Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SMAKI DZIECIŃSTWA

ZUPA Z KASZY MANNY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

Zdjecie1635

Od dziecka nie znosiłam kaszy manny ,i naprawdę wierzcie mi,zjedzenie czegoś co nie może przejść przez gardło dużo mnie kosztowało.Zjadłam i było ok...Omijając moje niechęci do kaszy manny ,zupa jest bardzo dobra,delikatna i myślę ,że Wam bardzo posmakuje.

Do jej zrobienia użyłam kaszy manny

Kasza manna jest otrzymywana z  oczyszczonego przemiału pszenicy.Zawiera wiele mikroelementów potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu i dlatego jest ona polecana niemowlętom.Ma biały kolor i drobne ziarenka . :)Szybko się ją przyrządza .Można ją podawać w formie kleiku dla rekonwalescentów,zup,lub deserów.Aby ja przyrządzić należy wsypać odpowiednią ilość kaszy do wrzącego np.mleka i gotować 3-5 min.Zalecane proporcje to:

płynna- 1 łyżeczka kaszy na 100ml. płynu

gęsta-2 łyżeczki kaszy na 100 ml. płynu.

1 szkl.bulionu jarzynowego

10dag.masła

150gr.kaszy manny 

1 cebula

1 seler

1 por

1 łyżka natki,koperku lub innych ziół

 

oregano lub majeranek

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Masło rozgrzewamy w rondlu i wrzucamy do niego starte lub drobno pokrojone warzywa czyli marchewkę,seler,por,cebulę.Zasypujemykaszą manną i zasmażamy na złoty kolor.Zalewamy bulionem i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.,przyprawiamy zupę odrobiną oregano lub majeranku oraz solą.Dodajemy posiekany koperek lub natkę.Smacznego.

 

 

WIEJSKA ZUPA KOPERKOWA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20170826_130007

 Taka zupę często robiła moja mama .Właśnie do niej podawała kluski kładzione łyżką.Gorąco ją polecam.

1.5 litra bulionu z kury ( najlepiej takiej ze wsi ,a jak nie ma wystarczy kurczak z Marketu)

1 duży pęczek koperku

1 łyżka mąki

1/2 szklanki śmietany

sól i pieprz

******************************

Zagotować bulion , zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zahartowaną zupą,wymieszač, przyprawić.Zagotować.Koperek opłukać ,drobno posiekać i dosypać do zupy.Smacznego.

PLACKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM WEDŁUG ZOSI L.

anielka123buziolek

IMG_20161012_1424291

W czasach mojej młodości , często odwiedzałam moją przyjaciółkę na wsi , aby móc trochę odpocząć od miastowego zgiełku i po wdychać świeżego ,wiejskiego powietrza.

To właśnie u niej jadałam takie pyszności.Dziś odtworzyłam to danie z przeszłości , by móc wrócić jeszcze raz do tamtych lat i wspomnień.Zapraszam!.

2 kg.ziemniaków

2 cebule

4 jajka

2 łyżki mąki

20 dag.najlepiej wiejskiego sera( świetnie się topi i jest jak serek topiony)twarogu

Olej

Śmietana

sól

pieprz

przyprawa uniwersalna

***************************************

Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.Dodajemy jajka,startą na tarce drobnej cebulę,mąkę,sól i pieprz oraz przyprawę uniwersalną,wymieszać masę łyżką.Twaróg rozgnieść widelcem.Rozgrzewamy patelnię z oliwą i łyżką kładziemy masę ziemniaczaną, na niej twaróg i ponownie masę ziemniaczaną.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy gorące ze śmietaną.Smacznego!.

 

PUREE Z ZIEMNIAKÓW ZE ŠMIETANĄ MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160925_133349

Tę potrawę kiedyś bardzo często robiłam w domu , teraz zmieniłam śmietanę na jogurt naturalny ,ale to już nie to.Tutaj użyłam śmietany 12%.Moja siostra do tej pory w ten sposób przygotowuje ziemniaki nie patrząc na kalorie i muszę przyznać ,że jeśli się na nie u niej załapię ,to nie zostawiam okruszka na talerzu.W domu takie ziemniaki ze śmietaną tłukliśmy tłuczkiem ,stawały się puszyste i gładkie.Ja natomiast robię puree ,gładkie i przejrzyste ,ucierając je na gładką masę.Mozemy oczywiście dać mniej śmietany ,a efekt też będzie wyśmienity.Zapraszam.

 
1KG.ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCh
1/2KUBKA ŚMIETANY 12%
KOPEREK
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ZIEMNIAKI UTŁUC ZE ŚMIETANĄ I KOPERKIEM.WYMIESZAĆ.
IMG_20160925_132559
 
 

SMAŻONE KOPYTKA Z SOSEM Z KIEŁBASY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160808_233304

 Jak ja już dawno do tego sosu nie wracałam, rzadko kiedy mam okazję to robić.Teraz kiedy wprowadziłam rubrykę o smakach z dzieciństwa ,mam okazję je znowu posmakować i zapisać dla reszty pokolenia.Kiedys one zanikną ,wejdą nowe wraz z udoskonaloną kuchnią i przepisami,bez smalcu i konkretnych domowych smaków,nikt już nie będzie pamiętać co się jadło w latach 60-70 tych.,jaka bieda panowała , a rodziny wiązały koniec z końcem ,próbując gotować tanio i smacznie,moze niezbyt zdrowo ,ale z polotem ,z czegoś z niczego.Ja .mam swoje upodobania kulinarne inne niż kiedyś i dopiero teraz zdałam sobie sprawę jakie było to wszystko ważne dla mnie  i smaczne:).Pamiętajcie zawsze o swych korzeniach smakowych jakie wynieslicie z domu , kochani wracajcie do nich ,uczcie swoje "pisklęta" ,żeby kiedyś tak jak ja , mogły nacieszyć się smakami dzieciństwa,bo któz nie chce stać się na chwilę małym ,zasmarkanym brzdącem ,wtulonym w pierś matki.Zapraszam.

3 kiełbasy ulubione cienkie

1 cebula

olej do smażenia

lisč laurowy

3 ziela angielskiego

2 Ząbki czosnku startego na tarce o drobnych oczkach

sól i pieprz ,czerwona papryka,

1 łyżka przyprażona na złoty kolor do zaparawienia sosu

kopytka - przepis Tutaj

**************************************

 Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Obrać kiełbasę z folii i pokroić w większą kostkę lub plasterki.Podsmazamy czosnek,cebulę i kiełbasę na oleju.Dodajemy listek laurowe i ziele angielskie.Podlewamy bulionem z kury lub mięsnym.Przyprawiamy do smaku.Dusimy 5 minut.Ze zloconà mąkę na suchej patelni rozrabiamy z odrobiną wywaru z sosu i wlewamy do potrawy,mieszamy.Zagotowujemy z 5 minut ,aż nam się zagęści.Kopytka obsmazamy na złoty kolor,polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.Smacznego.

IMG_20160806_134745

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci