Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JESIENNE CIASTA

TORCIK KARMELOWY

anielka123buziolek

IMG_20161031_143915

 Najlepsze ciasto biszkoptowe jakie do tej pory robiłam,mówię tu oczywiście o masie w cieście.Prosty ,nie wymagający zbytnio umiejętności kulinarnych , a smak " niebo".Polecam.

Ciasto:

***************************

1 szkl.cukru

1/2 szkl.mąki pszennej

1/2 szkl.mąki ziemniaczanej

6 żółtek

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jeśli ci często opada biszkopt po upieczeniu lub w trakcie , dodaj 1 łyżkę octu lub soku cytrynowego.

********************************************

 Jajko i żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia.Ciasto wylač na blaszkę wyłożonej papierem.Blaszka o wymiarach 26x36.Piec 20 -25 minut w zależności od kuchenki.160-180 stopniach.Wystudzić.Przekroić w 3/4 jego wysokości.

Masa:

**************************

1, 5 puszka masy karmelowej typu krówka

20 dag.dobrwgo masła

****************************************

Masło utrzeć na gładką masę z 1 puszką karmelu , przełożyć placek biszkoptowy.

Na wierzch wylač resztę masy krówkowej , posypać orzechami ,wstawić do lodówki.Smacznego!.

JESIENNE IMBIROWO - ORZECHOWE CIASTO

anielka123buziolek

IMG_20161006_141648

 

Gdy zaczynam mieć ochotę na rozgrzewające ciasta z nutą dyni,jablek, imbiru i orzechów,czuję że jesień zagościła w domu.J ak przyjemnie usiąść na kanapie , gorącą herbatą i kawałkiem pysznego ciasta.Bardzo polecam ten przepis:).Zapraszam.

IMG_20161006_141636

 

1 szkl.mleka bezlaktozowego ( może być zwykłe)

1/2 szkl.cukru muskowado

1/2 szkl.oleju ( pół na pół z sezamowym)

1/2 słoika dżemu z dyni 

2 jajka

kilka kropelek olejku rumowego

2 szkl.przesianwj mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szkl.kandyzowanego imbiru

1/2 szkl.posiekanych orzechów włoskich

********************************************************

 W misce wymieszać widelcem mleko,cukier,2 jajka,1/2 szkl.oleju,1/2 słoika dżemu oraz olejek rumowy.

W drugiej misce wymieszać imbir rozdrobniony , 1/2 szkl.posiekanych orzechów.Dodrzucić do masy jajecznej.P rzemieszać widelcem.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,a następnie dodać do ciasta.Składniki dobrze połączyć za pomocą widelca.

Gotowe ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej pergaminem.Pieczemy 50 minut w 180 stopni.Ciasto powinno być zlocistobrazowe,sprawdzic za pomocą patyczka,jak suchy to ciasto jest gotowe.Studzimy.Smacznego.

 

 

 

 

JESIENNA BABKA KORZENNA

anielka123buziolek

Zdjeciebabka_piaskowa

 

Cudowny widok upieczonej babki,która wyrosła tak pięknie i zapach przyprawy do piernika,koty leżą sobie leniwie wyciągnięte na kanapie patrząc jak ja zachwytem delektuję się świeżym kawałkiem ciasta(oczywiście tylko kawałkiem:( ).Bardzo lubię taki spokojny wieczór z kocurami.A Wy?

 

 1 i 1/4 szkl.mąki

1 szkl.cukru pudru

1/2 szkl.mleka

100g.masła

3 jajka

1 łyżka kakao

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz do formy

bułka tarta do wysypania formy

polewa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Masło ucieramy z cukrem.Stopniowo dodajemy po jajku.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao oraz z przyprawą do piernika.Łączymy z  przygotowaną masą i mlekiem.Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Ciast przelewamy do foremki.Pieczemy ok.50 min.w 180st.Dowolnie dekorujemy np.polewą.

TARTA TATIN

anielka123buziolek

IMG_20160809_143406

 

Tartę TATIN robię jesienią dość często.Jeśli mam siły i ochotę to robię ją z ciasta kruchego ,tak jak dziś , ale gdy lenistwo bierze górę,a mam ochotę na coś słodkiego i pysznego , robię ją z ciasta francuskiego.Dziś tartę zrobiłam z pachnącą wanilią i mój słodki sekret- z tymiankiem .Taką najbardziej lubię, bo świetnie do siebie pasują.Wiem ,że łatwiej ją zrobić z " Francuza" , ale chciałabym Was namówić do zrobienia jej z ciasta kruchego,jest o wiele smaczniejsza.Zapraszam.

IMG_20160809_120043

 

IMG_20160809_120407

Kruche ciasto na śmietanie :

**************************************

20 dag.mąki

2 łyżki śmietany

10 dag.schłodzonego masła pokrojonego w kostkę

**********************************************************

W misce wymieszać ręcznie ze sobą składniki  ciasta lub w malakserze.Uformowaç z niego kulę i włożyć do foliowej torebki,splaszczyč i położyć na 15 minut do lodówki.Potem ciasto rozwałkować, i wyciąč koło wielkości patelni ( duża) ciut więcej, na której będziemy robić odwracane ciasto.Odkladamy na bok.

Przygotować 4 jabłka zielone lub inne , ale takie  które nam się zbyt szybko nie rozpadną.Obrac je i pokroić na 4 części każde bez gniazd nasiennych.

Karmel:

***************

12.5 dag.cukru pudru

100 ml.wody

2 i 0.5 dag.miękkiego masła ( nie margaryny)

ziarenka z 1 Laski wanilii

 posiekany tymiank

****************************************************

Na rozgrzaną patelnię wlewamy wodę , ziarenka wanilii ,wsypujemy cukier puder i czekamy , aż zrobi się nam złocisty !karmel( nie mieszamy i nie kombinujemy,uwazamy że jak nam stanie się złoto brązowy karmel , dodać masło .Mieszać patelnią nad ogniem do roztopienia masła.Układamy jabłka wypukłością do dołu,zmniejszyć na mały ogień ,posypać po nich tymiankiem i zostawić je na 8 minut,dosłownie,.W tym czasie kiedy jabłka będabulgotac i się piwnic w karmel , walkujemy ciasto  na potrzebną nam wielkość patelni.Grubosc placki to 4-5 mm.Zdjać jabłka z ognia, nałożyč na nie ciasto,zawinąć brzegi ciasta do środka nożem i posmarować roztrzepanym żółtkiem.N akłuć ciasto widelcem w kilku miejscach , aby para z jabłek mogła się wydostać.Wsadzić ciasto do piekarnika w 200 stopniach na 25 minut.Wyjąć patelnię po tym czasie.Odstawic na 3-4 minut,odwrócić patelnię na talerzu i gotowe.Smacznego!.

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

anielka123buziolek

Zdjecie0992_400x400

 

Bardzo często ten placek robię.Jest bardzo smaczny z dużą ilością kruszonki za którą przepadam , a  po dołożeniu skórek pomarańczowych jest wyśmienite.

 

2  szkl.mąki plus dwie kopiaste łyżki

3 żółtka

niepełna szklanka mleka

4 dag.drożdży

3 kopiaste łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

1/2 kostki masła

szczypta soli

skórka pomarańczowa w syropie

 

KRUSZONKA:

~~~~~~~~~~~~~~

1/2 kostki masła

1/2 szkl.cukru pudru

cukier waniliowy

1 szkl.mąki krupczatki

i owoce do ciasta np.śliwki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Topimy tłuszcz i schładzamy.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże ,1 łyżeczkę cukru,1 łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Do gotowego zaczynu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy,żółtka,sól,wszystkie składniki łączymy,i dosypujemy przesianą mąkę,całość wyrabiamy 5 min.,dodajemy schłodzony tłuszcz i wyrabiamy nadal,aż ciasto go wchłonie całkowicie i będzie lśniące i gładkie.Odstawimy do wyrośnięcia na 1 godz.Przygotowujemy w tym momencie kruszonkę:siekamy masło z mąką,cukrem  pudrem i cukrem waniliowym.Zagniatamy czubkami palców,aż powstanie kruszonka.

Na obficie wysmarowanej tłuszczem  blasze wykładamy ciasto drożdżowe,na nie układamy owoce i skórkę pomarańczową,oraz posypujemy kruszonką.Zostawiamy na 30 min.do wyrośnięcia.Pieczemy w temp.160st. przez ok.50 min.Gdy widzimy że boki odchodzą od blaszki a kruszonka jest zrumieniona wyjmujemy placek z piekarnika.Smacznego.

 

ciasto_drozdzowe_400x400

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci