Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KAWOWY PISZINGER

anielka123buziolek

IMG_20180317_1053261

PRZEPIS WYSZUKAŁAM Z JEDNEJ Z MOICH KSIĄŻEK TYLKO TROCHĘ GO ZMODYFIKOWAŁAM O DZIWO MOJEMU BRATU BARDZO SMAKOWAŁY BO ZJADŁ PRZEZ NOC WSZYSTKO A RANO ZNALAZŁAM GO W UPAĆKANYM  ŁÓŻKU I Z BUZIĄ UMAZANĄKAWĄ A W RĘKU TRZYMAŁ OSTATNI KAWAŁEK WAFLA,BYŁAM WŚCIEKŁA ALE W POZYTYWNY SPOSÓB-CIESZYŁAM SIĘ ,ŻE MU SMAKOWAŁY  ALE SAMA TYLKO SPRÓBOWAŁAM.ZDJĘCIE WYSZŁO NIE NAJLEPSZE ZA CO PRZEPRASZAM.
                             
 
 
1 op.WAFLI
1 KOSTKA MARGARYNY
1SZKL.MLEKA W PROSZKU W GRANULKACH-LUB NORMALNE
3/4 SZKL.CUKRU
1LYŻKA KAKAO
2ŁYZKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ PRAWDZIWEJ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MARGARYNĘ I CUKIER ZALAĆ 1/2 SZKL.WODY,GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU,MIESZAJĄC,AŻ SKŁADNIKI SIĘ POŁĄCZĄ,WYSTUDZIĆ.WSYPAĆ MLEKO W PROSZKU,KAKAO I KAWĘ,DOKŁADNIE WYMIESZAĆ,ZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA.
WAFLE SMAROWAĆ I UKŁADAĆ JEDEN NA DRUGIM,LEKKO DOCISKAJĄC-WIERZCHNIEGO WAFLA NIE SMAROWAĆ.PRZYCISNĄĆ WAFLE DESECZKĄ,OBCIĄŻYĆ I WSTAWIĆ NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI.JA ZOSTAWIŁAM NA STOLE PRZYKRYWAJĄC OBCIĄŻONE WAFLE ŚCIERECZKA.
PRZED PODANIEM POKROIĆ WAFLE W KWADRATY

FARSZ DO KROKIETÓW PAPRYKOWO PIECZARKOWY

anielka123buziolek

IMG_20180121_141318

 Dziś farsz do krokietów  na bazie sera żółtego , papryki i pieczarek.

500g.pieczarek

1 papryka czerwona świeża

10 dag.startego żółtego sera

1cebula

sól

pieprz

natka pietruszki

1 ząbek czosnku

5 dag.masła

***********************************

1. Pieczarki oczyścić ,obrać i pokroić na plasterki.

2.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę.

3. Cebulę obrać i drobno posiekać ,wrzucić na gorące masło i dusić do miękkości wraz z pieczarkami i czosnkiem posiekanym drobno.

4.Do uduszonej cebulki z pieczarkami dodać paprykę czerwoną , chwilę jeszcze poddusić,dodać posiekaną natkę pietruszki , przyprawić porządnie pieprzem i solą.Zdjać z ognia ,wsypać starty żółty ser , wymieszać .

5.Farszem nadziewać naleśniki.Usmazyc na złoty kolor.Smacznego!.

BABKA GRAŻYNKI

anielka123buziolek

babka_grazynki1

 

5JAJ
1SZKL.MĄKI
1SZKL. MĄKI ZIEMNIACZANEJ
1SZKL.CUKRU
1SZKL.OLEJU
1MAŁY PROSZEK DO PIECZENIA
1 MAŁY CUKIER WANILIOWY
ZAPACH DO CIASTA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM.DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ Z PROSZKIEM,MAKE ZIEMNIACZANĄ,OLEJ A NA KOŃCU UBITĄ PIANĘ Z BIAŁEK.PIEC W 200 ST. PRZEZ OK.50MIN.

MÓJ ULUBIONY BISZKOPT Z MĄKI KRUPCZATKI

anielka123buziolek

Zdjeciebiszkopt_21

 Przepis na większą , podłużną blaszkę.

6JAJ
3/4SZKL.CUKRU
2ŁYŻECZKI PROSZKU
1 i1/4 szkl.mąki krupczatki
3/4szkl.mąki ziemniaczanej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Jajka rozdzielić.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem.Dodać po jednym żółtku.Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać ucierając ciasto.Piec 30min.w 180st.Smacznego.

ZALEWAJKA

anielka123buziolek

Zdjeciezalewajka

Smakuje jak żurek ale jest smaczniejsza niż on  z powodu suszonych grzybków.
 
3  dag.grzybków suszonych
75 dag.ziemniaków
20 dag.kiełbasy wędzonej lub boczku
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 ziarnka ziela ang.
1 liść laurowy
1 szkl.zakwasu
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
5 dag.słoniny
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Grzybki suszone namaczamy dzień wcześniej.Ziemniaki,kiełbasę kroimy w kostkę.Cebule i czosnek drobno siekamy.Do garnka wlewamy 2 i 1/2 litra wody,wrzucamy ziemniaki,kiełbasę,cebulę,ziele ang.,liść laurowy i odcedzone grzyby.Zakwas mieszamy ze śmietaną  i czosnkiem,wlewamy go gdy ziemniaki są już półmiękkie.Gotujemy jeszcze 20-30 min.Przyprawiamy już pod koniec gotowania solą i pieprzem.Słoninę kroimy drobno i przetapiamy na patelni na złociste skwareczki.Posypujemy nimi gotową zupę .

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci