Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

MUSZELKI W POTRAWCE

anielka123buziolek

Dziś proponuję bardzo szybką i sytą potrawę na bazie makaronu muszelki Mamma Mia!,kiełbasy i różnokolorowej papryki.danie robi się dosłownie w pół godziny.Zdrowe,smaczne i ślicznie prezentuje sie na talerzu.Oczywiście można przepis modyfikować i ulepszać.Zapraszam.

 

1 makaron muszelki Mamma Mia!

2 kiełbaski cienkie

3 różnokolorowej papryki

sól i pieprz

szczypta zmielonego ziela angielskiego

1 łyżka mąki

1 łyżeczka czerwonej papryki wędzonej w proszku

1 cebula czerwona

1 szkl.bulionu warzywnego

śmietana dla smaku

oliwa  z oliwek do smażenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy w plasterki.Papryki myjemy i czyścimy z nasion,kroimy w cienkie paseczki.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Rozgrzewamy patelnię z oliwą,wrzucamy paprykę z cebulą,na drugiej patelni smażymy na złoty kolor plasterki kiełbasy i dodajemy do papryki.Mieszamy ,przyprawiamy do smaku,solą,pieprzem i papryką wędzoną,podlewamy bulionem warzywnym,dusimy do miękkości.Robimy złotą zasmażkę z mąki prażonej na suchej patelni i rozprowadzonej bulionem z duszenia,dodajemy do paprki,mieszamy,zagotowujemy,dodajemy smietanę do smaku,mieszamy i próbujemy,jak trzeba to doprawiamy.Makaron gotujemy al'dente przez 5-7min.na talerze wykładamy makaron i przygotopwaną potrawkę.Smacznego.



KARMEL CZYLI CUKIER RUMIANY DO ZAPRAWY ZUP I SOSÓW

anielka123buziolek

Karmel w moim domu był od zawsze.Dodawała go moja babcia, mama i teraz ja.Może młode panie domu tego nawet nie wiedzą,że rosół czy sos nabiera pysznego smaku i pięknego złocistego koloru,ale w nadmiarze może nabrać nieprzyjemnego smaku.Tak więc karmelu używajmy umiarkowanie.:)

Dodatek ten można zrobić z połowy podanych składników i trzymać w słoiku mocno zakręconym w lodówce.Ja robię cały,duży słoik po kawie i kiedy potrzebuję sięgam po niego .Używam też go do zaprawiania kawy i czystej wódki,polewamy lody i jak nie mam miodu to używam karmelu,oraz do słodkich sosów.Gorąco go polecam.

 

2 szkl.cukru

woda zimna+

2 szkl.zimnej wody

~~~~~~~~~~~~~

Do rondelka wsypujemy cukier i dolewamy tyle wody ile wsiąknie w cukier.Gotujemy na ostrym ogniu,mieszamy ciągle drewniana łyżką,aż syrop stanie się się brunatnego koloru i zgęstnieje.Następnie dolewamy 2 szkl.zimnej wody,zagotowujemy przy ciągłym mieszaniu.Syrop ten cedzimy przez sitko,zlewamy do słoja i przechowujemy w lodówce.Smacznego.

 

                    



GULASZ Z INDYKA

anielka123buziolek

U mnie roboty remontowe,bałagan na całego ,że tylko siąść i płakać,i jeszcze wychodzę na idiotkę bo się nie znam na  wyliczaniu wełny mineralnej czy folii,pytam się ,a od czego są faceci i fachowcy,czy ja nie mogę po prostu być sobie kobitką co się na tym nie zna,czy ja muszę się na wszystkim znać?Czy to źle ,że wolę gary?Ale jeść to wszyscy pierwsi...Do kaduka!!!!Gulasz przygotowałam z piersi indyczej,różnokolorowych papryk i grzybków suszonych i  Soli Ziołowej Młynek firmy Prymat.Mój brat, aż palce oblizywał ha ha i sama też byłam zadowolona z efektu.Zazwyczaj robię  z mięsa wołowego ,ale już nie miałam ,a i brat za wołowiną nie przepada.Tak więc mamy gulasz z indyka.Pozostałości gulaszu wykorzystałam na kolację i zrobiłam placki po węgiersku-pycha ,ale się wszyscy opychaliśmy,będę musiała częściej je sobie robić:)).

                        SÓL ZIOŁOWA  MŁYNEK FIRMY PRYMAT

To już moja trzecia najlepsza przyprawa,którą będę stosować w swojej kuchni,choć  firma Prymat ma naprawdę dobre przyprawy i tez często z nich korzystam ,ale akurat do tych trzech,czyli Sól Morska,Sól ziołowa i Rozmaryn ,mają w mojej kuchni specjalne miejsce:).A teraz trochę coś na temat o Soli Ziołowej.Świetna kompozycja soli morskiej i przypraw,pełne kawałki  cebuli i ziół(uwielbiam ją sypać na kanapki z pomidorem).Zawiera w sobie ,cebulę, czarny pieprz,słodką paprykę,bazylię,chili,cząber,białą i czarną gorczycę.Dobra jest do dań z warzyw i  sałatek.Kupić ją można w młynku ,który jest łatwy w obsłudze i szybko pomoże nam przyprawić nasze danie.Ładnie się prezentuje ,więc możemy wystawić go na stół .Idealnie odmierza ilość pożądanej  soli.Można jej używać właściwie do wszystkiego.Do sosów,zup i mięsa.Polecają ją dla osób,które szukają nietypowych smaków w kuchni ,i wykluczają tym przesolenie przygotowanej potrawy.Kochani ja ją też bardzo polecam:)))...
 
 
A teraz przepis:
 
0.5 kg.mięsa z piersi indyka
3 różnokolorowe papryki słodkie
2 duże cebule
garść namoczonych na noc suszonych grzybków
100 ml.karmelu czyli cukru rumianego(przepis będzie opublikowany zaraz po wpisie o gulaszu)
Sól Ziołowa Prymat
pieprz młotkowany
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona i papryka słodka wędzona dla smaku
liść laurowy i 3 kulki ziela anielskiego
masło
ok.1 szkl.bulionu
mąka pszenna ok.łyżki do zaprawienia sosu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mięso indycze kroimy w większą kostkę (jak na gulasz),posypujemy solą i pieprzem,paprykami.Cebulę obieramy,kroimy cienko w piórka,papryki w paski lub kosteczkę, dodać do mięsa i do lodówki na całą noc.Mięso przejdzie przyprawami i da nam wspaniały smak.Bierzemy łyżkę masła,rozgrzewamy rondel na ogniu,topimy masło.Wrzucamy przemacerowane mięso do rondla,i przykrywamy pokrywką.Dusimy, aż mięso zmięknie ok.30-45 min. na małym ogniu.Od czasu do czasu mieszamy w rondlu mięso ,aby nam się nie przypaliło,a gdyby sos wyparował podlewamy wodą,żeby się uformował sos zawiesisty,dorzucamy namoczone grzybki suszone,i zawsze szczelnie przykrywamy pokrywką.Na koniec duszenia oprószmy mięso mąką pszenną,wymieszać łyżką drewnianą,dolać 100ml. karmelu (da nam piękny kolor i smak),bo sos musi być ciemny,i szklankę bulionu rosołowego,podduszamy jeszcze troszkę,przyprawiamy do smaku i gotowe.Podajemy z kaszą  lub z kluskami.Smacznego.
 
                            
 
 

CUKINII Z PAPRYKĄ JAGÓDKI

anielka123buziolek

Przepis mojej siostry Jagody:)
 
2kg.cukinii
0.5 kg.papryki czerwonej
0.5 kg.cebuli

Zalewa:
~~~~~~~~~~
2 liście laurowe
3/4 szkl.octu fermentacyjnego 10% firmy Jamar
2 łyżki soli
5 ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki
3/4 szkl.oleju
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cukinię płuczemy i kroimy w plastry.Cebulę obieramy i kroimy drobno w kostkę.Paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.Wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski i zalewamy octem,olejem i solimy.Wszystko razem dokładnie wymieszać i zostawiamy na  2 godziny.Sałatkę odsączamy z zalewy( nie zbyt dokładnie )i wkładamy do garnka.
Dodajemy liście i ziele ang.Delikatnie mieszamy i zagotowujemy sałatkę ok.4min.,mieszając żeby się nie przypaliła.Natomiast odlana zalewę wylać.Gorąca sałatkę wkładamy do słoiczków,zakręcamy i odwracamy je do góry dnem.Studzimy i wynosimy do piwnicy.

PUSZYSTE ,ŁATWE CIASTO DROŻDŻOWE

anielka123buziolek

Zapewne nieraz mieliście ochotę na pyszną drożdżówkę ,ale może powstrzymywało Was od tego ,że na ciasto drożdżowe trzeba zrobić zaczyn, a potem je długo wyrabiać,makabra...:)Dziś podam Wam szybki przepis na puszystą,smaczną drożdżówkę z chrupką i słodką kruszonką.Możemy ją  zrobić tylko z posypką lub np.dodać jakieś owoce.Bardzo Wam ją polecam,mało pracy ,a przyjemność  z jedzenia duża:).Mój brat przez cały tydzień swojego urlopu u mnie kazał sobie codziennie robić po jednej blasze tego wspaniałego przysmaku,i powiem Wam ,że nie wiem czy się cieszyłam ,że mu ten drożdżowiec tak smakuje, czy mam płakać ,że muszę codziennie go piec ha ha....
 
 
Ciasto robimy na dwie tury- w wieczór robimy zaczyn:
 
4 jajka
1 szkl.cukru
0.5 kostki drożdży
1 szkl.ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
 1 laska wanilii
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do miski wrzucamy całe jajka,dodajemy cukier,rozkruszone drożdże,cukier waniliowy,ziarenka z laski wanilii i mleko.Kopystką(łyżką drewnianą) mieszamy w misce zaczyn i zostawiamy na noc na stole pod przykrytą ściereczką.
 
Na drugi dzień robimy ciasto drożdżowe.
Skladniki:
***********
60 dag.mąki
1 szkl.oleju
**************
Piekarnik rozgrzewamy do 160st. Do miski z zaczynem wsypujemy przesianej mąki 60dag. i  1 szkl.oleju.Mieszamy, dosłownie kopystką 5 min.aby masa się ładnie połączyła. Posypujemy ciasto kruszonką .Odstawiamy ciasto na 30 min.i pieczemy ok.45-50 min.na złoty kolor.Smacznego.
 
Kruszonka:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
0.5 kostki miękkie margaryny lub masła
0.5 szkl.cukru i mąki tyle ile da się wgnieść aby powstała kruszonka.
Wszystko razem mieszamy .
 

 
 
 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci