Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPA CHŁODNIK Z RZODKIEWKI NA JOGURCIE

anielka123buziolek

IMG_20170630_165917

 Wspaniały chłodnik , który najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym prosto z piecyka.

 1 litr bulionu mięsnego

1 duży pęczek rzodkiewki

0.5 pęczka koperku

2_3 małe ziemniaki

kawałek prawdziwego masła

1 mały kubek jogurtu naturalnego

0.5 świeżego zielonego ogórka

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

1 cm.świeżego startego imbiru

************************************

 Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę.Zagotować bulion mięsny , wrzucić ziemniaki.Rzodkiewki opłukać i pokroić w cienkie pół plasterki .W rondlu roztopić masło,włożyć rzodkiewki.Dusić na małym ogniu 3 minuty , uważając by rzodkiewki się nie zrumieniły.Gdy ziemniaki będą miękkie , dodać podduszone rzodkiewki wraz z masłem.Zupę zmiksować.

Ogórek umyć i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach.Dodać do zupy, przyprawić solą ,gałka  i i pieprzem .Koperek drobno posiekać.Garnek zdjąć z ognia ,dodać koperek , starty świeży imbir oraz jogurt naturalny , wymieszać.Podajemy z bułką czosnkową.Smacznego!.

KURCZAK W KAWIE

anielka123buziolek

IMG_20170630_161511

To mój przepis popisowy na kurczaka w kawie.Jeśli jeszcze takiego nie robiłeś i nie jadłeś a uwielbiasz kawę ,to zapraszam po przepis.
 
1.5 kg kawałków kurczaka
1 szkl.zaparzonej mocnej kawy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżeczki śmietany kremówki
sól i pieprz
*********************************. 
Mięso umyć , osuszyć i natrzeć cynamonem , gałką muszkatołową , włożyć do miski.Zalać kawą bez fusów i wstawić do lodówki na całą noc.Po wyjęciu z lodówki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i .Umieścić w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.Pieczemy 45-60 minut.Gotowego odkładamy w ciepłe miejsce , a sos przelewamy do rondelka i jak jest potrzeba odparować go na małym ogniu aż zgęstnieje.Dodać śmietankę.Kurczaka podajemy z ryżem i sosem kawowym.Smacznego!.
 

 

 

SCHAB W SOSIE ŚLIWKOWYM

anielka123buziolek

IMG_20170731_122415

 

Tego rodzaju schab podaję  na wszelkie   uroczystości.
 
4 kotlety schabowe
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki masła-w żadnym wypadku margaryny!
400ml.bulionu
2 goździki
1 łyżeczka cukru
sól
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kotlety rozbijamy i oprószamy mąką.Roztapiamy na patelni masło i smażymy kotlety.W rondlu podgrzewamy powidła,zalewamy bulionem.Słodzimy,dodajemy goździki i gotujemy 5 min.Solimy kotlety i dodajemy sos, który nam się wytworzył podczas smażenia kotletów i dusimy jeszcze 20 min. pod przykryciem.Smacznego.

CHŁODNIK JAGODOWY Z PIANKAMI

anielka123buziolek

IMG_20170718_202458

 Chłodnik , zupa podawana na zimno.Może być z poszatkowanych warzyw ze śmietaną lub jogurtem lub na słodko ,ze świeżych  owoców sezonowych.Ja dziś serwuję chłodnik z jagód zbieranych w lesie , z puszystymi piankami z białek.Polecam ,świetna dla dzieciaków i tych małych i tych dużych.

1 litr mleka

15 dag.cukru

1 płaska łyżka mąki

szczypta soli

30 dag.świeżych jagód

1 cukier waniliowy

4 jajka

*****************************

 Z zimnego mleka odlać 4 łyżki zimnego mleka i rozprowadzić w nim mąkę.Resztę mleka zagotować.

W tym czasie ubić sztywną pianę z białek , dodając pod koniec po trochu połowę cukru.

Na wrzące mleko kłaść łyżką pianki , gotować je 3 minuty , po czym wyjąć je łyżką cedzakową na półmisek.

Po ugotowaniu wszystkich pianek do mleka  dodać rozmieszaną  mąkę i zagotować mieszając.

Ubić żółtka z pozostałą ilością cukru  , wlać do nich trochę zagotowanego mleka z mąką , wymieszać , wlać do reszty  mleka i mieszając utrzymywać chwilkę na słabym ogniu , nie dopuszczając do zawrzenia.

Zestawić z ognia i zupełnie wystudzić.W tym czasie oczyścić owoce , zmiksować kilka można zostawić do przybrania , dokładnie wymieszać z mlekiem dodając cukier waniliowy, wstawić do lodówki.

Podajemy z kilkoma ugotowanymi piankami.Smacznego!.

 

 

ŻEBERKA W KAPUŚCIE PO BAŁKAŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20170620_125721

 Miękkie żeberka ,pyszna młoda kapusta z dodatkiem tymianku to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny.

 1 kg.mięsnych żeberek

1 główka młodej kapusty

0.5 kg.młodych małych ziemniaków

2 cebule

4 ząbki czosnku

przyprawa uniwersalna

sól

pieprz

papryka sypka czerwona słodka i ostra

1/2 łyżeczki tymianku 

1mały jogurt naturalny lub śmietana

1 szklanki.bulionu drobiowego

1 łyżka bazylii

oliwa

******************************************

Żeberka umyć,osuszyć ,pokroić na kawałki , posolić , popieprzyć , popaprykować ,lekko obsmażyć na tłuszczu.Cebulę obrać ,pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju ze smażenia żeberek doprawiając przyprawą uniwersalną.Kapustę obrać z zepsutych liści , drobno poszatkować i dodać do cebuli.Na kapuście ułożyć żeberka ,ziemniaki obrane i przekrojone na pół,podlać bulionem i dusić do miękkości,potem dodać wyciśnięty czosnek , tymianek , doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną jak potrzeba.Gotować jeszcze z 10 minut , mieszając od czasu do czasu, zgasić gaz.Dodać bazylię dobrze jak ma się świeżą ,jogurt naturalny , wymieszać.Podawać danie gorące z pieczywem lub ziemniakami z wody.Smacznego.!

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci