Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

BABKi, CIASTA ,CIASTA UCIERANE , TARTY,

DOMOWA SZARLOTKA

anielka123buziolek

IMG_20180722_154346

 Jedna z lepszych szarlotek jakie przetestowałam w swojej kuchni.Pyszny mus jabłkowy i puszysty biszkopt wieńczą cały efekt.Polecam do wypróbowania tego smakowitego jabłecznika.

Biszkopt :

***********************

 6 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu spirytusowego

Mus Jabłkowy :

******************************

1 kg jabłek
około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka)
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe

********************************

1 . Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę.

2 . Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy z jajek  miksując ciasto.

3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach.

4 . Ciasto wylać do wyłożonej formy papierem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.

5. Przestudzoną biszkopt przez 5 minut ,wyjąć z formy i oderwać papier , włożyć go z powrotem do formy , ale bez papieru.

6 . Jabłka obrać , pokroić w małą kostkę , włożyć do garnka , dolać ok.100 ml.wody ,sok z cytryny i cukier ,wymieszać.Dusic na małym ogniu , aż jabłka się rozpadną.Zdjać z ognia i dosypać galaretki.Mieszac , aż się całkowicie rozpuszczą.

7 . Wylać masę jabłkową na wystudzone ciasto ,wyrównać i wstawić do lodówki , aby się masz ścięła.I gotowe .Smacznego!.

 

 

 

 

 

CIASTO FASOLOWE NA MLEKU Z PROSZKU MOCNO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

anielka123buziolek

IMG_20180628_102408

 Ciasto mocno czekoladowe , pełne przypraw korzennych i mocnego alkoholu.W środku miękkie i lekko mokre , ale nie kruszące się .Polecam takie smaczne ciasto do kawy .Mina koleżanek bezcenna ha ha ....

IMG_20180628_102503

 

1 puszka odcedzonej fasoli białej (30 dag.)

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki cynamonu

0.5 szkla.miodu 

50 ml.( Kieliszek ) koniaku 

Polewa czekoladowa

****************************************

 1 . Fasolę opłukać i osączyć na sicie .W malakserze zmiksować fasolę z resztą składników na gładką masę.

2 . Wlać do formy silikonowej lub wyłożoną papierem do pieczenia.

3 . Piec 45 stopni w 160-180 stopniach

4 . Ciasto całkowicie wystudzić w formie.Po upieczeniu się jest mokre i się kruszy .Dlatego ważne jest jego wystudzenie całkowite!!!.

5 . Wystudzone ciasto polać polewą .Smacznego.

CIASTO POMARAŃCZOWE DLA SINGLI

anielka123buziolek

IMG_20180505_153158

 Łatwe , szybkie ciasto dla singli . Ciasto jest puszyste i soczyste w środku. Proporcja  na małą keksówkę taką do pasztetu.

 6 czubatych łyżek mąki pszennej

4 łyżki cukru pudru lub 1 według uznania

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

sok z małej pomarańczy

kilka kropel olejku o zapachu pomarańczy 

1 łyżka dobrego alkoholu np.koniaku nie musowo

4 łyżki mleka

4 łyżki oleju

2 duže jajka

Lukier:

0.5 szkl.cukru pudru

odrobina soku pomarańczowego 

*****************************************

 Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać mikserem.Małą keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą , wlać ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 160-180 stopni i piec na złoty kolor.Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Jeśli ciasto nam się z wierzchu zarumieniła mocno a w środku jest surowe , to należy je przykryć kawałkiem folii aluminiowej ,co jakiś czas sprawdzając czy jest już gotowe.Wystudzić ciasto na kratce , utrzeć lukier .Polać placek przygotowanym lukrem ,odczekac aż  lukier wyschnie i gotowe.Smacznego!.

 

MÓJ ULUBIONY BISZKOPT Z MĄKI KRUPCZATKI

anielka123buziolek

Zdjeciebiszkopt_21

 Przepis na większą , podłużną blaszkę.

6JAJ
3/4SZKL.CUKRU
2ŁYŻECZKI PROSZKU
1 i1/4 szkl.mąki krupczatki
3/4szkl.mąki ziemniaczanej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Jajka rozdzielić.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i cukrem.Dodać po jednym żółtku.Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać ucierając ciasto.Piec 30min.w 180st.Smacznego.

BABKA CYTRYNOWA

anielka123buziolek

IMG_20160730_003138

 Babka , którą nauczyłam się piec w czasach młodości.Pachnąca wspaniale cytryną.Niebo  w gębie :)...Bardzo łatwa w przygotowaniu , w smaku niebiańska.Polecam dla osób , które zaczynają zabawę w kuchni z pieczeniem babek :).

2 szkl. i 3 łyżki mąki
1 i 3/4 szkl.cukru pudru
25 dag.miękkiej margaryny
4 jajka
1 cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Białka ubijamy na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem i margaryna.Dodajemy otarta skórkę z cytryny i sok.,a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Doda ubitą piane z białek,lekko wymieszać łyżką.Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy i piec w 180st.przez 40 min.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci