Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA OBIADOWE DIETETYCZNE 1500kcal.

ZUPA WEGETARIAŃSKA

anielka123buziolek

IMG_20180213_210208

Zupa pełna warzyw,bardzo delikatna ,na bazie oliwy z oliwek .Możemy podawać z jogurtem greckim .

 

2 pomidory

2-3 ziemniaki kostka

papryka czerwona

1 strąk masła

3 łyżki oliwy z oliwek

cukinia 

1 marchewka

2 cebule

po 6 ziaren pieprzu naturalnego i ziela angielskiego

sól

vegeta 

pieprz czarny mielony

2 łyżeczki jogurtu greckiego jak kto chce

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pomidory płuczemy,wkładamy do wrzątku na chwilę i obieramy ze skórki.Miąższ siekamy drobno,paprykę myjemy,usuwamy gniazdo nasienne,kroimy w niedużą kostkę.Umytą cukinię kroimy w plastry.Marchewkę czyścimy,obieramy,kroimy też w plastry lub kostkę.Cebulę obraną siekamy drobno.W rondlu rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy cebulę i warzywa,dusimy 5 min.pod przykryciem.Dodajemy ziele ang. i czarny pieprz ziarnisty i mielony.Na koniec dodajemy jogurt.Smacznego.

PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZCZAWIEM , BOTWINKĄ I CUKINIĄ

anielka123buziolek

IMG_20170826_125952

 Wiem, powiecie - ta to już wszystko miesza ha ah...To prawda , ale z takich domowych eksperymentów wychodzą bardzo smakowo ciekawe dania!.Te placki jak dla mnie , rewelacja .Pełne zdrowych warzyw , które na co dzień nie goszczą w naszej kuchni, zwłaszcza mowa jest o szczawiu.Zrobienie ich zmusiło mnie do wykorzystania produktów od znajomej tak więc efektem wspólnych sił są oto one  , placuszki ,pyszne ,lekko chrupiące po brzegach o warzywnym smaku.Zapraszam!.

0.5 kg.ziemniaków startych na  tarce

1 pęczek szczawiu świeżego jak nie ma może być świeży szpinak

1 mała cukinia starta na tarce

1 pęczek listków botwinki

pęczek kolendry jak nie ma natki pietruszki

 1 cebula

2 jaja całe

2 łyżki zmielonych płatków owsianych

2 ząbki świeżego czosnku

sól

biały pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

Olej do smażenia

Dodatkowo dla smaku:

Śmietana kwaśna

koperek posiekany

***********************************

Do miski ze startymi natarce o drobnych oczkach ziemniaków dodać startą cukinię ,zmiksowaną botwinkę że szczawiem oraz kolendrę , jajka ,posiekaną i uduszoną do miękkości cebulę , mąkę z płatków owsianych  , wymieszać ,przyprawić , dodać posiekany drobno czosnek , jeszcze raz wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej , smażyć z obu stron placki na złoty kolor.Podajemy placki gorące ,polane śmietaną i posypane koperkiem .Smacznego!.

LASAGNE NA MACY

anielka123buziolek

_20170207_221432

Od jakiegoś czasu "chodziła" za mną lasagne,ale ostatnio mam okropnego lenia,więc postanowiłam nię męczyć się robieniem płatów lasagne tylko użyć gotowca z macę.

Robi się ją dosłownie w 15 min.Jest smaczna i chrupiąca,a przede wszystkim bardzo zdrowa i mniej kaloryczna od normalnej lasagne.

Maca jest pieczywem lekkim,bezkwasowym,wypiekana bez tłuszczu i drożdży oraz cukru.Zawiera tylko naturalne środki spożywcze.Nie ma konserwantów ani sztucznych barwników i aromatów.Gorąco polecana dla osób ,które odchudzają się i korzystają z diety beztłuszczowej oraz dla tych co chcą zdrowo się odżywiać.

_20170207_221503

 

1 opakowanie macy z czosnkiem 

40dag.mięsa mielonego z indyka        

10dag .ostrego sera żółtego

5 łyżek keczupu

2 łyżki oleju

cebula

sol

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę siekamy w drobną kostkę i wraz z mielonym mięsem wkładamy na rozgrzany tłuszcz.Lekko podsmażamy,po czym mieszamy z 3 łyżkami keczupu i przyprawiamy do smaku.Prostokątną formę żaroodporną wykładamy folią aluminiową i na jej dnie układamy warstwę macy ( ja zrobiłam pojedynczą porcję) zamiast macy możemy użyć 2 op.krakersów z cebulą.Na macę nakładamy połowę farszu z mielonego mięsa,na nie połowę sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach.Przykrywamy następną warstwą macy,mięsa mielonego i sera,znów przykrywamy macą.Polewamy po wierzchu resztą keczupu i posypujemy reszta sera żółtego.Pieczemy w piekarniku 160st.aż ser się rozpuści.Smacznego!.

 

 

 

 

 

 

 

 

SCHAB DUSZONY W SOSIE MARCHEWKOWYM

anielka123buziolek

IMG_20160808_233717

 Pyszny,mięciutki schabik w niesamowicie smacznym sosie warzywnym.Świetny dla rekonwalescentów , osób które dbają o linię i dzieciaczków.Goraco polecam przepis.

4 kotlety schabowe

2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach

1.5 szkl.bulionu 

natka pietruszki

1 łyżka posiekanej świeżej maggi lub z butelki 1 łyżeczka do smaku

50 ml.krmówki śmietany 30%

1 cebula

sól i pieprz

masło

***********************************************

Kotlety lekko przesmażyć z obu stron , aby zamknąć soki.Przełożyć do rondla.Na patelni po usmażeniu kotletów udusić cebulkę,dodać do mięsa.Podlać bulionem.Po 10 minutach dodać startą marchewkę,przyprawić.Gdy mięso jest miękkie ,posypać maggą,dodać natkę i dolać odrobinę kremówki,zagotować .Podajemy z surówkami i ziemniakami.Smacznego!.

SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

anielka123buziolek

IMG_20160615_133336

 I znów mój ulubiony makaron z mięsem tylko w innej odsłonie.Pełen mięsa i warzyw.Taki makaron jest najpyszniejszy i w dodatku dietetyczny:)

Porcja ma tylko 414 kcal.

1 ugotowana szklanka makaronu spaghetti (10dag.)

Na sos:3 łyżki mielonej piersi indyka(90g)

1 łyżeczka oleju(3g)

1 marchewka(90g)

małe pieczarki(105g)

1 cebula(30g)

1 mały por(50g)

1 strąk papryki (20g)

2 łyżki koncentratu pomidorowego(20g)

sól

pieprz

świeża bazylia

*************************************************

Mięso usmażyć na tłuszczu,a następnie warzywa i pieczarki.Calość doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami,dodać koncentrat pomidorowy.Podajemy z makaronem polanym sosem mięsnym,posypanym świeżymi liśćmi bazylii.Smacznego.

 

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci