Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA GRECKA

GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI

anielka123buziolek

IMG_20170128_104835

 Smakowite gołąbki po Grecku to mieszanina mięsa,oregano,kaszy bulgur ,mięty i niesamowitego sosu , w którym zanurzamy na sam koniec gołąbki.Zrobiłam je pierwszy raz i pomyślałam dosłownie o " Raju" smaków.Jedząc je czułam słoność sera, słodko kwaśny smak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam.

 IMG_20170128_113615 by

 18 liści winorośli ze słoika( ja kisiłam swoje liście winogrona przepis na blogu w "przetworach")

10 dag.mięsa mielonego

1 torebeczka mała kaszy bulgur(ugotowanej według przepisu z opakowania)

1 pęczek mięty

3-4   ząbki czosnku

8 dag.cebuli dymki

1 op.sera feta

1 puszka pomidorów pellat

1 wyszorowana cytryna

 100g.zielonych oliwek

0.5 papryczki chili

Sól

Biały pieprz

Odrobina cukru

100 ml.oliwy z oliwek

5 szczypt dużych  oregano 

**************************************

 Moja rada- za nim zaczniecie robić gołąbki , ugotujcie liście winogron ,samo ich sparzenie nie pomoże na smak i suchość liści , nawet gdy kupicie je gotowe.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 190 stopni.Formę wyscielić papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Mielone mięso,połowę ilości cebuli dymki, pokrojonej w kostkę,większą czéść pokrojonej papryczki chili( użyjemy jej jeszcze dwa razy dlatego podzielcie ją na 3).,dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 2 ząbki czosnku małe,odrobinę startej skórki i soku z cytryny,wymieszač w misce.Doprawić solą, białym pieprzem,dodać następnie pół posiekanego pęczka mięty razem z łodygami.Dodać ugotowaną kaszę bulgur.Wszystki farsz razem dokładnie wymieszač ręką.Następnie farsz nakładamy łyżeczką na liść winogrona i zwijamy w cienkie cygaro( przydało się oglądanie filmu "Fatmagile"  ha ha), zakładając boki liścia do środka.Gołąbki powinny być płaskie , a nie okrągłe.

Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.Podlac oliwą,ułożyć ciasno zwinięciem na dół gołąbki,jeden koło drugiego,a następnie skropić je oliwą,posypać odrobiną po wierzchu posiekaną papryczką chili( ja dałam żółtą chili).

 

IMG_20170128_113740

 

 

Wkładamy gołąbki do piekarnika nagrzanego i pieczemy 20-25 minut  w 190°C (termoobieg). Po upływie tego czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.Wyciągamy naczynie z gołąbkami,na każdy gołąbek układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta.Skrapiamy znów oliwą i doprawiamy niewielką ilością oregano.Piekarnik ustawiamy na funkcję grill,ale jeśli nie macie ,to sam termoobieg wystarcza i z 10 minut grillujemy.

Teraz robimy sos pomidorowy-Pomidory z puszki miksujemy wraz z sosem w którym są.Czosnek 2 ząbki drobno siekamy wraz z cebulą,i szklimy na oliwie.Dodajemy ostatnią część papryczki chili pokrojonej w kosteczkę.Mieszamy .Doprawiamy trzema szczyptami oregano,ponownie mieszamy.Dodajemy odrobinę skórki z cytryny i zmiksowane pomidory.Dolewamy odrobinę wody,doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem.Mieszamy,gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu czyli na małym ogniu redukujemy ilość sosu( odparowujemy na małym gazie).

Gotowy sos wlewamy do drugiego naczynia w którym będą gołąbki,na sos nakładamy pokrojone w plasterki zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty( troszkę zostawić ).Na tak przygotowany sos wykładamy upieczone gołąbki.

Pozostałą miętę (tylko listki) mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek i polewamy już na talerzu gołąbki.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci