SMAKI DZIECIŃSTWA
anielka123buziolek

Moja ulubiona słodka przekąska z dzieciństwa.Chrupiące zewnątrz i mięciutkie w środku.Cudiwny zapach minionych , beztroskich lat z dzieciństwa.
25 dag.mąki pszennej
1 jajko
100 ml.smietany kwaśnej
1 łyżeczka płaska sody
3 łyżki cukru
szczypta soli
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania.
*******************************
1 . Wszystkie składniki wsypač do miski i szybko zagnieść.
( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).
2 .Rozwałkować na grubość około 1 cm.
3 . Pokroić na romby.
4 . Smażyć na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.
5 .Osuszyć na papierowym ręczniku.
6 .Posypać cukrem pudrem.Smacznego.
anielka123buziolek

Zupa delikatna w smaku ,jak za dawnych lat.Przepis z mojego domu.Polecam wypróbować!.1 kalafior2-3 łyżki octu3-4 ziemniaki5 dag.masła1 litr mleka1/2 szkl .śmietany 12%1 łyżka posiekanej natkisólpieprzgałka muszkatołowa~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Kalafior czyścimy,dzielimy na różyczki,myjemy w zakwaszonej wodzie z octem.Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 min.,odcedzamy.Obieramy ziemniaki,myjemy i kroimy w kostkę.Masło rozgrzewamy w rondelku,dodajemy kalafior i ziemniaki,dusimy pod przykryciem przez 5 min.,dodajemy mleko,sól i pieprz i gotujemy na małym ogniu 20-30 min.aż ziemniaki i kalafior będą miękkie.Rozrobić w kubku śmietanę z odrobiną zupy,dolewamy do garnka dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej,doprawiamy,zagotowujemy.Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego.
anielka123buziolek

Od dziecka nie znosiłam kaszy manny ,i naprawdę wierzcie mi,zjedzenie czegoś co nie może przejść przez gardło dużo mnie kosztowało.Zjadłam i było ok...Omijając moje niechęci do kaszy manny ,zupa jest bardzo dobra,delikatna i myślę ,że Wam bardzo posmakuje.
Do jej zrobienia użyłam kaszy manny
Kasza manna jest otrzymywana z oczyszczonego przemiału pszenicy.Zawiera wiele mikroelementów potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu i dlatego jest ona polecana niemowlętom.Ma biały kolor i drobne ziarenka . :)Szybko się ją przyrządza .Można ją podawać w formie kleiku dla rekonwalescentów,zup,lub deserów.Aby ja przyrządzić należy wsypać odpowiednią ilość kaszy do wrzącego np.mleka i gotować 3-5 min.Zalecane proporcje to:
płynna- 1 łyżeczka kaszy na 100ml. płynu
gęsta-2 łyżeczki kaszy na 100 ml. płynu.
1 szkl.bulionu jarzynowego
10dag.masła
150gr.kaszy manny
1 cebula
1 seler
1 por
1 łyżka natki,koperku lub innych ziół
oregano lub majeranek
sól
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Masło rozgrzewamy w rondlu i wrzucamy do niego starte lub drobno pokrojone warzywa czyli marchewkę,seler,por,cebulę.Zasypujemykaszą manną i zasmażamy na złoty kolor.Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.,przyprawiamy zupę odrobiną oregano lub majeranku oraz solą.Dodajemy posiekany koperek lub natkę.Smacznego.
anielka123buziolek

Taka zupę często robiła moja mama .Właśnie do niej podawała kluski kładzione łyżką.Gorąco ją polecam.
1.5 litra bulionu z kury ( najlepiej takiej ze wsi ,a jak nie ma wystarczy kurczak z Marketu)
1 duży pęczek koperku
1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany
sól i pieprz
******************************
Zagotować bulion , zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zahartowaną zupą,wymieszač, przyprawić.Zagotować.Koperek opłukać ,drobno posiekać i dosypać do zupy.Smacznego.
anielka123buziolek

W czasach mojej młodości , często odwiedzałam moją przyjaciółkę na wsi , aby móc trochę odpocząć od miastowego zgiełku i po wdychać świeżego ,wiejskiego powietrza.
To właśnie u niej jadałam takie pyszności.Dziś odtworzyłam to danie z przeszłości , by móc wrócić jeszcze raz do tamtych lat i wspomnień.Zapraszam!.
2 kg.ziemniaków
2 cebule
4 jajka
2 łyżki mąki
20 dag.najlepiej wiejskiego sera( świetnie się topi i jest jak serek topiony)twarogu
Olej
Śmietana
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna
***************************************
Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.Dodajemy jajka,startą na tarce drobnej cebulę,mąkę,sól i pieprz oraz przyprawę uniwersalną,wymieszać masę łyżką.Twaróg rozgnieść widelcem.Rozgrzewamy patelnię z oliwą i łyżką kładziemy masę ziemniaczaną, na niej twaróg i ponownie masę ziemniaczaną.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy gorące ze śmietaną.Smacznego!.