Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KROKIETY Z CEBULĄ I SEREM

anielka123buziolek

20171229_14.26.12

Bardzo nietypowe , a zarazem proste krokiety na bazie duszonej cebulki i żółtego sera.Świetnie smakują z bardzo pikantnymi czystymi  zupami .

Ciasto:

50 dag.mąki

2 jajka

1 szklanka mleka

szczypta soli

2 łyżki oleju

1 szklanka.wody gazowanej

Farsz :

2 czerwone cebule

2 białe cebule

masło

2 łyżki bułki tartej

sól

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

5 dag.sera żółtego startego

Panierka :

1 jako rozbełyane z odrobiną wody

1 szklanka.bułki tartej

Olej do smażenia

**************************************

Z podanych składników na ciasto zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki.

Masło rozgrzać na patelni ,dołożyć posiekaną drobno cebulę i na małym gazie dusić do miękkości.Następnie dosypać bułkę tartą , zdjąć z gazu ,dosypać startego żółtego sera , poslić i popieprzyć , wymieszać.Nałożyć farsz na naleśniki , zwinąć krokiety.Opanierować w jajku i bułce tartej , smażyć na złoty kolor.Smacznego!.

 

 

 

 

IMPREZOWY ORIENTALNY BARSZCZYK DO PICIA

anielka123buziolek

20171229_14.27.03

 Pomyślałam , że taki pikantny ,aromatyczny barszczyk , znajdzie swoich zwolenników.Czas imprez i zabaw ,zbliża się wielkimi krokami , dlatego chciałam wymyśleć coś bardziej intensywniejszego niż nasz polski barszczyk z torebki.Mam nadzieję , że za nim wydacie osąd o nim , wypróbujecie przepis....i zostanie on z Wami przez całe życie.Do tego możecie podać pyszne krokiety z duszoną cebulką ,świetny kompan dla barszczyku.Zapraszam.

O.5 kg.maleńkich buraków lub duże pokroić w kawałki

2 litry wody

1 butelka zakwasu na barszcz

kawałek trawy cytrynowej

2cm.imbiru świeżego lub 1 łyżeczka mielonego

1 grzybek mun

1 łyżeczka granulowanego czosnku 

1 łyżka octu

1-2  łyżka miodu

1 łyżka wódki

1 czerwona papryczka chilli

1 listek laurowy

3 ziela angielskiego

3 kulki jałowca

Sól

Pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

Oliwa

*******************************************

 Buraczki obrać ,wrzucić do garnka ,zalać wodą.Gotować do nabrania koloru , zalać butelką zakwasu buraczanego,oliwy i octu.Zmniejszyć gaz.Dodać trawę cytrynową, grzybka mun ,  imbir,ziele angielskie ,listek laurowy i jałowiec , posolić i popieprzyć.Papryczkę umyć i posiekać ,dodać wraz z zierenkami do barszczu ,gotować z 20 minut , przyprawić czosnkiem  i solą jak trzeba .Zgasić gaz ,dolać wódkę i doprawić dla smaku miodem.Podajemy z cebulowymi krokietami.Smacznego!.

 

KOKOSOWY SERNIK ZE ŚMIETANY

anielka123buziolek

20171228_14.14.35

 Świetne ciasto , przypominające w smaku sernik .Jednak w w tym cieście nie ma ani grama sera . Jednak swoją konsystencją przypomina prawdziwy sernik .

5 szklanek mąki

1/2 szkl.cukru

5 jajek

1 kostka margaryny

1 mały proszek do pieczenia

2 budynie waniliowe

15 dag.wiórków kokosowych

1 cukier waniliowy

Zapach waniliowy

3 śmietany 18% po 400 g.

Czekolada roztopiona do polania 

Kolorowa posypka

***********************************

Ciasto - białka oddzielić od żółtek. Z mąki , cukru  , żółtek  , margaryny ,   proszku do pieczenia ,  zrobić ciasto kruche  można dodać jedną łyżkę śmietany  , gdy ciasto jest zbyt sypkie , wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto . Podzielić na dwie części , jedną większą drugą mniejszą .Oba ciasta schłodzić w lodówce przez jedną godzinę.

 Standardową formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.  Formę wyłożyć ciastem ,  ponownie wstawić do lodówki na czas robienia masy . Ubiić białka na sztywno ze szczyptą soli powoli dosypując cukier ,  cukier waniliowy. Do masy dodawać po łyżce śmietanę i budyń w proszku Mieszać łyżką , dolać zapach waniliowy na końcu i wiórki kokosowe , wymieszać . Wylać masę na przygotowane  ciasto ,  zetrzeć na wierzch resztę przygotowanego ciasta , pieczemy w 180 stopni ok.50 minut.na złoty kolor.Polać roztopioną czekolada, posypać posypką.

JAK ZROBIĆ DOMOWY SOK POMARAŃCZOWY

anielka123buziolek

20171228_13.57.33

 Zawsze chciałam mieć " moc " rozmnożenia rzeczy ,jednak  uważałam  , że to prawie nie możliwe.Okazało się jednak ,że można to zrobić np.z jednej pomarańczy stworzyć 4 litry soku pomarańczowego!.I co Wy na to? udało się . Smakiem niezbyt odbiega od prawdziwego soku i kolorem też , a co najważniejsze , jest bez konserwantów i różny dodatków smakowych w tym aspartamu.Wszystko jest na naturalnych składnikach i bardzo polecam ten przepis.Zapraszam.

1 duża pomarańcza

1 cytryna

30 dag.cukru

4 litry wody

1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

*************************************************

Przygotować dwa garnki.

Owoce sparzyć ,przekroić na cztery części każdy.Do jednego  garnka wlać litr wody , dodać pokrojone wraz ze skórką owoce .Gotować do miękkości owoców na średnim ogniu pod przykryciem.Ostudzić ,owoce wyjąć ,  wodę dolać do garnka z wodą  z cukrem  , owoce  zmiksować i dodać do reszty .Wymieszać ,schłodzić ,przecedzić , przelać do butelek,trzymać w lodówce.

Do drugiego garnka wlać cukier i dosypać cukier , zagotować.Dodać kwasek cytrynowy , ostudzić.

 

BIGOS MYŚLIWSKI

anielka123buziolek

 

Wspaniały bigos , który smakuje wszystkim ,jest pyszny i niedrogi.Zyskuje na smaku przechowywany w chłodzie i ponownie odgrzewany.Najlepszy jest po trzech dniach.Warto go zrobić ugotować go więcej , podzielić go na porcje i zamrozić na później.Zapraszam.

1 kg.kiszonej kapusty

1 główka białej kapusty

50 dag.wołowiny

30 dag.kiełbasy jałowcowej

20 dag.boczku wędzonego

2 cebule

2 marchewki

1 przecier pomidorowy

3 duże ząbki czosnku

10 dag.suszonych grzybków

3 suszone śliwki

pieprz

Sól

ziarna jałowca

liść laurowy

ziele angielskie

suszony majeranek

************************************

 Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę , wysmażyć na suchej patelni ,dodać drobno posiekaną cebulę .Mięso opłukać , osuszyć ,pokroić kostkę , usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku.Dodać do niego pokrojony w plasterki czosnek.Białą kapustę umyć ,wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe śliwki . 

 Przyprawić rozgniecionym jałowcem , listkami laurowymi , zielem angielskim , solą i pieprzem . Dusimy 90 minut na średnim ogniu , od czasu do czasu mieszając . Pod koniec duszenia doprawić do smaku przecierem pomidorowym  i majerankiem do smaku . Smacznego !.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci