Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JESIENNE DANIA

GOŁĄBKI MAŁEJ OGRODNICZKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

anielka123buziolek

IMG_20161112_115855

 Pierwszy raz to danie robiłam dobre 35 lat temu , kiedy to nie umiałam nawet zwinąć "gołąbki" z kapusty.Pekinka była łatwa w przygotowaniu co umożliwiało mi zajadanie się gołąbkami ha ha...Polecam ogromnie ten przepis ,bo jest łatwy w przygotowaniu i nie trzeba mieć zbyt dużej wprawy w zawijaniu kapusty :)  a i parzenie nie wymaga jakiś akrobacji kulinarnych.Zapraszam.

1 duża główka kapusty pekińskiej

25 dag.mięsa wieprzowego najlepiej karkówki

1 mała cukinia

1 jabłko

1 cebula

2 marchewki

1 por

2 czerwone papryki

2 pomidory

1 itr bulionu  2 liście laurowe

ziele angielskie

2 goździki 

kminek

sól,pieprz

przecier pomidorowy

3 łyżki smalcu

***********"*"**********************

 Kapustę obrać z liści,nastawić garnek z posoloną wodą,zagotować .Wrzucać po kilka liści kapusty i je parzyć,wyciągnać delikatnie i ostudzić.Teraz obrać i pokroić drobno warzywa.Eozgrzać w rondlu smalec 2 łyżki i smażyć je przez 5 minut.Dodać mięso , smażyć jeszcze 10 minut.Przyprawiamy farsz pieprzem,zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego(2-3 wystarcza).Teraz wlewamy 1/3 szkl.goracego bulionu(wołowego ,może być z kostki). Sprawdzamy czy farsz jest odpowiednio słony.Rozkładamy liście kapusty pekińskiej,na każdy kładziemy farsz,i formujemy pakieciki.W rondlu podgrzewamy resztę bulionu z kostki i z łyżki smalcu.Wsypujemy pokruszony liść laurowy,goździki,pieprz i pół łyżeczki kminku.Wrzucamy pokrojone w ósemki jabłko i układamy ściśle obok siebie gołąbki, zalewamy przecierem pomidorowym( możemy go wymieszać ze śmietaną).Przykrywamy pokrywą rondel i zostawiamy na małym ogniu.Po 45  minutach gołąbki są gotowe do podania ma stół.Smacznego.

ZUPA Z KLUSECZKAMI ZIOŁOWYMI

anielka123buziolek

Zdjecie1410_2 CV

 

Niby taka sobie zwykła zupa pomidorowa ,mylne zdanie...Kluseczki ,które są podane jako jej uzupełnienie np.zamiast ryżu czy makaronu, dają naprawdę jej oryginalności, i już nie jest sobie taką zwykłą"pomidorową".

 

1 korpus kurczaka

1 marchewka

1/4 selera

1 cebula

sól

czarny pieprz

1 liść laurowy

4 łyżki koncentratu pomidorowego

200ml.śmietany

20dag.twarogu chudego

1 żółtko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

po 3 gałązki świeżej bazylii i natki pietruszki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Warzywa oczyszczamy,kroimy.Z korpusu kurzego i warzyw  gotujemy rosół,solimy i pieprzymy .Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.Zagotowujemy wszystko ,zabielamy  śmietaną wymieszaną z mąką pszenną.Zioła płuczemy ,osuszamy,odrywamy listki od gałązek i siekamy.Robimy teraz kluseczki:twaróg łączymy z mąką ziemniaczaną,żółtkiem  i posiekanymi ziołami.Przyprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe kluseczki,gotujemy je w lekko osolonej wodzie.Zupę przelewamy do talerzy,a do środka wkładamy kluseczki.Smacznego.

GULASZ Z PLACKAMI Z KASZY GRYCZANEJ

anielka123buziolek

Zdjecie1203

 

W mojej rodzinie kaszę gryczaną jadało się na śniadanie.Każdy wiedział,że jest bardzo zdrowa.Osoby ,które są na diecie mogą z całą pewnością ją spożywać ,ponieważ bardzo długo trwa jej trawinie i w ten sposób żołądek nie odczuwa długo głodu.Ma w sobie dużo witamin i mikroelementów jak np.:magnez,żelazo,wit.E czy lecytynę,która  jest zbawienna dla mózgu.Wpływa bardzo dobrze na krwioobieg,gdzie nie pozwala zagnieździć się płytkom złego cholesterolu co chroni nas przed zawałem serca czy mózgu,zapobiega też cukrzycy.Mogą ją jeść osoby na diecie bezglutenowej bo kasza gryczana jest dla takich też osób ,bo nie powoduje alergii.Podajemy na sypko do zrazów,kotletów i pieczeni,faszerowaniu drobiu i kaszanki.Kaszę gryczaną gotujemy na wodzie lub mleku w stosunku 1:2 dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy co powoduje ,że się nie skleja.Przed gotowaniem kaszę płuczemy w ciepłej wodzie.

 

2/3 szkl.kaszy gryczanej prażonej

2 cebule

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

6 łyżek oleju

500g.mięsa wieprzowego lub wołowego

1 szkl.bulionu

przypawa uniwersalna-przepis na blogu

sól

pieprz

papryka czerwona sypka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mięso kroimy w kostkę.Cebulę obieramy i kroimy w piórka,a drugą kroimy w kostkę.Mięso w miseczce posypujemy przyprawą uniwersalną i mąką pszenną,mieszamy.Na 3 łyżkach oleju obsmażamy mięso.Gdy się już zrumieni ,dodajemy cebulę i słodką paprykę w proszku,chwilkę smażymy,podlewamy bulionem i gotujemy 30min.,przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszę zalewamy 1 i 1/3 szkl.wrzątku,solimy,i gotujemy 20min.Posiekaną cebulę dusimy na oleju,studzimy.Dodajemy do ugotowanej kaszy wymieszanej z bułką tarta,jajkiem,przyprawioną solą i pieprzem.Z masy formujemy placki i smażymy z obu stron na reszcie oleju na złoty kolor.Podajemy z gulaszem.

ŁAZANKI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA

anielka123buziolek

IMG_20161026_131506

 Moja ulubiona bardzo potrawa z dzieciństwa , którą do tej pory uwielbiam jeść i przygotowywać..Uważam , że najprostsze dania są najsmaczniejsze i najbliższe mojemu podniebieniu.Polecam!.

0.5 kg.makaronu typu " łazanki"

niewielka główka kapusty białej

30 dag.wędzonego boczku

1cebula

olej

sól i pieprz

****************************************************

Kapustę obrać z zepsutych liści,poszatkować i ugotować.Boczek pokroić w kostkę i go zesmażyć na złoty kolor.Miękką kapustę odcedzić z wody.Na oleju usmażyć cebulkę,dodać odsaczoną z wody kapustę i chwilę razem smażyć ,tak by nabrała szklistego koloru.Doprawić pieprzem i solą.Makaeon ugotować według przepisu na opakowaniu.Połączyć z kapustą, dodać boczek,doprawic jeszcze raz do smaku.Mozna też dodać usmażone pieczarki.Smacznego!.

ZUPA ZBÓJECKA

anielka123buziolek

Zdjecie1563

 

Gęsta ,w smaku przypominająca zupę gulaszową na bazie kiełbasy i prawdziwych grzybów.Jest to jedna z  szeregu zup węgierskich.

 

30dag.wędzonego boczku

20dag.kiełbasy

10dag.tłuszczu

1/2 kg.grzybów świeżych(najlepiej prawdziwków) lub pieczarek

10dag.mąki

200ml.śmietany

2 cebule

1 pęczek szczypiorku

vegeta

pieprz

tymianek

słodka papryka w proszku

liść laurowy

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.Do powstałego tłuszczu dodajemy drobno posiekaną cebulę i plasterki grzybów,solimy i dorzucamy inne przyprawy:pieprz,sól,tymianek,listek laurowy i łyżkę czerwonej papryki w proszku.Po kilkunastu minutach dolewamy wody i wsypujemy około 2 łyżek vegety.Całość zagotowujemy,po czym posypujemy łyżką mąki,i dokładnie mieszamy trzepaczką.Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy.Tradycyjnie już,taka zupę zaprawiamy  śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci