Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUSKUS DROBIOWY

anielka123buziolek

                        

Macie ochotę ugotować cos oryginalnego i smacznego to spróbujcie zrobić

pysznego kurczaka w przyprawach jak bazylia,oregano,sosu sojowego i imbiru a podać z przepyszną kaszką kuskus firmy Kupiec i np.ze smażoną fasolką szparagową lub brokułami.Mówię Wam,pycha.Danie lekkie,dobre na linię(o którą zaczynam dbać bo przez tę zimę troszkę nałapałam kilogramów)w końcu ''dietka''nie musi być wyrzeczeniem się wszystkiego,do lata jakoś chyba się uda ha ha:)).....Zapraszam.

 

                               

 

4 piersi kurczaka

sól morska

oregano

bazylia

sok z cytryny

oliwa z pestek winogron

 ok.2 łyżki mąki

1 paczka mrożonej fasolki szparagowej lub brokułów

1 łyżka sosu sojowego

mały kawałek korzenia imbiru

1 i 1/2 szkl. kaszki kuskusu firmy Kupiec

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy,i pociąć na cienkie płaty.Solimy lekko,posypujemy oregano i bazylią,skrapiamy sokiem z cytryny i olejem,odstawiamy na 15 min.pod przykryciem.Fasolkę gotujemy al dente,smażymy lekko na patelni,i trzymamy w cieple.Kawałki kurczaka lekko oprószyć mąką,podsmażyć chwilkę  na złoty kolor ze wszystkich stron .Dodać fasolkę lub brokuły,skrapiamy sosem sojowym,i smażymy chwilę .Na końcu dodajemy starty korzeń imbiru,podgrzewamy na małym ogniu kilka minut.Przygotowujemy kaszkę kuskus według przepisu na opakowaniu.na talerzu formujemy ładny kopczyk z kaszy za pomocą filiżanki(wsypujemy do filiżanki kaszkę ,ubijamy łyżką ,odwracamy i wykładamy na talerz),a wokół układamy ładnie mięso z fasolką.

takiego kurczaka możemy podawać  z czym chcemy:)).Smacznego.


 



ZIELONY MAKARON ZE SAŁATKĄ

anielka123buziolek

                       

 Bawmy się w zielone...tak pomyślałam kiedy zobaczyłam za oknem pierwsze promienie słońca.Czy to nie dziwne ,że w lutym zamiast śniegu mamy słoneczną,wiosenną pogodę?Od razu chce się żyć.Skoro natura zaczyna robić się zielona to i na moim talerzu też zielono.Dziś przygotowałam danie zielone jak wiosenna trawa ,które pobudza zmysły i kubki smakowe.Na zdjęciu danie nie jest kompletne bo zabrakło groszku zielonego,który miał być dodany,ale niestety skleroza to moja bliska siostra więc zapomniałam go dodać za co przepraszam,bez groszku też było bardzo smaczne,a dobrze wiecie ,że nie przepadam za zieleniną ha ha. Tak więc przepis bez groszku.Podajemy makaron ze sałatką.Przepis poniżej. Zapraszam.

 

30 dag.makaronu kolanka firmy MammaMia

10 dag.szpinaku mrożenego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

2 łyżki posiekanego świeżego estragonu

mały kubek śmietany 12%

 

Na sałatkę:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 główka sałaty

trochę świeżego szpinaku

biała część pora

10 zielonych oliwek

1 łyżka białego octu winnego Jamar

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oleju z pestek winogronu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie,odcedzamy na sitku.Zamrożony szpinak podlewamy wodą na patelni (około 3 łyżek)  i dusimy 5 min.Przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem  ,solą i pieprzem.Zmniejszamy ogień,dodajemy estragon,śmietanę,mieszamy i mocno podgrzewamy.Przyprawiamy do smaku,łączymy z makaronem,oprószamy pieprzem.

                       

Robimy teraz sałatkę:

siekamy sałatę,por kroimy w plasterki,solimy,dodajemy oliwki.Polewamy sosem z oliwy winogron i soku z cytryny.Smacznego.

 

 

 

 


.


 


PULPECIKI Z KALAFIOREM NA CHIŃSKĄ NUTĘ

anielka123buziolek

                       

Najważniejsze ostatnio było w moim życiu aby wszystko sobie poukładać ,remont,i wyrwana ósemka(ząb).Po remoncie prawie śladu już nie ma ,tylko miejsca brak  na książki bo meble oddałam ,i tak to sobie wszystko w kartonach leży,ząb wyrwany , a dziś idę usunąć szwy.Brrrr...a życia sobie jeszcze nie poukładałam:( i nie wiem kiedykolwiek je sobie ułożę ha ha...

A teraz o gotowaniu.Przygotowałam przepis na pyszną ,szybką , bardzo łatwą zapiekankę  a la chińskie klopsiki  z kalafiora i sezamu oraz pieprzu cytrynowego firmy Prymat i posypanego wiórkami sera,pycha,lubię bardzo takie dodatki.Zapraszam.

                   

                        

 

25 dag.mielonego mięsa

1 łyżka sezamu

1 czerstwa bułka

1 cebula

pęczek natki pietruszki

1 łyżka masła

 po 1 łyżce naturalnej,zdrowej jarzynki i papryki w proszku

50 dag.kalafiora

znów 1 cebula

1 ząbek czosnku

1 kieliszek białego wina

2 pomidory

15 dag.masła

5 dag.startego żółtego sera

sos sojowy lub maggi

pieprz cytrynowy firmy Prymat

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kalafior umyć,dzielimy na różyczki.Cebulę i czosnek obieramy,siekamy,dodajemy do kalafiora.wlewamy wino,sos sojowy,pieprzymy pieprzem cytrynowym firmy Prymat ,solimy,wymieszać,i włożyć do formy.pieczemy ok.15min.Mięso oraz odciśniętą bułkę  mieszamy z drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz z sezamem i przyprawami.Formujemy pulpety i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu 2-3  min.Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki,usmażone pulpety porozkładać między kalafiorem i piec około 30 min.w temp.170 st.Następnie potrawę na chwilę wyjąć  z piekarnika,posypać serem i zapiec.Smacznego.

 

                            



SCHAB Z OLiWKOWYM NADZIENIEM.

anielka123buziolek

                     

                        

Dzisiaj przygotowałam przepis  coś dla osób ,które lubią oliwki.Danie jest proste i lekkie,szybkie  i łatwe do zrobienia.Mamy w tym daniu warzywa i mięso.Przepis pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej.Potrawa jest bardzo smaczna,czego dowodem mogło być pochłonięcie przez  moich gości kotletów i warzyw w "tempie" błyskawicznym.Rada dla osób,które dbają o swoją dietę-zamiast robić kalafior w cieście,zostawmy go na talerzu tylko ugotowanego,wtedy to danie będzie naprawdę dietetyczne.Podajemy je na samej sałacie polewając ją sosem z pieczeni.

 

2 cebule

2 ząbki czosnku

słoik zielonych oliwek

150g.mąki

sól

pieprz

olej

80 dag schabu bez kości

5 łyżek margaryny

kalafior

2 białka

50ml.śmietanki~kremówki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Siekamy cebulę,czosnek i oliwki,oprószamy mąką i przyprawiamy solą i pieprzem,mieszamy,podsmażamy na tłuszczu.mięso myjemy,osuszamy,nacinamy wzdłuż,napełniamy farszem ,spinamy wykałaczkami,posypujemy solą i pieprzem,polać roztopioną margaryną.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.(polewając sosem z pod pieczeni) ok.1 i 1/2 godz.

Kalafior dzielimy na różyczki,gotujemy w osolonej wodzie,osączamy.

Z reszty mąki o 3 łyżek oleju,soli i piany z białek robimy ciasto.Kalafior maczamy w cieście i smażymy na oleju.Do sosu spod pieczeni wlewamy 50 ml.wody ,przyprawiamy,zagęszczamy śmietanką .Mięso kroimy w plastry,podajemy z sosem,i kalafiorem.Smacznego.




 


 

 

 

TORT MOCCA

anielka123buziolek

                        

To chyba mój najsmaczniejszy i najbardziej udane ciasto.Maślany krem o smaku kawy ,kakao i anyżu gwiaździstego.Bardzo go polecam.

 

             

                   

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

35 dag.mąki

12 dag.masła

2 jaja

35 dag.cukru

1 szkl.mleka

odrobina soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

 masło do wysmarowania formy

 

Masa:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

0.5 kostki masła

30 dag.cukru pudru~firmy Kupiec

1 zmielony anyż gwiaździsty

2 łyżki kakao

3 łyżki rozpuszczalnej kawy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przygotowujemy ciasto:

masło ucieramy z jajkami,cukrem i mlekiem na gładką masę.Dodajemy mąkę,sól,gałkę muszkatołową,proszek do pieczenia ,cynamon,dokładnie mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem,wkładamy ciasto i pieczemy około 1 godz.w 160 st.

Sporządzamy masę:

masło ucieramy ,dodając powoli cukier puder firmy Kupiec,kakao,kawę i zmielony anyż gwiaździsty.Przekrawamy ciasto na pół i przekładamy kremem.Smarujemy wierzch i boki tortu.Dekorujemy.Smacznego.

 


© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci