Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PĘCZAK WEGETARIAŃSKI

anielka123buziolek

                      

Myślałam,że wegetarianizm jest nudny i niesmaczny.Jednak muszę przyznać że ma swoje plusy.Potrawa naprawdę jest smaczna,i tyle w niej cudownych smaków : jak mój ulubiony koperek czy grzybki suszone oraz mój ulubiony pęczak.Nawet mojej Nikoli bardzo to danie smakowało ha ha...a ona jest naprawdę wybredna co do jedzenia i smaków.Z czystym sumieniem mogę ją polecić największym mięsożercom do spróbowania.Do zrobienia potrawy użyłam Fasoli Piękny Jaś firmy Kupiec..

                 

1 i 3/4 szkl.pęczaku

1 por

2 marchewki

1 cebula

1 szkl.gotowanej fasoli piękny jaś firmy Kupiec

1/2 kg.pieczarek

1/2 szkl.śmietany

2 i 1/2 szkl.wody lub bulionu warzywnego

1 ząbek czosnku

1 garść suszonych grzybów

olej słonecznikowy

koperek

sól

cukier

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę obieramy i kroimy drobno wraz z porem,szklimy na oleju.Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pieczarki.

Gdy pieczarki puszczą sok,dodajemy pokruszone suszone grzybki.Wlewamy wodę lub bulion,dodajemy posiekany drobno czosnek i gotujemy,aż grzyby będą miękkie.

Następnie dokładamy opłukany pęczak i dalej gotujemy.dodajemy śmietanę i wcześniej ugotowaną fasolę ,doprawiamy do smaku solą ,cukrem,pieprzem i pokrojonym koperkiem.zostawiamy pod przykryciem na 15 min.(już nie gotować).Podajemy najlepiej w głębokich kamionkowych talerzach.Smacznego.


PLACEK Z WIEPRZOWINĄ PO PASTERSKU

anielka123buziolek

                        

Dziś mam bardzo świetną propozycję dla osób zabieganych,które z jakiś sobie bliższych powodów nie mają czasu na stanie w kuchni ,a chciałyby zjeść pyszny posiłek,za rozsądną cenę,i móc przygotować szybki ,bezproblemowy posiłek dla siebie i rodziny.A oto przepis:

 

4 szkl.ziemniaków piure(mogą być gotowe z opakowania)

540ml. kukurydzy z puszki

45 dag.mielonego mieęa wołowo-wieprzowego

3-4 kulki masła

przyprawa do wołowiny firmy Prymat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nagrzewamy piekarnik do 175 st..Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie , rozetrzeć lub przygotować gotową mieszankę.Na patelni przesmażamy mięso z przyprawą do wołowiny firmy Prymat.Na drugiej patelni podgrzewamy kukurydzę.W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki,kukurydzę i mięso mielone,kończąc warstwą ziemniaków.Układamy na wierzchu kulki masła i pieczemy w piekarniku przez 15 min.Potrawa jest wspaniałą,jednogarnkowym posiłkiem.Smacznego.

 

                          

ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM

anielka123buziolek

                       

Dziś przepis na szybki,pożywny obiad z makaronu, świeżego szpinaku,białej surowej kiełbasy.Smaczna i zdrowa na bazie sosu beszamel ,żółtego sera i makaronu pióra firmy MammaMia.

 

                                

                     

Ciekawe danie na pozostałości po świętach,które zostały,a szkoda by było je wyrzucić lub pozwolić się im zmarnować.Zapraszam.

                             

30dag.świeżego szpinaku

sól

300g.makaronu pióra MammaMia

40dag.białej surowej kiełbasy

2 cebule

2 łyżki oleju

12.5 g.przetartych pomidorów

pieprz

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250ml.mleka

100g.ostrego żółtego sera np.parmezan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Szpinak przebieramy i oczyszczamy,krótko blanszujemy w małej ilości wrzącej wody.Odcedzamy .Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie,odcedzamy.Kiełbasę wyciskamy z osłonek,rozdrobnić.Cebulę obieramy,kroimy w kosteczkę,zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać kiełbasę i smażyć,aż mięso zmieni swój kolor .Dodajemy pomidory,wymieszać i zagotować.Doprawiamy solą i pieprzem(sos powinien być pikantny).Na patelni rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę,smażymy ok.2 min.Stopniowo dolewamy mleko i mieszając  gotujemy ok.5 min.na małym ogniu.Beszamel doprawiamy solą i pieprzem.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.Szpinak mieszamy z makaronem .Połowę rozkładamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem do zapiekania,przykrywamy sosem pomidorowym,wykładamy resztę makaronu.Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.Pieczemy ok.25 min.Smacznego.

POTRAWKA Z WĄTRÓBKI

anielka123buziolek

 

Dziś przepis na orientalną wątróbkę,pełną migdałów,rodzynek i gorących przypraw,podane na pysznym,jaśminowym ryżu firmy Kupiec.

 

                          

 

60dag.wieprzowej wątróbki

por

papryczka chili

kawałek imbiru

2 szkl.ryżu jaśminowego firmy Kupiec

2 szkl.bulionu

sól

pieprz

4 ząbki czosnku

kieliszek białego wina

6 łyżek oliwy

2 łyżki mąki

1cebula

1 marchewka

olej

2 łyżki rodzynek

2 łyżki migdałów

2 łyżki masła

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wątróbkę kroimy na kawałki.przekładamy do miski dodając posiekane chili,czosnek,starty imbir.wlać wino i oliwę.Odstawiamy na 20 min.Następnie osuszamy kawałki wątróbki,oprószamy mąką i smażymy na rumiano( w środku powinna zostać różowa).Por czyścimy i kroimy na plasterki.Robimy pilaw:obieramy cebulę,siekamy i zeszklić na maśle.wsypujemy ryż i smażymy,aż stanie się szklisty.  Zalewamy gorącym bulionem ,dokładamy pokrojoną marchewkę,rodzynki,przyprawiamy do smaku.Gotujemy pod przykryciem 25 min.Pilaw mieszamy z płatkami migdałowymi.Na tłuszczu pozostałym po smażeniu,dusimy pokrojony w plasterki por.Na patelnie ponownie wrzucamy wątróbkę,skrapiamy pozostałą marynatą,podsmażamy.Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego,


BIGOS PO NIEMIECKU

anielka123buziolek

                       

Bigos ten robi się podobnie jak nasz tradycyjny .Jednak do tego bigosu nie dodajemy mięsa tylko pachnący wędzeniem kawałki boczku.Potrawa jest bardzo treściwa i nie zalecam osobom ,które dbają o linię...

 

                     

2 kg.kiszonej kapusty

1 kg.kiełbasy w pętkach

0.5 kg.boczku gotowanego wędzonego

2 duże cebule

kminek

listek laurowy 3 szt.

ziele angielskie 8 ziarenek

smalec ok.0.5 kostki

sól i pieprz

może być przyprawa do bigosu np.firmy Prymat

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kapustę  płuczemy,odciskamy (nie kroimy).Wkładamy do dużego gara,podlewamy  trochę wodą,wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Dusimy.Wkładamy smalec,pokrojony w cienkie plastry boczek i dusimy do miękkości.Na koniec duszenia tak z 15min.przed wkładamy pociętą w dłuższe kawałki ok 3-5 cm.kiełbasę.Mieszamy i doprawiamy bigos kminkiem ,solą i pieprzem,i jak kto lubi  przyprawę do bigosu.Smacznego.


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci