Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DOMOWA SZARLOTKA

anielka123buziolek

IMG_20180722_154346

 Jedna z lepszych szarlotek jakie przetestowałam w swojej kuchni.Pyszny mus jabłkowy i puszysty biszkopt wieńczą cały efekt.Polecam do wypróbowania tego smakowitego jabłecznika.

Biszkopt :

***********************

 6 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu spirytusowego

Mus Jabłkowy :

******************************

1 kg jabłek
około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe

********************************

1 . Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę.

2 . Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy z jajek  miksując ciasto.

3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach.

4 . Ciasto wylać do wyłożonej formy papierem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.

5. Przestudzoną biszkopt przez 5 minut ,wyjąć z formy i oderwać papier , włożyć go z powrotem do formy , ale bez papieru.

6 . Jabłka obrać , pokroić w małą kostkę , włożyć do garnka , dolać ok.100 ml.wody ,sok z cytryny i cukier ,wymieszać.Dusic na małym ogniu , aż jabłka się rozpadną.Zdjać z ognia i dosypać galaretki.Mieszac , aż się całkowicie rozpuszczą.

7 . Wylać masę jabłkową na wystudzone ciasto ,wyrównać i wstawić do lodówki , aby się masz ścięła.I gotowe .Smacznego!.

 

 

 

 

 

ZAPIEKANE OMLECIKI Z NIESPODZIANKĄ

anielka123buziolek

IMG_20180807_141412

 Łatwy , smaczny posiłek dla całej rodzinki.Zapraszam.Grzyby suszone możemy zastąpić np.grzybkami shitake.

IMG_20180807_141441

Omlety:

********************

8 łyżek mąki pszennej

4 jajka

1/2 l.mleka lub wody

szczypta soli

masło do smażenia i do formy

Farsz : 

******************

20 dag.mielonego mięsa z kurczaka

2 dag.suszonych grzybków

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 dag.mąki

1 szkl.šmietany

1 mała cebula

Olej

3 łyżki startego żółtego sera i 0.5 kostki twarogu białego

sól

imbir

papryka sypka słodka

*******************************

 Farsz - 

1 . Grzyby namoczyć , odcedzić , pokroić w kawałki.

2 . Cebulę obrać , posiekać.

3 . Olej rozgrzać na patelni , wrzucić cebulę , zeszklić.

4 . Dodać mielone mięso z kurczaka i grzyby , przyprawić solą , imbirem i papryką sypką , wymieszać . Dodać do farszu , wymieszać .Dusić 5 minut.

 Omlety -

1 . Jajka mocno roztrzepać , wlać mleko , dodać mąkę i szczyptę soli .Dokładnie wymieszać .Masło rozgrzać na patelni i usmażyć 8 omletów.

2 . Formę do zapiekania natłuścić .

3 . Na omletach rozsmarować nadzienie , zrolować ( jak są duże omlety i nam się nie mieszczą to przekrój my je na pół ), ułożyć w formie jeden obok  drugiego .

 4 . Resztę śmietany i żółty ser wymieszać , polać naleśniki.

5 . Zapiekać 15 minut w temperaturze 220 stopni.Smacznego.

 

 

CHŁODNIK SZPINAKOWY Z DUSZONYMI OGÓRKAMI

anielka123buziolek

IMG_20180807_141201

 Dziś podzielę się przepisem na zrobienie łatwego w przygotowaniu chłodnika ze szpinakiem i ogórkiem zielonym.

1 op.mrożonego szpinaku

1 litr maślanki

1 duży zielony ogórek

sól

pieprz biały

imbir

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

********************************

 1 .  Na patelni rozpuszczamy masło , wkładamy mrożony szpinak i smażymy.Dodajemy starty ząbek czosnku , sól ,pieprz ,imbir ,mieszamy.Studzimy.

2 . Ogórka myjemy , osuszamy i kroimy w kostkę .Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego ogórka .Smażymy , aż ogórek  się lekko poddusi .

3 . Do garnka wlewamy maślankę ,dodajemy przygotowany szpinak , przyprawiamy jeszcze raz solą , pieprzem i imbirem.Mieszamy.Wstawiamy garnek do lodówki i mocno schladzamy.

4 . Do miseczek rozlać chłodnik szpinakowy , łyżką nałożyć ciepłe duszone ogórki.Smacznego.

 

SORBET BRZOSKWINIOWO RÓŻANY

anielka123buziolek

IMG_20180807_141655

 Prosty , łatwy sorbet z przepysznych brzoskwiń.Raj dla podniebienia.

4 obrane brzoskwinie 

2 łyżki syropu róžanego

**********************************

 1 . Obrane brzoskwinie pokroić w kawałki , włożyć  zamrażarki iizamrozić na " kość ".Wsypać do blendera.

2 . Dodać syrop różany , zmiksować na gładką masę.Calošć przełožyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny.

3 . Co godzinę sorbet przemieszać łyżką .Nakładać gotowy do pucharków.Smacznego.Mozna przybrać miętą.

KAPUSTA KISZONA WEDŁUG MOJEGO TATY

anielka123buziolek

IMG_20180807_141048

 

To ulubiona kapusta kiszona mojego taty .Zazwyczaj powinno się ją zrobić w glinianym naczyniu , ale ja ze ze wzgledu na wygodę od razu wpakowałam ją do słoików.Do takiego kiszenia młoda kapusta się nie nadaje , użyjmy tylko białych głów kapuscianychPorównujac przepis swoj , który od lat robie i taty ( bo robię dwa rodzaje kapusty kiszonej do spižarni ) uwažam , że taty jest  smaczniejsza , bardziej kruchsza i chrupiaca.Spróbujcie a nie pożalujecie!.Zapraszam. 

 

IMG_20180807_174516

 

Kapusta biała

Sól

Cukier

Listek laurowy

Ziarna jałowca

Plasterki jabłek

*********************************

1 . Najlepiej w dużym garnku ułożyć poszatkowaną cienko kapustę , a po 3 dniach dopiero włożyć do słoików.!

2 . Każdą warstwę kapusty dobrze tłuczkiem ubijamy by puściła sok i przesypujemy 1  łyżeczką soli , 1 łyżeczką cukru czubatą ( lepszy ma smak kapusta wtedy), listkiem laurowym , ziarnem jałowca i plasterkiem jabłka .

3.Na samym wierzchu ma znaleźć się kapusta.!

4 . Zakręcamy słoik lekko i zostawiamy na 3 -4 dni w mieszkaniu aby się zakisila, wynosimy do zimnego pomieszczenia.Jesli robimy poczatkowo w garze glinianym to już na przygotowaną kapustę  ,układamy talerzyk Igo obciążamy , zostawiamy na 3 dni ,pakujemy w słoiki ,zakręcamy i do piwnicy.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci