Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPA Z KASZY MANNY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

Zdjecie1635

Od dziecka nie znosiłam kaszy manny ,i naprawdę wierzcie mi,zjedzenie czegoś co nie może przejść przez gardło dużo mnie kosztowało.Zjadłam i było ok...Omijając moje niechęci do kaszy manny ,zupa jest bardzo dobra,delikatna i myślę ,że Wam bardzo posmakuje.

Do jej zrobienia użyłam kaszy manny

Kasza manna jest otrzymywana z  oczyszczonego przemiału pszenicy.Zawiera wiele mikroelementów potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu i dlatego jest ona polecana niemowlętom.Ma biały kolor i drobne ziarenka . :)Szybko się ją przyrządza .Można ją podawać w formie kleiku dla rekonwalescentów,zup,lub deserów.Aby ja przyrządzić należy wsypać odpowiednią ilość kaszy do wrzącego np.mleka i gotować 3-5 min.Zalecane proporcje to:

płynna- 1 łyżeczka kaszy na 100ml. płynu

gęsta-2 łyżeczki kaszy na 100 ml. płynu.

1 szkl.bulionu jarzynowego

10dag.masła

150gr.kaszy manny 

1 cebula

1 seler

1 por

1 łyżka natki,koperku lub innych ziół

 

oregano lub majeranek

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Masło rozgrzewamy w rondlu i wrzucamy do niego starte lub drobno pokrojone warzywa czyli marchewkę,seler,por,cebulę.Zasypujemykaszą manną i zasmażamy na złoty kolor.Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.,przyprawiamy zupę odrobiną oregano lub majeranku oraz solą.Dodajemy posiekany koperek lub natkę.Smacznego.

 

 

ZIEMNIAKI PIECZONE Z WARZYWAMI Z SOSEM OGÓRKOWYM

anielka123buziolek

Zdjecie1173

 

Gdy tak je piekłam w piekarniku pomyślałam o czasach ,kiedy to takie ziemniaki piekłam  w prawdziwym ognisku ,a dym  z niego, miło owiewał moją osobę.Ten ziemniak tak nie pachnie ,i nie czuć go dymem z ogniska,jest jednak bardzo smaczny i ma ciekawe towarzystwo w postaci chińskich warzyw,przypraw oraz sosu ogórkowego.Zapraszam.

 

4 duże ziemniaki

1/3 op.warzyw chińskich-mogą być inne(ja innych nie miałam)

1 łyżeczka 5 smaków

sos sojowy do smaku(przypraw tez możecie użyć innych)

olej

ser starty

sól

pieprz

 

Sos ogórkowy:

~~~~~~~~~~~~~~

1 szkl.wywaru z 1/2 kostki rosołowej

ogórki konserwowe

1 łyżka mąki

30ml śmietany kremówki

natka pietruszki

koperek

sok z ogórków

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do chwili aż będą pól miękkie.Odcedzamy.Przekładamy do naczynia żaroodpornego ,wysmarowanego oliwą.Pieczemy do miękkości.W tym czasie przygotowujemy sos.

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę i dosłownie minutę smażymy bez tłuszczu,zalewamy bulionem,mieszamy,przecieramy przez sito ,dolewamy soku z ogórków oraz pokrojone ogórki,mieszamy i gotujemy dalej.Przyprawiamy.Dodajemy natkę. posiekana oraz posiekany koperek.Wlewamy kremówkę,przyprawiamy jeszcze raz jak trzeba i gotowe.

Kiedy ziemniaki nam się upieką,wyciągamy,wydrążamy-farsz z ziemniaków zatrzymując-warzywa dusimy ,przyprawiamy,mieszamy z farszem z ziemniaków,przyprawiamy.Faszerujemy ziemniaki,posypujemy startym serem(ja użyłam parmezanu).Zapiekamy chwilę ok .10-15 min.i gotowe.Podajemy z sosem z ogórków.

POLEWKA CZOSNKOWA

anielka123buziolek

20171007_11.33.53

 Niestety , ale kochani mamy już prawdziwą jesień.Za oknami szaruga , siąpajacy deszcz a na choryzoncie czarne chmury ( nie mylić z filmem ha ha ).Po ostatnich przeżyciach z Orkanem Ksawery , doszłam do wniosku  , że trzeba się zaopatrzyć nie tylko w latarki , wodę czy świece , ale też w leki  na przeziębienie  czy też produkty do ich wytworzenia w postaci naturalnej.Dobrze ,że mam " kozę " , w której mogłam rozpalić drewnem i ugotować tą przepyszna polewkę.Gdy zgasły światła ,to i padło gazowe ogrzewanie .Na dworze szalał Orkan , a w domu zapanowała zimnica ,zero internetu i brak łaczności telefonicznej , makabra , a z nosa zaczęło cieknąć, wtedy pomyślałam o zrobieniu tej polewki na przeziębienie.Szybka i łatwa , a tak świetnie się sprawdzająca w trudnych sytuacjach.Jak wiecie do Lubuskiego zbliża się teraz huragan Ofelia ,jakby było za mało Ksawerego ,więc dziele się z wami pysznym przepisem ,może ciut śmierdzącym ale smacznym.Zreszta po ciemku kto będzie mysłał o czosnkowym zapaszku ,grunt to się nie przeziębić.Zapraszam!.

1.5 litra  bulionu z kury lub z kostki jak kto woli

2 kromki chleba

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka mąki 

1 łyżeczka majeranku

1 .5 łyżeczki kminku

1 suszony grzybek

olej

natka pietruszki

sól

pieprz

**************************************

 Bulion zagotować z dodatkiem kminku i soli , dodač cebulę.Po zagotowaniu się bulionu dolač śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną zanotowanym bulionem,wymieszać.Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć chleb pokrojony w kostkę.

Czosnek utrzeć w miseczce ze szczyptą soli i majerankiem , rozdzielić utarty czosnek do każdego talerza,zalać gorącą polewką.Przyprawić solą i pieprzem na talerzu ,posypač grzankami z chleba i natką pietruszki.Smacznego!.

 

ZUPA Z CUKINI NA BAZIE PRZECIERU Z DYNI Z LUBCZYKIEM

anielka123buziolek

IMG_20170828_122614

 Muszę powiedzieć , że zupa wyszła wyśmienita.Połączenie dyni i cukini stworzyło niezłą parę , a świeży lubczyk do niej dodany spowił całošć i sprawił , że zupa wyszła doskonała.Bardzo przepis polecam!.

1 mała dynia

2 małe cukinie( kawałek zostawić ze skórką)

1 papryka świeża czerwona

2 litry wody

1 cebula

śmietanka kremówka 30% ok.0.5 szkl.

świeży lubczyk lub jak nie macie to łyżka maggi 

sos sojowy do smaku

1 łyżka masła do smażenia

sól i pieprz

***********************************************

 Z dyni wydrążyć miąższ.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kosteczkę.Cebulę obrać i drobno posiekač.Cukinię obrać ze skórki ,kawałek zostawić ze skórką do starcia na tarce o dużych oczkach.Pokroić w kostkę cukinię obraną w kostkę.

W garnku rozgrzać masło , włożyć dynię , cukinię , paprykę czerwoną i cebulę , chwilę przesmażyć , podlać 100 ml.wody i dusić na małym ogniu , aż warzywa się rozpadną.Przetrzeć warzywa przez sito i z powrotem wrzucić całość do garnka , podlać bulionem kurzym , chwilę pogotować , przyprawić , dodać posiekany lubczyk, startą zielona cukinię chwilę gotowaćaż lekko zmięknie , wlać śmietanę kremówkę, zamieszać , zdjąć z gazu i gotowe.Rozlać do misek i podawać z chrupiącym , świeżym chlebem.Smacznego!.

 

 

KOPYTKA 5 SMAKÓW Z DYNIĄ

anielka123buziolek

20171008_12.07.34

 Jak już robimy kluchy to na całego.Dzis mój ulubiony przepis na kopytka 5 smaków ale z dynią.Zapewne dziwi was , że do kopytek dodaje się przyprawy chińskiej ,jednak muszę was kochani zaskoczyć i powiedzieć , że świetnie ze  sobą współgrają , a dynia dodała im fajnego smaczku!.Polecam.

1 kg.ugotowanych i zmielonych ziemniaków mączystych

1 jajko

1 szkl.mąki pszennej

sól do smaku

4 łyżki puree z dyni lub w kawałku i startej na tarce o małych oczkach

*****************************************************************************

Ugotowane i zmielone ziemniaki zagnieść  z  0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków , mąką , jajkiem ,  puree z dyni , i solą na elastyczne ciasto .Uformować w wałek i kroić nożem małe kopytka.Gotować we wrzącej wodzie z solą  od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.Odcedzič ,okrasić cebulką lub boczkiem , albo tak jak ja tylko masłem.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci