Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZIMOWE DANIA

BARSZCZ WIEJSKI Z CHLEBEM ŻYTNIM

anielka123buziolek

IMG_20170123_135452

 

 

1 pęczek włoszczyzny

500 dag.ugotowanych buraków w mundurku

1 szkl.zalewy z kiszonych ogórków

2 i 1/2 litra bulionu wołowego 

1 ząbek czosnku

Chleb żytni

1 cebula

olej

sól

pieprz

cukier

liść laurowy

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Buraki ostudzone w łupinach obrac i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kawałki.Warzywa obrać i też zetrzeć na tarce.Rozgrzac olej i poddusić buraki  i warzywa.Zalać bulionem,dodać nieco zalewy z ogórków i liść laurowy,gotujemy 30 min.na małym ogniu.Pod koniec gotowania dodajemy resztę zalewy i  czosnek starty na tarce,sól.Przyprawiamy .Podajemy z zytnim chlebem.Smacznego.

SZNYCLE SCHABOWE ZAPIEKANE W CIEŚCIE Z JABŁKAMI

anielka123buziolek

IMG_20161127_151734 by

 Przepyszna  i treściwa POTRAWA na zimowe dni, kiedy to marzy się o świeżych owocach.Konkretne danie jednogarnkowe dla całej rodziny.

4 kotlety schabowe bez kości

4 jabłka w plastrach

majeranek

Ciasto do mięsa:/

3 jajka

4 łyżki startego sera żółtego

1/2 szkl.śmietany

4 łyżki mąki

2 łyżki oleju

naczynie do zapiekania

masło

***********************************

Do miski wlać śmietanę ,jajka i mąkę , zmiksować.Dodać ser,przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.Kotlety opłukać,osuszać i rozklepać na cienkie kotlety.Na patelni rozgrzać olej.!ięso maczać w cieście i smażyć na złoty kolor,zdjać z patelni.Naczynie żaroodpornego wysmarowac masłem.Plastry jabłek ułożyć ściśle obok siebie ,posypać majerankiem.Usmażone mięso ułożyć na jabłuszkach i zapiekać aż jabłka się zrobią szkliste.Podajemy z surówkami.Smacznego.

ZUPA CYGAŃSKA

anielka123buziolek

IMG_20161117_141100

 Świetny , lekko kwaskowy smak,zapach wędzonego boczku i cudowna chrupkość papryki.

30 dag.chudego boczku wędzonego

4 duże ziemniaki

1 papryka czerwona

1 cebula

1 puszka groszku

1 puszka czerwonej fasoli

4 ząbki czosnku

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

*******************************************

Boczek,cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Przełożyć do garnka z wodą i gotować 10 minut.Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany czosnek.Zupę gotować do momentu aż ziemniaki prawie będą miękkie.Następnie dodać groszek i fasolkę z puszki oraz przecież pomidorowy.Posolić i popieprzyć.Gotować jeszcze 8 minut.Smacznego!.

BOGRACZ

anielka123buziolek

IMG_20161123_131943d

 Danie podobne do gulaszu  u Węgrów uchodzi za zupę.Jest pełne aromatu czosnku , kminku i gałki muszkatołowej.Danie pochodzi z kuchni Węgierskiej.

1 kg.karkówki

4 cebule

6 ziemniaków

kminek

pieprz

papryka

gałka muszkatołowa

3 Ząbki czosnku

przecier pomidorowy

1 słoik papryki marynowanej

20 dag.pieczarek

***************************************

Mięso pokroić w większą kostkę.Przesmażyć je na smalcu do miękkości.Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dalej dusimy.Pieczarki obrać i pokroić w kostkę,usmażyć.Do mięsa dodać wodę,wrzucić ziemniaki, pokrojone wdużą kostkę.Przyprawić,dodać zmiażdżony czosnek.Gotujemy wszystko do miękkości warzyw.Następnie dodajemy paprykę marynowaną.Chwilę pogotować i gotowe.Smacznego!.

 

KARKÓWKA DUSZONA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

anielka123buziolek

IMG_20161106_132937

 Jedno z smaczniejszy dań jednogarnkowych jakie robiłam , i właściwie z lenistwa i braku czasu powstał ten przepis ha ha....a że byłam głodna jak " Wilk" danie musiało być no może nie szybkie , ale bez nakładów jakiekolwiek pracy z mojej strony.Zajadałam się nim , aż mi fruwała grzywa wkoło głowy ....Zapraszam Was więc po przepis.

4 kotlety z karkówki

1 litr bulionu mięsnego

15 dag.pieczarek

1 cebula

ok.3/4 szkl.kaszy jęczmiennej( sypać  troszkę na wyczucie)

1 Pietruszka starta na tarce

sól i pieprz do smaku

papryka czerwona słodka w proszku i ostra

olej

**************************************

Kotlety podsmażyć na dużym( lekko , tyle aby się białko scięło) gazie.Pieczarki obrać i pokroić każdą na 4 częścicebulę w piura pokroić,kaszę opłukać.Do dużego rondla wlać odrobinę oleju i poddusić lekko cebulę,włożyć mięso  i podlać bulionem( mięsa nie solimy).Dusimy do miękkości. W trakcie duszenia dodać pieczarki i pietruszkę małą i przyprawić do smaku.Jak mięso jest miękkie , ale nie za bardzo ,wsypujemy kaszę, i na maleńkim ogniu gotujemy wszystko jeszcze raz razem, aż kaszą i mięso dojdzie do siebie.Wszystko mniej więcej trwa 1.5 godz.Mięsko się pod dotykiem rozpada na pyszne kawałki , a kaszą smakuje wybornie.Podajemy z SURÓWKA Z surowego pora i soli.Smacznegi!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci