Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ROLADKI SCHABOWE W KREMOWYM SOSIE CYTRYNOWYM

anielka123buziolek

 

Uwielbiam sery ,a w połączeniu z mięsem to wręcz przepadam.Kotlety wyszły muślinowe w środku,  a sos podkreslił ich wyjatkowy smak.Panierka też jest ciekawa bo użyłam do niej nie tylko zwykłej bułki tartej firmy Kupiec ,ale też prażonej cebulki,a wszystko podałam na pysznym makaronie kokardki Mamma Mia! firmy Kupiec.~
 

 
makaron kokardki Mamma Mia!
4 kotlety schabowe
sól i pieprz
 10 dag.sera gorgonzola 
mały słoiczek kaparów
do przystrojenia ogórek małosolny

do panierki:
~~~~~~~~~~
bułka tarta firmy Kupiec
cebulka prażona
 
 
sos cytrynowy
~~~~~~~~~~~~~~
1 cytryna
koperek
zasmażka laight
2 łyżki masła
 1 kubek śmietany kremówka 30%
żółtko
odrobina kurkumy dla koloru
sól
pieprz biały
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kotlety schabowe tłuczemy na cienkie plastry.Solimy i pieprzymy mięso..Ser gorgonzola kroimy w plastry i układamy na kotletach,na nie układamy odsączone z zalewy kapary(kilka sztuk - ok.4).Zawijamy w roladki.Panierujemy w wymieszanej bułce tartej z cebulką prażoną i smażymy na złoty kolor.Mięso układamy na makaronie ,polewamy sosem.
Masło roztapiamy w rondelku.Wlawamy śmietanę kremówkę(ale zostawić jakieś 100ml.) i sok z cytryny,wymieszać.Koperek kroimy i wrzucamy do rondla.Solimy,pieprzymy.Do 100ml.kremówki dodajemy żółtko ,mieszamy,wlewamy kilka łyżeczek gorącego sosu z rondelka, i wlewamy całośc do sosu.Zaprawiam jak potrzeba zasmażką laight.Wsypujemy szczyptę kurkumy dla kloru.Podajemy z ugotowanym makaronem al dente kokardki Mamma Mia! ,i z ogórkiem małosolnym.Smacznego.

DOMOWE MUESLI

anielka123buziolek

Ś niadanie -najważniejszy posiłek dnia.To od niego powinniśmy zacząć cudowny ,kolorowy dzień,ale przez wielu z nas niestety jest pomijany.Dlaczgo?Gonimy codziennie nie zdając sobie sprawy z potrzeb naszego organizmu bo brakuje nam czasu na zrobienie sobie czasochłonnych kanapek,a to jest super alternatywa na nasze śniadanie.A co to jest muesli?Muesli to mieszanka płatków zbożowych,suszonych owoców,orzechów i pestek.Wymyślił ją szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner na początku XXwieku,opierając się prawdopodobnie na  tradycyjnym śniadaniu pasterzy,składających się z kaszy,ziaren owsa,mleka i jagód.Dlatego zachęcam Was -niezapominajcie o sniadaniu!
 
 
     
 
 
1 op.owsianki z truskawkami Coś Na Ząb firmy kupiec 
1 garść płatków zbożowych
1 garść płatków kukurydzianych
1 garśc rodzynek 
1 garśc żurawiny suszonej
1 garść orzechów laskowych posiekanych grubo
1 garść suszonych fig pokrojonych
1 garść suszonych bananów
1 garść suszonych brzoskwiń
3 łyżki mleka w proszku  instant
1 garść słonecznika
1 garść płatków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1 garśc kolorowego suszonego ananasa
`````````````````````````````````````````
Wszystko ze sobą mieszamy i przekładamy do słoika.Na sniadanie wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą.Możemy wkroić też świeże owoce do muesli.Smacznego.
 

BARDZO PROSTA ZUPA Z PARÓWKĄ

anielka123buziolek
 
Smaczna,kremowa zupa,taką jaka nieraz się jada tylko u babci lub mamy,domowy mix jarzyn i parówka,może niezbyt zdrowa ale smaczna w tej zupie.dzieci napewno ją polubią.
 
3/4 litra bulionu
1 op.mrożonych warzyw
1 cebula
3 łyżki masła
60dag.ziemniaków
4 parówki
125 ml.smietany
1/2 łyżki słodkiej papryki
szczypta curry
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mieszankę warzywną rozmrażamy,ziemniaki obiermay,myjemy i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i siekamy drobno.W dużym rondlu rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim cebulkę,a następnie wlewamy bulion i wkładamy ziemniaki..Po 10 min.dodać warzywa i gotujemy ,aż będa miękkie.Dodajemy paprykę słodką,curry,a także sól i pieprz.Parówki kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy.Śmietanę mieszamy  z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do rondla,uważając ,by się nie zważyła.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
 

KUGIEL

anielka123buziolek

Kugiel-ziemniaki starte jak na placki zapiekane z boczkiem i cebulą oraz z kiełbasą.Bardzo proste danie,które możemy podać posypane z zieleniną i z surówkami.
 
 
1kg.ziemniaków
20dag.kiełbasy
10dag.cebuli
4 bułki pszennej
16dag.smalcu
30dag.bułki tartej
30g.tłuszczu
mleko do namoczenia bułek
sól
pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ziemniaki myjemy,obieramy i ścieramy na tarce.Cebulę kroimy w kostkę i smazymy na tłuszczu.Bułki moczymy w mleku,po czym je wyciskamy.Wszystkie składniki łączymy ze sobą,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do masy.Masę wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą .Pieczemy do zrumienienia.

FARFALLE -KOKARDKI Z GORGONZOLĄ

anielka123buziolek

Szybkie ,pyszne włoskie danie z serem gorgonzola,z dodatkiem pachnącego,świeżego tymianku i pomidorów z użyciem świetnego makaronu Kokardki Mamma Mia!firmy Kupiec
Makaron durum 100% semoliny.Prawie każdy uwielbia makarony a makaron nie zawsze musi być cięzko strawny i tuczący co nie oznaczy mniej smaczny.Zapytacie może co to jest -semolina?To jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąk  z pszenicy durum(Triticum durum).
Makarony te bogate są w błonnik,makro- i mikroelementy niż makarony ze zwykłej pszenicy.Makarony z pszenicy durum maja smaczniejszy smak ale to rzecz gustu.jest sprężysty,nie klei się,ma piekny żółty kolor i wygląda tak jakbyśmy uzyli makaronu zrobionego na wiejskich jajkach a to z powodu naturalnych barwników karotenoidowych ,inne ,zwykłe makaronu mają kolor bielszy albo nawet szarawy.Durum jest pszenicą twardą i nieco większym od pospolitej pszenicy ziarnie i nie rośnie w Polsce ze względu na klimat.

 
 
Jest sprowadzana z USA, Argentyny,Kanady,lub z basenu Morza Śródziemnego.Mąka uzyskana z pszenicy durum to semolina.
To makaron z najwyższej półki o wysokich własciwościach dietycznych i odżywczych.Zastąpienie zwykłego makaronu na ten szlachetny pomoże nam być zdrowym i szczupłym.
 
 
1.op.makaronu Kokardki(farfalle) firmy Kupiec
1 puszka pomidorów krojonych
10dag.sera gorgonzola lub innego z pleśnią
100 ml.śmietanki 30%
sól
pieprz - szczypta
kilka gałązek tymianku-świeżego
1 cebula
oliwa z oliwek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Makaron gotujemy al dente 7min.w osolonej wodzie.W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek,wrzucamy na nią obraną i drobno posiekaną cebulę,chwile dusimy.Dodajemy puszkę pomidorów z puszki,mieszamy i dusimy 10 min.Dodajemy pokrojony drobno ser ok.7 dag.resztę sera zostawiamy do posypania dania.Wrzucamy świeży tymianek-możemy go posiekać.solimy ,pieprzymy.Jak ser się rozpuści dodać kremówki,zamieszać.Makaron wykładamy na talerze,polewamy sosem i posypujemy serem gorgonzola i świeżym tymiankiem.Śmacznego.
 

 
 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci