Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CHRUSTY

CHRUST LANY

anielka123buziolek

_20170128_175635

Tradycyjny polski przysmak tylko w innym wydaniu.Przyzwyczailismy się do wałkowanych i wycinanych chrustów, ale ja przygotowałam inne .Ciasto to nie wałkujemy lecz miksujemy,potem rękawem cukierniczym lub woreczkiem foliowym wyciskamy w garnku z tłuszczem , fantazyjne chrusty.Ciasto jest pulchne, chrupiące i smakuje wyśmienicie.

 IMG_20170128_161944

3 duże jajka( osobno żółtka i białka )

2 op.cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru

150 ml.mleka

22 dag.mąki

20 ml.octu lub spirytusu

0.5 l. oleju do smażenia

Cukier puder do posypania

Szczypta soli

********************************

 W garnku o szerokości dna 18 cm.rozgrzewamy oliwę.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Podczas ucierania dodawać po łyżce mąkę,mleko oraz ocet.Białka osobno ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do utartych żółtek.Ciasto przełożyć do worka cukierniczego lub tak jak ja do woreczka foliowego z obciętym rogiem i małym , cienkim strumieniem wyciskamy esy - floresy na rozgrzany tłuszcz.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Chrusty wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik,odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.Smacznego!.

  IMG_20170128_162008

 

CYTRYNOWE RÓŻE KARNAWAŁOWE

anielka123buziolek
 
IMG_20170125_153741
Pyszne ,kruche ciasteczkowy kwiatki.Świetne na karnawałowe szaleństwa do schrupania.
 
1 CZUBATA SZKL.MĄKI
1KOPIASTA ŁYŻKA CUKRU PUDRU
1 JAJKO
1ŻÓŁTKO
1KOPIASTA ŁYŻKA MIĘKKIEGO MASŁA
DUŻA ŁYŻKA RUMU
SZCZYPTA SOLI
1/2ŁYŻECZKI OTARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ
KONFITURY
CUKIER PUDER DO POSYPANIA
1KG.SMALCU
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYRABIAMY ROBOTEM,NA GŁADKIE I LŚNIĄCE CIASTO.WYŁOŻYĆ NA STOLNICE I WYBIJAĆ TŁUCZKIEM CIASTO.WAŁKUJEMY CIENKO CIASTO I WYKRAWAMY 3 KIELISZKAMI  O RÓŻNEJ ŚR.KRĄŻKI.KAŻDY KRĄŻEK NACINAMY NA BRZEGACH,I NAKŁADAMY JEDEN NA DRUGI NA SIEBIE(DUŻY,ŚREDNI I MAŁY),ŚRODEK KLEIMY ODROBINĄ BIAŁKA ABY SIĘ DO SIEBIE PRZYKLEIŁY I MOCNO PRZYCISKAMY,BY PŁATKI CIASTA SIĘ NIE ROZLECIAŁY.KŁADZIEMY NA MOCNO ROZGRZANY TŁUSZCZ I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR,WYCIĄGAMY ŁOPATKĄ I UKŁADAMY NA TALERZU.KAŻDĄ NADZIEWAMY KONFITURA PO ŚRODKU.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.SMACZNEGO

WYKWINTNE CHRUSTY

anielka123buziolek
_20170119_193736
A dziś przepyszne chrusty.Kruche i rozpływające się na podniebieniu.Polecam przepis.
Klasyczny przepis na CHRUSTY domowe!.
50DAG.MĄKI
2ŁYŻKI CUKRU PUDRU
3 żółtka
3-4 ŁYŻKI ŚMIETANY
1ŁYŻKA SPIRYTUSU LUB OCTU
1ŁYŻKAMIĘKKIEGO MASŁA
CUKIER PUDER DO POSYPANIA
1KG.SMALCU
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
NA STOLNICY WSYPUJEMY MĄKĘ I ROBIMY DOŁEK,DODAJEMY KWAŚNĄ ŚMIETANĘ,CUKIER PUDER,SPIRYTUS,LEKKO WYRABIAMY CIASTO,DODAJEMY 3 ŻÓŁTKA I JESZCZE PRZEZ CHWILKĘ WYRABIAMY.GDY CIASTO BĘDZIE ZBYT TWARDE DODAĆ ŁYŻKĘ MASŁA.GDY SKŁADNIKI SIĘ DOBRZE POŁĄCZĄ,WYBIJAMY CIASTO WAŁKIEM,AŻ ZROBI SIĘ  GŁADKIE I ŚLNIĄCE.GOTOWE CIASTO  PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ ABY NIE OBESCHŁO.URYWAMY PO KAWAŁKU I WAŁKUJEMY NA PLACEK.WYCINAMY RADEŁKIEM PASKI O SZER.3CM.A DŁ.2CM.KAŻDY CHRUŚCIK NACINAMY NA ŚRODKU I PRZEWIJAMY.GOTOWE SMAŻYMY NA ROZGRZANYM SMALCU NA ZŁOTY KOLOR.POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
 
 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci