Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

LEUSZA

anielka123buziolek

IMG_20171024_144101

 LEUSZA , pieczone ciasto naleśnikowe pochodzące z Ukrainy.Podajemy je z gęstą kwaśną śmietaną ,posmarowane dżemem lub posypane owocami.Zapraszam.

 1 i 1/3 szkl.mąki

3 jajka

1.5 szkl.mleka

Cukier

Cukier waniliowy

kubek śmietany

3 łyżki oleju

Dżem lub owoce

********************************

Jajka ubić mikserem na puszystą masę,dodając po troszku mąki i mleka.Wymieszać lekko.Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstsze niż na naleśniki.

Duża blaszkę polać olejem,wylać ciastko i piec 15-20 minut w 170 stopniach.Powinno wyrosnąć takie jak ma karpatkę( czyli nie równe i z górkami )Wyciągnąć ciasto z piekarnika ,polać je śmietaną,posmarować dżemem lub posypać obficie owocami, cukrem ,cukrem waniliowy wedle uznania.Zapiekać jeszcze 10 minut.Smacznego.

 

 

JAK ZROBIČ SAMEMU HERBATKĘ NA WZMOCNIENIE SERCA

anielka123buziolek

20171125_13.54.45

 Ze względu na chorobę serca i przyjmowane leki , postanowiłam zrobić suszoną herbatkę , z której uzyskamy wspaniały zdrowy napar na wzmocnienie serca , pełnego witamin i mikroelementów.Herbatka jest tak dostosowana , aby mnie nie uczulać i niezbyt miała wpływ na moją krew.Każdy owoc ,zioło może u mnie wywołać rozrzedzenie krwi lub jej nagłe skrzepnięcie , co w moim przypadku nie jest mi na rękę.Owoce sami zbieramy na jesieni i suszymy lub kupujemy w aptece albo w sklepie zielarskim.Zapraszam!.

1 op.ususzonego głogu (10 dag.)

5dag.suszonej jarzębiny

2.5 dag.suszonych owoców porzeczki

1.5 dag.suszonych malin

0.5 pęczka suszonej mięty pieprzowej posiekanej drobno

1.5 dag.suszonej aronii

Suszone jabłuszko w kostce

 ***********************************

Wszystkie najważniejsze owoce wymieszać ze sobą ,dodać dla smaku suszoną miętę.Pić zaparzoną herbatkę stosując 1 łyżeczkę mieszanki na 250 ml.wrzątku.Parzyć pod przykryciem 10 minut.Przecedzić ,owoce zjeść ha ha na zdrowie!.

 

 

 

 

JAK ZROBIĆ NATURALNY ZAKWAS BURACZANY DO BARSZCZU

anielka123buziolek

IMG_20171027_130025

 Dziś skupmy się na naturalnym zakwasie z buraków i jego właściwościach.Jak wiadomo już za czasów babilońskich burak miał właściwości lecznicze ,gdzie skutecznie nim leczono anemię .Posiada całą bazę witamin z grupy B ,A i C oraz mikroelementy oraz kwas foliowy ,który jest tak potrzebny dla donoszenia ciąży i rozwoju płodu i tworzenia się krwinek czerwonych.Oprócz witamin i mikroelementów jest też bardzo cennym nośnikiem błonnika i co ważne ma też znikomą ilość kalorii ,co potrzebne jest nam dla utrzymania szczupłej figury.Tak więc jak widzicie , burak to bardzo cenny dar dla ludzi, a co ważne , świetnie odrobacza nas ,kiedy w domu są kochane pupile jak koty czy psy.Jeszcze nie tak dawno, zakwas buraczany przygotowywany był na Wigilię Bożego Narodzenia, jako składnik postnego barszczu. Obecnie bardzo docenia się jego właściwości prozdrowotne. To po prostu naturalny probiotyk, który możemy przygotować w swojej kuchni za naprawdę niewielkie pieniądze.

Pijmy więc go na zdrowie.Stosujmy go też do przyżądzania naszego pysznego barszczu czy to że śmietaną ,czy ukraiňski czy też do barszczu z uszkami.Polecam.Przepis jest bardzo prosty i najlepiej go zrobić więcej ( może stać w lodówce ) .Napój bardzo orzeżwiający , dodający fajnego animuszu.

Garnek kamionka lub słoiki

2kg.obranych i pokrojonych w kawałki buraki

kilka gałązek koperku

Kilka dużych ząbków(12) czosnku

1-2 kromki chleba żytniego

Gaza i sznurek

2 litry wody

2 łyżki soli

*******************************

Do wyparzonego garnka z kamionki lub do szklanego słoja wkładamy obrane i pokrojone buraki do wysokości ¾ naczynia. Buraki przekładamy obranym i pokrojonym czosnkiem oraz łodyżkami koperku. Ilość czosnku zależy od waszych upodobań. Standardowo przyjmuje się, że powinno się dodawać 4-5 dużych ząbków czosnku na kilogram buraków ( u mnie wyszło 12 sztuk ) . Całość zalewamy przegotowaną, osoloną (1 łyżka soli na litr wody) i ostudzoną wodą. Woda musi przykryć całkowicie buraki ,tak aby była jeszcze ponad nie. Jeśli będą wystawały, to po prostu spleśnieją, a wówczas cały zakwas z buraków trzeba wyrzucić.Ułożyć kromki dobrego żytniego chleba ,jak takiego nie macie to nie dawajcie wogóle. Dobrym sposobem jest położenie na wierzch talerzyka i obciążenie go( lub przykryć gazą zawiązując sznurkiem.). Wówczas nic nie będzie wystawało, a po 5-7 dniach stania w cieple, zakwas buraczany będzie idealny. Na koniec przecedzamy wszystko, wlewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Zakwas buraczany jest gotowy do wypicia.Smacznego!.

 

SMAŻONE PIEROGI NA JARZYNCE

anielka123buziolek

IMG_20170615_123211

 O tej porze kapusta jest niezastąpiona w w domowej kuchni.Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań.Dziś przygotowałam bardzo smaczny przepis na smażane pierogi z mięsem , otulone w kapuścianej jarzynce.Zapraszam!.

Ciasto:

******************

50 dag.mąki

2 jajka

sól

2 łyżki oleju

Ok.1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

**********************

60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy

1 sucha bułka

1 żółtko

2 cebule

sól

pieprz

Jarzynka:

********************

 1 główka kapusty słodkiej

1 pęczek koperku

4 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 cebula

*********************

Bułkę moczymy.Ugotowane mięso mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut.

W tym czasie szatkujemy kapustę i siekamy drobno koperek.Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy do kapusty,oprószamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości.Na koniec dodać koperek i zagęścić zasmażką.Smacznego.!

 

 

 

 

ZUPA " BANDYTY "

anielka123buziolek

20171125_13.49.34

 Zdecydowana zupa o konkretnym , pikantnym smaku .Wspaniała na okolicznościowe imprezy i przy domowym kominku ,kiedy śniegi za oknem pokryją grubą , puchową pokrywą , a rzeki zetnie lód.Jest pikantna , lekko kwaskowa , i nieziemsko smaczna!.Bardzo ją polecam!.Zapraszam.

2 puszki po 250 g.gulaszu 

1 marchewka kostka

2 czerwone papryczki chilli z nasionami posiekaną w plasterki

3 duże ząbki czosnku drobno posiekanego

1 duża cebula pokrojona w półplastry

Olej

1.5 -2 litry bulionu

1 duża zielona papryka

1 słoik papryki czerwonej konserwowej

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka pieprzu

Sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

0.5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej

1 łyżeczka papryki słodkiej sypkiej

2 szczypty rozmarynu

0.5 słoiczka czarnych oliwek

******************************************

 Zagotować bulion , dodać rozdrobniony gulasz ,pokrojoną drobno w kostkę marchewkę.Gotować tak z 15 minut. Papryczkę umyć , pokroić w plastry i dorzucić do zupy, posolić.Cebulę obrać ,pokroić w półplasterki , czosnek drobno posiekać.Rozgrzać patelnię z oliwą ,udusić na niej cebulę , a gdy będzie miękka dodać ,pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i  czosnek ,chwilę jeszcze dusić i przełożyć całą zawartość do garnka z zupą.Wymieszać. .Przyprawić pieprzem cayenne ,czarnym pieprzem,dodać koncentrat pomidorowy,wędzoną paprykę i słodką,przemieszać, dołożyć czerwoną paprykę marynowaną zmiksowaną w blenderze i pokrojone czarne oliwki, przyprawić rozmarynem.Chwilę pogotować i gotowe.Podawać z pieczywem.Smacznego.

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci