupa inna niż nasza polska pomidorowa.Znudziła mi się pomidorowa robiona na rosole z dnia poprzedniego i zapragnęłam intensywnych,orientalnych smaków.Przepis pochodzi z Indii a nazwa brzmi Tomato Rasam.Zapraszam.

 

4 piękne,dojrzałe pomidory

szczypta ostrej papryki

3ziarna czarnego pieprzu

pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

3szklanki wody

błyskawiczne płatki ryżowe Kupiec

1 łyżeczka startego imbiru

łyżka suszonej kolendry

2łyżki oleju

*********************************

Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i usunąć pestki.Drobno pokroić.Imbir przesmażyć na oleju,podlać wodą i dusić chwilę.Przełożyć imbir do garnka,zalać wodą,dodać pomidory i gotować,aż całkowicie się rozpadną.Raz jeszcze podgrzewamy zupę aby aromaty przypraw dobrze się wymieszały,dodajemy płatki ryżowe zagotowujemy. Podajemy zupę w małych miseczkach, posypaną kolendrą.Smacznego.

GOŁĄBKI ORIENTALNE

anielka123buziolek

10518966_539383422840780_1905788318906645454_n by

Wybaczcie ,ale zdjęcie tej potrawy wykasowałam z telefonu jak zrobiłam wpis na facebook,a teraz musiałam kombinować jak je z tamtąd ściągnąć,więc zrobiłam zdjęcie zdjęcia drugim telefonem,przesłałam blutuchem i jest jakie jest,ale mogę ręczyć głową ,że są w smaku doskonałe.Gołąbki można też gotować na parze, można je też podać np.z krewetkami...

 

25 dag.mielonej łopatki

1łyżka mąki kukurydzianej

1czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1świeża papryczka chili posiekać drobno

1 jajko

2 łyżki sosu sojowego

szczypta soli

pieprz młotkowany

1średnia młoda kapusta

1łyżeczka przyprawy garam masala

1łyżeczka imbiru

Sos orientalny pomidorowy:

**************************************

0.5słoiczka koncentratu pomidorowego

1łyżeczka imbiru i cynamonu

1cebula

5 sztuk utłuczonych goździków

2posiekane ząbki czosnku

1 ziarno kardamonu

odrobina kolendry suszonej

szczypta soli

1łyżeczka

 cukru do smaku

***********************-*************

Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy,podgrzewamy,wrzucamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem,gdy zacznie pachnieć dorzucamy cynomon,imbir i goździki oraz kardamon,chwilę smażymy ok.2minut ciągle.mieszając,dodajemy koncentrat,mieszany,przyprawiamy solą i cukrem.Podlewamy wodą i chwilę gotujemy.

Na koniec dodajemy kolendrę.

 

Kapustę oczyszczamy z zepsutych liści,parzymy we wrzątku w dużym garnku,obieramy z liści,usuwamy nerwy.Faszerujemy liście kapusty mięsem,zawijamy.Na dnie garnka ukladamy liście,a na nich ścislo gołąbki,Zakręcamy sosem i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

 

Mięso przygotowujemy  i przyprawiamy dzień wcześniej,dobrze mieszając ,aby przyprawy się ze sobą połączyły,i zostawiamy na całą moc w lodówce.Mięsem faszerujemy gołąbki.Smacznego.k

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci