Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZAKRĘCONE PARÓWKI

anielka123buziolek

                      

Kolejny przepis na szybki  ,tani obiad lub kolację, zawsze się sprawdza w podbramkowej sytuacji,a jaki pyszny:))mniamm...

 

                    

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

15 dag.mąki

2 jajka

1 żóltko

3/4 szkl.mleka

1 łyżka oleju

sól

 Farsz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

30 dag.kapusty kiszonej  ugotowanej

1 cebula

parówki wędzone

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i usmażyć naleśniki.Cebulę obrać ,posiekać,poddusić na oleju,dodać do niej posiekaną,i ugotowaną kapustę kiszoną.Smażymy na lekkie złoto,przyprawiamy pieprzem i solą.Parówki obieramy z folii i zagrzewamy w gorącej wodzie.na przygotowane naleśniki układamy porcję kapusty a na niej parówkę,zwijamy w naleśnik,i gotowe.Smacznego.

 


SZYBKI MAKOWIEC NIEDZIELNY

anielka123buziolek

                       

 

Bardzo się ciesze ,że znalazłam fajny przepis w gazecie na ten smaczny i szybki makowiec.Minimum pracy, a ile przyjemności z kosztowania tego cuda.

 

                    

 

 

1 puszka maku

4 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki poszku

4 jajka

2 i 1/2 szklanki mąki

5 łyżek mleka

20 dag,margaryny

1 opakowanie cukru waniliowego

1 laska wanilii

0,5 szklanki orzechów laskowych

cukier puder do posypania ciasta

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jajka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym.Dodajemy po trochu margarynę ucierając dalej, zmieloną w młynku  laskę wanilii,potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wlewamy mleko.Mieszamy.Ciasto wykładamy na dużą blachę,płaską.Na wierzch wykładamy mak i równomiernie smarujemy po cieście,posypujemy posiekanymi orzechami.pieczemy w 180st.50-60 min.Ciasto studzimy po upieczeniu,przekrawamy ciasto na pół,aby dało nam dwie części i układamy jedną na drugą.Posypujemy  ciasto cukrem pudrem.Smacznego.

SAŁATKA Z RYŻEM,POMIDORAMI I BAZYLIĄ

anielka123buziolek

                       

Skromna,gustowna sałatka śródziemnomorska,pełna aromatów ziół świeżych i suszonych jak np.bazylia świeża i suszona firmy Prymat,pachnących pomidorów i czosnku,wegetariańskie niebo w gębie ha ha:))).Bardzo polecam.

1 szklanka ryżu

2 łyżki ryżu naturalnego

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 świeże pomidory

sól morska

pieprz

4 gałązki bazylii

1 łyżeczka suszonej bazylii Prymat

2 łyżki oliwy z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę i czosnek obrać i posiekać.Zeszklić na oliwie.Dodać oba rodzaje ryżu,chwilę smażymy mieszając,zalewamy 1 szklanką wody.Oprószyć solą.Wymieszać.Gotujemy ok.20 min.często mieszając.Dodajemy na patelnię pokrojone pomidory(w kostkę).Ryż z pomidorami wymieszać,gotować ok.10 min.Bazylię płuczemy pod kranem,strzepujemy wodę i osuszamy.Kilka listków zostawiamy do dekoracji,resztę drobno siekamy i dodajemy do ryżu z pomidorami.Gotowy ryż z pomidorami nakładamy do miseczek,ugniatamy i wykładamy na talerze.dekorujemy listkami bazylii.Smacznego.

 

                          

SZYBKA PRZEKĄSKA Z PIECZONEGO INDYKA

anielka123buziolek

Szybka przekąska z pozostałości np.z niedzielnego obiadu,lepsza niż z budki,a zdrowsza i smaczniejsza.

 

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~

2 szklanki mąki

1/3 szklanki oliwy

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki gorącej wody

 

Nadzienie:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

mięso pieczone z indyka lub inne z obiadu

2 ząbki czosnku

przyprawa kebab-gyros Prymat

sos curry

keczup

kolendra lub natka pietruszka

oliwa do smażenia

1 cebula

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę przesiewamy do miski,wlewamy oliwę i wsypujemy sól.Mieszamy,dolewamy po trochu gorącej wody.Ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na placek.Smażymy na suchej patelni.Układamy na talerzu i przykrywamy folią,aby zmiękły.Cebule obieramy ,siekamy w pióra i dusimy na oleju do miękkości,dodajemy kawałki pieczonego mięsa,przyprawę,sól i pieprz oraz wyciśnięty czosnek.Każdy placek smarujemy keczupem ,nakładamy usmażone mięso ,polewamy sosem curry i posypujemy kolendrą lub natką pietruszki.Smacznego.


SAŁATKA Z ROZPĘDU

anielka123buziolek

                       

Przygotowanie sałatki z tego co się ma w lodówce najbardziej inspiruje człowieka,bo jak się okazuje nie wszystko w niej mamy ,a "kaski "nie ma i goście pukają już do drzwi.tak było i tym razem.Przepis więc jest na "oko" podany,i tylko teraz od was zależy jakie składniki będzie ona miała w sobie i jakie smaki wyczarujecie.Zapraszam.

 

sałata

3 jajka

czarne oliwki

pomidor

czerwona papryka

czerwona cebula

parmezan starty

 

Dresing:

~~~~~~~~~

oliwa

sól

pieprz czarny

sok z jednej pomarańczy

odrobina octu winnego

cukier-nie musowo

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sałatę płuczemy,rwiemy listki na drobne kawałki.Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub w ósemki.Oliwki kroimy na pół.cebulę obieramy i  kroimy w cienkie pióra,paprykę w paski.Jajka ugotowane na twardo obieramy i  kroimy w plasterki.Przygotowujemy dresing:wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.Sałatkę mieszamy w misce,posypujemy serem parmezan i polewamy dresingiem pomarańczowym.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci