Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZAPIEKANE FIGI

anielka123buziolek

Wreszcie cudem trafiłam w sklepie na świeże figi.W takim miasteczku jak moim, figa to rartytas i od razu capłam je do koszyka.Postanowiłam ją zapiec z miodem i migdałami ,ale po głowie "chodził" mi inny przepis ,ale niestety brak danego produktu w mojej lodówce uniemożliwił mi to.Figa jest niesamowitym owocem ,choć smak mnie troszkę rozczarowal,spodziewałam się bardziej ech i ach.Nawet po polaniu miodem była lekko kwaskowa.Doszłam do wniosku że bardziej smakują mi suszone figi niż świeże:-) 

 

miód wrzosowy

4 świeże figi

migdały

********************

Figi myjemy,płuczemy,osuszamy.Kroimy (nie do końca) na krzyż,polewamy miodem i posypujemy migdałami do środka.Zapiekamy w 200 st.dosłownie kilka minut 3-5.Smacznego.

ZUPA GOŁĄBKOWA

anielka123buziolek

Zupę zrobiłam według przepisu na facebook.Gęsta,pożywna i przypomina w smaku gołąbki z kapusty,zresztą są tu wszystkie składniki,które używamy przy robieniu zwykłych gołąbków...polecam:-) 

0.5 kg.mięsa mielonego

1 mała kapusta

1 marchewka

1 pietruszka

1 mały seler

ryż parboiled firmy Kupiec

1 cebula

1 mały słoik przecieru pomidorowego

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

śmietana

sól,pieprz,maggi,vegeta,majeranek

Olej do smażenia

*****************************************

Warzywa obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach.Kapustę kroimy drobno.Cebulę obieramy i siekamy.Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy cebulę z mięsem mielonym,doprawiamy do smaku i mieszany.Z warzyw gotujemy  2 litrach pyszny wywar,dodajemy mięso z cebulką i kapustę.Wsypujemy ryż i gotujemy ok.30 minut.od czasu do czasu mieszając.Doprawiamy,dodajemy koncentrat pomidorowy,mieszamy.Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną,chwilę zagotowujemy.Przyprawiamy koperkiem lub szczypiorkiem.Smacznego.

JAK ZROBIĆ MĄKĘ MAŚLANĄ

anielka123buziolek

Zapewne zapytacie - a co to za mąka?- i do czego służy?Już odpowiadam.Jest to rodzaj zasmażki na zimno hmm dla leniwych:-) którą możemy przechowywać około tygodnia w lodówce.Takiej zasmażki można użyć w każdej chwili,dodając pożądaną ilość do gorącej potrawy ale najpierw  trzeba ją wymieszać z gorącym płynem i dopiero wlać do potrawy.

 

2 kopiaste łyżki masła

2 łyżki mąki

******************************

Mąkę zagniatamy z masłem i schładzamy.

NALEŚNIKI Z TOFFI

anielka123buziolek

Dziś łatwy przepis na naleśniki z budyniem o smaku toffi.Propozycja na pyszne śniadanie lub przepyszny deser.

 

1 szkl.mleka

1 szkl.niegazowanej wody

2 jajka

szczypta soli

1 i 1/2 szkl.mąki

1 łyżka oleju

Nadzienie:

************************

1 budyń o smaku toffi

0.5 litra mleka

2 łyżki cukru

migdały w płatkach

***************************

Produkty na ciasto zmiksować i odstawić na 30 minut.Ugotować w tym czasie budyń na mleku i cukrem.

Usmażyć naleśniki na złoty kolor,posmarować grubo budynkiem i posypać migdałami,złożyć na leśnik wpół.Smacznego.

KISIEL MIGDAŁOWY Z RODZYNKAMI

anielka123buziolek

Następna propozycja na pyszne śniadanie gdy za oknem pada deszcz a chmury nisko zwisają nad ziemią przepowiadając ponury i nie ciekawy dzionek,warto wtedy zjeść anielskie śniadanie na bazie migdałów,rodzynek i mleczka kokosowego.

500 ml.mleka

ugotowany makaron świderki firmy MammaMia

6 dag.cukru

6 dag.migdałów

2 łyżki rodzynek

1/2 laski wanilii

mleczko kokosowe 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

odrobina zimnej wody

*****************************

Migdały drobno posiekać.Mleko ugotować z cukrem,migdałami,rodzynkami i wanilią.Wanilię wyjąć.Dodać ugotowany makaron i chwilę zagotować,dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody,zagotować aż zgęstnieje.Przelać kisiel do miseczek,polać odrobiną mleczka kokosowego i posypać płatkami migdałowymi.smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci