Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE

WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE - OWSIANKA JEŻYNOWO BORÓWKOWA

anielka123buziolek

IMG_20160401_230128

Do wspólnego gotowania zaprosiła mnie Małgosia z blogu Smaki Alzacji klik.Po  Świętach  dla niektórych z Was  , zapewne będzie miłą odskocznią  do lekkiego Dania jakim jest OWSIANKA.Przepis musiałam troszkę zmodyfikować ze względu na dietę ,jednak podam przepis zamieszczony na FB  , a w nawiasie moje zmiany.Bardzo polecam ten przepis , który pochodzi z bloga BEZ OKRUSZKA.pl Przepis do wykonania dla wszystkich ,robi się szybciutko, łatwo i przyjemnie .

Wraz ze mną gotowały :

**********************************

Joasia z blogu Grunt to Przepis blogspot.pl

 Dorotka z bloga Moje małe Czarowanie blogspot.com

Anetka z bloga Piekielna kuchnia Anety blogspot.com

Marzenka z blogu Kulinarna Maniusia . pl

IMG_20160331_0921171

· 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych ( 5 łyżek płatków owsianych górskich )
· 2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego) ( 1 szkl.mleka 0.5% )
· 1 banan ( u mnie bez )
· mała garść orzechów (np. migdałów, (  u mnie 1 łyżka orzechów włoskich )
nerkowców)
· 150 g borówek ( bez )
· 150 g jeżyn (80 g u mnie )
· 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodu ( u mnie 1 łyżeczką miodu )
· 1 łyżka wody
Opcjonalnie
· nasiona chia lub lnu ( bez)
· uprażone pestki słonecznika ( bez )

************************************************
1. Do małego garnka wlej mleko, przesyp płatki i doprowadź
do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, często
mieszając. 2. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
3. Przełóż do miseczek i dodaj pokrojonego w plasterki
banana, orzechy i wymieszaj. 4. Jeżyny i borówki opłucz
i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy, wodę i postaw na
średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok.
5. Gotowe owoce wymieszaj z owsianką, a jeśli potrzeba,
dosłódź według uznania

CIASTO DROŻDŻOWE " ŚLIMAK” - WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE "

anielka123buziolek

IMG_20150921_143233

W sobotę zostalam zaproszona na wspólne WYPIEKANIE przez Dorotkę z bloga Moje Małe Czarowanie .

Jednak w sobotę nie wyrobilam się z czasem ,a potem goście i nic z tego nie wyszło ,ale w poniedziałek nabrałam chęci do pieczenia i tak powstało pyszne  ciasto " Ślimak " ,ale bez cukru bo zapomnialam go dodać ha ha.Pomimo braku cukru bardzo mi smakuje i większa połowa jest już zjedzona...:).Aby był słodszy smaruję kawałki ciasta swojską marmoladą ze śliwek i  jest niczego sobie .

IMG_20150921_143122

Przepis pochodzi z bloga 100 Smaków klik .

Oprócz mnie udział wzięły blogi :

*****************************************

 Justynka  klik 

Paulinka  klik

Joanna Ziętarska klik

 Joanna Gralik klik 

 Joasia klik 

Matka Wariatka klik 

Agnieszka klik 

Ula klik 

Kasia klik 

Magia w kuchni klik 

Jola klik 

Kamila klik

Ciasto :

************************

375 g.mąki

1 op.drożdży instant

1 jajko i 1 żółtko

50g.cukru - u mnie bez cukru

100 g.masła

150 ml.ciepłego mleka

szczypta soli

Nadzienie :

******"****************

1/2 kg.śliwek

150 g.twarogu

2 łyżki śmietanki

3 łyżki cukru

2 łyżeczki pasty waniliowej - u mnie łaska wanilii

************************************************************

 Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy sól , suche drożdże ,cukier jak kto lubi ,jajka , masło pokrojone na kawałki .Wlewamy ciepłe mleko i mieszamy ciasto łyżką drewnianą , aż się wszystko że sobą połączy.Następnie zagniatamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 15 minut.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę przykryte czystą ściereczką do wyrośnięcia. Twaróg ,śmietanę cukier i wanilię wymieszać dokładnie w miseczce .Śliwki płuczemy i drylujemy z pestek. Wrośnięte ciasto DROŻDŻOWE wyrabiany jeszcze przez kilka minut na stolicy podsypanej mąką .Walkujemy na duży placek i wycinany trzy pasy o szer.10 cm.x dl.40 cm.!

Na pasach wzdłuż dłuższego brzegu nakładamy twaróg , zwijamy w rulon i układamy w tortownicy 20 cm.

Pomiędzy wałki wtykamy po połówce Śliwki i smarujemy ciasto mlekiem lub marmoladą brzoskwiniową.Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut.Ciasto nie jest zbyt słodkie nawet po podaniu cukru.Więc posypmy go cukrem pudrem.Smacznego!.

WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE - PODPŁOMYKI Z PIECA ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ

anielka123buziolek

 

Zaproszenie do wspólnego wypiekania otrzymałam  od Gosi z bloga Smaki Alzacji .pl.Bardzo z tego powodu było mi przyjemnie:).Podpłomyki lubię ,nawet na blogu jest przepis tylko z mięsem,tak więc z przyjemnością podjęłam się wyzwania.Nadzienie też ciekawe,smaczne i orginalne ,a w sam raz na pyszne śniadanie...Świetnie smakuje jak też i wygląda,a świeża mięta nadaje jej orzeźwiający posmak.Z tego przepisu  zrobiłam podpłomyki zapiekane z salsą i upieczone podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową.Obie wersje są świetne ,i każda z nich cudownie  smakuje.

 

 

 Razem ze mną wzięła udział:  

                                                  Goha z blogu Amku-Amku.pl

                                                    Nina z blogu Gotuj-Sam.pl

                                                      Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją.pl                                                      

                                                             Marta.pl http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/05/podpomyki-z-pieca.html

                                                       Urszula z bloga Moja kuchnia.pl

                                                       Renata z bloga Piegusek 1976.pl

                                                      WYPIEKANIE na śniadanie z bloga Smaki Alzacji

                                                      Joanna z bloga Notatki kulinarne.pl          

Składniki na 2 placki średniej wielkości.

**********************************************

 

200g.mąki( najlepiej chlebowej T 750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T 500)

2 łyżki stopionego masła

1/2 szk.wody

duża szczypta soli

*****************************************

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu,zagnieść i odstawić na pół godziny do odpoczęcia.

Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na omączonym blacie lub jeśli kto woli  grubszy placek rozklepać  całą dłonią na pożądaną wielkość.

Piekarnik rozgrzać do 240 stopni,placki przełożyć na wyłożoną papierem do wypieków,układamy dodatki na wierzch surowego placka i Pieczemy do zarumienienia się boków ciasta.Trwa to około 10 minut.

 

Dodatki:

 

1 duży mięsisty pomidor

mała cienka cukinia

pół czerwonej cebuli(u mnie biała)

ząbek czosnku

sól ,pieprz do smaku

łyżka oliwy

garść świeżej mięty do posypania wierzchu

4 łyżki greckiego jogurtu(lekko posolić,popieprzyć,można dodać ulubione zioła(u mnie:śieża mięta,tymianek ,rozmaryn i oregano)

 

Pomidor i cukinię kroimy na kostkę,cebulę w piórka,czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą,dodajemy oliwę i od stawiamy do " przegryzienia" na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkować podpłomyki,posmarować jogurtem i ułożyć przygotowane dodatki.Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut.

Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej salsy położyć na gorące placki!

Upieczone  placki posypujemy świeżą mięta i podajemy.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci