Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

BABKi, CIASTA ,CIASTA UCIERANE , TARTY,

CIASTO POMARAŃCZOWE DLA SINGLI

anielka123buziolek

IMG_20180505_153158

 Łatwe , szybkie ciasto dla singli . Ciasto jest puszyste i soczyste w środku. Proporcja  na małą keksówkę taką do pasztetu.

 6 czubatych łyżek mąki pszennej

4 łyżki cukru pudru lub 1 według uznania

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

sok z małej pomarańczy

kilka kropel olejku o zapachu pomarańczy 

1 łyżka dobrego alkoholu np.koniaku nie musowo

4 łyżki mleka

4 łyżki oleju

2 duže jajka

Lukier:

0.5 szkl.cukru pudru

odrobina soku pomarańczowego 

*****************************************

 Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać mikserem.Małą keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą , wlać ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 160-180 stopni i piec na złoty kolor.Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Jeśli ciasto nam się z wierzchu zarumieniła mocno a w środku jest surowe , to należy je przykryć kawałkiem folii aluminiowej ,co jakiś czas sprawdzając czy jest już gotowe.Wystudzić ciasto na kratce , utrzeć lukier .Polać placek przygotowanym lukrem ,odczekac aż  lukier wyschnie i gotowe.Smacznego!.

 

MÓJ ULUBIONY BISZKOPT Z MĄKI KRUPCZATKI

anielka123buziolek

Zdjeciebiszkopt_21

 Przepis na większą , podłużną blaszkę.

6JAJ
3/4SZKL.CUKRU
2ŁYŻECZKI PROSZKU
1 i1/4 szkl.mąki krupczatki
3/4szkl.mąki ziemniaczanej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Jajka rozdzielić.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem.Dodać po jednym żółtku.Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać ucierając ciasto.Piec 30min.w 180st.Smacznego.

BABKA CYTRYNOWA

anielka123buziolek

IMG_20160730_003138

 Babka , którą nauczyłam się piec w czasach młodości.Pachnąca wspaniale cytryną.Niebo  w gębie :)...Bardzo łatwa w przygotowaniu , w smaku niebiańska.Polecam dla osób , które zaczynają zabawę w kuchni z pieczeniem babek :).

2 szkl. i 3 łyżki mąki
1 i 3/4 szkl.cukru pudru
25 dag.miękkiej margaryny
4 jajka
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Białka ubijamy na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem i margaryna.Dodajemy otarta skórkę z cytryny i sok.,a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Doda ubitą piane z białek,lekko wymieszać łyżką.Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i piec w 180st.przez 40 min.

PRZEPYSZNA BABKA

anielka123buziolek

lko

 

Przepyszna babka.Przepis znalazłam w starych szpargałach,kiedy szukałam listu od mojej zmarłej mamy,który od roku 1986 nie został przeze mnie otwarty i nie przeczytany,a który do tej pory sprawia,że czuję gdzieś w środku siebie ogromny ból .Trafiłam wówczas na moje z dawnych lat pamiętniki,które pisałam przez ok 30 lat.Były to zakurzone ,zniszczone kalendarze ,w których co dziennie zapisywałam przeżycia z tamtych lat.Nigdy nie wyrzucam takich spisanych wspomnień,chowam je, jak bezcenną relikwię,głęboko na dnie szafy.I właśnie tam znalazłam przepis mamy na tę babkę,którą przed zakończeniem biegu tu na ziemi ,piekła.Tylu lat człowiek nieraz potrzebuje aby zmierzyć się ze swoją własną przeszłością,i choroby która uzmysławia nam, jak jesteśmy" krusi "wobec otaczającego nas tętniącego życia... Zapraszam i wybaczcie mi te sentymentalne wywody,mam nadzieję,że Was nie zanudziłam.

                   

3 szkl.mąki

1 duża łyżka kawy prawdziwej sypanej

1.5 szkl.cukru pudru

1/2 szkl.mleka 

1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu

25dag.margaryny

10dag.posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

3 dag.płatków migdałowych

4 duże jajka

1 op.cukru waniliowego

3 łyżeczki  proszku do pieczenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 łyżkę cukru odłożyć,a pozostałe utrzeć z margaryną.

Dodajemy ucierając po jednym jajku.Wsypujemy przesianą mąkę z kawą,kardamonem i proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami,płatkami migdałowymi,dokładnie mieszamy.Wlewamy mleko,miksujemy .Spód blaszki na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą.Wlewamy ciasto do foremki.Pieczemy w 180st. przez 50 min.Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.

 

BABKA WŁOSKA

anielka123buziolek

IMG_20160730_151308

 Babka na schwał , tak bym ją opisała.Warta grzechu upieczenia.Prosta , lecz pelna aromatu i smaku masy budyniowej.Zapraszam!.

6 jajek
3/4 szkl.cukru
1 i 1/4 szkl.maki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jajka ubijamy z cukrem i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,mieszamy.Wylewamy do wysmarowanej podłużnej formy ciasto i pieczemy w 180 st.-30-35 min.
 
Masa budyniowa:
~~~~~~~~~~~~~~
1 litr i 1/2 szkl.mleka
2/3 szkl.cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
0.5 kostki margaryny
4 łyżeczki kakao
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W litrze mleka zagotowujemy cukier,a w reszcie rozrabiamy obie mąki.Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy chwilę  aby się zrobił budyń.Budyń ma być bardzo gęsty i musimy uważać aby nie porobiły się grudy.
Margarynę ucieramy z budyniem dodając go po łyżce.Masę dzielimy na 3 części a do jednej dodajemy kakao.Teraz robimy poncz.
 
Poncz:
~~~~~~~~
1 szkl.przegotowanej wody i 1.5 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wszystkie składniki wymieszać.
 
Ciasto ostudzone przekrawamy wzdłuż na 3 części,nasączyć ponczem  i przełożyć masą budyniową,udekorować cukrem pudrem.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci