Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KAWA PO MEKSYKAŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20160730_003445

 Jedna z moich baaaardzo ulubionych kaw.Mamy to kawę ,bitą smietanę,c czekoladę i cynamon,wszystko czego nasze podniebienie potrzebuje.Spróbujcie :)!.

1 szkl. mocnego naparu kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki rozpuszczalnej gorącej czekolady
125 ml.bitej śmietany
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bitą śmietanę mieszamy z cynamonem i gałka muszkatołową.Do gorących 4 filiżanek wlewamy po łyżeczce czekolady,dodajemy kawę wymieszaną z cukrem i dekorujemy bitą śmietaną z dodatkami.

 

NALEŠNIKI PO ŻYDOWSKU

anielka123buziolek

IMG_20160827_131951

 Najlepsze i najsmaczniejsze naleśniki na świecie!!!Niby takie zwykłe , ale kiedy je zrobicie to okaże się , że są magiczne :) Dlaczego ?Ser w nich smakuje jak przepyszny sernik , a gdy je będziemy zapiekać , zobaczyć jak wspaniale puchną i rosną w oczach , i to bez proszku czy drożdży , czysty hokus - pokus.Jeszcze takich cudów to nie widziałam i nie jadłam.Polecam!!!!.

IMG_20160827_131451

 

Ciasto:
~~~~~~~~~~~~
3 jajka
1szkl.mleka
1/2łyżki oleju
3/4szkl.mąki
szczypta soli
olej do smażenia
 
Nadzienie:
~~~~~~~~~~~~~~
25dag.twarogu
10dag.serka homogenizowanego
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka cukru
1 żółtko
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto-jajka wymieszać z mąką,mlekiem,solą i olejem na jednolitą masę.Olej rozgrzać na patelni,smażyć naleśniki tylko z jednej strony.
 
Nadzienie-wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
 
Naleśniki posmarować nadzieniem,zagiąć boki z dwóch stron,zrolować.Ułożyć w naczyniu żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem.Zapiekać ok.5 min.w temp.220st.( ja nagrzalam w 180 st.i nastawiłam termoobieg  ) Pieczemy , aż się naleśniki zezłocą ....
 
 
U Żydów te naleśniki podaje się zawsze w dwudniowe Święto Tygodni,czyli Szawuot.Przypada ono na przełomie maja i czerwca.

HAWAJSKI KURCZAK

anielka123buziolek

Zdjecie1418_31

 

Fantastyczny kurczak.Kiedyś nie lubiłam łączenia mięsa z owocami ,po paru przepisach ,które zrobiłam  specjalnie ze względu na bloga,polubiłam smak delikatnego mięsa kurczaka czy schabu ze słodkimi owocami z domieszką pikantnych przypraw.Mięso jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w buzi przy kosztowaniu,a sos lekko pikantny ze względu na curry i słodki z powodu ananasa.Cudowna feria smaków.Zapraszam i polecam.

 

2 piersi kurczaka

150 ml.sosu sojowego

2  ząbki czosnku

2 łyżeczki curry

1 cebula

1/2 paryki czerwonej

1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

20 dag.ryżu pełnoziarnistego np.

5 dag.wiórek kokosowych

sól

pieprz

plastry ananasa z puszki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Gotujemy ryż na sypko.Dodajemy wiórki kokosowe ,mieszamy razem.

Sos sojowy mieszamy z zalewą ananasa.Dodajemy posiekane w cienkie plasterki czosnek i curry.Marynatą zalewamy piersi  kurczaka i wstawiamy na 5 godz. do lodówki.Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju,dodajemy mięso z kurczaka,zalewamy 100ml.wody, potem dodać marynatę i pokrojoną paprykę.Dusimy 20 min.,wyjmujemy mięso.Do sosu dodajemy znów 100ml.wody,przyprawiamy,zagotować sos..Zagęścić mąką ziemniaczaną,wymieszaną z odrobiną wody.Ryż nakładamy do filiżanek i formujemy z niego babeczki.Mięso podajemy z sosem,ryżem,podsmażonym plastrem ananasa.Smacznego

BUŁKA NA MLEKU SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160709_083829

 Takie pyszne śniadanie mama przygotowywała mi prawie codziennie gdy wstawałam z łóżka.Pyszna buleczka rozmiękczona w mleku z dodatkiem miodu , rewelacja!.Kakao i BUŁKA to moje najlepsze SMAKI z tamtych czasów.Do dziś rano robię sobie takie danie i wcale mi się nie znudziło zjadanie takiej bułeczki z mlekiem....

1 szkl.mleka

1 mała bułeczka

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka prawdziwego masła

1 łyżeczka cukru

*******************************************

Mleko zagotować z cukrem.Bułkę porwać na kawałki,włożyć do miseczki lub na talerz , zalač mlekiem.Dodač miód i masło , wymieszać.Podawac na gorąco.Smacznego!.

KURCZAK NA KWAŚNO

anielka123buziolek

Zdjecie1409_15

 

Sięgnęłam po ten przepis ze względu na ciekawe smaki.W kuchni ciągle próbuję łączyć coś co do siebie niby nie pasuje ,a potem okazuje się ,że współgrają ze sobą świetnie.W tym przepisie akurat nie ma zbyt różnic smakowych ,bo pomidor i cytryna super ze sobą pasują,całość smaku podkreśla do tego jeszcze natka pietruszki i kompozycja smakowa gotowa.Podałam na macy razowej.

 

1 duży kurczak

2 cebule

olej

2 cytryny

1 łyżeczka ostrej papryki

4 pomidory

1 szkl.bulionu

natka pietruszki

sól

maca razowa 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kurczaka myjemy,kroimy na części,solimy.Cebulę obieramy,siekamy i smażymy. Na rozgrzanym oleju obsmażymy mięso,dodajemy cebulę,podsmażamy.Pomidory myjemy,obieramy ze skórki,kroimy.Mięso skrapiamy sokiem cytryny,obkładamy plastrami pomidora,posypujemy papryką i podlewamy bulionem,dusimy pod przykryciem 30 min.,posypujemy natką pietruszki.Podajemy na macy razowej. lub z makaronem.Smacznego.

 

Komentarze:

  • Wygląda na prawdę interesująco,jednak wydaje mi się,ze dużo pracy potrzeba aby przyrządzić tego kurczaka.

    napisał: 1kornosz-szymon 2013/12/20 14:50:45

  • Wypróbowałem ten przepis i szczerze wszystkim polecam. Jest pycha.

    napisał: 1kornosz-szymon 2014/02/06 12:50:51

  • Ja jeszcze nie próbowałem, wydaje mi się, że podobny jest do kury w słodko-kwaśnym...

    napisał: Gość: Bolo, *.blaster.pl 2014/08/04 13:00:50

  • Cieszę się że Wam smskuje.Pozdrawiam:-)

    napisał: anielka123buziolek 2014/08/20 20:31:28

  • Mnie już zainteresowało, że jest kwaśne :D Przyda się przepis na imprezy okolicznościowe - Wrocław sprawia, że organizuję ich całkiem sporo ;)

    napisał: dite 2014/10/07 13:13:53

  • Dziękuję za tak pozytywne komentarze 1 kornosz i Dite:-) ,ja do tego przepisu na poczatku też nie byłam przekonana ,ale przecież musimy się nimi bawić prawda:-) buziaki i Pozdrawiam...

    napisał: anielka123buziolek 2014/10/08 00:38:57

  • bez macy bym się obył w tym przepisie, ale z chęcią spróbuje

    napisał: tech_nica 2014/12/05 21:55:31

  • Oczywiście ,że można się bez niej obyć,inwencja należy do Ciebie tech_nica:-)

    napisał: anielka123buziolek 2014/12/08 19:20:48

  • Kurczaczek jest na prawdę pyszny jeszcze ten smak kwaśności dodaje takiej egzotyki

    napisał: ar.iana 2015/03/14 09:41:22

  • Cieszę się !
    :-)

    napisał: anielka123buziolek 2015/03/24 18:43:20

  • Jestem tego samego zdania. Kuchnia jest po to aby móc eksperymentować ze smakami, z różnymi smakami tych samych produktów. Takie gotowanie to prawdziwa przyjemność

    napisał: 6benek 2015/03/29 11:14:41

  • Oj tak! Po to mamy kubki smakowe by z nich korzystać i dar manualny by to wszystko ze sobą grało.Pozdrawiam:-)

    napisał: anielka123buziolek 2015/03/30 00:18:39

  • Na pewno sprawdzę ten przepis :)

    napisał: smiech607 2015/04/01 15:16:49

  • Super,proszę o opinię:-)

    napisał: anielka123buziolek 2015/04/02 11:18:00

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci