Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZUPY ZAPAMIĘTANE Z DZIECIŃSTWA

KOTLETY Z JAJEK MOJE SMAKI DZIECIÑSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160808_234549

Z nostalgią wspominam moje lata dzieciństwa bo objął mnie okres kiedy w Wietnamie trwała wojna , kiedy odbył się pierwszy lot analogowy na księżyc,kiedy odbył się w Ameryce pierwszy Woodstock ,kiedy w Polsce wprowadzono limit zużycia gazu , odbyła się premiera filmu  Godzina " W",kiedy Gierek został ponownie I sekretarzem,kiedy na Okęciu rozbił się samolot gdzie zginęła nasza wspaniała piosenkarka Anna Jantar, kiedy to Władysław Kozakiewicz ustanowił rekord świata w skoku o tyczce i pokazał swój" gest,"kiedy Henryk Jaskuła oplynął cały glob i dotarł do portu,kiedy to wybuchły pierwsze strajki i nastąpiła podwyżka cen mięs,i na koniec został obalony komunizm wraz z murem Berlinskim w Niemczech , który dzielił NRD od RFN i tak bym mogła długo wymieniać.Cieszę się , że mogłam to wszystko widzieč w rosyjskim telewizorze  "Rubin"i oglądać na własne oczy przewrót w Polsce.I tak jest z tymi kotlecikami , czas i zdarzenia na  swiecie nie zmieni ich wspaniałego smaku i wspomnień przez które nam one  towarzyszyły.

 6 jajek

1 bułka

po 1 pęczku natki pietruszki i koperku,

szczypiorek

1szkl.bułki tartej

sól

pieprz

olej do smażenia

****************************************

5 jajek ugotować na twardo.Bułkę namoczyć w wodzie .Ugotowane jajka obrać ze skorupek ,pokroić w drobną kostkę .Natkę , koperek i szczypiorek drobno posiekać.Posiekane jaja włożyć do miski, dodać odcišniętą bułkę , surowe jajko które nam zostało,zieleninę i przyprawy.Wymieszać na jednolitą masę i formować rękoma kotlety.Panierowac je w bułce tartej,smazyc na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.Osaczyc na ręczniku papierowym.Podawć na ciepło.Smacznego!.

ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20160209_1340481

 

Grzyby , moja słabość i miłość jak lody i kawa...w każdej postaci.Czas już wrzucić jakiś konkretny przepis na te smakołyki.Dzis przepis z mojego domu , z lat mojego dzieciństwa na przepyszną grzybową z ŁAZANKAMI:).

 0.5 litra świeżych grzybów

1 .5 litra bulionu z warzyw

pieprz,sól

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki šmietany ( najlepiej takà od chłopa)

Na łazanki

**********************

10 dag.mąki pszennej

1 jajko

*******************************************

Grzyby czyścimy i kroimy w kawałki.Zagotowujemy bulion warzywny , wrzucamy grzyby,przyprawiamy pieprzem i gotujemy do miękkości grzybków.Zabielić śmietaną , dodać przygotowane łazanki,posypać natką pietruszki.

Przygotować łazanki: przesiać mąkę i wbić do niej jajko,w sypać szczyptę soli i wlać 2 łyżki wody.Zagniesć ciasto.Podzielic je na dwie części,cienko je rozwałkować,posypać mąką i zostawić aby przeschło.Ponownie posypać mąką ,zwinąć w rulon i pokroić radelkiem ma paseczki o szerokości 1 cm., A następnie w poprzek na kwadraciki.Łazanki wrzucić na gotującą się w dużym garnku osoloną wodę,gotujemy 8 minut od wypłynięcia łazanek ,odcedzamy,przelewamy zimna wodą na durszlaku,osączamy.Dodajemy do zupy.Smacznego.

PRZEPIS NA DOMOWY KRUPNICZEK SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

Zdjecieletni_krupniczek_400x400

 Krupnik , który pamiętam z dzieciństwa nie należy do lekkich zup ani dietetycznych.W tamtych czasach rzadko używano słowa " dieta " choć nie jednemu by się ona przydała .Dlatego wróciłam do smaku z mojego dzieciństwa ,zupy którą lubię ze względu na jej smak i zapach.Zupy kiedyś gotowano na pysznych wywiarach z kosci i nie używano light margaryn lub oleju , korzystano z pysznego smalcu ,który się robiło ze świeżej słoniny z wieprzka.Dlatego te zupy tak się pamięta.Dzis nic ich niezastąpi , ani osób które je gotowały , a których już między nami nie ma.Zapraszam.

1  kość schabowa

1 marchew

1 pietruszka

kilka suszonych grzybków

1/3 szkl.kaszy mazurskiej

3 ziemniaki

pół szklanki mleka

świeża natka

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Warzywa czyścimy i ścieramy na tarce jarzynowej,podsmażamy je nie rumieniąc na masełku.Zalewamy niewielką ilością wody,do dajemy namoczone,suszone grzyby, kość  schabową,gotujemy.

Oddzielnie w 3 szkl.wody gotujemy kaszę mazurską,pod koniec dodajemy do niej pokrajane w kostkę ziemniaki.Łączymy smak warzywny z kaszą,dodajemy jeszcze 3 dag.masła i mleko,solimy zupę do smaku.Przed podaniem posypujemy zupę natką pietruszki.

ZUPA JAGODOWA RODZINNY PRZEPIS

anielka123buziolek

IMG_20160708_133856

Przepis na tę zupę jest w mojej rodzinie od dość dawna.Pora więc jest aby się z Wami nim podzielić.Zasłużyła na miano najlepszej zupy jagodowej na świeci dzięki maminej tajemnicy,a były to wiórki kokosowe:) i olejek arakowy ,taki do ciasta,,które nadały niesamowity smak jagodom.Podawać z makaronem oraz z dużą ilością bitej śmietany:) i jak Wam się to podoba?

0.5 litra jagód

makaron kokardki

1 łyżka mąki ziemniaczanej 

0.5 litra - litr wody

cukier waniliowy

laska wanilii

cukier trzcinowy

5 goździków

laska cynamonu

garšć wiórków kokosowych grubych

odrobina olejku arakowego

***********************************************

Jagody zalać wodą ,gotować z laską wanilii i cynamonu oraz goździkami ok.20 minut.-30 min.Zagęścić mąką ziemniaczaną ,chwilę zagotować.Dodac wiórki, cukier trzcinowy i olejek arakowy,wymieszać.Podawać z makaronem.Smacznego.

DOMOWY KRUPNIK

anielka123buziolek

IMG_20151123_125352

 Kolejna zupa z przydomowego ogródka.Prosta, pachnąca kaszą i suszonymi grzybkiem.Pyszna i bezkonkurencyjna :))).

3 litry wywaru z wołowiny

1/2 kg.ziemniaków

włoszczyzna w pęczku

1 grzybek suszony

1 szkl.kaszy jęczmiennego

1/2 szkl.śmietany

sól i pieprz do smaku

Natka pietruszki

***********************************************

Mięso i włoszczyznę  z grzybkiem ugotować do miękkości , dodać kaszę , ziemniaki pokrojone w kostkę oraz sól i pieprz .Gdy wszystko będzie miękkie , wlać śmietanę , ale nie musiał.Ja już w talerzu dolewam tyle ile potrzebuję:), odprawić do smaku i dodać zieleninę.Smacznego!.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci