Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

WSZYSTKO Z DYNI

SAŁATKA Z DYNIĄ

anielka123buziolek

 

IMG_20171009_125729

Jeśli zostaną Wam resztki po zapiekance z dyni , możecie przygotować ,świetną ,lekką dietetyczną sałatkę na kolację.

1 sałatą rzymska

1 cebula półplastry

zapiekana dynia w przyprawach

1 ogórek zielony

kilka pomidorków Cherry

olej lniany

**********************************

Sałatę opłukać ,osuszyć i porwać na kawałki, ułożyć na talerzu lub w misce.Posypac cebulą , obranym zielonym ogórkiem pokrojonym w półtalarki i posypać pomidorami Cherry.Na samym wierzchu ułożyć zapiekaną dynię i polać lekko olejem.Smacznego!.

ZAPIEKANA DYNIA NA SŁODKO

anielka123buziolek

20171008_17.30.10

Pyszny , słodki deser z dyni czyli zapiekana na słodko jedwabista piękność dynia.Polecam przepis dla dbających o linię .

Mała dynia 

1 łyżka cukru trzcinowego

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka cynamonu

imbir do smaku świeży w kawałku

1 łyżeczka cukru marcepanowego

***********************************************

 Miąższ z dyni pokroić w kostkę , wymieszač  z cukrami, oliwą , cynamonem i posiekanym imbirem.Zapiekać w piekarniku aż się że złoci w 180 stopniach.Smacznego!.

MIĘSO DUSZONE W SOSIE Z DYNI Z ORZECHAMI

anielka123buziolek

20171008_12.15.06

 Lekki , smaczny pomysł na obiad , z królową jesieni , panią dynią.To warzywo jest świetne w każdej postaci , do zup, deserów ,sosów i dziś właśnie jej użyłam do kremowego ,rozpływającego  się w ustach sosu z dyni z orzechami.To danie można podač na najlepsze jesienne spotkania rodzinne .Polecam!.

4 kotlety schabowe lub piersi z kurczaka

1 szkl.śmietany kremówki 30%

1 szkl.wywaru z kury

1 szkl.wyłuskanych orzechów włoskich

1 kg.dyni

sól i pieprz

6 łyżek prawdziwego masła

1 łyżka mąki ziemniaczanej

******************************************

Na 4 łyżkach przesmażyć miąższ z dyni , posypać solą i pieprzem , dodać orzechy , ułożyć mięso i zalać śmietaną z wywarem .

Dusić mięso do miękkości ,zagęścić mąką  sos.Jest to danie łatwe i jednogarnkowe.Smacznego!.

 

ZUPA Z CUKINI NA BAZIE PRZECIERU Z DYNI Z LUBCZYKIEM

anielka123buziolek

IMG_20170828_122614

 Muszę powiedzieć , że zupa wyszła wyśmienita.Połączenie dyni i cukini stworzyło niezłą parę , a świeży lubczyk do niej dodany spowił całošć i sprawił , że zupa wyszła doskonała.Bardzo przepis polecam!.

1 mała dynia

2 małe cukinie( kawałek zostawić ze skórką)

1 papryka świeża czerwona

2 litry wody

1 cebula

śmietanka kremówka 30% ok.0.5 szkl.

świeży lubczyk lub jak nie macie to łyżka maggi 

sos sojowy do smaku

1 łyżka masła do smażenia

sól i pieprz

***********************************************

 Z dyni wydrążyć miąższ.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kosteczkę.Cebulę obrać i drobno posiekač.Cukinię obrać ze skórki ,kawałek zostawić ze skórką do starcia na tarce o dużych oczkach.Pokroić w kostkę cukinię obraną w kostkę.

W garnku rozgrzać masło , włożyć dynię , cukinię , paprykę czerwoną i cebulę , chwilę przesmażyć , podlać 100 ml.wody i dusić na małym ogniu , aż warzywa się rozpadną.Przetrzeć warzywa przez sito i z powrotem wrzucić całość do garnka , podlać bulionem kurzym , chwilę pogotować , przyprawić , dodać posiekany lubczyk, startą zielona cukinię chwilę gotowaćaż lekko zmięknie , wlać śmietanę kremówkę, zamieszać , zdjąć z gazu i gotowe.Rozlać do misek i podawać z chrupiącym , świeżym chlebem.Smacznego!.

 

 

KOPYTKA 5 SMAKÓW Z DYNIĄ

anielka123buziolek

20171008_12.07.34

 Jak już robimy kluchy to na całego.Dzis mój ulubiony przepis na kopytka 5 smaków ale z dynią.Zapewne dziwi was , że do kopytek dodaje się przyprawy chińskiej ,jednak muszę was kochani zaskoczyć i powiedzieć , że świetnie ze  sobą współgrają , a dynia dodała im fajnego smaczku!.Polecam.

1 kg.ugotowanych i zmielonych ziemniaków mączystych

1 jajko

1 szkl.mąki pszennej

sól do smaku

4 łyżki puree z dyni lub w kawałku i startej na tarce o małych oczkach

*****************************************************************************

Ugotowane i zmielone ziemniaki zagnieść  z  0.5 łyżeczki przyprawy 5 smaków , mąką , jajkiem ,  puree z dyni , i solą na elastyczne ciasto .Uformować w wałek i kroić nożem małe kopytka.Gotować we wrzącej wodzie z solą  od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.Odcedzič ,okrasić cebulką lub boczkiem , albo tak jak ja tylko masłem.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci