Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZAPIEKANE PARÓWKI

anielka123buziolek

Kolejna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację.

Parówki wieprzowe lub sojowe,zapiekane w piekarniku ,ze świeżą papryką zieloną(u mnie suszona)i pachnącym kminkiem.Zapraszam.

 

4 parówki

1 papryka zielona

2jajka

1 ząbek czosnku

sól

ostra papryka czerwona w proszku

słodka papryka w proszku

1 łyżeczka kminku

4 obrane pomidory

*************************

Parówki obieramy z folii.Kroimy je wzdłuż na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarownym oliwą.

Paprykę płuczemy,usuwamy gniazdo nasienne,kroimy w drobną kostkę.Parówki posypujemy przyprawami i papryką zieloną.Zapiekamy w 180stopniach10 minut.Pomidory obrane kroimy w ćwiartki i dodajemy do parówek,posypujemy wszystko kminkiem i posiekanym czosnkiem.Zapiekamy dotąd,aż pomidory się rozpadną,lekko posolić.Wyciągamy naczynie ,wbijamy na środek parówek jajka i wkładamy do piekarnika.Zapiekamy ,aż jajka się zetną.Smacznego.

KOTLET SZWAJCARSKI NA SAŁATCE Z RUKOLI

anielka123buziolek

Kotlety szwajcarskie zazwyczaj robi się z cielęcinki,ale w moim miasteczku tego nie uwidzisz.Przyjęła się jednak u nas w Polsce tradycja robienie tego kotleta ze schabu zachowując wszystkie składniki oprócz mięsa.

 

4 kotlety schabowe

4 plastry żółtego sera

4 plastry szynki z polędwicy

olej do smażenia

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 jajko

bulka tarta do panierowania

sól i pieprz

*****-***************************

Kotlety rozbić,oprószyć przyprawami,ułożyć na nich po plastwrku szynki i sera.Złożyć na pół i spiąć.Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.Kotlety panierować w jajku i bułce.Odłożyć na bok.Rozgrzewamy olej i smażymy kitlety na złoty kolor.Podajemy z ziemniakami i sałatka z rukoli.

Sałatka z rukoli:

*********************

Rukola

Sól i pieprz biały

Kawałki pokrojonych pomidorów z puszki z sosem

Oliwa z oliwek

Sok z limonki

Ocet balsamiczny

Czosnek

Szczypta cukru i kolendry

Oliwki czarne

****************************

Rukolę opłukać ,osuszyć i porwać na kawałki.Czarne oliwki przekroic na pół ,wymieszać ze sałata.W miseczce przygotować dresing z reszty produktów podanych w przepisie.Polać sałatkę .Smacznego.

NALEWKA DOROTKI DUCKIEJ

anielka123buziolek

Nalewka pełna aromatu jeżyn zbieranych w przydomowym  ogródku przez samą panią domu Dorotkę Ducką.Została przez nią wystawiona na ostatnie ciepłe promienie słońca  ,aby nabrała pięknego,malinowego koloru,aromatu i procentów.

 

2kg.jeżyn

1 litr spirytusu

1 kg.cukru

******************

Owoce zalać czystym spirytusem i pozostawić w słonecznym miejscu na 2 tygodnie.Po tym czasie odcedzamy owoce,a spirytus zlewamy do większego naczynia.Naczynie ze spirytusem wstawiamy do lodówki,a owoce zasypać cukrem(cukru można użyć mniej).Po tygodniu sok z zasypanych owoców dolać do naczynia ze spirytusem w lodówce i wymieszać.Przelać do wysterylizowanych butelek.Wstawić do zimnego pomieszczenia, aby leżakowało.Im dłużej  będzie leżakować tym będzie smaczniejsza.:-) 


OMLET CESARZOWEJ SISI

anielka123buziolek

Omlet Cesarski KAISERSCHMARREN to potrawa prostego ludu,którą podawano za czasów Austro-Węgrów.Franciszek Józef był bardzo przywiązany do swoich stron i związanej z nią kuchnią jaka wówczas tam panowała ,czyli kuchnią prostaą,składającą się z mięs,mleka,jajek i mąki.U mnie dość często przygotowuje się omlet na śniadanie.To jest jedno z moich najsmaczniejszych  dań o poranku:-) .

 

4 jajka

3 płaskie łyżki mąki

1/2 szklanki mleka

garść rodzynek

4 łyżki prawdziwego masła

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki płatków migdałowych

********************************************

Białka oddzielić od żółtek,ubić ze szczypta solą ma sztywno.Dodać żółtka,wymieszać delikatnie drewnianą łyżką,powoli wsypać mąkę i wlewać mleko.Jeśli chcemy dodać rodzynki,to najpierw je namoczmy w rumie ,a potem należy je wsypać wraz z mąką.Na dużej patelni,małym ogniu,rozgrzać masło.Wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu.Kiedy spód jest już upieczony,łopatka podzielić ma kawałki,posypać cukrem pudrem,cynamonem i migdałami,wymieszać.Smacznego.Podajemy go z owocami.

 

SYROP LIMONKOWO-MIĘTOWY DO KAWY

anielka123buziolek

Jedna porcja tego syropu to za mało,zróbcie więcej bo idzie jak woda.Można go wykorzystać do kawy,ciasta lub drinka.

 

0.5limonki

5 listków mięty

3 łyżki brązowego cukru

100 ml.wody

****************************

Do garnuszka wycisnąć sok z limonki,dodać listki mięty i cukier,zalać wodą,zagotować,zmniejszyć gaz i gotować aż syrop zrobi się lekko gęsty.Przepis jest na jedną porcję.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci