Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JAK ZROBIĆ OLEJ Z BAZYLII

anielka123buziolek

_20170423_134103

 Dziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii ,tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej.Wspaniały dodatek do sałatek,mięs ,kanapek , kurczaka,ryb,warzyw.Bazylii , przypisywano czarodziejskie moce już w Starożytnym Rzymie ,ponieważ słowo bazylia odwoływało się do bazyliszka, ponieważ właśnie ta roślina była traktowana jako talizman przeciwko tego potwora.

1 pęczek świeżej bazylii

Oliwa z oliwek ( ja dałam ok pół szklanki,można dać więcej )

*****************************"**

Bazylię opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem, zmiksować  bazylię z  oliwą i tak długo miksować ,aż zrobi się ciemnozielone.Mieszankę przelać do rondelka i na małym gazię podgrzewać ok.3 minut( Nie zagotować!!!no straci kolor i właściwości).Sitko wyłożyć gazą , wlewać powoli olej i pozwolič skąpać oliwie do naczynia,można lekko mieszać ,aby odblokować sitko.Olej przelać do czystego pojemnika, szczelnie zamknąć.Przechowujemy w lodówce do 3 miesięcy.Smacznego!.

To co zostanie nam na sitku ,nie wyrzucamy!!!!Zostawiamy i dodajemy do jogurtu naturalnego.!!!!

DRINK PINA COLADA

anielka123buziolek

IMG_20170415_120247

Klasyczny przepis na Pina Colada.

150 ml.ciemnego lub jasnego rumu

3 łyżki mleczka kokosowego

3 łyżki zmiksowanego świeżego ananasa

2 filiżanki pokruszonego lodu w blenderze

*************************************************

Wszystko że sobą wymieszač.Podawać w kieliszku z lodem.Smacznego!.

 

JAK ZROBIĆ PINA COLADA

anielka123buziolek

IMG_20170422_193538

 

W tym  przepisie wykorzystałam nie tylko syrop kokosowy ale też i  wiórki z syropu,robiąc wódkę Malibu, zalewając je alkoholem.Zostawiłam je na jeden dzień ,potem wycisnęłam przez lnianą ściereczkę i je wyrzuciłam , a Macerata dodałam do Pinacolade.Likier wyszedł cudownie kremowy i orzeźwiający jak letnia bryza.W tym przepisie,a robiłam dwa, użyłam ananasa z puszki.Polecam na przyszłe , gorące lato i majowy weekend,kiedy to będzie się z przyjaciółmi i rodziną mile spędzać czas przy grillu,lub w ogrodzie leżąc na leżaku lub hamaku!..A teraz troszkę historii tego napoju , który znany jest jako napój z Puerto Rico, a powstała Pina Colada w San Juan i stała się bardzo znanym napojem na całym​ świecie.Można ją dostać w każdym zagranicznym kurorcie gdzie słońce praży bezlitośnie , a urlopowicze leniwie  popijają  ją zmrożoną przy hotelowych basenach.

 1 puszka ananasa

400 ml.kremówki śmietany30%

100 ml.syropu kokosowego

150 ml.likieru Malibu

150 ml.ciemnego rumu

1 szkl.soku ananasowego

 2 łyżki soku z limonki

***********************************

 Do malakserze lub blendera wlać ananasa z syropem i kremówkę,zmiksować dokładnie.Miksując dodawać resztę składników.Wymieszaną Pina Colada przelać do czystych butelek i wstawić do lodówki.Podajemy z kostkami lodu.Smacznego.

JAK ZROBIĆ SYROP KOKOSOWY

anielka123buziolek

IMG_20170414_183821

Ostatnio próbowałam kupić taki syrop w sklepie , ale się okazało , że jak na złość nigdzie go nie było.Postanowiłam więc sama go sobie zrobić w domowej kuchni , jak wiecie zapach kawy z kokosem cudownie drażni zmysły smakowe.Kokosa uwielbiam we wszystkim,drink czy kawa z jego dodatkiem jest nieziemski,to coś jakby zjadać słodkie Rafaello.A jaki zapach....!!!!Baaardzo go polecam.Dodajemy go do drinków,alkoholu,kawy i deserów.Przepis znalazłam tutaj Klik.Syropu wychodzi ok.250 ml.czyli 1 szklanka.

400 ml.wody

1 szkl.wiórków kokosowych

1 łyżka soku z cytryny

3/4 szkl.cukru ( ja nie dałam ,ale przyznam że jest napewno lepszy z cukrem bo słodszy)

1 łyżka miodu

1 po.cukru waniliowego

*********************************

 Zagotowujemy na początek 200 ml.wody( to niepełna szklanka) i dodajemy wiórki kokosowe.Gotujemy 10 minut , w tym czasie dużo część wody wsiąknie w wiórki.Po tym czasie dodajemy kolejne 200 ml.wody , cukier , cukier waniliowy,sok z cytryny , oraz łyżkę miodu i gotujemy jeszcze 20 minut.Gasimy płomień i studzimy lekko syrop.Cedzimy przez drobne sitko lub gazę( ja użyłam lnianej ściereczki)dobrze wyciskając wiórki.Polecane jest na blogu aby przecedzić go kilka razy ze względu na osadzanie się osadu czyli oleju kokosowego ( ja wyciskałam raz ,osad zebrałam po wstawieniu do lodówki na łyżkę i użyłam do usmażeniu jajek,mamy tu 2 w 1 ha ha).Przelać do butelki.Polecamy trzymać go w lodówce.Smacznego!

 

SPAGHETTI Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

 IMG_20170201_120005

Dziś podzielę się swoim ulubionym przepisem na makaron z papryką.Sos jest kremowy,przepełniony ciepłym sosem na bazie śmietany kremówki , boczku i czerwonej papryki.Polecam.

 1 czerwona papryka

1 pojemnik mały kremówki 30%

Cieńkie plasterki boczku ( ile kto uważa dla smaku )

1 po.spaghetti

Sól i pieprz

Gałka muszkatołowa

Parmezan

******************************

Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Makaron ugotować al'dente we wrzącej wodzie z solą.Boczek stopić na złoto,dorzucić pokrojoną paprykę,poddusić do miękkości,wlać śmietankę kremówkę, wymieszač.Posolić,popieprzyć,dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Ugotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem,wymieszać i podawać.Posypać mocno parmezanem.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci