Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM PORZECZKOWYM

anielka123buziolek

Zdjeciesernik_cytrynowy_z_galaretka_cytrynowa

 

Bardzo dobry i szybki sernik.Delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią i cytryną.Bardzo go polecam.Zrobiony bez spodu .

 

75 dag.odciśniętego twarogu lub ser z wiaderka

1 szkl.cukru

0.5 kostki prawdziwego masła(nie margaryny!)

4 da.rodzynek

4 dag.migdałów

1 laska wanilii

otarta skórka z cytryny i sok

20g.mąki

5 białek

 

Sos porzeczkowy:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 słoik dżemu porzeczkowego słodzonego~lub świeże porzeczki i cukier

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę  i ucieramy z cukrem.Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo masło,opłukane i osączone rodzynki,posiekane migdały (ja dałam płatki),utłuczoną wanilię,otartą skórkę z cytryny  i sok .Delikatnie mieszamy,przesypując mąkę,ubite na sztywno białka.Przekładamy masę do natłuszczonej blaszki np.tortownicy i pieczemy 220 st.1 godz. Przygotować sos: przebrane porzeczki wrzucamy do garnka ,dodajemy cukier (tyle aby był słodki ok.3/4 szkl.) i dusimy go aż zgęstnieje, jeśli nie mamy na podorędziu porzeczek, to kupujemy słoik dżemu i podgrzewamy go aż będzie lekko gorący.Polewamy tym sernik i posypujemy migdałami.Smacznego.

                              

DROBIOWA ZUPA KREM

anielka123buziolek

Zdjecie1409_3

 

Kremowa zupa,ugotowana na bazie piersi kurzych,zaprawiona kremówką ,co nadało zupie jej delikatnego smaku.Można ją podawać dla najbardziej wymagających gości.

 

1/2 kg.piersi

1.5 litra wody

1 pęczek włoszczyzny

1/2 śmietany kremówki

1 łyżka mąki

1 żółtko

1 łyżeczka masła

sól

biały pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Z mięsa i włoszczyzny oraz wody gotujemy rosół odlewamy szklankę na później.Mięso zmielić wraz ze skórką.Połączyć mięso z rosołem,mąkę wymieszać z 1 szkl.chłodnego rosołu,dodać do zupy,zagotować.Żółtko rozmącić ze śmietaną kremówką,wlać do zupy,nie gotować!!!.Doprawić.Dodać łyżeczkę masła.

NADZIEWANE PIERSI KURCZAKA FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

anielka123buziolek

Zdjecie1411_4

 

Fasolką szparagową możemy delektować się przez cały rok,czy to świeżą czy mrożoną.Gdy jest na nią sezon,robię zakupy i część mrożę ,część kładę do słoików,tak więc zawsze jest pod ręką. Danie do zrobienia nawet dla tych osób co w kuchni bywają od święta :) A jak miło potem zjeść w gronie rodzinnym takie smaczne ruloniki z jej udziałem.To bardzo zdrowe warzywo i bardzo smaczne ,a jej ziarenka dostarczają łatwo przyswajalnego białka oraz minerałów.Zachęcam więc-jedzmy dużo fasolki szparagowej:)))

 

4 piersi z kurczaka

20dag.zielonej fasolki szparagowej

1 ugotowana marchewka

15 dag. żółtego sera

sól  morska

pieprz

1 ząbek czosnku

olej

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Piersi kurczaka nacieramy czosnkiem,solą i pieprzem.Fasolkę blanszujemy,ser kroimy w kostkę i marchewkę.Składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem..Piersi nacinamy wzdłuż ,wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. 20 min.Mięso smażymy na gorącym oleju,zmniejszamy ogień,nakrywamy pokrywką patelnię i dusimy.Podajemy z warzywami lub z czym kto woli.Smacznego.

.

 fdr

ŁATWY CHLEB DO ZROBIENIA

anielka123buziolek

1327171060fc867c747a2fc7e803d9

 Prosty, Łatwy chleb na miodzie.Pachnacy przypieczoną skórką , do tego masło ubite przez siebie samego przepis Tu i domowa konfiturą, czujecie ten smak bo ja tak.Zapraszam.

50 dag. maki
300ml.ciepłej wody
5 dag .drożdży
1.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże mieszamy w kubku z wodą i dodajemy miód.Mieszamy.Do miski  wsypujemy przesianą mąkę i sól.Mieszamy ręką w misce tak aby składniki się połączyły.Wylewamy do wysmarowanej formy keksowej.wstawiamy do zimnego pieca i nastawiamy grzanie na 180 st.-200 st. na ok.50-60 min.Sprawdzamy patyczkiem .:)

KNEDLE Z KISZONĄ KAPUSTĄ ZE SKWARKAMI

anielka123buziolek

Zdjecie0812_400x400

 Często robiłam knedle z owocami , ale wytrawne i z kiszoną kapustą nigdy.Dlatego spróbowałam z nadzieniem z kiszonej kapusty , a dla smaku polałam je pyszną omastą ze słoniny czyli skwarkami.Bardzo treściwe na jesienne,zimne dni danie.Zapraszam.

50 dag.ziemniaków ugotowanych

12-16 dag.mąki

2 jajka

30 dag.kapusty kiszonej

10 dag-20dag.skwarek

1cebula

pieprz

kminek

vegeta

sól

inne przyprawy jak kto lubi

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ugotowane ziemniaki mielimy,dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu.Kapustę odciskamy,płuczemy,kroimy drobno i dorzucamy do cebuli,dusimy,aż do odparowania wody,dodajemy  skwarki pieprz i odrobinę jak potrzeba soli i vegety.Mieszamy ,przyprawiamy jak potrzeba i mieszamy.Farszem nadziewamy knedle ,ugotować w osolonej wodzie. Polewamy złotymi ,chrupiącymi skwarkami.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci