Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SAŁATKA " MADAME "

anielka123buziolek

IMG_20180521_192917

 Prosta sałatka warzywno -owocowa z olejem kokosowym.

Sałata

1 ogórek duży

0.5 kostki twarożku

0.5 papryki czerwonej

0.5 szklanki borówek amerykańskich

koperek

szczypiorek

1 łyžka stopionego ,lekko ostudzonego oleju kokosowego

sól i pieprz

********************************

1 . Warzywa , owoce  i zioła umyć , osuszyć.

2 . Paprykę oczyścić z nasion ,umyć i pokroić w wąskie paski lub w kostkę.Salatę porwać w kawałki a zioła posiekać.

3. Ogórka pokroić że skórą w plasterki , twarożek rozdrobnić widelcem.

4.W misce lub na talerzu układamy sałatę , posypujemy papryką , ogórkiem ,borówkami ,koperkiem i szczypiorkiem.Polać olejem kokosowym.Smacznego!.

GALARETKA MALINOWA NA TONICU Z LODEM I SYROPEM RÓŻANYM

anielka123buziolek

IMG_20180505_152006

 Pogoda w tym roku nas bardzo rozpieszcza dając dużo słońca i ciepła.Dlatego pierwsze co chciałam  zrobić , to zimny ,pyszny deser na bazie toniku i oczywiście z lodem.Was też do tego zachęcam.Zapraszam.

 Przepis na 2-4 porcje

1 galaretka malinowa

świeże lub mrożone maliny 

płatki migdałów

0.5 litra tonicu

lody śmietankowe

syrop różany

***********************

1. Galaretkę rozprowadzić gorącym tonikiem ,mieszač do rozpuszczenia się galaretki ,wystudzić.

2.Do pucharków wsypać sporo malin , posypać płatkami migdałów i zalać galaretką.

3 . Zalane galaretki włożyć do lodówki żeby się ścięła.

4.Galaretkę podawać z gałką lodów śmietankowych polane syropem różanym.Smacznego.

 

CIASTO POMARAŃCZOWE DLA SINGLI

anielka123buziolek

IMG_20180505_153158

 Łatwe , szybkie ciasto dla singli . Ciasto jest puszyste i soczyste w środku. Proporcja  na małą keksówkę taką do pasztetu.

 6 czubatych łyżek mąki pszennej

4 łyżki cukru pudru lub 1 według uznania

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

sok z małej pomarańczy

kilka kropel olejku o zapachu pomarańczy 

1 łyżka dobrego alkoholu np.koniaku nie musowo

4 łyżki mleka

4 łyżki oleju

2 duže jajka

Lukier:

0.5 szkl.cukru pudru

odrobina soku pomarańczowego 

*****************************************

 Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać mikserem.Małą keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą , wlać ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 160-180 stopni i piec na złoty kolor.Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Jeśli ciasto nam się z wierzchu zarumieniła mocno a w środku jest surowe , to należy je przykryć kawałkiem folii aluminiowej ,co jakiś czas sprawdzając czy jest już gotowe.Wystudzić ciasto na kratce , utrzeć lukier .Polać placek przygotowanym lukrem ,odczekac aż  lukier wyschnie i gotowe.Smacznego!.

 

KOKTAJL AMADEUSZ

anielka123buziolek

IMG_20180508_143519

 Dziś coś dla ochłody.Przepyszny koktajl Mleczno -kawowy.

1 LITR PEŁNEGO MLEKA
CUKIER WANILIOWY
2 KOPIASTE ŁYŻKI CUKRU
2 ŁYŻECZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
1/2 ŁYŻECZKI ZMIELONEJ CZEKOLADY LUB KAKAO
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W SZKLANCE WRZĄTKU ROZPUSZCZAMY KAWĘ I CUKIER,ODSTAWIAMY DO PRZECHŁODZENIA.MLEKO MIKSUJEMY Z DODATKIEM CUKRU WANILIOWEGO I ZMIELONEJ CZEKOLADY LUB KAKAO.
GDY SKŁADNIKI SIĘ  SPIENIĄ,DODAJEMY,LEJĄC BARDZO POWOLI I CAŁY CZAS MIKSUJĄC,PRZECHŁODZONĄ KAWĘ.PODAJEMY DOBRZE SPIENIONY,W WYSOKICH SZKLANKACH.

SOS Z BOTWINY Z CHRZANEM

anielka123buziolek

20171114_23.55.55

 Już niedługo zaczyna się sezon na botwinkę.W sklepach można spotkać świeże i młode warzywa, które zachęcają nas do spożywania nowalijek.Wiosna jest magiczna ,kiedy widzi się jak wszystko zaczyna żyć , kwitnąć i rodzić wtedy warto stanąć na chwilę , wziąść głęboki wdech i pomyśleć o sensie życia :).Zadać sobie parę pytań ,które nam się często nasuwają - dokąd zmierzam, czy życie ma jakiś cel , czy ono kończy się zaraz gdy nas zabraknie.I jaką odpowiedź usłyszymy?Tak życie ma sens !Wystarczy moich wynurzeń osobistych .Dziś podam Wam smaczny przepis na sos z BOTWINY , który możemy podać do klopsików ,duszonymi wędlinami, ryżem , a nawet zjeść go z chlebkiem.Zapraszam.

1 pęczek botwinki

masło 

kawałek korzenia chrzanu 

1 łyżeczka sosu sojowego 

koncentrat mały pomidorowy

1 szkl.bulionu

šmietana kremówka

1 cebula w kostce

Sól morska

 pieprz

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobioną z odrobiną zimnej wody

**********************************************************************

1. Botwinkę umyć , osuszyć na cedzaku , posiekać drobno.

2. Chrzan obrać i pokroić w paski.

3. Na głębokiej patelni rozgrzać masło ,wsypač cebulę i dusić do miękkości , dołożyć liście botwinki.Podlać bulionem.

 4.Dodać koncentrat pomidorowy , sos sojowy , chrzan ,dusić 10 minut. 

5.Zalać kremówką ok.0.5 kubka małego ,przyprawić do smaku , ,wlać mąkę ziemniaczaną ,wymieszač.Chwilkę jeszcze pogotować i gotowe!.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci