Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PODROBY

GULASZ Z PODROBÓW

anielka123buziolek

 

IMG_20160808_2333531 Łatwy i szybki do przygotowania danie obiadowe z podrobów drobiowych.Tanie danie na każdą kieszeń, a jaki smaczny.Polecam!.

1 kg.serduszek drobiowych

2 cebule

Olej

Czerwona papryka świeża 

Czerwona fasolka

Zielona fasolka szparagowa

Po dwa ziemniaki do talerz ugotowane

Bulion drobiowy

1 łyżka mąki

2-3 łyżki soku z cytryny

1/2 szklanki.smietany najlepiej kremówki30%

2 liście laurowe

5-6 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

1 łyżka świeżej maggi lub z butelki

Sól i pieprz

*************************************

Podroby oczyścić z błonek,umyć.Zalać gorącym ,wrzącym bulionem i posolić.Dodać ziele angielskie,liść laurowy i maggi.Gotujemy do miękkości,pod koniec dodać majeranek.Mąkę lekko zrumienic na oleju ,wlać szklankę wywaru z ugotowanych podrobów,wymieszać i wlać do serduszek .Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju,dodać do podrobów.Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem,wrzucić posiekaną paprykę czerwona,zieloną fasolkę oraz czerwona fasolę.Zagotować,a następnie dusimy jeszcze 20 minut.Do śmietany dodajemy ok.3 łyżek wywaru i wlewamy do podrobów.Zagotować,doprawić jeszcze raz jak trzeba.Podawać w miseczkach z dwoma ugotowanym i ziemniakami.Smacznego.

SOS Z ŻOŁĄDKÓW WEDŁUG MOJEJ SĄSIADKI

anielka123buziolek

Zdjecie0472_400x400

 Dziś przepis na podroby.Lubię je przyrządzać bo dają wiele możliwości tworzenia pysznego Dania.Nie sztuka je ugotować , sztuka jest je tak ugotować żeby były miękkie ,rozplywaly się w ustach z każdym kęsem i dobrze przyprawić.Gdy to zrobimy , to najgorsi wrogowie podrobów skuszą się na to danie.Przynajmniej u mnie tak było ha ha ha....

1 kg.żołądków drobiowych

2 cebule

vegeta

majeranek

sól

pieprz

smalec

papryka czerwona mielona

 papryka ostra

mąka

śmietana

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Żołądki myjemy,czyścimy.Wkładamy do garnka,zalewamy wodą na tyle aby żołądki pokryło,posolić i popieprzyć.Dodać vegetę.Gotować aż żołądki będą miękkie,w trakcie gotowania dodać posiekaną cebulę w plasterki,obie papryki,maggi.Miękkie żołądki wyjąć i pokroić w cienkie plasterki.Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką ,dodajemy pokrojone żołądki,majeranek zagotowujemy.Możemy dodać natkę lub zaprawić np.sosem pieczarkowym .Smacznego.

WĄTRÓBKA NA PLACKU

anielka123buziolek

IMG_20160124_125821

 Pyszne,sycące danie,w sam raz odpowiednie na tę pogodę którą mamy.Tania i nieskomplikowana i nie potrzeba zbyt dużo czasu na jej przygotowanie. Zapraszam.

25 dag.wątróbki

1 cebula

50 dag.ziemniaków

1 marchewka

1 mały por

10 dag.starego sera żółtego

3 jajka

100 ml.mleka

10 dag.mąki

sól i pieprz

olej do smażenia

*************"*********"******************

 Jajka  utrzepać z mlekiem oraz z mąką.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do masy jajecznej.Cebulę obrać i posiekać drobno.Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce.Dodać do ziemniaków wszystkie składniki,odprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ładne placki na złoty kolor z obu stron.Wątróbkę oczyścić.Por pokroić w cienkie plasterki.Wątróbkę pod smażyć z potem na oleju,po czym ułożyć na placach ziemniaczanych.Posypać żółtym ,starym serem i podawać.Smacznego!.

 

CYNADERKI PO LITEWSKU

anielka123buziolek

IMG_20150911_145051

 Do tej potrawy podchodziłam z bijącym sercem.Dużo się na słuchałam na temat jej przygotowania.Po raz pierwszy w życiu wzięłam się do ich zrobienia i nie było tak źle.Zapaszek rzeczywiście nie był fiołkow ,ale szło wytrzymać hi hi...Zabrałam się najpierw do ich przekrojenia wzdłuż na pół ,potem wycięłam przewody moczowe i na koniec wrzuciłam do miski z zimną wodą ,aby się przez kilka godzin w niej wymoczyły.I zaskoczenie ,wyszły wyśmienite.Zajadalam się kanapeczkami ,aż uszy mi się trzęsły.Polecam bardzo ten przepis.Zero brzydkiego zapachu przy gotowaniu i smaku , pycha.....

 50 dag.nerek wieprzowych ( cynaderek )

2 duże cebule

10 - 12 suszonych grzybów

sól

pieprz

3 łyżki masła

1 szkl.gęstej śmietany

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Na grzanki:

***********************************************

kilka kromek czerstwego ciemnego chleba

1/2 szkl.mleka

sól

1/2 szkl. bułki tartej

1 jajko

1 łyżka masła

*****************************************************

Grzyby myjemy,zalewany dwiema szklankami przygotowanej wody , odstawiamy na 2 godziny , po czym je gotujemy, odcedzić i pokroić na paseczki.Nerki przekroić wzdłuż na pół ,usunąć przewody moczowe ,opłukać dokładnie i włożyć do zimnej wody ,zostawić na kilka godzin,wyjąć i pokroić w cienkie plasterki.Nerki chwilę przeważyć na połowie masła  na silnym ognio , mieszając.Zmniejszamy ogień wlewamy wywar z grzybów i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.Cebulę obieramy , kroimy na półplasterki.Na patelni stopić pozostałe masło , lekko rumienimy cebulę , dodajemy grzyby , oprószamy pieprzem i chwilę smażymy.Dodajemy do nerek,doliny ,mieszamy i dusimy do miękkości.Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę ,dodajemy powielają drobno pietruszkę i doprawiamy do smaku.Teraz przygotujemy grzanki : mleko mieszamy z jajkiem i odrobiną soli .Chleb obieramy że skórki ,kroimy na kromki ,każdą kromkę zanurzamy w mleku i obtoczyć w bułce tartej .Smażymy na maśle .Nerki podajemy z grzankami.Smacznego.

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci