Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPA WEGETARIAŃSKA

anielka123buziolek

IMG_20180213_210208

Zupa pełna warzyw,bardzo delikatna ,na bazie oliwy z oliwek .Możemy podawać z jogurtem greckim .

 

2 pomidory

2-3 ziemniaki kostka

papryka czerwona

1 strąk masła

3 łyżki oliwy z oliwek

cukinia 

1 marchewka

2 cebule

po 6 ziaren pieprzu naturalnego i ziela angielskiego

sól

vegeta 

pieprz czarny mielony

2 łyżeczki jogurtu greckiego jak kto chce

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pomidory płuczemy,wkładamy do wrzątku na chwilę i obieramy ze skórki.Miąższ siekamy drobno,paprykę myjemy,usuwamy gniazdo nasienne,kroimy w niedużą kostkę.Umytą cukinię kroimy w plastry.Marchewkę czyścimy,obieramy,kroimy też w plastry lub kostkę.Cebulę obraną siekamy drobno.W rondlu rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy cebulę i warzywa,dusimy 5 min.pod przykryciem.Dodajemy ziele ang. i czarny pieprz ziarnisty i mielony.Na koniec dodajemy jogurt.Smacznego.

NADZIEWANE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

anielka123buziolek

IMG_20180121_141530

 Takie danie chyba prawie każdy lubi , a mowa jest o nadziewanych skrzydełkach upieczonych w piekarniku.Podaje się je na wszystkich imprezach weselnych i domowych ,są niezastąpione gdziekolwiek się znajdziemy.

 1kg.skrzydełek z kurczaka

25 dag.pieczarek

10dag.startego żółtego sera

1cebula

natka pietruszki

Przyprawa do kurczaka

Sól i pieprz

***************************

1.Skrzydełka delikatnie wytrybować z kości.

2.Pieczarki opłukać i osuszyć , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Cebulę obrać i drobno posiekać.

4. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.Nastepnie dodać starte pieczarki i dusić razem ok.15 min.Zdjać z ognia , dodać starty ser,natkę pietruszki ,wymieszać przyprawić solą i pieprzem.

5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy skrzydełka ,jeśli jest potrzeba to spinamy wykałaczkami.

6.Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowany olejem , posypujemy skrzydełka przyprawą do kurczaka.Smacznego.

PLACUSZKI PIECZARKOWE NA SAŁATCE ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU

anielka123buziolek

IMG_20171025_130754

 Świetna przekaska, prosta i łatwa do przygotowania.Mozna ją podawać jako samodzielne danie dietetyczne obiadowe lub kolacyjne.

30 dag.pieczarek

8 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej

2 jajka

1/2 białego pora

przyprawa uniwersalna

sól i pieprz

Olej do smażenia

Sałatka:

***********************

 świeże liście szpinaku

różno kolorowe pomidorki koktajlowe

1 mała cebula

kapary

oliwa

odrobina octu winnego

********************************

1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy ze skórki i pokroić w bardzo drobną kostkę.

2. Mąkę sól)armię wymieszać z 2 jajkami oraz odrobiną wody tak , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ( zbyt gęste rozcieńczać wodą , a za rzadkie zagęścić mąką ) .

3. Następnie do ciasta dodać pieczarki i por drobno posiekanego.Całość doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym dokładnie wymieszać.

4.Na patelni rozgrzać olej i delikatnie kłaść łyżką porcje ciasta , formując nieduże placuszki.Smażyć na złoty kolor z obu stron.

5. Placuszki osączyć na ręczniki papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z sałatką lub z ulubionym sosem albo keczupem lub musztardą.

Na talerze rozłożyć opłukany i osuszony szpinak ,pokrojone pomidorki koktajlowe ,posiekaną drobno cebulę i kapary.Polać oliwą i octem.Smacznego!.

 

 

 

IMPREZOWE BUŁECZKI Z GRZYBAMI I SEREM

anielka123buziolek

IMG_20180121_132822

 

1 i 1/2 szkl.mąki

1/2 szkl.oleju

1 łyżka cukru

1 jajko

5 dag.drożdży

szczypta soli

1/2 szkl.ciepłego mleka

kilka ugotowanych świeżych grzybów lub pieczarek

1 mała cebulka

5 dag.startego żółtego sera

pieprz i sól

*************************

Drożdże kruszymy do miseczki,dodajemy cukier i mleko,mieszamy,przykrywamy zaczyn ściereczką.Do dużej miski przesiewamy mąkę,łączymy z olejem,solą,jajkiem i wyrośniętym zaczynem.Zagniatami lekko ciasto.Zostawiamy do wyrośnięcia.

Grzyby mielimy  w malakser że ,cebulkę siekamy drobno i wszystko podsmażany na patelni , przyprawiamy sola impieprzem.Studzimy farsz.

Gotowe ciasto wałkujemy  na grubość 0.5 cm.i wycinamy szklanką kólka.Zostawiamy na 15 min.do wyrośnięcia.

Tłuczkiem robimy w każdej bułeczce miejsce na farsz.Gotowy farszem nadziewamy bułeczki i posypujemy po wierzchu startym zółtym serem.

Pieczemy w 160-180stopniach na złoty kolor.

Możemy podawać gorące lub zimne jako przekąskę .Smacznego.

BARSZCZ ZIELONY Z FASOLĄ I SADZONYM JAJKIEM

anielka123buziolek

Zdjecie1237

Szybka zupa szczawiowa troszkę inna niż gotujemy w swoich domach.

 

4 łyżki białej fasoli 

3-4 ziemniaki

słoik szczawiu

marchewka

jajko sadzone (po jednym na głowę)

cebula

natka pietruszki lub koperek

sól

pieprz

liść laurowy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Fasolę moczymy całą noc,potem gotujemy z pokrojoną marchewką i cebulą.W trakcie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i szczaw.Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku.Na każdy talerz wlać barszcz i ułożyć jajo sadzone , posypać natką lub koperkiem.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci