Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PYSZNA GOLONKA DO SŁOIKA

anielka123buziolek

Dziś propozycja zrobienia pysznej golonki do słoika.Można ją jeść prosto z niego lub zrobić ją w piwie albo w magii,jak kto uważa.

 

Golonki ze skórką

Zalewa do peklowania mięsa:

*********************************

2 litry wody,200 g.soli

20g.saletry

4 goździki

10g.kolendry

20g.rozmarynu

10g.ziela angielskiego

smalec po 2 łyżki na słoik

*********************************

Z golonek wyciąć kość i zostawić sobie ją do zupy.Mięso pokroić w kawałki ok 5-6 cm.Teraz robimy zalewę do mięsa:

Połowę zmiażdżonych przypraw,sól i saletrę wetrzeć w mięso.Mięso ułożyć skórką do spodu w ciasnym naczyniu emaliowanym,dopasowanym wielkością do ilości mięsa.Drugą połowę saletry i przypraw wymieszać z przegotowaną wodą,zalać mięso i przycisnąć krążkami drewnianymi lub pokrywką,obciążyć.Co drugi dzień mięso przewracać.Trzymać w lodówce przez 5-10 dni.Po wyjęciu mięsa z solanki,wkladamy je do garnka z niewielką ilością wody.Dodajemy jej tyle ,aby nie całkiem zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na malutkim ogniu,aby tylko lekko pyrkała- 55 minut.Wyjąć golonkę z gara i przełożyć do wyparzonych słoików.Z płynu który nam zostanie robimy zalewę.Dodajemy do niego ok.20g.żelatyny na litr.Płynu ma być tyle aby starczyło nam na zalanie słoików :jak zabraknie to można dodać gorącej wody z żelatyną.Słoiki Zakręcamy do 3/4 ich wysokości.Do każdego słoika.możemy dodać po kilka ziarenek ziela ang.Do każdego słoika dodajemy po 2 łyżki stopionego smalcu ,Zakręcamy i gotujemy słoiki przez 3 dni po 45 minut.Takie słoiki możemy trzymać po kilka miesięcy w piwnicy lub w lodówce.Smacznego.

 

ŁATWY KREM Z PORZECZEK LUB INNYCH OWOCÓW

anielka123buziolek

Prosty,szybki i zimny deser,coś dla łasuchów.Bardzo słodki i puszysty.Można go zrobić ze świeżych owoców lub mrożonych ,tylko najpierw trzeba je rozmrozić i odcedzić z wody.Polecam:-) 

 

2 białka

0.5 kg.owoców porzeczki lub innych owoców lub dżem owocowy

1 szklanka cukru

szczypta soli

**********************************

Oczyszczone owoce miksujemy z jedną szklanka cukru.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno i miksujemy przez 20-25 minut ze zmiksowanymi owocami do uzyskania gęstego kremu.Masę owocową przekładamy do pucharków i wstawiamy na ok.3 godz.do lodówki.Dekorujemy np.miętą,bitą śmietaną lub startą czekoladą.Smacznego.

BIAŁA KASZANKA DO SŁOIKÓW

anielka123buziolek

Pyszna kaszanka w słoiku?Czemu nie!

Zawsze można ją podać na kolację na gorąco z podsmażoną cebulką i posypać majerankiem.Jedna uwaga jeśli źle ją zakonserwujemy to się nam szybko zepsuje.Gdy usłyszymy ,że strzeliły nam dekle podczas gotowania to od razu je zmieńmy.Możemy też produkt mrozić

 

 

6 szklanek kaszy gryczanej

Z 1 kg.słoniny skórki

1 kg.serc wieprzowych

1 kg.płucek wieprzowych

1 szklanka bulionu kurzego

pieprz,sól,majeranek

*****************************

Kaszę zalewamy w dużym garnku wodą i podgrzewamy na małym ogniu,aby napęczniała i sama doszła do siebie.Skórki ze słoniny,serce i płuca wieprzowe gotujemy do miękkości.Do miękkiej kaszy dodajemy bulion,dobrze wymieszać.Mięso i skórki zmielić na drobniutkich oczkach w maszynce i dodać do kaszy.Do smaku przyprawić solą,pieprzem i majerankiem.Jeśli robimy do słoików nie dodajemy majeranku,jeśli w jelita to tak.Napełniamy słoiki lub jelita wieprzowe(jelita trzeba zszyć).Słoików Pasteryzujemy przez trzy dni po 1 godzinie,a jelita gotujemy we wrzątku,potem zaś zmniejszamy ogień i gotujemy około 50 minut.Wyjmujemy ją z wywaru i studzimy.Przechowujemy w chłodnym miejscu.Smacznego.


 

 


SAŁATKA ZE SZCZAWIU Z PISTACJAMI

anielka123buziolek

Chciałabym Wam ją bardzo polecić,choć zapewne nie każdy może sobie wyobrazić jej smak...uprzedzam,jest przepyszna.Tutaj są różne połączone smaki,ale o dziwo wspaniale ze sobą współgrają.Pomimo tylu przypraw ,które nam mogą się wydawać ,że są pikantne,sałatka jest delikatna.Polecam bardzo,i proszę o wpisy jak Wam smakowała:-) 


miseczka szczawiu

10dag.żółtej fasolki szparagowej

8 dag.orzechów pistacjowych

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka sosu chili

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki wody

****************************

Z fasolki odcinamy  oba końce.Szczaw płuczemy,suszymy i rwiemy w kawałki. Fasolkę gotujemy w wodzie z solą i cukrem do miękkości,a następnie odcedzamy.Orzechy obieramy i drobno siekamy.Wszystkie składniki sosu mieszany ze sobą.Na talerz wykładamy szczaw,fasolkę,polewamy sosem i podajemy.Smacznego.

TOFU NA PiKANTNIE

anielka123buziolek

Muszę przyznać z ręką na sercu,że tofu jest naprawdę pyszne po przyrządzeniu go w marynacie.Jak go spróbowałam po otwarciu z opakowania ,był nie do zjedzenia i bezsmakowy.Po przyrządzeniu ,smakował wyśmienicie,delikatny,troszkę przypominający kurczaka lub cielęcinkę.Zaprosiłam moją koleżankę Dorkę do spróbowania i oceny ,bardzo jej to danie przypadło do gustu,a co do sałatki to nie mogła uwierzyć ,że można połączyć szczaw z fasolka szparagową i że będzie taka smaczna.Co do tofu,danie jest pikantne,aromatyczne i daje wiele doznań smakowych,polecam.Zapraszam.Przepis jest mojego pomysłu,ale możecie go zmieniać jak Wam pasuje:-) .

 

1 opakowanie tofu

1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka kuminu rzymskiego

dobra łycha miodu gryczanego

5 cm.start ego korzenia imbiru

1 papryczka chili świeża

1 łyżeczka kurkumy

100ml.białego wytrawnego wina

50 ml.cydru

100 ml.sosu sojowego

 2 łyżki oliwy

1 łyżeczka curry

*******************************************

Tofu kroimy na paski o szerokości 1 cm.Imbir obieramy i ścieramy do miseczki. Czosnek obieramy i siekamy drobno i też dodajemy do imbiru.Papryczkę chili płuczemy i siekamy drobno ,wrzucamy do miseczki.Dosypujemy przyprawy, dolewamy wino i cydr ocet balsamiczny,sos sojowy,miód i oliwę oraz pieprz zielony.Mieszamy.Pocięte tofu wkładamy do marynaty i zostawiamy na całą noc w lodówce.Zamarynowane tofu wykładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy marynatą i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.Wyjmujemy,sos zagęszczamy 1łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody.Podajemy z sałatka ze szczawiu lub inną i ryżem.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci