Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DŻEM PORZECZKOWY Z MARCEPANEM

anielka123buziolek

                    

Pyszny,pachnący migdałami dżem do kanapek oraz ciast zamknięty w słoiku,aby zimą mógł rozweselać nasze kubki smakowe w mroźne i zimne poranki.Polecam.

 

1kg.czarnych porzeczek

żelfix 2:1

10 dag.masy marcepanowej

5 dag.gorzkiej czekolady (70%)

**********************************

Porzeczki płuczemy,miksujemy i mieszany z żelfixem oraz z pokruszonym marcepanem.Mieszając zagotowujemy i od momentu za wrzenia,nie przerywając mieszania,gotujemy 3 minuty .Dodajemy poruszona czekoladę,mieszany aż ta całkowicie się roztopi.Gorący dżem przekładamy do słoików,Zakręcamy i odwracamy go do góry dnem,wystudzić.Smacznego.

SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKA

anielka123buziolek

Świetna sałatka do słoików.Taką sałatkę możemy podać np.ze śmietaną,miodem lub samą.Wzbogaci nasze pyszne dania obiadowe czy kolacyjne.

 

4 łyżki soli

cukier do smaku

1 szklanka octu

5 kg.zielonych ogórków

1/2 szkl. oleju

pieprz czarny

dużo koperku świeżego

kolendra w ziarnach szczypta do każdego słoika

1 listek laurowy i 2 ziela angielskie na słoik

***************************************************

Ogórki obrać,poszatkować na cienkie plastry,posolić 4 łyżka i soli i zostawić na 3 godziny.Po tym czasie odlać wodę,a ogórki wymieszać z octem,olejem,pieprzem,cukrem i koperkiem,wszystko razem wymieszać,nałożyć do słoików .Pasteryzować 15 minut od za gotowania się wody.

DOMOWY KECZUP

anielka123buziolek

Pyszny,naturalny i bez konserwantów , ulepszaczy,co oznacza że jest zdrowszy i smaczniejszy niż te ze sklepowej półki.Ja swój zrobiłam pikantny ,ale wystarczy tylko zmniejszyć odrobinę octu winnego i nie dodawać papryczki chili a będziemy mieli łagodny keczup.Zaprasza.

 

2kg.pomidorów

2cebule

1/2szklanki czerwonego octu winnego

15dag.brązowego cukru

1czerwona papryka

5goździków

2listki laurowe

szczypta duża kuminu ale nie musowo

1/2 łyżeczki cynamonu

po łyżeczce czarnego ziarnistego pieprzu,ziela angielskiego,imbiru

2 łyżeczki soli

1papryczka chili

**********************************************************************

Pomidory sparzyć,obrać,pokroić na kawałki.Cebulę obrać i posiekać. Papryki oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę.Warzywa włożyć do garnka,dodać listki laurowe i sól,dusić na małym ogniu ok.30minut.Listki wyjąć,warzywa przetrzeć przez sito.Goździki,ziele angielskie i pieprz utłuc w moździerzu,dodać do przecieru wraz z octem winnym, imbirem,cukrem i solą.Gotujemy tak długo aż keczup zrobi nam się gęsty na małym ogniu.Przecier przelać do słoiczków,zakręcić,odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Bardzo Wam pole am ten przepis.

TORT Z JAGODAMI

anielka123buziolek

 

Przepis znalazłam na facebook jak się nie mylę "przepisyjoli.com".Szukałam szybkiego,smacznego przepisu na ciasto,które mogłam szybko ,bez nakładu pracy zrobić dla znajomych,i znalazłam.Ciasto francuskie,dżem  i owoce,a najlepsze to przepyszna bita śmietana.U pani Joli ten tort jest pod nazwą "Tort z Wiśniami" a mój z jagodami.Zapraszam.

 

450gram ciasta francuskiego( u mnie 3opakowania gotowego ciasta francuskiego)

500ml.śmietany kremówki 30%

4łyżki cukru pudru

1łyżka żelatyny(u mnie 2op.śmietano-fix)

słoik dżemu wiśniowego(u mnie słoik dżemu jagodowego)+ łyżka koniaku

wiśnie kandyzowane(u mnie świeże jagody)

Lukier:

***********

100gr.cukru pudru

2łyżki rumu

Ja osobiście nie dawałam lukru ,skorzystałam z podgrzewanego dżemu z koniakiem.

************************************-***

Ciasto francuskie podzielić na 3części,każda rozwałkować,i przykładając dno tortownicy wyciąć krążki o śr.24cm.Dwa krążki zostawić całości ,a trzeci krążek pokroić na 8 równych trójkątów, ale ich nie rozrywać( Ja swoje rozdarłam i upiekłam osobno).

Wszystkie krążki ponakłówać widelcem,anastępnie przełożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec 10min.w 200st.Ciasta ostudzić.Trzy łyżki dżemu przełożyć do rondla wraz z koniakiem i lekko podgrzać.Ciepłym dżemem posmarować krążek pocięty na trójkąty.Zimną śmietanę ubić ze śmietanofixem i cukrem pudrem lub z rozpuszczona w minimalnej ilości wody żelatynę.Odłożyć 5łyżek bitej śmietany do dekoracji tortu.Na paterze układamy krążek ciasta,smarujemy je podgrzanym dżemem,na dżem nakładamy1/3śmietany,przykrywamy drugim krażkiem ciasta,na który wyłożyć kolejną porcję śmietany,a wierzch przykryć kawałkami trzeciego ciasta.Boki tortu posmarować bitą śmietaną.Na każdym trójkącie ciasta wycisnąć rozetkę bitej śmietany i ułożyć jagody lub wiśnie.Przed podaniem tortu schłodzić go w lodówce minimum 3godz.Smacznego.


 

 

Zupa Pomidorowa do słoików

anielka123buziolek
Dziś przepis na zupę pomidorową do słoika.Często człowiek jest zalatany i nie ma czasu na gotowanie dlatego warto zawsze mieć w piwniczce coś gotowego i smacznego.wystarczy tylko taką zupę podgrzć,lekko doprawić,dodać włoszczyznę ,ryż lub makaron i gotowe.
 
5 kg.pomidorów
Garść soli morskiej
Pęczek Bazylii
Cebula
1główka czosnku
Oliwa
Cukier do smaku
********************
Pomidory parzymy,obieramy ze skórki,drobno kroimy w kostkę.Bazylię płuczemy i siekamy.czosnek obieramy i drobniutko siekamy.To samo robimy z cebulą.Do dużego garnka wkładmy pomidory i na małym ogniu gotujemy ok.30minut,przecieramy przez sito.Ustawiamy znowu garnek na małym ogniu,dodajemy  posiekany czosnek i cebulę,sól.Gotujemy przecier do momentu aż będzie lekko gęsty,przyprawiamy do smaku ,gorący przelewamy do słoika zakręcamy ,pasteryzujemy od 20 minut do  30 .Smacznego.
                

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci