Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

MIELONE Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

anielka123buziolek

Przepyszne ,mielone mięso nadziewane mozzarellą i pachnąca świeża , posiekaną bazylią.

IMG_20180628_102617

70 dag.mięsa z piersi kurzej

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 namoczona w mleku  bułka kajzerka

1 szkl.mleka

Przyprawa uniwersalna

1 jajko

1 łyżka kaszy manny

1 łyżeczka musztardy

Szczypta gałki muszkatołowej

Sól i pieprz

2 duże kulki mozzarelli

2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii

Olej

Bułka tarta do obtoczenia kotletów

*******************************************

 1 . Filety z kurczaka zmielić wraz z cebulą ,czosnkiem i bułka namoczona w mleku.

2 . Dodać jajko ,musztardę , kasze mannę , gałkę ,przyprawy i dokładnie wyrobić na jednolitą masę .

3 . Rozgrzać tłuszcz na patelni.

4 . Formować owalne kotlety  nadziewając je kawałkami sera mozzarella i odrobiną posiekanej bazylii,zlepić końce ,uformować w owalny kotlet.Panierowac w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Smacznego!.

 

ZAPIEKANKA Z PIEROGÓW - COŚ Z NICZEGO.

anielka123buziolek

IMG_20190102_145808

 Dziś łatwy ,ale pyszny przepis na wykorzystanie resztek z lodówki i zamrażarki.

IMG_20190103_103649

Pierogi np.z kapustą lub z mięsem ( jeśli mrożone to najpierw je  ugotować ,przecedzić ,przelać zimną wodą) Jeśli kupujemy to robimy z 2 paczek gotowych.

25 dag.pieczarek

1.5 łyżki masła

1 łyżka płaska mąki pszennej

1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować).

1/2 szkl.šmietany 

sól

pieprz

sok z cytryny

20 dag.startego żółtego sera

Tłuszcz

bułka tarta do formy

********** **************************************

 1. Pieczarki opłukać , osączyć , pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu do odparowania wody.

2 . Na osobnej patelni z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę , rozprowadzić czesc8a zimnego mówią , dodawać mieszajàc pozostałe wrzące mleko , zagotować.

 3 . Połączyć się ze šmietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą.

4 . Gotowe pierogi ugotować , przelać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć do nasmarowanej i wysypanej bułka tartą formy.

 5 .Pierogi posypać połową startym serem żółtym , zalać sosem i ponownie posypać resztą sera żółtego.

 6 . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec .Podawač z dodatkiem surówek.Smacznego!.

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM Z MASKARPONE I BITĄ ŚMIETANĄ.

anielka123buziolek

IMG_20180724_195238

 Uwielbiam ciasto czekoladowe z przepysznym kremem z mascarpone.

15 dag.masła

85g.gorzkiej czekolady

1 strąk wanilii 

16 dag.mąki pszennej przesianej

1 łyžeczka proszku do pieczenia

16 dag.cukru

5 jaj 

Szczypta soli

Polewa

Krem z mascarpone i bitej śmietany

********************************************

0.5 litra kremówki 30%

500 g.serka mascarpone

1 laska wanilii

3 łyžki cukru pudru

****************************************

Ciasto : 

1 . Z laski wanilii wybrać miąższ lub dać 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

2 . Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w gorącej kąpieli wodnej.

3 .Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

 4 . Jajka z cukrem ubić na sztywno , dodać sól i wanilię .

5 . Ubitą masę jajeczną szybko połączyć z mąką.

6. Dodać czekoladę ostudzoną , dokładnie wymieszać.

7 . Formę na babkę lub inną wysmarować dokładnie ,a następnie napełnić je ciastem.

8 . Piec w 175 stopniach do czasu aż babka się upiecze ( badamy patyczkiem 45-50 min.)

9 . Ciasto studzimy i przekrawamy na wpół w poprzek.Przełożyć przygotowanym kremem.Polac polewą.Smacznego!.

Krem :

1 . Do miski włożyć  ser i śmietanę.Dodac ziarna wanilii oraz cukier puder przesianej przez sito.

2 . Całošć wymieszać mikserem , od najniższych obrotach , powoli je zwiększając.

3 .Krem jest gotowy gdy wszystko się ze sobą połączy , a konsystencja będzie przypominać bitą śmietanę.Smacznego!.

 

GOŁĄBKI Z SAŁATY.

anielka123buziolek

IMG_20190102_144345

 Po tych wszystkich dniach wolnych i ucztowaniach w mojej lodówce nagle znalazły się produkty ,które trzeba jak najszybciej zjeść .Dziś miałam lepszy dzień więc jak to ja od razu z tego co znalazłam zrobiłam pyszne jedzenie.Tylko pytanie ?!Kto to wszystko  zje !!!!.

Ten pomysł bardzo mi się spodobał ponieważ możemy je podać jako świetna przystawkę np.na imprezę ,uroczystość itp.a przed nami wiele takich uroczystości.Jest daniem lekkim i smacznym ,myślę ,że wiele pań chętnie przekąsi małe co nie co.Zapraszam!.

 IMG_20190102_1457021

 

IMG_20190102_145558

 

1 duża główka sałaty liściastej

1 cebula

2 łyżki tartej bułki ( w zależności )

15 dag.pieczarek

4 łyžki stopionego masła

2 łyżki zieleniny - koperku i natki pietruszki

1 żółtko

sól

1 płaska łyżka czerwonej papryki

Posiekany ząbek czosnku

0.5 szkl.gestej śmietany

0.5 szkl.rosołku może być z kostki 

Oliwa gęsta z oliwek

*****************************************

1. Oczyszczone i posiekane grzyby smażyć na rozgrzanym mašle z dodatkiem zieleniny ,cebuli i czosnku , až do wyparowania soku , często mieszajac , zdjąć z ognia , wystudzić.

 2 . Sałatę opłukać ,osuszyć liście ,oderwać białe łodyżki .

3 . Do pieczarek wsypać bułkę tartą , żółtko dodać , šmietanę , doprawić solą i papryką.

 4 . Wymieszać.Farszem nadziewać liście sałaty , zwijać jak gołąbki .

5 . Ułożyć w wysmarowanej formie do zapiekania , wlać rosół.

6 . Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.Wylożyć na talerz i polać obficie oliwa z oliwek.Smacznego.

 

 

DORSZ SAUTE

anielka123buziolek

IMG_20180722_1531211

 

Białe ,delikatne mięso ryby ,świetnie się nadaje na rybę w stylu SAUTE tzn. ryba smażona w małej ilości tłuszczu i panierki tak uwielbianej ,przynajmniej przeze mnie.Taka ryba jest świetna na dietę ,osób mających problemy z żołądkiem czy wątrobą ,jest dużo zdrowsza niż smazona.Posiada dużo selenu i białka.

4 porcje polędwiczek z dorsza

1 cytryna

sól i pieprz 

oliwa z oliwek

4 plastry cytryny i natka pietruszki do przystrojenia

***********************************************************

1 . Rybę opłukać ,osuszyć ,skropić porządnie sokiem z cytryny ,posolić z obu stron i popieprzyć.

2 . Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę ,włożyć kawałki ryby i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

3 . Podawać od razu z plasterkiem cytryny  i posypana natka pietruszki.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci