Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PLACKI PAWEŁKA Z JAJKIEM SADZONYM I BOTWINKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170817_173513

 Przepis dostałam od znajomego z fb.Pwełka Sz.Jest to przepis jego mamy .Robiłam już róznego rodzaju placki ziemniaczane ,lecz takiego przepisiku jeszcze na swoim blogu nie miałam.Urozmaiciłam go troszkę botwinką i jajem sadzonym , które nadały jakby całości daniu.Bardzo polecam ten przepis.

 0.5 kg.ziemniaków

2 łyżki mąki

1 jabłko

1 duża marchewka

Kawałek selera

1 jajko

sól

Pieprz

1 łyżeczka majeranku

papryka sypka czerwona

szczypta gałki muszkatołowej

Dodatki :

****************************

2 cebule

2 pęczki botwinki

Pomidorki koktajlowe

Jajka w zależności ile wyjdzie placków

masełko

oliwa

*******************************

Ziemniaki obrać , opłukać ,osuszyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać przyprawy, jajko ,mąkę , startą marchewkę , jabłko obrane i starte oraz seler  starty na tarce o dużych oczkach.Wymieszać masę ziemniaczaną dokładnie.Patelnię wraz z oliwą rozgrzać i smażyć placki na złoty kolor.Po usmażeniu trzymamy w ciepłe.

Botwinkę opłukać , pokroić grubo.Cebulę posiekać w pióra.W rondelku rozgrzać masło , wrzucic cebulę ,poddusić chwilę  , dodać botwinkę i dusić do miękkości.Usmazyć jajka sadzone.Na talerze wyłożyć placki , na nie położyć jajka sadzone , a wkoło botwinkę , udekorować pomidorkami koktajlowymi.Smacznego!.

PIZZA NA CIEŚCIE PIEROGOWYM Z PATELNI

anielka123buziolek

IMG_20170807_172356

 Proste , szybkie do zrobienia ciasto ,minimum składników i mamy smakowitą pizzę z patelni.Polecam.

 1 szklanki.mąki

2 łyżki oleju

woda letnia

sól 0.5 łyżeczki

papryka czerwona

Papryka żółta

Papryczka peperonata

Ser żółty startu

***************************

Do miski wsypać mąkę , dodać olej ,sól i powoli ,mieszając ręką dolewać wody ,tyle aby nam się ciasto ładnie połączyło.Wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować placek na wielkość patelni . Patelnię suchą rozgrzewamy ,zmniejszamy ogień , układamy na niej ciasto i pieczemy na złoty kolor.Odwracamy , smarujemy przecierem pomidorowym ,solimy , popieprzyć , posypać ziołami ,czosnkiem i serem.Ulożyć pokrojone papryki w paski i peperonate,zakryć pokrywką i smażyć aż ser się roztopi.Smacznego.

 IMG_20170807_172348

SAŁATKA Z NIESPODZIANKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170815_115743

 Szybka ,łatwa sałatka na bazie warzyw , owoców  i wędliny. Świetna na kolację lub deser.

1 pęczek liści botwinki

0.5 avokado

2 pomidory malinowe

2-3 duże świeże pieczarki 

1 cebula czerwona

3-4 duże plastry salcesonu w galaretce

2 garście Jeżyn

1 zielony ogórek

Koperek

Natka pietruszki

Szczypiorek

sól i pieprz

Ocet balsamiczny

**********************************

 Liście botwinki opłukać , wysuszyć , pokroić drobno wraz z łodyżkami.Avokado obrać i pokroić w kostkę.Salceson pokroić w paseczki.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Pieczarki umyć i pokroić i pokroić w plasterki.Pomidory pokroić w kostkę.Jeżyny opłukać.Ogórek umyć ,osuszyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę.Natkę pietruszki , koperek i szczypiorek drobno posiekać.Wszystkie składniki włożyć do miski , posolić ,popieprzyć , wymieszać.Salatkę wyłożyć na duży , płaski talerz , skropić octem balsamicznym.Smacznego

 

 

 

KLUSKI KŁADZIONE Z BOCZKIEM I CEBULKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170729_133803

 To danie wypatrzyłam u mojej znajomej ,jedynie odrobinę je zmodyfikowałam dla smaku.Danie proste ,chłopskie i niektórym może przypaść do gustu!.Polecam.

Kluski kładzione:

1.5 szklanek.mąki

2 jajka lub 3 w zależności

sól

pieprz

słodka czerwona sypka papryka

szczypta ostrej papryki

gałka muszkatołowa

Kawałek boczku w kosteczce

1 cebula kostka

oliwa

********************************

 Jajka rozkłócić z 3 łyżkami wody letniej i dokładnie połączyć z mąką i przyprawami.W garnku zagotować wodę z solą , kłaść łyżką kluski.Gotujemy ok.3 minut.Cebulę na oliwie udusić wraz z boczkiem.Kluski wyłożyć na talerze , polać boczkiem z cebulką i posypać natką.Smacznego!.

 

 

KALAREPKA NADZIEWANA NA SAŁATCE Z KAPUSTY

anielka123buziolek

IMG_20170627_140758

 Przepis na nadziewaną kalarepę już od dłuższego czasu zalegał mi w " głowie ".Kalarepę najbardziej lubię jeść surową.Jej niesamowity miąższ przyprawia mnie o dreszcze kiedy wgryzam idę w jej środek,no po prostu ją uwielbiam , nie wspominając o jej wartościach spożywczych.Dzis mój przepis , zrobiony z tego co w lodówce znalazłam ( jak zwykle :) ) czyli kasza , bób , parmezan i przyprawy podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej.IMG_20170627_141558

8 małych Kalarepek

1/2 szklanek.kaszy bulgur

1 garść świeżego bobu

5 dag. Parmezanu

Młoda kapusta poszatkowana

sok z cytryny

koperek

przecier pomidorowy

zioła tajskie

mąką ziemniaczana

sól i pieprz

cukier

natka pietruszki

*************************************

Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku we wrzącej , osolonej wodzie, wystudzić.Do miski włożyć ostudzoną kaszę bulgur, zmiksowany bób i miąższ z Kalarepek , sól i pieprz oraz zioła tajskie, jajko ,posiekany drobno koperek,wymieszać aby składniki się połączyły.

 Wydrążone kalarepki nadziewamy farszem , posypujemy startym serem , przykrywamy górą odciętą z Kalarepek , ustawiamy w rondlu  ,zalewamy wodą z przecierem  ,solą , pieprzem , cukrem oraz   ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek.

 Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapustę poszatkować ,zalać pokropić sokiem z cytryny ,posypać solą i pieprzem ,wymieszač.Na talerz wyłożyć sałatkę z kapusty ,posypać natką pietruszki ,ułożyć kalarepki ,polać sosem pomidorowym.Podawać od razu z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego!

 IMG_20170627_141543

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci