Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PODROBY

SAKIEWKI Z SERC WIEPRZOWYCH Z CZARNĄ FASOLĄ

anielka123buziolek

Zdjecie98_400x400

 

Jest to moja ulubiona potrawa ze względu na podroby.Dziš że  względu na chorobę unikam ich , ale sentyment mam ogromny.Przepis naprawdę wart wypróbowania! 

Ciasto:

********************

1 i 1/4 szkl.mąki

2 szkl.mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

Farsz :

*******************

1/2 puszki czarnej fasoli ( jak nie macie to može  być czerwona )

20 dag.serc wieprzowych lub z kurczaka ( wersja bardziej dietetyczna )

 2 łyżki oleju kokosowego

1 czerwona cebula

10 dag.startego żółtego sera

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

przyprawa meksykańska

Szczypiorek

****************************************

1 . Ciasto na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut.Smażyć na złoty kolor z obu stron.

2 . Przygotować farsz.Fasolę odsączyć ,opłukać wodą i osuszyć.

3 . Mięso z serc wieprzowych zmielić w maszynce wraz z czosnkiem i cebulą.Wymieszać z przyprawami.

4 . Rozgrzać tłuszcz na patelni i przesmażyç  mięso.Dodac starty ser.Wymieszać. Farsz nałożyć na naleśniki.Zawiązać ładne sakiewki przy użyciu szczypiorku.

5 . Sakiewki ułożyć w wysmarowanej formie . Posypać serem i zapiekać przez 15 minut . Smacznego.

 

GULASZ Z PODROBÓW

anielka123buziolek

 

IMG_20160808_2333531 Łatwy i szybki do przygotowania danie obiadowe z podrobów drobiowych.Tanie danie na każdą kieszeń, a jaki smaczny.Polecam!.

1 kg.serduszek drobiowych

2 cebule

Olej

Czerwona papryka świeża 

Czerwona fasolka

Zielona fasolka szparagowa

Po dwa ziemniaki do talerz ugotowane

Bulion drobiowy

1 łyżka mąki

2-3 łyżki soku z cytryny

1/2 szklanki.smietany najlepiej kremówki30%

2 liście laurowe

5-6 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

1 łyżka świeżej maggi lub z butelki

Sól i pieprz

*************************************

Podroby oczyścić z błonek,umyć.Zalać gorącym ,wrzącym bulionem i posolić.Dodać ziele angielskie,liść laurowy i maggi.Gotujemy do miękkości,pod koniec dodać majeranek.Mąkę lekko zrumienic na oleju ,wlać szklankę wywaru z ugotowanych podrobów,wymieszać i wlać do serduszek .Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju,dodać do podrobów.Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem,wrzucić posiekaną paprykę czerwona,zieloną fasolkę oraz czerwona fasolę.Zagotować,a następnie dusimy jeszcze 20 minut.Do śmietany dodajemy ok.3 łyżek wywaru i wlewamy do podrobów.Zagotować,doprawić jeszcze raz jak trzeba.Podawać w miseczkach z dwoma ugotowanym i ziemniakami.Smacznego.

KURZE ŻOŁĄDKI W SOSIE KOPERKOWYM

anielka123buziolek

Zdjecie1143

 

Bardzo fajne danie z popularnego,taniego produktu czyli-dziś w roli głównej "Podroby".

 

1 kg.drobiowych żołądków

1 marchewka

pół pęczka  koperku

1 cebula

1/2 szkl.bulionu drobiowego

4 łyżki smietanki kremówki 30 %

po 1 łyżce mąki i masła

sol

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Żołądki czyścimy.Zalewamy je wodą,gotujemy 10 min.Odcedzamy.Zalewamy znów świeżą wodą,solimy.Gotujemy 1.5 godz.Warzywa obieramy.Marchewkę ścieramy,a cebulę siekamy.Oba składniki podsmażamy na maśle.Oprószamy mąką.Mieszamy cały czas i wlewamy po trochu bulion/Sos gotujemy 15 min.Łączymy z posiekanym koperkiem i kremówką.Doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowane żołądki odcedzamy ,przekładamy do sosu.Podajemy z ziemniakami.Smacznego.

 

SOS Z ŻOŁĄDKÓW WEDŁUG MOJEJ SĄSIADKI

anielka123buziolek

Zdjecie0472_400x400

 Dziś przepis na podroby.Lubię je przyrządzać bo dają wiele możliwości tworzenia pysznego Dania.Nie sztuka je ugotować , sztuka jest je tak ugotować żeby były miękkie ,rozplywaly się w ustach z każdym kęsem i dobrze przyprawić.Gdy to zrobimy , to najgorsi wrogowie podrobów skuszą się na to danie.Przynajmniej u mnie tak było ha ha ha....

1 kg.żołądków drobiowych

2 cebule

vegeta

majeranek

sól

pieprz

smalec

papryka czerwona mielona

 papryka ostra

mąka

śmietana

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Żołądki myjemy,czyścimy.Wkładamy do garnka,zalewamy wodą na tyle aby żołądki pokryło,posolić i popieprzyć.Dodać vegetę.Gotować aż żołądki będą miękkie,w trakcie gotowania dodać posiekaną cebulę w plasterki,obie papryki,maggi.Miękkie żołądki wyjąć i pokroić w cienkie plasterki.Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką ,dodajemy pokrojone żołądki,majeranek zagotowujemy.Możemy dodać natkę lub zaprawić np.sosem pieczarkowym .Smacznego.

WĄTRÓBKA NA PLACKU

anielka123buziolek

IMG_20160124_125821

 Pyszne,sycące danie,w sam raz odpowiednie na tę pogodę którą mamy.Tania i nieskomplikowana i nie potrzeba zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Zapraszam.

25 dag.wątróbki

1 cebula

50 dag.ziemniaków

1 marchewka

1 mały por

10 dag.starego sera żółtego

3 jajka

100 ml.mleka

10 dag.mąki

sól i pieprz

olej do smażenia

*************"*********"******************

 Jajka  utrzepać z mlekiem oraz z mąką.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do masy jajecznej.Cebulę obrać i posiekać drobno.Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.Dodać do ziemniaków wszystkie składniki,odprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ładne placki na złoty kolor z obu stron.Wątróbkę oczyścić.Por pokroić w cienkie plasterki.Wątróbkę pod smażyć z potem na oleju,po czym ułożyć na placach ziemniaczanych.Posypać żółtym ,starym serem i podawać.Smacznego!.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci