Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHŁODNIK ZIELONY

anielka123buziolek

 

_20170519_132524

Za oknem coraz bardziej słoneczko przypieka , i na gotowanie treściwych obiadów człowiek nie ma ochoty.Zawsze to lepiej coś spałaszować  lekkiego , zdrowego i pysznego niż tylko mięcho.Lato tuż, tuż - otwieram za tem sezon na chłodniki.Zapraszam.

1 główka sałaty masłowej

2 pęczki rzodkiewek z nacią

2 gałązki selera naciowego

1 mały por zielony cały

3 ząbki czosnku

0.5 awokado

0.5 mrożonki szpinaku

garść świeżych pokrzyw

Koperek pęczek

2 gałązki świeżego lubczyku 

LIść laurowy

sól

Oliwa z oliwek

Jogurt naturalny jak lubicie lub śmietanę kwaśną albo maślankę

*******************************

 Warzywa opłukać ,osuszyć.Salatę ,por , rzodkiewki pęczek wraz z nacią,awokado,lubczyk,czosnek,seler , pokrzywy pokroić i wsypać do blendera.Wszystko ze sobą zmiksować.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,dodać  zblendowane warzywa, smażyć przez ok .5-7 minut z dodatkiem szpinaku.Dolać wodę 6 szklanek,dorzucić 2 listki laurowe , gotujemy 20 minut.na małym ogniu.Jeszcze raz doprawić. Ostudzić.

Koperek drobno siekamy, pęczek rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy.Dodać jogurt naturalny lub śmietanę ,albo inny zabielacz.Ja wolałam taka czystą zupę pełną witamin.

SMAŻONE PODUDZIA Z KURCZAKA

anielka123buziolek

IMG_20160822_1253222

Klasyczny pomysł na niedzielny obiad.Mięso jest delikatne w smaku, bo czas marynowania nie może być zbyt długi,wtedy przyprawy by wzięły górę nad smakiem.

 4 podudzia z kurczaka

4 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy do kurczaka

1 łyżka majeranku

1 łyżka papryki słodkiej

0.5 łyżki ostrej papryki

2 łyżki oleju

Olej do smażenia

pieprz i sól

********************************

 Do miski wsypać wszystkie przyprawy ,dodać olej dwie łyżki , wymieszać wszystko ze sobą.Podudzia umyj,osusz,dokładnie natrzeć marynatą  , odstawić do lodówki na 1.5 godziny.Mięso smażymy na małym ogniu , aż się zrumieni że wszystkich stron,przykryć pokrywką i  smażyć 40 minut ,od czasu do czy przewracając pod pokrywką kurczaka na drugą stronę.Smacznego.

KOKTAJL Z OLEJEM Z BAZYLII I JABŁKA

anielka123buziolek

_20170423_134028

Na blogu jest podany przepis na olej bazyliowy , który robi się łatwo i jest bardzo zdrowy.Dziś na jego bazie i jabłka wrzucam przepisik na koktajl z nim w roli głównej odchudzajacej.Ile w tym prawdy to nie wiem ,piję i zobaczymy ,ale że zdrowy i świetnie robi na cerę , żołądek ,włosy,paznokcie to się zgodzę.Wykorzystujemy tutaj świeżą bazylię ,olej i to co z niego zostało po przecedzeniu.Zapraszam.

Przepis na szklankę.

1 łyżka przecedzonego oleju z bazylii i tego co z niego zostało

1 gałązka świeżej bazylii

0.5 dużego jabłka

250 ml.czyli szklanka maślanki

biały pieprz

******************************

Wszystko razem ze sobą zmiksować,doprawić pieprzem.Podawać w szklance np.z kanapką z chleba żytniego.Pycha i smacznego!.

 

NUTELLA Z AWOKADO

anielka123buziolek

IMG_20170519_140552

 Zapewne przepisy na NUTELLA z awokado znacie , a ja się tylko powtarzam , jednak takie dania to u mnie na co dzień się nie jada.Teraz , gdy próbuję skupić się na zdrowym odżywianiu , robię przepisy które sprawiają ,że dania są lekkie, fit i smaczne.To mazidełko jest cudownie smaczne , ponieważ nieznoszę   nutelli .Jednak z całym szacunkiem , to jest wyśmienite i polecam.Przepis bierze udział w Błyskawiczny Piątek.W raz ze mną gotują :

Szybko tanio smacznie.com

 

_20170519_141643

 1 awokado

1 banan

1 łyżeczka miodu

1.5 łyżeczki kakao

szczypta papryczki chilli

******************************

Owoce myjemy,obieramy i kroimy w kostkę.Wkładamy je do blendera,wsypujemy kakao ( im więcej go tym bardziej jest czekoladowe), chilli i miód.Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.Możemy od razu pałaszować  z blendera lub poczekać , aż smaki się że sobą  przetrawią  w słoiczku zostawionym na noc w lodówce.Smacznego.

MASŁO Z AWOKADO DO KANAPEK

anielka123buziolek

IMG_20170518_154450

 Z ogromną satysfakcją odkryłam świetne,zdrowe mazidło do kanapek, a wszystko to za pośrednictwem mojej znajomej.Z tym przepisem, jak i wieloma innymi ,miałam się zmierzyć dużo wcześniej ,widocznie jednak czas i zmiana stylu życia powoduje ,że szukam nowych doznań smakowych ,to masełko właśnie jest tym!!!!Gorąco polecam.

1 dojrzałe awokado

1 serek feta

2 ząbki czosnku

****************************

 Awokado myjemy,obieramy i kroimy w kostkę włożyć do blendera .Fetę pokruszoną dodać do awokado.Ząbki czosnku obrać i pokroić , dorzucić do reszty.Wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.Nie doprawiamy solą ani pieprzem,ser daje w smaku wszystko.Podajemy jako samo masło lub obkładamy je innymi warzywami.Pyszne!!!!!

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci