Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SAŁATKA" NOCNA"

anielka123buziolek

 Ostatnio wieczorami nie mogę spać przez te upały , .więc kręcę się po kuchni i piekę lub robię sałatki , które wymagają odstania w lodówce .Dziś sałatka nocna .Smacznego!.

 3 duże ugotowane ziemniaki w mundurku

1 majonez

musztarda

Sól i pieprz

Cukier

posiekany drobno szczypiorek

pokrojone  w drobną kostkę  ogórki kiszone ( u mnie 2 duże )

2 przyprawione przyprawą do kurczaka i  usmażone piersi z kurczaka 

Curry

Buraczki marynowane na słodko

Cynamon szczypta

Papryczki jalapeno

1 cebula posiekana drobno i sparzona we wrzątku

Posiekana drobno natka pietruszki

Starty żółyż ser ok.10 dag.

*********************************************

 1 warstwa - starte ziemniaki na tarce o dużych oczkach.

2 warstwa - sos szczypiorkowy - 3 czubate łyżki majonezu , 1 łyżka  musztardy  , 1 łyżka szczypiorku , sól, pieprz ,cukier do smaku.

 3 warstwa - pokrojone drobno ogórki kiszone.

4 . Pokrojone piersi kurze .

5 . Sos curry - 3 czubate łyżki majonezu , sól , pieprz ,cukier do smaku , 1 łyżeczka curry.

 6 .pokrojone papryczki jalapeno.

7 . Starte buraczki marynowane .

8 . Posypać szczypta cynamonu.

9 . Grubo majonezu położyć.

10 . Sparzona ,drobno posiekaną i odcedzone cebula.

11 . Starty žółty ser .

 12 . Sałatkę włożyć do lodówki na 12 godzin by się przegryzła.Kroimy i podajemy jak tort.Smacznego!.

 

BRZOSKWINIE W LEKKIM SYROPIE

anielka123buziolek

IMG_20180807_140429

 Wybaczcie , że rzadko teraz piszę na blogu , ale jak wiecie ukrop nie odpuszcza .Człowiek tylko leży , pije wodę i chłodzi się przy wiatraku , a gotowanie poszło w kąt wraz z pisaniem na blogu.Jednak z paroma przepisami chcę nadążyć ze względu na promocję w sklepach , a przepisy warte są wypróbowania.Dziś Mój najlepszy dotąd przepis na zamknięcie słonecznych brzoskwiñ w słoiku .Zapraszam.

2 kilo brzoskwiń niezbyt dojrzałych

2 litry wody

200 g.cukru

0.5 limonki - sok

0.5 cytryny oraz starta z niej drobno skórka

1 mały goździk

*******************************

1.Zagotować w garnku wodę z cukrem , sokiem z limonki , startą kórką z cytryny i goździkiem .Pogotować  chwilę , wyłączyć gaz.

2. Brzoskwinie umyć , osuszyć , obrać obieraczki lub sparzyć gorąca wodą i obrać ze skórki.

3. Wyjąć pestkę z brzoskwini i pokroić w kawałki jak nam pasuje .Skropić wszystko sokiem z cytryny i wymieszać drewnianą łyżką.

4 . Wyparzyć słoiki wraz z deklami , ułożyć w nich kawałki brzoskwiń, zalać syropem.

5. Włożyć słoiki do dużego gara , zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików i parzyć ( nie gotować !!!) 10 - 15 minut.

6.Wyjac słoiki , odwrócić do góry dnem na šciereczce i zostawiç do wystygnięcia.

7 . Ostudzone słoiki wynieść do zimnego pomieszczenia.Smacznego!.

 

 

KOTLETY Z RYŹU I MIĘSA

anielka123buziolek

IMG_20180726_212957

 

Dziś przepis na fajne kotlety mielone z mięsa i ryżu.Podane z sosem ogórkowym niejedno podniebienie zadowoli.Zapraszam. 

30dag.mielonego mięsa

5 dag.zmielonego boczku wędzonego

1 szkl.ugotowanego ryżu na sypko

1 cebula

3 łyżki tartej

olej do smażenia

sól,pieprz,vegeta,itp.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 . Mięso wymieszać z boczkiem.

2 . Cebulkę drobno  posiekać i przesmażyć na oleju.Dodać do mięsa.

.4 .Ryż ugotowany dodać do masy .Posolić popieprzyć i przyprawić ulubionymi przyprawami.Dodać bułkę tartą  tyle aby uformować kotlety.Wymieszać i formować kotleciki.

4 .Opanierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Podawać z sosem .

SAŁATKA Z NATKI PIETRUSZKI

anielka123buziolek

IMG_20180723_191013

 Mogę tylko powiedzieć - wymiata - !

2 pęczki natki pietruszki drobno posiekanej

1 pęczek rzodkiewki

1 jabłuszko

ugotowana fasolka szparagowa żółta

1 mały zielony por

 Sos :

**************************

3 łyżki oleju z oliwek

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka miodu lub cukru

sól i pieprz po szczypcie

**********************************

 1 . Przygotowaną natkę pietruszki wsypać do miski.

2 . Dodać umyte ,  pokrojone czerwone jabłuszko w kostkę wraz ze skórką .

3 . Dołożyć umyte i osuszone , pokrojone w kosteczkę rzodkiewki oraz por .

Pokroić ugotowaną w osolonej wodzie z cukrem żółta szparagowa fasolkę pokrojona w kawałeczki .Polać przygotowanym sosem winigrete , wymieszać.Wstawić do lodówki na 2 godziny ,im dłużej jest w lodówce tym smaczniejsza.Smacznego!.

MUSZLE NADZIEWANE TUŃCZYKIEM

anielka123buziolek

IMG_20180724_143912

 Taka przystawkę naprawdę można polecić każdemu kto lubi tuńczyka .Pięknie się reprezentuje jak też i smakuje.Poleca ją też moja przyjaciółka  :).

20 muszli ugotowanych al'dente

1 puszka tuńczyka

4 jajka ugotowane na twardo

10 dag.żółtego sera

2 ogórki kiszone 

1 plapryka czerwona

4 łyżki kukurydzy z puszki

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki posiekanego kopru

Sól i pieprz

*****************************

 1 . Jajka ścieramy na tarce od dobrych oczkach .

2 . Paprykę i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę

3 . Tuńczyka osączyć  i rozdrobnić widelcem.

4 .Żółty ser zetrzeć na tarce o  drobnych oczkach.

5 . Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i nadziać farszem ugotowane w osolonej wodzie muszle.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci