Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHŁODNIK JAGODOWY Z PIANKAMI

anielka123buziolek

IMG_20170718_202458

 Chłodnik , zupa podawana na zimno.Może być z poszatkowanych warzyw ze śmietaną lub jogurtem lub na słodko ,ze świeżych  owoców sezonowych.Ja dziś serwuję chłodnik z jagód zbieranych w lesie , z puszystymi piankami z białek.Polecam ,świetna dla dzieciaków i tych małych i tych dużych.

1 litr mleka

15 dag.cukru

1 płaska łyżka mąki

szczypta soli

30 dag.świeżych jagód

1 cukier waniliowy

4 jajka

*****************************

 Z zimnego mleka odlać 4 łyżki zimnego mleka i rozprowadzić w nim mąkę.Resztę mleka zagotować.

W tym czasie ubić sztywną pianę z białek , dodając pod koniec po trochu połowę cukru.

Na wrzące mleko kłaść łyżką pianki , gotować je 3 minuty , po czym wyjąć je łyżką cedzakową na półmisek.

Po ugotowaniu wszystkich pianek do mleka  dodać rozmieszaną  mąkę i zagotować mieszając.

Ubić żółtka z pozostałą ilością cukru  , wlać do nich trochę zagotowanego mleka z mąką , wymieszać , wlać do reszty  mleka i mieszając utrzymywać chwilkę na słabym ogniu , nie dopuszczając do zawrzenia.

Zestawić z ognia i zupełnie wystudzić.W tym czasie oczyścić owoce , zmiksować kilka można zostawić do przybrania , dokładnie wymieszać z mlekiem dodając cukier waniliowy, wstawić do lodówki.

Podajemy z kilkoma ugotowanymi piankami.Smacznego!.

 

 

ŻEBERKA W KAPUŚCIE PO BAŁKAŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20170620_125721

 Miękkie żeberka ,pyszna młoda kapusta z dodatkiem tymianku to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny.

 1 kg.mięsnych żeberek

1 główka młodej kapusty

0.5 kg.młodych małych ziemniaków

2 cebule

4 ząbki czosnku

przyprawa uniwersalna

sól

pieprz

papryka sypka czerwona słodka i ostra

1/2 łyżeczki tymianku 

1mały jogurt naturalny lub śmietana

1 szklanki.bulionu drobiowego

1 łyżka bazylii

oliwa

******************************************

Żeberka umyć,osuszyć ,pokroić na kawałki , posolić , popieprzyć , popaprykować ,lekko obsmażyć na tłuszczu.Cebulę obrać ,pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju ze smażenia żeberek doprawiając przyprawą uniwersalną.Kapustę obrać z zepsutych liści , drobno poszatkować i dodać do cebuli.Na kapuście ułożyć żeberka ,ziemniaki obrane i przekrojone na pół,podlać bulionem i dusić do miękkości,potem dodać wyciśnięty czosnek , tymianek , doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną jak potrzeba.Gotować jeszcze z 10 minut , mieszając od czasu do czasu, zgasić gaz.Dodać bazylię dobrze jak ma się świeżą ,jogurt naturalny , wymieszać.Podawać danie gorące z pieczywem lub ziemniakami z wody.Smacznego.!

KOKTAJL RYŻOWY Z MIGDAŁAMI

anielka123buziolek

IMG_20170624_151105

 Dzisiejsza propozycja na zdrowy , smaczny deser fit.

5 dag.ugotowanego ryżu jaśminowego

1 kubek jogurtu naturalnego

1.5 łyżki płatków migdałowych

sok z limonki dla smaku

1 łyżka miodu

1 łyżka syropu z róży - nie musowo

kakao mi migdały do dekoracji

100 ml.mleka bezlaktozowego lub innego

*************************************************

1 łyżkę migdałów zmiksować z ugotowanym ryżem , jogurtem , miodem , syropem z róży

sokiem z limonki i mlekiem.Przelać do szklanek ,posypać kakao i płatkami migdałowymi.Smacznego!

PLACKI Z RYBĄ

anielka123buziolek

_20170713_213227

 Chrupiące , puszyste i pełne smaku placki ziemniaczane z dodatkiem pysznej białej ryby dorsza .Niepowtarzalny smak i nietypowe połączenie , a zarazem prawie  klasyk kotleta rybnego.Polecam!.

60 dag.dorsza

1 kg.ziemniaków

1 cebula

3 łyżki mąki pszennej

2 jajka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

papryka ostra

olej do smażenia

gęsta śmietana i szczypiorek do smaku

******************************************

Ziemniaki obieramy,płuczemy ,ścieramy na tarce o małych oczkach wraz z obraną cebulą.Do masy dodać  zmieloną ,surową rybę , mąkę , jajka , sól , pieprz ,paprykę ostrą.Całość starannie wymieszać , aż się składniki dobrze połączą.Na patelni rozgrzać olej ,może być kokosowy lub inny i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.Podajemy ze śmietaną ,twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!.

CHŁODNIK NA KWASIE CHLEBOWYM

anielka123buziolek

IMG_20170512_173904

 Bardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!.

2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy)

1 duży pęczek botwinki

1 łyżka masła

2 świeże ogórki zielone

pęczek koperku i natki pietruszki

2 ugotowane na twardo jajka

pęczek szczypiorku

1 szkl.jogurtu naturalnego

******************************

Botwinkę myjemy,osuszamy i drobno kroimy.W rondelku rozpuszczamy masło , wrzucamy botwinkę , podlewamy dosłownie odrobiną wody i dusimy chwilkę,wystudzić.

Ogórki obrać , pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce,połączyć z posiekaną zieleniną i uduszoną botwinką .Kwas chlebowy ubić mikserem z jogurtem naturalnym,doprawić do smaku i schłodzić.Polaczyć wszystko razem ,i ponownie schłodzić.Podajemy z jajkami na twardo lub z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci