Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JESIENNE DANIA

POLEWKA CZOSNKOWA

anielka123buziolek

20171007_11.33.53

 Niestety , ale kochani mamy już prawdziwą jesień.Za oknami szaruga , siąpajacy deszcz a na choryzoncie czarne chmury ( nie mylić z filmem ha ha ).Po ostatnich przeżyciach z Orkanem Ksawery , doszłam do wniosku  , że trzeba się zaopatrzyć nie tylko w latarki , wodę czy świece , ale też w leki  na przeziębienie  czy też produkty do ich wytworzenia w postaci naturalnej.Dobrze ,że mam " kozę " , w której mogłam rozpalić drewnem i ugotować tą przepyszna polewkę.Gdy zgasły światła ,to i padło gazowe ogrzewanie .Na dworze szalał Orkan , a w domu zapanowała zimnica ,zero internetu i brak łaczności telefonicznej , makabra , a z nosa zaczęło cieknąć, wtedy pomyślałam o zrobieniu tej polewki na przeziębienie.Szybka i łatwa , a tak świetnie się sprawdzająca w trudnych sytuacjach.Jak wiecie do Lubuskiego zbliża się teraz huragan Ofelia ,jakby było za mało Ksawerego ,więc dziele się z wami pysznym przepisem ,może ciut śmierdzącym ale smacznym.Zreszta po ciemku kto będzie mysłał o czosnkowym zapaszku ,grunt to się nie przeziębić.Zapraszam!.

1.5 litra  bulionu z kury lub z kostki jak kto woli

2 kromki chleba

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka mąki 

1 łyżeczka majeranku

1 .5 łyżeczki kminku

1 suszony grzybek

olej

natka pietruszki

sól

pieprz

**************************************

 Bulion zagotować z dodatkiem kminku i soli , dodač cebulę.Po zagotowaniu się bulionu dolač śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną zanotowanym bulionem,wymieszać.Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć chleb pokrojony w kostkę.

Czosnek utrzeć w miseczce ze szczyptą soli i majerankiem , rozdzielić utarty czosnek do każdego talerza,zalać gorącą polewką.Przyprawić solą i pieprzem na talerzu ,posypač grzankami z chleba i natką pietruszki.Smacznego!.

 

KOTLETY MIĘSNO RYŻOWE Z KAPUSTĄ KISZONĄ W PIKANTNEJ PANIERCE

anielka123buziolek

Zdjeciekotlet_miesny_z_ryxem_kapusta_kiszona_

 

Danie "Coś z z niczego"-szybkie ,smaczne i z tego co w lodówce znajdziemy.

Całość może by była pospolita,ale cały efekt i smak w tych kotletach to pikantna bułka tarta.

Mielone są bardzo pikantne,lekko kwaśne i dobre do piwa.Bułka tarta o której  mówimy jest sypka ,bardzo pikantna(ma dodatek ostrej papryki czerwonej) i cudownie się uzupełnia z bułka tartą.U siebie w domu używam bułki tartej ,ale nie tak oryginalnej.Możemy ją stosować do wszystkiego,jeśli chcemy posmakować coś nie typowego i niesamowitego w smaku.Polecam gorąco.

 

   40 dag.mielonego mięsa

1 jajko

10dag.ryżu brązowego  

20dag.kapusty  kiszonej

przyprawa uniwersalna

sól

pieprz

 bułka tarta

olej do smażenia

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ryż gotujemy na sypko.Kapustę lekko obgotowujemy,kroimy drobno.Do miski dajemy mięso mielone,kapustę kiszoną,ryż,przyprawę uniwersalną,pieprzymy i solimy jak potrzeba.Wbijamy jajko.Wyrabiamy .Formujemy owalne kotlety.Panierujemy w bułce pikantnej
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy na złoty kolor kotlety.Podajemy z ziemniakami i sosem.Smacznego.

JESIENNA SAŁATKA " MIMOZA "

anielka123buziolek

IMG_20170711_170635

 Prosty ,pyszny deser owocowy.Polecam.

 kawałki ananasa świeżego

kawałki nektarynek

kawałki brzoskwiń

jagody lub borówki amerykańskie

płatki migdałowe

jogurt naturalny

miód gryczany

*******************************

 Jogurt naturalny wymieszać z miodem.Kawalki owoców ułożyć w miseczkach , posypać płatkami migdałów i polać sosem z jogurtu.Smacznego.

 

 

SAŁATKA O PORANKU

anielka123buziolek

IMG_20170912_175644

 

W sklepach natrafiłam na śliczne owoce figi.Kiedys robiłam przepis z miodem ,ale figi były kwaśne i mi nie smakowały.O tych ,o których mowa , są słodkie i jędrne , aż sok wypływa kiedy po ugryzieniu.Dlatego dziś przygotowałam pyszna ,prosta sałatkę na ich bazie z ciekawym dressingiem.Polecam.

2-3 figi

0.5 cukini małej

sałata

garść pomidorków koktajlowych

natka pietruszki

Dressing:

************************************

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

szczypta kminku mielonego

sól i świeżo zmielony pieprz

**************************************

Sałatę opłukać , osuszyć ,porwać na kawałki ,ułożyć na talerzu.Figi umyć i pokroić na cząstki.Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę wraz ze skórką.Natkę opłukać i posiekać drobno.Pomidorki umyć i przekroić na pół.

Przygotować dressing- oliwę wymieszač z sokiem z cytryny ,przyprawić ,polač sałatkę  przygotowanym sosem.Smacznego!.

ZUPA ZE ŚLIWEK CIOCI MARYSI B.

anielka123buziolek

IMG_20170702_152723

 

Na jesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest pyszna i pożywna.

 

1 paczka śliwek suszonych lub ze słoika

5  goździków

0.5 łyżeczki cynamonu

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1 duża łyżka z mąki rozrobiona w 100ml.wody i 3 łyżki śmietany

makaron świderki

migdały do posypania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~Śliwki gotujemy w wodzie .Dodajemy goździki,cynamon,cukry,sól.Wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości lub gotujemy go osobno jeśli nie lubimy go zbyt miękkiego.Zaprawiamy zupę śmietaną z mąką i wodą.Przed podaniem posypujemy zupę migdałami.Możemy je np.uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci