Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JESIENNE DANIA

SMAŻONE PIEROGI NA JARZYNCE

anielka123buziolek

IMG_20170615_123211

 O tej porze kapusta jest niezastąpiona w w domowej kuchni.Możemy z niej przygotować wiele smacznych dań.Dziś przygotowałam bardzo smaczny przepis na smażane pierogi z mięsem , otulone w kapuścianej jarzynce.Zapraszam!.

Ciasto:

******************

50 dag.mąki

2 jajka

sól

2 łyżki oleju

Ok.1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

**********************

60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy

1 sucha bułka

1 żółtko

2 cebule

sól

pieprz

Jarzynka:

********************

 1 główka kapusty słodkiej

1 pęczek koperku

4 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 cebula

*********************

Bułkę moczymy.Ugotowane mięso mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut.

W tym czasie szatkujemy kapustę i siekamy drobno koperek.Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy posiekaną drobno cebulę, dodajemy do kapusty,oprószamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości.Na koniec dodać koperek i zagęścić zasmażką.Smacznego.!

 

 

 

 

KUGIEL ŻYDOWSKI

anielka123buziolek

 Zdjeciekugiel_zydowski1

 

1 SZKL.KASZY PERŁOWEJ Z WARZYWAMI
25 DA.P2 CEBULE
2 JAJKA
 OLEJ
SÓL
PIEPRZ
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ZAGOTOWAĆ 4 SZKLANKI WODY.STOPNIOWO WSYPAĆ KASZĘ,PRZYPRAWIĆ SOLĄ.GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU 45 MIN.
PIECZARKI OCZYŚCIĆ,POSIEKAĆ.CEBULĘ OBRAĆ,POSIEKAĆ.PIECZARKI I CEBULĘ ZRUMIENIĆ NA OLEJU.JAJKA ROZTRZEPAĆ.PIECZARKI Z CEBULĄ I JAJKA DODAĆ DO KASZY,DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.KASZĘ PRZYPRAWIĆ DO SMAKU,WŁOŻYĆ DO KAMIONKOWEGO NACZYNIA.PIEC 40MIN. W TEMP.180ST.SMACZNEGO.

NALEŚNIKI Z JABŁUSZKAMI W SOSIE CZEKOLADOWO - CYNAMONOWYM

anielka123buziolek

 Zdjecie0472_2

 

CIASTO:
`~~~~~~~~
2(NIEPEŁNE)SZKL.MĄKI
1SZKL.MLEKA
1 SZKL.WODY
2 JAJKA
SÓL
2 ŁYŻKI OLEJU
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ.UPIEC NALEŚNIKI.
 
MUS JABŁKOWY:
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4 KWAŚNE JABŁKA
SKÓRKA WYSZOROWANA I SPARZONA Z CYTRYNY-POKROIĆ W PASECZKI
2 ŁYŻKI MASŁA
10ML..MIODU LUB SYROPU KLONOWEGO
1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI
OLEJ DO SMAŻENIA
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
JABŁKA OBRAĆ,POKROIĆ W MAŁĄ KOSTKĘ.NA PATELNI ROZGRZAĆ MASŁO.DODAĆ OWOCE.DUSIĆ NA MAŁYM OGNIU OK.5MIN.DOLAĆ MIÓD LUB SYROP,PODGRZEWAĆ OK.1 MIN.
 
MUS JABŁKOWY NAŁOŻYĆ NA NALEŚNIKI,ZROLOWAĆ.PODAWAĆ NA CIEPŁO POLANE SYROPEM CYNAMONOWYM I CZEKOLADOWYM(JEDEN NA DRUGIM).SMACZNEGO.

DOMOWA ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM

anielka123buziolek

IMG_20170321_125421

 Przepisów na zupę pieczarkową jest bardzo dużo.Ja dziś podam Wam kochani przepis na taką mało oryginalną domową klasyczną zupę z makaronem ,której przewodnim motywem jest pieczarka.Nic szalonego , a wręcz nudnego jest w tym przepisie ,za to jaki smak ho ho ho.Zapraszam!.

2 litry wody

30dag.pieczarek

8 łyżek makaronu świderki

Szczypta majeranku

1 cebula

1ząbek czosnku 

kawałek selera

1 pietruszka

2 marchewki

100ml.śmietany 18%

1/2 łyżeczki mąki

1 łyżka masła

Sól,pieprz ,liśč laurowy , pieprz kolorowy w ziarnach

natka pietruszki

***********************************

 Włoszczyznę obrać , umyć i pokroić w kostkę.Cebulę obrać  i przekroić na pół. Wrzuć wszystkie warzywa do gotującej się wody, dodaj przyprawy i całą połówkę cebuli. Gotuj przez ok. 30 min do miękkości. Drugą połowę cebuli drobno posiekać. Pieczarki umyć , oczyścić i posiekać w plasterki.Na małym ogniu na patelni przesmażyć cebulę.Dodać pieczarki i czosnek ,smażyć przez ok 5 minut.Podal* wywarem z zupy i dusić jeszcze przez ok.10 minut.Dosypać makaron i gotować do jego miękkości.Zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać z mąką , rozprowadzić wywarem , aby nie zrobiły się nam grudy i wlać do zupy.Wymieszać.Doprawić.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego!.



 

POLEWKA CZOSNKOWA

anielka123buziolek

20171007_11.33.53

 Niestety , ale kochani mamy już prawdziwą jesień.Za oknami szaruga , siąpajacy deszcz a na choryzoncie czarne chmury ( nie mylić z filmem ha ha ).Po ostatnich przeżyciach z Orkanem Ksawery , doszłam do wniosku  , że trzeba się zaopatrzyć nie tylko w latarki , wodę czy świece , ale też w leki  na przeziębienie  czy też produkty do ich wytworzenia w postaci naturalnej.Dobrze ,że mam " kozę " , w której mogłam rozpalić drewnem i ugotować tą przepyszna polewkę.Gdy zgasły światła ,to i padło gazowe ogrzewanie .Na dworze szalał Orkan , a w domu zapanowała zimnica ,zero internetu i brak łaczności telefonicznej , makabra , a z nosa zaczęło cieknąć, wtedy pomyślałam o zrobieniu tej polewki na przeziębienie.Szybka i łatwa , a tak świetnie się sprawdzająca w trudnych sytuacjach.Jak wiecie do Lubuskiego zbliża się teraz huragan Ofelia ,jakby było za mało Ksawerego ,więc dziele się z wami pysznym przepisem ,może ciut śmierdzącym ale smacznym.Zreszta po ciemku kto będzie mysłał o czosnkowym zapaszku ,grunt to się nie przeziębić.Zapraszam!.

1.5 litra  bulionu z kury lub z kostki jak kto woli

2 kromki chleba

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka mąki 

1 łyżeczka majeranku

1 .5 łyżeczki kminku

1 suszony grzybek

olej

natka pietruszki

sól

pieprz

**************************************

 Bulion zagotować z dodatkiem kminku i soli , dodač cebulę.Po zagotowaniu się bulionu dolač śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną zanotowanym bulionem,wymieszać.Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć chleb pokrojony w kostkę.

Czosnek utrzeć w miseczce ze szczyptą soli i majerankiem , rozdzielić utarty czosnek do każdego talerza,zalać gorącą polewką.Przyprawić solą i pieprzem na talerzu ,posypač grzankami z chleba i natką pietruszki.Smacznego!.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci