Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHAŁKA PO ŻYDOWSKU

anielka123buziolek

Zdjecie029711

 

Zawsze byłam zafascynowana kuchnią żydowską i postanowiłam sobie,że wypróbuję parę przepisów na ich tradycyjne potrawy.Kuchnia żydowska zawiera w sobie zwyczaje kulinarne ponad 100 krajów ale łączy je jednak niezmienna tradycja.Co jest w ich kuchni koszerne czyli Czyste.Z hebrajskiego "kaszer"to wywodzącę się z Biblii i Talmudu zasady kuchni żydowskiej.Do podstawowych należy podział na potrawy mleczne i mięsne.Tych dwóch produktów nie można łączyć-Oni jako pierwsi wymyślili dietę nie łączącą pewnych produktów razem-oczywiście to żart ale może i odrobina prawdy?Przerwa między posiłkami zawierającymi te składniki powinna wynosić od 1 godz.do 5godz.Pokarmy pochodzenia zwierzęcego muszą być tak jak wspomniałam "czyste".Do tzw."czystych ssaków należą zwierzęta parzystokopytne z grupy przeżuwaczy(dlatego świnia która jest parzystnokopytna ,ale nie należy do przeżuwaczy,nie może być spożywana).W mięsie nie może też być krwi (Świadkowie Jehowy wzorują się na Bibli i dlatego nie spożywają też krwi).Czyż to nie ciekawe jak religia ma wpływ na to co jemy ?Dlatego spróbujmy być tolerancyjni dla innych,którzy uważają Biblię za swój miernik moralny jak też i wyznacznik życia duchowego.
 
przepis na 2 chałki:
 
4 dag.drożdży
3łyżki masła
5 i 1/2 szkl.mąki
3 jajka
żółtko
1 łyżka soli
1 łyżka maku 1i 1/3 ciepłej wody
``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże rozetrzeć z cukrem,wymieszać z ciepła wodą,odstawić na 10min.Roztrzepane jajka
,masło,sól,dodać do drożdży,wymieszać.Dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto.Odstawić na 1 godz. i 30 min.do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 6 równych części.Z każdego uformować wałek.Spleść 2 warkocze podwijając końcówki pod spód aby nam się nie rozjechały,każdy z 3 wałków.Chałki odstawić,aż podwoją swą objętość.Wierzch chałek posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką wody,posypać makiem.Piec 35-45 min w temp.200 st.(ja piekłam w 180st.)Życzę smacznego bo warte są tego grzechu.

KUGIEL ŻYDOWSKI

anielka123buziolek

 Zdjeciekugiel_zydowski1

 

1 SZKL.KASZY PERŁOWEJ Z WARZYWAMI
25 DA.P2 CEBULE
2 JAJKA
 OLEJ
SÓL
PIEPRZ
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ZAGOTOWAĆ 4 SZKLANKI WODY.STOPNIOWO WSYPAĆ KASZĘ,PRZYPRAWIĆ SOLĄ.GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU 45 MIN.
PIECZARKI OCZYŚCIĆ,POSIEKAĆ.CEBULĘ OBRAĆ,POSIEKAĆ.PIECZARKI I CEBULĘ ZRUMIENIĆ NA OLEJU.JAJKA ROZTRZEPAĆ.PIECZARKI Z CEBULĄ I JAJKA DODAĆ DO KASZY,DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.KASZĘ PRZYPRAWIĆ DO SMAKU,WŁOŻYĆ DO KAMIONKOWEGO NACZYNIA.PIEC 40MIN. W TEMP.180ST.SMACZNEGO.

NALEŚNIKI Z JABŁUSZKAMI W SOSIE CZEKOLADOWO - CYNAMONOWYM

anielka123buziolek

 Zdjecie0472_2

 

CIASTO:
`~~~~~~~~
2(NIEPEŁNE)SZKL.MĄKI
1SZKL.MLEKA
1 SZKL.WODY
2 JAJKA
SÓL
2 ŁYŻKI OLEJU
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.UPIEC NALEŚNIKI.
 
MUS JABŁKOWY:
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4 KWAŚNE JABŁKA
SKÓRKA WYSZOROWANA I SPARZONA Z CYTRYNY-POKROIĆ W PASECZKI
2 ŁYŻKI MASŁA
10ML..MIODU LUB SYROPU KLONOWEGO
1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI
OLEJ DO SMAŻENIA
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
JABŁKA OBRAĆ,POKROIĆ W MAŁĄ KOSTKĘ.NA PATELNI ROZGRZAĆ MASŁO.DODAĆ OWOCE.DUSIĆ NA MAŁYM OGNIU OK.5MIN.DOLAĆ MIÓD LUB SYROP,PODGRZEWAĆ OK.1 MIN.
 
MUS JABŁKOWY NAŁOŻYĆ NA NALEŚNIKI,ZROLOWAĆ.PODAWAĆ NA CIEPŁO POLANE SYROPEM CYNAMONOWYM I CZEKOLADOWYM(JEDEN NA DRUGIM).SMACZNEGO.

DOMOWA ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

anielka123buziolek

IMG_20170321_125421

 Przepisów na zupę pieczarkową jest bardzo dużo.Ja dziś podam Wam kochani przepis na taką mało oryginalną domową klasyczną zupę z makaronem ,której przewodnim motywem jest pieczarka.Nic szalonego , a wręcz nudnego jest w tym przepisie ,za to jaki smak ho ho ho.Zapraszam!.

2 litry wody

30dag.pieczarek

8 łyżek makaronu świderki

Szczypta majeranku

1 cebula

1ząbek czosnku 

kawałek selera

1 pietruszka

2 marchewki

100ml.śmietany 18%

1/2 łyżeczki mąki

1 łyżka masła

Sól,pieprz ,liśč laurowy , pieprz kolorowy w ziarnach

natka pietruszki

***********************************

 Włoszczyznę obrać , umyć i pokroić w kostkę.Cebulę obrać  i przekroić na pół. Wrzuć wszystkie warzywa do gotującej się wody, dodaj przyprawy i całą połówkę cebuli. Gotuj przez ok. 30 min do miękkości. Drugą połowę cebuli drobno posiekać. Pieczarki umyć , oczyścić i posiekać w plasterki.Na małym ogniu na patelni przesmażyć cebulę.Dodać pieczarki i czosnek ,smażyć przez ok 5 minut.Podal* wywarem z zupy i dusić jeszcze przez ok.10 minut.Dosypać makaron i gotować do jego miękkości.Zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać z mąką , rozprowadzić wywarem , aby nie zrobiły się nam grudy i wlać do zupy.Wymieszać.Doprawić.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego!.



 

KURCZAK W SOSIE Z GRANATU Z PEPERONI

anielka123buziolek

IMG_20170409_123901

 Delikatne mięso z kurczaka duszone w przepysznym sosie z granatu z lekką nutą ostrości papryczki.

2 piersi z kurczaka

Zioła tajskie

1 szkl.soku z granatu

2 łyżki cukru trzcinowego muscowado

1 cebula

sól

Oliwa

1-2 łyżki octu balsamicznego

1 ostra papryczka PEPERONI 

kolendra

natka pietruszki

masło

*******************************************

Cebulę poszatkować w drobną kostkę|.Papryczkę pokroić w plasterki.Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić w kawałki, posolić, przyprawić przyprawą tajską .W rondlu rozgrzać oliwę ,wrzucić papryczkę chwilę przesmażyć , dodać cebulę i zeszklić ,dodać sok z granatu i cukier.Smażyć wszystko razem aż cukier się skarmelizuje, dolać octu balsamicznego .Gotować 5 minut ,dodać kolendrę suszoną i włożyć mięso ,dusić do miękkości ,włożyć łyżkę masła,dobrze wymieszać, doprawić.Podawać na białym ryżu.Smacznego!

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci