Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SMAKI DZIECIŃSTWA

PLACKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM WEDŁUG ZOSI L.

anielka123buziolek

IMG_20161012_1424291

W czasach mojej młodości , często odwiedzałam moją przyjaciółkę na wsi , aby móc trochę odpocząć od miastowego zgiełku i po wdychać świeżego ,wiejskiego powietrza.

To właśnie u niej jadałam takie pyszności.Dziś odtworzyłam to danie z przeszłości , by móc wrócić jeszcze raz do tamtych lat i wspomnień.Zapraszam!.

2 kg.ziemniaków

2 cebule

4 jajka

2 łyżki mąki

20 dag.najlepiej wiejskiego sera( świetnie się topi i jest jak serek topiony)twarogu

Olej

Śmietana

sól

pieprz

przyprawa uniwersalna

***************************************

Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.Dodajemy jajka,startą na tarce drobnej cebulę,mąkę,sól i pieprz oraz przyprawę uniwersalną,wymieszać masę łyżką.Twaróg rozgnieść widelcem.Rozgrzewamy patelnię z oliwą i łyżką kładziemy masę ziemniaczaną, na niej twaróg i ponownie masę ziemniaczaną.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy gorące ze śmietaną.Smacznego!.

 

PUREE Z ZIEMNIAKÓW ZE ŠMIETANĄ MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160925_133349

Tę potrawę kiedyś bardzo często robiłam w domu , teraz zmieniłam śmietanę na jogurt naturalny ,ale to już nie to.Tutaj użyłam śmietany 12%.Moja siostra do tej pory w ten sposób przygotowuje ziemniaki nie patrząc na kalorie i muszę przyznać ,że jeśli się na nie u niej załapię ,to nie zostawiam okruszka na talerzu.W domu takie ziemniaki ze śmietaną tłukliśmy tłuczkiem ,stawały się puszyste i gładkie.Ja natomiast robię puree ,gładkie i przejrzyste ,ucierając je na gładką masę.Mozemy oczywiście dać mniej śmietany ,a efekt też będzie wyśmienity.Zapraszam.

 
1KG.ZIEMNIAKÓW UGOTOWANYCh
1/2KUBKA ŚMIETANY 12%
KOPEREK
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ZIEMNIAKI UTŁUC ZE ŚMIETANĄ I KOPERKIEM.WYMIESZAĆ.
IMG_20160925_132559
 
 

SMAŻONE KOPYTKA Z SOSEM Z KIEŁBASY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160808_233304

 Jak ja już dawno do tego sosu nie wracałam, rzadko kiedy mam okazję to robić.Teraz kiedy wprowadziłam rubrykę o smakach z dzieciństwa ,mam okazję je znowu posmakować i zapisać dla reszty pokolenia.Kiedys one zanikną ,wejdą nowe wraz z udoskonaloną kuchnią i przepisami,bez smalcu i konkretnych domowych smaków,nikt już nie będzie pamiętać co się jadło w latach 60-70 tych.,jaka bieda panowała , a rodziny wiązały koniec z końcem ,próbując gotować tanio i smacznie,moze niezbyt zdrowo ,ale z polotem ,z czegoś z niczego.Ja .mam swoje upodobania kulinarne inne niż kiedyś i dopiero teraz zdałam sobie sprawę jakie było to wszystko ważne dla mnie  i smaczne:).Pamiętajcie zawsze o swych korzeniach smakowych jakie wynieslicie z domu , kochani wracajcie do nich ,uczcie swoje "pisklęta" ,żeby kiedyś tak jak ja , mogły nacieszyć się smakami dzieciństwa,bo któz nie chce stać się na chwilę małym ,zasmarkanym brzdącem ,wtulonym w pierś matki.Zapraszam.

3 kiełbasy ulubione cienkie

1 cebula

olej do smażenia

lisč laurowy

3 ziela angielskiego

2 Ząbki czosnku startego na tarce o drobnych oczkach

sól i pieprz ,czerwona papryka,

1 łyżka przyprażona na złoty kolor do zaparawienia sosu

kopytka - przepis Tutaj

**************************************

 Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Obrać kiełbasę z folii i pokroić w większą kostkę lub plasterki.Podsmazamy czosnek,cebulę i kiełbasę na oleju.Dodajemy listek laurowe i ziele angielskie.Podlewamy bulionem z kury lub mięsnym.Przyprawiamy do smaku.Dusimy 5 minut.Ze zloconà mąkę na suchej patelni rozrabiamy z odrobiną wywaru z sosu i wlewamy do potrawy,mieszamy.Zagotowujemy z 5 minut ,aż nam się zagęści.Kopytka obsmazamy na złoty kolor,polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.Smacznego.

IMG_20160806_134745

KAPUŚNIAK DOMOWY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160912_132333

 Pachnąca jesienią smakowita zupa z kapusty , którą sama zakisiłam i zawekowałam.Nic nie ma smakowitszego niż pyrkający KAPUŚNIAK na kuchence i zapachu boczku wędzonego dla smaku.Tak zapamiętałam Zupę  z mojego dzieciństwa.Zapraszam.

2 kości schabowe

30 dag.kapusty kiszonej

50 dag.ziemniaków

2 litry wody

3 plastry boczku wędzonego

1 cebula

1 łyżka podprażonej mąki pszennej na suchej patelni

1 łyżeczka kminku

2 liście laurowe

kilka ziaren czarnego pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren jałowca

**†*******************************

Nastawiamy garnek z wodą na gaz.Kładamy kości i przyprawy,gotujemy wywar na małym ogniu z 30 minut , na małym gazie.Potem dodajemy obrane i pokrojone w kostkę  ziemniaki.KAPUSTĘ siekamy ,taką z beczki,,obsmażyc na niewielkiej ilości oleju,dodac do wywaru,gotowac 30 minut.Boczek i obraną cebulę drobno posiekać w kostkę,podsmażyć,dodać do zupy.Przyządzić zasmażkę z mąki.Zaprawić zupę i zagotować.Gotowe.Smacznego!.

 

JABŁKA W SOSIE WANILIOWYM MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160913_161425

Deser zapamiętany z rodzinnego domu , przygotowywany przez moją mamę.Najbardziej w nim mi smakuje sos ,jest niesamowity na bazie śmietany .Polecam małym szkrabom do wypróbowania, niech i on stanie się Waszym najlepszym deserem pod " niebem".Zapraszam.

IMG_20160913_161437

 

2  duże jabłka-obrać,pokroić w krążki
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1op.cukru waniliowego
2-3łyżki śmietany
posypka
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jabłka smażymy na rozgrzanym maśle aż lekko się zrumienią i zmiękną.Posypać cukrem i cukrem waniliowym.Odwracamy i chwilę smażymy,aż cukier się rozpuści.Wlać śmietanę.Dusimy ok 3min.aż sos zgęstnieje.Jabłka przekładamy do pucharków,polewamy sosem i posypujemy posypką.Podajemy gorące.Sos można użyć też do pierogów z białym serem na słodko

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci