Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ŚLEDŹ SMAŻONY W PANIERCE

anielka123buziolek

IMG_20180131_212503

 Takie chrupiące śledzie możemy podawać do obiadu lub jako ciepłą przekąskę .

 30 dag.płatów śledziowych

100ml.mleka

3 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

2 jajka

10dag.masła 

****************************

1. Filety śledziowe wypłukać w zimnejzwodzie , a nastepnie namoczyć 2-3godz.w mleku.Osaczyć i osuszyć.

2. Filety obtoczyć najpierw w mące , następnie w roztrzepanych jajkach , a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron . Smacznego!.

SAŁATKA

anielka123buziolek


IMG_20170815_115743

 Szybka ,łatwa sałatka na bazie warzyw , owoców  i wędliny. Świetna na kolację lub deser.

1 pęczek liści botwinki

0.5 avokado

2 pomidory malinowe

2-3 duże świeże pieczarki 

1 cebula czerwona

3-4 duże plastry salcesonu w galaretce

2 garście Jeżyn

1 zielony ogórek

Koperek

Natka pietruszki

Szczypiorek

sól i pieprz

Ocet balsamiczny

**********************************

 Liście botwinki opłukać , wysuszyć , pokroić drobno wraz z łodyżkami.Avokado obrać i pokroić w kostkę.Salceson pokroić w paseczki.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Pieczarki umyć i pokroić i pokroić w plasterki.Pomidory pokroić w kostkę.Jeżyny opłukać.Ogórek umyć ,osuszyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę.Natkę pietruszki , koperek i szczypiorek drobno posiekać.Wszystkie składniki włożyć do miski , posolić ,popieprzyć , wymieszać.Salatkę wyłożyć na duży , płaski talerz , skropić octem balsamicznym.Smacznego

 

 

 

SAŁATKA Z FILETA MAKRELI Z PIEPRZEM

anielka123buziolek

IMG_20180103_235140

 Bardzo aromatyczna rybna sałatka , numer jeden w tej kategorii na liści moich rybnych sałatek.Mozna ją podawać nie tylko z makrela z konserwy ale też świetnie smakuje z tuńczykiem. Bardzo ją polecam.!U mnie ta sałatka ma aż 6 gwiazdek....spróbujcie a nie pożałujecie.!

2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę

1 puszka kukurydzy

1 duża puszka makreli w aromatycznym oleju

1 biała część pora drobno posiekana

1 świeży ogórek obrany i pokrojony w kostkę

pęczek natki drobno posiekanej

3 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka sosu sojowego

1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek

Czarny pieprz

**************************************

 Do miski wsypać odsączoną kukurydzę ,pokrojone w kostkę jajka , puszkę makreli w razie z olejem , pokrojony por , ogórek zielony w kostce , posiekany drobno pęczek natki , musztardę ,majonez ,sos sojowy ,przyprawę do sałatek ,wymieszać dokładnie.Wyrównac w misce , posypać obficie czarnym pieprzem i wstawić do lodówki na 2 godziny by się przegryzła.Smacznego.

 

 

ESPRESSO Z CZEKOLADĄ

anielka123buziolek

Zdjeciemokka_z_czekolada_400x400

3/4 filiżanki naparu z kawy

1 łyżeczka czekolady w proszku

cukier

świeża skórka z pomarańczy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pomarańczę(skórkę) ścieramy na drobnej tarce.Do filiżanki  z gorącą kawą wsypujemy czekoladę w proszku i słodzimy do smaku.Dodajemy skórkę z pomarańczy.Mieszamy i podajemy.Smacznego.

BUDYŃ DOMOWY CZEKOLADOWO KOKOSOWY

anielka123buziolek

IMG_20180213_212548

Nie ma to jak zrobienie budyniu od podstaw.

500 ml.mleka
2 żółtka
2 łyżeczki kakao
1 łyżka wiórków kokosowych
 cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do garnuszka wlać 1 szkl.mleka a  drugą wlać do miski.Do pierwszej dodać masło , kakao, wiórki kokosowe i cukier waniliowy lub wanilię.Wymieszać i postawić na mały gaz.Do drugiej, dodać żółtka,cukier i mąkę (można dodać zapach waniliowy lub śmietankowy)ziemniaczaną,roztrzepać mikserem lub trzepaczką.Do gorącego mleka wlać powoli ciągle mieszając, aby nie było grudek ,zawartość z miski.Mieszać, a gdy zgęstnieje zestawić i przełożyć do pucharków .Polać ulubionym sosem lub wyłożyć łyżeczkę dżemu na środek budyniu.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci