Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KOTLETY Z RYŹU I MIĘSA

anielka123buziolek

IMG_20180726_212957

 

Dziś przepis na fajne kotlety mielone z mięsa i ryżu.Podane z sosem ogórkowym niejedno podniebienie zadowoli.Zapraszam. 

30dag.mielonego mięsa

5 dag.zmielonego boczku wędzonego

1 szkl.ugotowanego ryżu na sypko

1 cebula

3 łyżki tartej

olej do smażenia

sól,pieprz,vegeta,itp.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 . Mięso wymieszać z boczkiem.

2 . Cebulkę drobno  posiekać i przesmażyć na oleju.Dodać do mięsa.

.4 .Ryż ugotowany dodać do masy .Posolić popieprzyć i przyprawić ulubionymi przyprawami.Dodać bułkę tartą  tyle aby uformować kotlety.Wymieszać i formować kotleciki.

4 .Opanierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Podawać z sosem .

SAŁATKA Z NATKI PIETRUSZKI

anielka123buziolek

IMG_20180723_191013

 Mogę tylko powiedzieć - wymiata - !

2 pęczki natki pietruszki drobno posiekanej

1 pęczek rzodkiewki

1 jabłuszko

ugotowana fasolka szparagowa żółta

1 mały zielony por

 Sos :

**************************

3 łyżki oleju z oliwek

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka miodu lub cukru

sól i pieprz po szczypcie

**********************************

 1 . Przygotowaną natkę pietruszki wsypać do miski.

2 . Dodać umyte ,  pokrojone czerwone jabłuszko w kostkę wraz ze skórką .

3 . Dołożyć umyte i osuszone , pokrojone w kosteczkę rzodkiewki oraz por .

Pokroić ugotowaną w osolonej wodzie z cukrem żółta szparagowa fasolkę pokrojona w kawałeczki .Polać przygotowanym sosem winigrete , wymieszać.Wstawić do lodówki na 2 godziny ,im dłużej jest w lodówce tym smaczniejsza.Smacznego!.

MUSZLE NADZIEWANE TUŃCZYKIEM

anielka123buziolek

IMG_20180724_143912

 Taka przystawkę naprawdę można polecić każdemu kto lubi tuńczyka .Pięknie się reprezentuje jak też i smakuje.Poleca ją też moja przyjaciółka  :).

20 muszli ugotowanych al'dente

1 puszka tuńczyka

4 jajka ugotowane na twardo

10 dag.żółtego sera

2 ogórki kiszone 

1 plapryka czerwona

4 łyżki kukurydzy z puszki

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki posiekanego kopru

Sól i pieprz

*****************************

 1 . Jajka ścieramy na tarce od dobrych oczkach .

2 . Paprykę i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę

3 . Tuńczyka osączyć  i rozdrobnić widelcem.

4 .Żółty ser zetrzeć na tarce o  drobnych oczkach.

5 . Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i nadziać farszem ugotowane w osolonej wodzie muszle.Smacznego.

HERBATA KORZENNA ICE TEA "AMBASADOR

anielka123buziolek

IMG_20180727_194816

 

6kopiastych łyżeczek suchej herbaty
6 kostek cukru
6gozdzików
6ziaren ziela ang.
szczypta cynamonu
2szkl.wrzątku
kostki lodu
cytryna pokrojona w krążki lub w ćwiartki
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Herbatę wsypujemy do imbryczka,dodajemy kostki cukru,zalewamy wrzątkiem,dodajemy przyprawy,imbryk przykrywamy i parzymy przez 5min.Napar cedzimy do dzbanka,odstawiamy do wychłodzenia.Zimny napój rozlewamy do wysokich szklanek napełnionych do 3/4 wysokości kostkami lodu.Na wierzchu kładziemy krążek cytryny.podajemy ze słomką.
 
Polecam ją zwłaszcza teraz kiedy są takie upały.

 

LEMONIADA ZIELONA

anielka123buziolek

IMG_20180727_195238

 1 pęczek duży natki pietruszki

1 garść duża szpinaku świeżego

1 garść mięty

1 limonka

miód

1  litr mineralnej gazowanej wody

***********************************

1 . Cytrynę obrać ze skórki , włożyć do malaksera.

2 .Dodać miętę , natkę pietruszki i szpinak , 0.5 litra wody mineralnej oraz miód.Wszystko ze sobą zmiksowač .

3 . Przecedzić i wlać do dzbanka , dolać resztę wody mineralnej .Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci