Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

TURKISH DELIGHT.LOKUM.RACHATŁUKUM

anielka123buziolek

 Rachatłukum " ukojenie gardła".Jest to słodki wyrób Bliskiego Wschodu i Półwyspu Bałkańskiego.Cudowna , egzotyczna słodycz podobna do galaretki,odrobinę mdła w smaku ,słodka ale rozkoszna na podniebieniu.Zazwyczaj wytwarza się ją na bazie wody różanej i naturalnego soku owocowego, ja swoje lokum zrobiłam  pysznego soku z granatów i skrobi ziemniaczanej.Inspiracją oczywiście jest serial turecki , który wyjątkowo lubię , a przepis zaczerpnęłam z bloga Pauliny Kotlety.Tv .

 Od razu zaznaczam ,że prawdziwego smaku Rachatłukum nie znam , więc dokładnie nie wiem , czy to co stworzyłam w kuchni  jest  w smaku takie same  jak prawdziwy smakołyk turecki.

3/4 cukru

0.5 szkl.wody

3 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

4- 5 łyżek soku z granatu

1 łyżeczka octu

Cukier puder do obtoczenia

**************************************

 Do garnka wlać wodę , dodać cukier zagotować  na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, a następnie chwilę pozwolić mu wrzeć.Wsypać skrobię lub mąkę i dokładnie wymieszać ( mąki ziemniaczanej wsypujemy sam proszek)Dolać sok z granatu i ocet,mieszać chwilkę ,aż zawrze, ale nie za długo.Zdjąć z ogmia.Lekko ostudzić i wyłożyć do posmarowane go pojemnika masłem lub wyłożonego folią przezroczystą.Wstawić do lodówki żeby zastygło.Wyjąć i pokroić w kostkę , obtoczyć w cukrze pudrze i gotowe.Od razu podawać no gdy dłużej leży cukier się topi , ale można jeszcze raz je obtoczyć.Smacznego.

 IMG_20170329_094250

SELER NACIOWY Z SOSEM POMIDOROWYM

anielka123buziolek

IMG_20170207_110827

Polecam bardzo tę przystawkę warzywną do przegryzania na babskie pogaduchy  zamiast ciasteczek.Seler gotowany jest naprawdę pyszny , nie ma już po ugotowaniu ostrego i przejmującego smaku i zapachu.Jest lekki i wyśmienity w połączeniu z sosem pomidorowym.Polecam!.

1 duży seler naciowy

1 puszka pomidorów w puszce

Oliwa z oliwek

2 łyżki octu balsamico

6 fag.masła

Parmezan

Natka pietruszki

Sól i pieprz

****************************************

Seler oczyścić, odciąć piętkę , podzielić na łodygi, umyć.Poodcinać liście naciowe i odłożyć,a łodygi pokroić na kawałki dł.4-5 cm.W garnku zagotować wodę, posolić.Wrzucić kawałki selera i gotować przez 10 minut.

Pomidory z puszki przelać do blendera i zmiksować , dodać ocet balsamico i oliwę z oliwek , wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem.Natkę opłukać kilka listków , osuszyć.Razem z liśćmi z selera pokroić w paski  i dodać do sosu pomidorowego.Parmezan zetrzeć na tarce.Gotowe selery posypać parmezanem.Zimny sos przelać do miseczki lub sosjerki.Seler podawać z sosem pomidorowym i białym pieczywem.Smacznego!.

 

ROLADKI Z JAJKIEM

anielka123buziolek

IMG_20170321_125340

Wspaniałe roladki nadziewane jajkiem , papryką i szczypiorkiem , zapewne w niejednym domu zostaną na stałe w książce kucharskiej pani domu.Na każdym odświętnym stole sprawdzą się jako główne danie .Polecam.

4 kotlety schabowe

4 jajka gotowane na twardo

Pęczek szczypiorku

1 duża papryka czerwona

Sól i pieprz

Czosnek staropolski

****************************************

Kotlety schabowe płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.Mięso rozbić bardzo cienko , posolić z każdej strony i popieprzyć oraz posypać czosnkiem staropolskim, zostawić na 30 minut.Paprykę czerwoną pokroić w cienkie paseczki.Na kotletach  ułożyć szczypiorek ,kilka pasków papryki i całe jajko, posolić i popieprzyć oraz posypać czosnkiem staropolskim ,  zawinąć w ścisłe roladki.Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na złoty kolor.Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.Smacznego!.

SKRZYDEŁKA PO KATALOŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20170122_122746

 Delikatne,kremowe skrzydełka z dodatkiem pysznych oliwek sprawia,iż potrawa nabiera bardzo charakterystycznego , pikantnego smaku.Zapraszam.

1 kg.skrzydełek z kurczaka

2 puszki pomidorów w zalewie

8 dag.szynki gotowanej

10 dag.oliwek zielonych lub pół na pół z czarnymi

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka tymianku 

Sól i pieprz

************************************

Skrzydełka umyć , osuszyć.Cebulę obrać , pokroić w grubą kostkę.Czosnek obrać , drobno posiekać.Paprykę oczyścić , opłukać , pokroić w paski.Szynkę pokroić w drobną kostkę.Oliwę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu , posmarować nią skrzydełka kurczaka.Mięso smażyć porcjami na mocno rozgrzanej patelni , a po zdjęciu z niej , zabezpieczyć przed wystygnięciem.Cebulę , czosnek , szynkę oraz paprykę włożyć na patelnię i dusić około 10 minut na słabym ogniu , dodać pomidory z puszki , całość zagotować.Skrzydełka kurczaka ponownie przełożyć do rondla , dusić w sosie pomidorowym około 40 minut.Oliwki przekroić na pół , dodać do mięsa .Całość ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać tymianek.Smacznego.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170204_125006

 Krucha kapusta kiszona okraszona olejem lnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów.

30 dag.kiszonej kapusty

1 marchewka

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

Kawałek pora

pęczek rzeżuchy

Olej lniany

Sól

Chrzan 1 łyżeczka

Pieprz

Szczypta cukru

********************************

Warzywa opłukać , osuszyć .Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić.Pparykę pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać.Pokroić w cieńkie paski.Marchewkę zetrzeć na tarce.Rzeżuchę posiekać.Wszystkie warzywa ze sobą połączyć , polać olejem ,przyprawić solą i pieprzem oraz cukrem i chrzanem dla smaku.Wszystko razem wymieszać.Podawac jako surówkę do obiadu.Smacznego.

 

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci