Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

OGÓRKI MAŁOSOLNE Z PIETRUSZKĄ

anielka123buziolek

IMG_20180609_1723291

 Tyle czasu minęło odkąd prowadzę blog , to jeszcze przepisu na Ogórki Małosolne nie wstawiłam , a przecież robię je co roku.Nie wiem czy przepis przypadnie Wam kochani do gustu ,bo robię go troszkę inaczej niż wszyscy.Uzywam bowiem korzenia pietruszki i gorącej wody oraz ziela angielskiego i gorczycy.Ten rodzaj szybkich ogórków kiszonych mi bardzo smakuje ,dajcie znać czy i Wam posmakowały.Zapraszam po przepis.

 2 kg.ogórków gruntowych

Ok.3 litrów gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami soli

4 cm.korzeń chrzanu świeżego

0.5 główki młodego polskiego czosnku 

Obrany korzeñ pietruszki

2 ziarna ziela angielskiego

1 duża łyżka gorczycy

 Koper

Duży słój

******************************

1 . Ogórki umyć ,osuszyć  , włożyć do słoja.

2 . Posypać gorczycą , włożyć oczyszczone ząbki czosnku ,korzeń mały pietruszki , ziele angielskie , przykryć koprem.

3 .  Zalać gorącą wodą z rozpuszczoną solą ,przykryć górę pokrywką lub talerzykiem.Zostawiamy na 3-4 dni ,ogórk o są wtedy gotowe.Smacznego.

SZNEKI Z GLANCEM

anielka123buziolek

Zdjecie0623_400x400

 Kuchnia Poznańska dzisiaj u mnie na blogu.Gdyby nie mój brat , który mieszka w Poznaniu , nie poznałabym wspaniałych smaków jakie ona nam oferuje!.Dziś ulubione drożdżówki mojego brata SZNEKI z glancem.Bardzo je polecam do wypróbowania tego przepisu!.

1/2 kg.mąki

1 kostka masła

50 g.drożdży świeżych

3 jajka

1 szkl.mleka

1 łyżka cukru

1łyżeczka soli

cukier puder

sok z cytryny

***************************

1 . Drożdże połączyć z ciepłym  mlekiem .

2 . Masło utrzeć z cukrem  , jajkami , dodač mąkę , sól , a na koniec podrośniętych zaczyn .

3 . Wyrobić ciasto i uformować cienkie wałeczki ,zawijać je na kształt " ślimaka " .Pozostawić do wyrośnięcia.Następnie posmarować je z wierzchu mlekiem i ułożyć na wysmarowanej blasze .

4 . piec w piekarniku  nagrzanym do 230 stopni na złoty kolor.

5 .Przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny.Posmarowač lukrem przestudzoną drożdżówki.Smacznego!

 

KASZA JĘCZMIENNA Z CURRY

anielka123buziolek

20171229_14.24.57

 Tak przyrządzoną kaszą nie jedno podniebienie się skusi.Za kaszami nie przepadam ,ale ta mi wyjątkowo przypadła do gustu.Prosty przepis a jaki zarazem wysmakowany.Zapraszam!.

1 szkl.ulubionej kaszy ( u mnie kasza jęczmienna )

1 cebula

1/2 puszki groszku zielonego

2 marchewki

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

Sól i pieprz

************************************

 1 .Zagotować 1/2 litra wody lekko osolonej i wsypać kaszę jęczmienną.Gotować na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę .

 2 . Marchewkę kroimy w cienkie plastry , cebulę drobno kroimy , wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażany kilkanaście minut.

3 .  Mieszamy z kaszą i doprawiamy przyprawami .Smacznego.

KOMPOT Z TRUSKAWEK

anielka123buziolek

Zdjecie0599

 To najlepszy kompoty truskawkowy jaki robiłam .Smak i zapach truskawek zniewalający.Pierwszy raz w ten sposób go przygotowałam i naprawdę byłam mile zaskoczona.Polecam ten przepis!.Przepis ze starego kocurkowo.

2 litry wody

2 szkoły.cukru

1 kg.truskawek

1 cukier waniliowy

*****************************

1 . Wodę zagotować z cukrem.Ugotować syrop.Odstawić z gazu.Chwile odczekać i włožyć całe umyte i obrane z szypułek truskawki.

2 . Zamieszać.Poczekać 5 minut i przelać kompot do wyparzonych słoików wraz z truskawkami..

3 . Pasteryzujemy 15 minut. Smacznego.

 

ZUPA CHRZANOWA Z MAKARONEM

anielka123buziolek

 

Nie wiem jak Wam smakuje taka zupa ,ale ja jestem jej wielbicielką.Orginalny posmak chrzanu ,miodu i musztardy - to moje ulubione składniki dania.Zupa pyszna , kremowa o delikatna i łatwa do przyrządzenia.Zapraszam.

1.5 litra bulionu

1 mała starta marchewka

1 mała starta pietruszka

kawałek startego selera

kawałek białej części pora drobno posiekanego

1 mały słoiczek chrzanu

1 płaska łyżka musztardy chrzanowej

1 łyżka miodu

Makaron muszelki lub kolanka

1 kubek śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody

natka pietruszki

Sól i pieprz

Olej kokosowy

***********************************

1 . Makaron ugotować al' dente w dużej ilości osolonej wody.Odcedzić.

2.Do garnka wlać bulion ,zagotować ,włożyć warzywa starte ( na tarce o dużych oczkach ) podsmażone na oleju kokosowym.

3 .Do zupy dodać cały słoiczek chrzanu , musztardy , sól i pieprz , wymieszać. Gotować 15-20 minut.

 4 . Wlać do zupy mąkę ziemniaczaną i minutę pogotować.Zdjać z ognia.

 5 . Wsypać ugotowany makaron tyle ile nam się podoba ( jedni wolą gęstszà inni rzadszą zupę ).

6 .Wlać śmietanę i miód , wymieszać ,jak potrzeba jeszcze doprawić, dodać posiekaną natkę pietruszki.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci