Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DRUGIE ŚNIADANIE -DIETA 1500 kcal.

JAK UGOTOWAĆ JAJKO NA MIĘKKO

anielka123buziolek

 Jak myślicie kochani,czy ugotowanie jajek na miękko jest proste tak , aby żółtko się wylewało ze środka , a dookoła była obwódka białka?Jest to możliwe!Zawsze ,albo niedogotowałam , albo przegotowałam jajko,i zazwyczaj jadłam jajka na twardo.Dopiero moja przyjaciółka , która opanowała gotowanie jaj  do perfekcji,dała mi lekcję( to tak jak w Masterchef gdzie się okazuje jak mało kto umie siekać cebulę ha ha) jajka na miękko , wystarczy trzymać się co do sekundy czasu i mamy przepyszne jajo!!!

Ja wykorzystałam jajka typu M,które gotowałam we wrzątku 3 i 05 minuty ale najpierw je umyłam,wstawiłam wodę do garnka i poczekałem ,aż zawrze,wtedy na łyżce wkladalam po jednym jajku do wrzątku i od tej pory odliczalam na zegarze czas.Potem jajko odcedziłam i włożyłam na dosłownie kilka sekund do zimnej wody,aby białko się ścięło i już można podawać.Dobrze ugotowane jajko będzie miało sprężyste białko i rozlane jajko.Smacznego!.

Jajka o gramaturze S gotujemy 3 minuty, a L 4 i 0.5minuty do 5 minut.

KANAPKI Z JAJKIEM - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL

anielka123buziolek

IMG_20160222_1852151

 1 kromka chleba Graham

1 kromka chleba pszennego

5 g sałaty

0.5 jajka ugotowanego na twardo

5 rzodkiewek

1 mała gruszka

1 łyżeczka  szczypiorku

**************************************

Na kanapkach ułożyć sałatę , pokrojone w plasterki jajko i rzodkiewkę ,posypać szczypiorkiem.Podawać z herbata miętową bez cukru i gruszką.Smacznego.

KANAPKA NA WŁASNORĘCZNIE PIECZONYM CHLEBIE PSZENNYM Z SIEMIENIEM LNIANYM.

anielka123buziolek

IMG_20160221_1802391

 Przepyszny chlebek własnej roboty ,prosty w wykonaniu z dodatkiem siemienia lnianego i płatków owsianych.Z podanych składników wychodzi jeden , duży Bochenek chleba.

Danie ma  231 kcal.

1 kromka chleba pszennego z Siemieniem Lnianym

1/2 trójkącika serka topionego light

1 tuńczyka lub łyżeczka pasztetu drobiowego

1 mała gruszka

****************************************

Kromkę chleba posmarować serkiem Topionym i pasztetem.Podawać z gruszką.

Chleb Pszenny z Siemieniem Lnianym:

********************************************

70 dag.mąki pszennej

1.5 łyżeczki soli

siemię lniane do smaku i do posypania chleba

płatki owsiane  do obtoczenia

letnia woda ok.1 szkl lub więcej ( ile wejdzie w ciasto)

70 g.świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

*********************************

Mąkę posolić ,można dodać po łyżce siemienia i płatków( ja w nich obtoczyłam chleb).Drożdże pokruszyć ,dodać cukier ,wymieszać z wodą,wlać do mąki, konsystencja ma być raczej luźna.Miksujemy mikserem ( hakami) 7 minut.Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.Formę wysmarować olejem i obsypać ziarnami , włożyć ciasto ,przykryć znów na 20 minut.Ciasto powinno dobrze wyrosnąć.Włączyć piekarnik 200 stopni.Ciasto szybko wypełni formę i dlatego musi być bardzo gorący piekarnik.Włożyć blaszkę do piekarnika włączonego góra - dół i piec 1 godzinę.Chleb dobrze wyjąć z formy i dopiec go już bez blaszki.Chleb jest gotowy ,gdy postumamy palcem o spód chleba , a on wyda głuchy odgłos.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci