Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KURCZAK PO PRUSKU

anielka123buziolek

Zdjecie0593

 Wspaniały i smakowity przepis na pysznego kurczaka.

1 niewielki kurczak

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

3 średniej wielkości cebule

4 ząbki czosnku

1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu

 szczypta imbiru

1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki

250 ml.bulionu

1 niewielka łyżka łagodnejj musztardy

szczypta mielonej kolendry

sól

pieprz

Do dekoracji :

********************

4 liście sałaty

4 plasterki cytryny

szczypta curry

***************************************

1 .Kurczaka podzielić na 4 części .

2 .Na patelni rozgrzać masło i obsmažyć z każdej strony mięso na rumino.Przełożyć do rondla.

3 . Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce , czosnek obrači posiekać.

4 . Domkiseczki wlać 1 łyżkę oliwy, dodać cynamon  , imbir  , ostra paprykę i kolendrę.Wszystko utrzeć  , a następnie połączyć z musztardą ,solą i pieprzem .Taką powstałą masę  rozpuścić w bulionie i zalać nią kurczaka.

5 . Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa .

6. Liście sałaty umyć i osuszyć i ułożyć na talerzach.  Na każdy z nich ułożyć kawałek kurczaka i obficie polać sosem.

7. Udekorować plasterkiem cytryny .Całość oprószyć szczypta curry !

Bardzo szczególnie  do tego przepisu zachęcam.Kurczak ma wyborny smak i jest delikatny.Smacznego!.

 

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ MŁODEJ KAPUSTY

anielka123buziolek

IMG_20180612_145457

 

 Jeśli lubicie zupy warzywne na bazie kapustki młodej to zapraszam po przepis :).

500ml.wywaru z kości lub porcja rosołowa

50g.włoszczyzny

50g.marchewki

100g.kapusty słodkiej

1cebula

tłuszcz

4 ziemniaki

śmietana

koncentrat pomidorowy

sól

przyprawy

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kapustę,włoszczyznę i marchewkę szatkujemy,solimy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Cebulę kroimy w grube plastry,przypiekamy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.Robimy zasmażkę.Zasmażkę i koncentrat dodajemy do zupy,gdy ziemniaki i warzywa są miękkie.Zagotować,przyprawić do smaku.Zamiast zasmażki można dodać śmietanę rozprowadzoną z mąką i koncentratem.Smaczneg

DESER TRUSKAWKOWO - BANANOWY

anielka123buziolek

Zdjecie0598

 Chyba nie ma nic smaczniejszego jak pyszny deser truskawkowy z bananami...mniammmm.....

60 dag.truskawek

10 dag.bananów

50 g.jogurtu naturalnego

Sok z 1 pomarańczy

Sok z 1/4 cytryny

2 łyżeczki słodkiej śmietanki

Miód

 *******************************

1 . Truskawki obrać z szypułek , umyć , pokroić w plasterki.Banany obraç i pokroič też w plasterki.Owoce wymieszać ze sobą i przełożyć do szklanki koktajlowej.

2 . Sól z pomarañczy wymieszać z sokiem z cytryny , jogurtem , śmietanką i z miodem . Tak powstałym sosem zalač owoce .

3 . Przed podaniem udekorować dorodną truskawką .Podawać jako przystawkę 

SZPARAGI W SOSIE ORZECHOWYM

anielka123buziolek

Zdjecie0651_400x400

 Dziś polecam Wam kochani zapiekane szparagi sosie orzechowym.Delikatne w smaku z nutą cytryny , a sos do delicios.Wszyscy moi znajomi się nimi zajadali , więc naprawdę musiały im smakowač.Przepis  ze starego Kocurkowo.

 70 dag.Szparagów

Woda

1 łyżka soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka masła

3 surowe żółtka

10 dag.masła

1 łyżeczka białego pieprzu

1/2 szkl.orzechów laskowych drobno posiekanych

tłuszcz do formy

*****************************

1 . Szparagi obrać ,uciąć na wysokości suchych łodyg i gotować 15 minut , aż będą chrupkie ,  w osolonejwodzie z cukrem , masłem i sokiem z cytryny.Po ugotowaniu odcedzić.

2 . W rondelku utrzeć masło z żółtkami , rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka ) i trzepaczka ubijać na parze , dodając pieprz , sól , a pod koniec orzechy .

3 . W żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem , wyłożyć szparagi ( można pokroić ) polać sosem  , wstawić na kilka chwil do piekarnika na 180 stopni . Smacznego.

CHŁODNIK TRUSKAWKOWY Z LODAMI

anielka123buziolek

Zdjecie0590

Przepyszny chłodnik na upalne dni dla małych i dużych!.Przepis ze starego blogu.

200 g truskawek
1 szklanka mleka
2 łyżki lodów waniliowych lub 1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego

********************************************

1 .Truskawki zblendować blenderem i wstawić do lodówki.

2 .  Mleko zagotować z cukrem waniliowym ,zestawić z ognia .Szybko wystudzić .

3. Do wystudzonego mleka dodać zmiksowane truskawki i lodu waniliowe lub truskawkowe ,zmiksowač jeszcze raz , aby wytworzyła się piana.Od razu podajemy!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci