Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PIERNIK FIGOWYZ MARCEPANEM

anielka123buziolek

Zdjecie1279 by

 

125 g.margaryny

2 jajka

1 szkl.mleka

3 łyżki kakao

40dag.mąki

250gr.cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

posiekane figi(wg.przepisu bakalie)

10dag.marcepanu

5 łyżek konfitury śliwkowej

polewa czekoladowa(u mnie polewa własnej roboty)

4-5 łyżeczek przyprawy do pierników firmy prymat

do przystrojenia skórka pomarańczowa -to już odemnie:)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

Margarynę topimy i studzimy.Jajka ucieramy z cukrem.Dodajemy kolejno:mleko,kakao,mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.Wlewamy margarynę i mieszamy.Dodajemy oprószone mąką,pokrojone figi(bakalie)Ciasto wylewamy do wysmarowanej formy i pieczemy ok.1 godz.w temp.160 st.-170st.Ostudzony piernik kroimy na 2 razy wzdłuż.Dolną część smarujemy konfiturą śliwkową,przykrywamy drugą częścią piernika,wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową,przykrywamy wierzchem piernika.Zawijamy w folię spożywczą,zostawiamy na noc.Na drugi dzień odwijamy ciasto z folii i smarujemy polewą czekoladową lub gotową.Posypujemy skórką pomarańczową.Smacznego.

 

Polewa:

~~~~~~~~~~~~

4 łyżki masła

4 łyżki mleka

4 łyżki kakao

4 łyżki cukru

___________________

Rozpuszczamy masło z mlekiem,kakao, i cukrem.Studzimy.

               

MAKARON Z CIECIERZYCĄ

anielka123buziolek

IMG_20161203_121511

 

Szybkie danie.Bardzo treściwe i smaczne.Ciecierzyca ma to do siebie ,że  jest świetnym zamiennikiem mięsa.Pochodzi z grupy bobowatych.Jest świetnym źródłem białka,aminokwasów i węglowodanów.Pochodzi z krajów afro-azjatyckich.w Polsce znana jest w środowisku wegetariańskim.

Wyglądem i smakiem przypomina groch.

 

1 op.makaronu 

1 puszka pomidorów w zalewie

1 cebula

 2 ząbki czosnku

1 słoik ciecierzycy w zalewie

1 pietruszka

3 łyżki startego parmezanu do sosu i 1 łyżka do posypania potrawy

sól

pieprz

oregano

oliwa z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Makaron gotujemy al'dente.Cebule i czosnek obieramy i myjemy,siekamy drobno.Ciecierzycę odsączamy na sicie.Pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej cebulę,potem czosnek,chwilę dusimy na małym ogniu (uważać na czosnek bo szybko się smaży i jest gorzki) dodajemy pietruszkę, a potem gdy już jest miękka, wlewamy pomidory z zalewą.Dusimy sos na małym ogniu ,aby odparował i zgęstniał.Solimy i pieprzymy.Pod koniec dodajemy ciecierzycę i oregano oraz parmezan,mieszamy,zagotowujemy lekko.Makaron mieszamy z sosem ,wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.Smacznego.

GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA

anielka123buziolek

                        

Dziś miałam nieciekawy dzień,pogoda za oknem do niczego,wiatr hulający po ulicy i zimowa chandra ,o reszcie nawet nie będę wspominać.A co jest najlepszego na poprawienie zjechanego humoru i zdrowia-oczywiście gorący grzaniec ze swojskiego ,białego wina z winogron,osobiście wyciskanego...nie,nie nogami ,rękoma:).Z ostrymi przyprawami jak kolorowy pieprz i anyż gwiaździsty  i przyprawy do grzanego wina i piwa .Smakiem bardzo mocno przypomina mi grecką wódkę "Uzo" a to z powodu anyżu gwiaździstego.

 

porcja na 1 szkl.:

~~~~~~~~~~~~~~~~

1 szkl.wina wytrawnego białego

2 duże owoce anyżu gwiaździstego

5 ziaren czerwonego pieprzu lub kolorowego

cukier puder do smaku

kawałek laski wanilii

3 goździki

1-2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina i piwa -dla wydobycia smaku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Do garnuszka wlewamy wino,podgrzewamy na maleńkim ogniu(nie gotujemy!!!),dodajemy wszystkie przyprawy.Gdy jest wystarczająco gorące rozlewamy do kieliszków.Smacznego.

KARP PACHNĄCY KMINKIEM

anielka123buziolek

                         

Bardzo dobry sposób na to aby Pana Karpia podać w innej odsłonie ,nie tylko jako rybę smażoną w bułce tartej ,ale np.duszoną, ze smakiem,polotem i inaczej.Przepyszny jest w tej postaci.Polecam.

 

1 kg.karpia

3 dag.słoniny

5 dag.prawdziwego masła

1 czubata łyżka mąki

1 łyżeczka sproszkowanego kminku

1/4 szkl.rosołu rybnego

natka pietruszki

kilka plasterków cytryny

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Rybę oczyścić,wypatroszyć,wypłukać,odciąć ogon i głowę,filetować,usunąć kręgosłup.Kawałki karpia naciąć w kilku miejscach dość głęboko od strony skóry i posypać mielonym kminkiem,a następnie obtoczyć w mące.W rondlu topimy masło i pociętą w kawałki słoninę,wkładamy kawałki filetów i pieczemy w piecu 40 min.w gorącym piekarniku,podlewając rosołem ugotowanym z głowy i płetw karpia.Upieczone kawałki karpia układamy na talerzu i posypujemy natką pietruszki i przybrać plasterkami cytryny.Smacznego.

ODŚWIĘTNY PASZTET - PRZEPIS RODZINNY

anielka123buziolek

                 

 Mój ulubiony przepis na rodzinny PASZTET.Prosty,tani i bardzo smaczny.

10 porcji kurzych
marchewka
pietruszka
seler
cebula
por
sól
pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wszystko razem  ugotować na małym ogniu do miękkości.Mięso z porcji obrać i zmielić wraz z warzywami.Wywar zostawiamy sobie jako rosół.Możemy go zapasteryzować.
 
 
20 dag.pieczarek
20 dag.podgardla
5 dag.namoczonych i ugotowanych grzybów suszonych
1 cebula
  mięso z korpusów kurzych
sól
vegeta
pieprz
6 ząbków czosnku
sporo majeranku
2 jajka
4 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cebulę siekamy i podsmażamy  z pokrojonymi pieczarkami.Podgardle kroimy w kostkę .Wszystko razem mielimy: mięso,podgardle,warzywa,grzybki suszone,i pieczarki z cebulką 3 razy.Przyprawiamy,dodajemy jajka i bułkę tartą ,mąkę,wyciśnięty czosnek.Wkładamy do wysmarowanej formy keksowej  i wysypana bułką tarta. Pieczemy w 180st.-200st. przez 1 godz.Smacznego             

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci