Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHŁODNIK SZPINAKOWY Z DUSZONYMI OGÓRKAMI

anielka123buziolek

IMG_20180807_141201

 Dziś podzielę się przepisem na zrobienie łatwego w przygotowaniu chłodnika ze szpinakiem i ogórkiem zielonym.

1 op.mrożonego szpinaku

1 litr maślanki

1 duży zielony ogórek

sól

pieprz biały

imbir

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

********************************

 1 .  Na patelni rozpuszczamy masło , wkładamy mrożony szpinak i smażymy.Dodajemy starty ząbek czosnku , sól ,pieprz ,imbir ,mieszamy.Studzimy.

2 . Ogórka myjemy , osuszamy i kroimy w kostkę .Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego ogórka .Smażymy , aż ogórek  się lekko poddusi .

3 . Do garnka wlewamy maślankę ,dodajemy przygotowany szpinak , przyprawiamy jeszcze raz solą , pieprzem i imbirem.Mieszamy.Wstawiamy garnek do lodówki i mocno schladzamy.

4 . Do miseczek rozlać chłodnik szpinakowy , łyżką nałożyć ciepłe duszone ogórki.Smacznego.

 

SORBET BRZOSKWINIOWO RÓŻANY

anielka123buziolek

IMG_20180807_141655

 Prosty , łatwy sorbet z przepysznych brzoskwiń.Raj dla podniebienia.

4 obrane brzoskwinie 

2 łyżki syropu róžanego

**********************************

 1 . Obrane brzoskwinie pokroić w kawałki , włożyć  zamrażarki iizamrozić na " kość ".Wsypać do blendera.

2 . Dodać syrop różany , zmiksować na gładką masę.Calošć przełožyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny.

3 . Co godzinę sorbet przemieszać łyżką .Nakładać gotowy do pucharków.Smacznego.Mozna przybrać miętą.

KAPUSTA KISZONA WEDŁUG MOJEGO TATY

anielka123buziolek

IMG_20180807_141048

 

To ulubiona kapusta kiszona mojego taty .Zazwyczaj powinno się ją zrobić w glinianym naczyniu , ale ja ze ze wzgledu na wygodę od razu wpakowałam ją do słoików.Do takiego kiszenia młoda kapusta się nie nadaje , użyjmy tylko białych głów kapuscianychPorównujac przepis swoj , który od lat robie i taty ( bo robię dwa rodzaje kapusty kiszonej do spižarni ) uwažam , że taty jest  smaczniejsza , bardziej kruchsza i chrupiaca.Spróbujcie a nie pożalujecie!.Zapraszam. 

 

IMG_20180807_174516

 

Kapusta biała

Sól

Cukier

Listek laurowy

Ziarna jałowca

Plasterki jabłek

*********************************

1 . Najlepiej w dużym garnku ułożyć poszatkowaną cienko kapustę , a po 3 dniach dopiero włożyć do słoików.!

2 . Każdą warstwę kapusty dobrze tłuczkiem ubijamy by puściła sok i przesypujemy 1  łyżeczką soli , 1 łyżeczką cukru czubatą ( lepszy ma smak kapusta wtedy), listkiem laurowym , ziarnem jałowca i plasterkiem jabłka .

3.Na samym wierzchu ma znaleźć się kapusta.!

4 . Zakręcamy słoik lekko i zostawiamy na 3 -4 dni w mieszkaniu aby się zakisila, wynosimy do zimnego pomieszczenia.Jesli robimy poczatkowo w garze glinianym to już na przygotowaną kapustę  ,układamy talerzyk Igo obciążamy , zostawiamy na 3 dni ,pakujemy w słoiki ,zakręcamy i do piwnicy.Smacznego!.

SAŁATKA" NOCNA"

anielka123buziolek

 Ostatnio wieczorami nie mogę spać przez te upały , .więc kręcę się po kuchni i piekę lub robię sałatki , które wymagają odstania w lodówce .Dziś sałatka nocna .Smacznego!.

 3 duże ugotowane ziemniaki w mundurku

1 majonez

musztarda

Sól i pieprz

Cukier

posiekany drobno szczypiorek

pokrojone  w drobną kostkę  ogórki kiszone ( u mnie 2 duże )

2 przyprawione przyprawą do kurczaka i  usmażone piersi z kurczaka 

Curry

Buraczki marynowane na słodko

Cynamon szczypta

Papryczki jalapeno

1 cebula posiekana drobno i sparzona we wrzątku

Posiekana drobno natka pietruszki

Starty żółyż ser ok.10 dag.

*********************************************

 1 warstwa - starte ziemniaki na tarce o dużych oczkach.

2 warstwa - sos szczypiorkowy - 3 czubate łyżki majonezu , 1 łyżka  musztardy  , 1 łyżka szczypiorku , sól, pieprz ,cukier do smaku.

 3 warstwa - pokrojone drobno ogórki kiszone.

4 . Pokrojone piersi kurze .

5 . Sos curry - 3 czubate łyżki majonezu , sól , pieprz ,cukier do smaku , 1 łyżeczka curry.

 6 .pokrojone papryczki jalapeno.

7 . Starte buraczki marynowane .

8 . Posypać szczypta cynamonu.

9 . Grubo majonezu położyć.

10 . Sparzona ,drobno posiekaną i odcedzone cebula.

11 . Starty žółty ser .

 12 . Sałatkę włożyć do lodówki na 12 godzin by się przegryzła.Kroimy i podajemy jak tort.Smacznego!.

 

BRZOSKWINIE W LEKKIM SYROPIE

anielka123buziolek

IMG_20180807_140429

 Wybaczcie , że rzadko teraz piszę na blogu , ale jak wiecie ukrop nie odpuszcza .Człowiek tylko leży , pije wodę i chłodzi się przy wiatraku , a gotowanie poszło w kąt wraz z pisaniem na blogu.Jednak z paroma przepisami chcę nadążyć ze względu na promocję w sklepach , a przepisy warte są wypróbowania.Dziś Mój najlepszy dotąd przepis na zamknięcie słonecznych brzoskwiñ w słoiku .Zapraszam.

2 kilo brzoskwiń niezbyt dojrzałych

2 litry wody

200 g.cukru

0.5 limonki - sok

0.5 cytryny oraz starta z niej drobno skórka

1 mały goździk

*******************************

1.Zagotować w garnku wodę z cukrem , sokiem z limonki , startą kórką z cytryny i goździkiem .Pogotować  chwilę , wyłączyć gaz.

2. Brzoskwinie umyć , osuszyć , obrać obieraczki lub sparzyć gorąca wodą i obrać ze skórki.

3. Wyjąć pestkę z brzoskwini i pokroić w kawałki jak nam pasuje .Skropić wszystko sokiem z cytryny i wymieszać drewnianą łyżką.

4 . Wyparzyć słoiki wraz z deklami , ułożyć w nich kawałki brzoskwiń, zalać syropem.

5. Włożyć słoiki do dużego gara , zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości słoików i parzyć ( nie gotować !!!) 10 - 15 minut.

6.Wyjac słoiki , odwrócić do góry dnem na šciereczce i zostawiç do wystygnięcia.

7 . Ostudzone słoiki wynieść do zimnego pomieszczenia.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci