Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DUSZONA PAPRYKA ZIELONA Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM

anielka123buziolek

IMG_20180722_153739

 Kolejne ,smaczne danie z udziałem papryki .Wersja lekka  dla tych co lubią dbać o sylwetkę.

8 małych papryk zielonych

50 dag.miesa mielonego z indyka

2 cebule czerwone

1 białko

2 ząbki duże czosnku

sól,pieprz,majeranek,bazylia,natka pietruszki,

1 łyżka startego żółtego sera light

Sos Pomidorowy :

******************************

 1 słoiczek przecieru pomidorowego

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej plus odrobiną wody do jej rozrobienia

1 szkl.rosołu

sól, cukier ,sok z cytryny

 ************************************

1 . Przygotować sos - zagotować rosół ,dodać sól,cukier , sok z cytryny .Zagęszczać będziemy dopiero jak już papryki się udusza.

 2 . Paprykę umyć ,odciąć górę tam gdzie jest ogonek ,denko zachować ,wydrążyć.

3 .Mięso mielone doprawić ,wymieszać z białkiem i podsuszoną lekko na oliwie z oliwek cebulą, wsypać natkę pietruszki drobno posiekaną.

4 .Wszystko dokładnie wymieszać .

5 .Wydrążone papryki posolić ,napełnić nadzieniem , posypać odrobiną wierzch serem ,ułożyć ciasno w rondlu ,zalać sosem pomidorowym ( dom3/4 jej wysokości ), przykryć papryki odciętymi denkami .

6 . Całość gotować na małym ogniu do miękkości .W razie potrzeby dorobić sosu i dolać , gdy sos zgestnieje można dolać wody.Na koniec papryki wyjąć ,ułożyć na dużym talerzu ,posypać natką pietruszki.Sos jak potrzeba ,zagęścić mąka ziemniaczana.Smacznego!.

NALEŚNIKI Z JABŁUSZKAMI

anielka123buziolek

IMG_20180722_154723

 Naleśniki biszkoptowe najlepsze na śniadanie lub na deser.

2 jabłka obrane i pokrojone w plasterki

3 jajka

2 łyżki miękkiego masła ( nie roztapiać )

1 samo.mleka

0.5 szklanki.wody

1.5 szkl.maki 

1.5 łyżki cukru

szczypta soli

****************************

1 .Żółtka utrzeć mikserem w misce wraz z cukrem na puszystą masę.

2 . Dodać masło i znów utrzeć.

3 .Dolać wodę , potem mleko i mąkę  dosypac.Dokładnie wszystko zmiksować.Osobno ubić na sztywno pianę z białek że szczyptą soli i dodać je do zmiksowanej masy.Trezpaczka wszystko dobrze wymieszać.

4 . Na patelni rozgrzać olej ,wlać  ciasto ,ułożyć na nim plasterki jablek ,smażyć ,przewrocic  naleśnik na drugą stronę i chwilę jeszcze podsmażyć .Zdjąć z patelni ,obrócić ,położyć na talerz i posypać cukrem pudrem lub polać sosem waniliowym.Smacznego!.

 

ZUPA Z SELERA KISZONEGO

anielka123buziolek

IMG_20180609_173346

 Robimy zupy z różnych kiszonek bo są zdrowe i smaczne .Ja dziś polecam Wam kochani zupę z kiszonego selera.Zupa ma bardzo intensywny smak i po trochu przypomina zupę z kiszonych ogorkow.Zapraszam.

1 słoik startego selera ukiszonego

1.5 l.wywaru z kury

1 marchewka starta

1 pietruszka starta

1 mały por część biała pokrojony w  kostke

3 śr.ziemniaki w kostce ( obrane ,umyte i pokrojone)

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

sól i pieprz

cukier do smaku

natka pietruszki

śmietana kremówka

*********************************

1 . Zagotować wywar z kurczaka , dodać warzywa i ziemniaki, liść laurowy ,ziele angielskie.Doprowadzamy do wrzenia ,wsypujemy sól duża szczypte ,zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem z 15 min.

2. Seler ze słoika odcedzić i dodać do zupy.Gotujemy do miękkości.Doprawiamy do smaku.

3 . Zaprawiamy kremówką ,jak potrzeba to też 1 łyżeczka ziemniaczanej mąki rozrobionej w odrobinie wody.Podajemy mocno goraca z posiekaną natką pietruszki.Smacznego.

MIELONE Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

anielka123buziolek

Przepyszne ,mielone mięso nadziewane mozzarellą i pachnąca świeża , posiekaną bazylią.

IMG_20180628_102617

70 dag.mięsa z piersi kurzej

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 namoczona w mleku  bułka kajzerka

1 szkl.mleka

Przyprawa uniwersalna

1 jajko

1 łyżka kaszy manny

1 łyżeczka musztardy

Szczypta gałki muszkatołowej

Sól i pieprz

2 duże kulki mozzarelli

2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii

Olej

Bułka tarta do obtoczenia kotletów

*******************************************

 1 . Filety z kurczaka zmielić wraz z cebulą ,czosnkiem i bułka namoczona w mleku.

2 . Dodać jajko ,musztardę , kasze mannę , gałkę ,przyprawy i dokładnie wyrobić na jednolitą masę .

3 . Rozgrzać tłuszcz na patelni.

4 . Formować owalne kotlety  nadziewając je kawałkami sera mozzarella i odrobiną posiekanej bazylii,zlepić końce ,uformować w owalny kotlet.Panierowac w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Smacznego!.

 

ZAPIEKANKA Z PIEROGÓW - COŚ Z NICZEGO.

anielka123buziolek

IMG_20190102_145808

 Dziś łatwy ,ale pyszny przepis na wykorzystanie resztek z lodówki i zamrażarki.

IMG_20190103_103649

Pierogi np.z kapustą lub z mięsem ( jeśli mrożone to najpierw je  ugotować ,przecedzić ,przelać zimną wodą) Jeśli kupujemy to robimy z 2 paczek gotowych.

25 dag.pieczarek

1.5 łyżki masła

1 łyżka płaska mąki pszennej

1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować).

1/2 szkl.šmietany 

sól

pieprz

sok z cytryny

20 dag.startego żółtego sera

Tłuszcz

bułka tarta do formy

********** **************************************

 1. Pieczarki opłukać , osączyć , pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu do odparowania wody.

2 . Na osobnej patelni z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę , rozprowadzić czesc8a zimnego mówią , dodawać mieszajàc pozostałe wrzące mleko , zagotować.

 3 . Połączyć się ze šmietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą.

4 . Gotowe pierogi ugotować , przelać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć do nasmarowanej i wysypanej bułka tartą formy.

 5 .Pierogi posypać połową startym serem żółtym , zalać sosem i ponownie posypać resztą sera żółtego.

 6 . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec .Podawač z dodatkiem surówek.Smacznego!.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci