Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA MĄCZNE

ZAPIEKANKA Z PIEROGÓW - COŚ Z NICZEGO.

anielka123buziolek

IMG_20190102_145808

 Dziś łatwy ,ale pyszny przepis na wykorzystanie resztek z lodówki i zamrażarki.

IMG_20190103_103649

Pierogi np.z kapustą lub z mięsem ( jeśli mrożone to najpierw je  ugotować ,przecedzić ,przelać zimną wodą) Jeśli kupujemy to robimy z 2 paczek gotowych.

25 dag.pieczarek

1.5 łyżki masła

1 łyżka płaska mąki pszennej

1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować).

1/2 szkl.šmietany 

sól

pieprz

sok z cytryny

20 dag.startego żółtego sera

Tłuszcz

bułka tarta do formy

********** **************************************

 1. Pieczarki opłukać , osączyć , pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu do odparowania wody.

2 . Na osobnej patelni z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę , rozprowadzić czesc8a zimnego mówią , dodawać mieszajàc pozostałe wrzące mleko , zagotować.

 3 . Połączyć się ze šmietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą.

4 . Gotowe pierogi ugotować , przelać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć do nasmarowanej i wysypanej bułka tartą formy.

 5 .Pierogi posypać połową startym serem żółtym , zalać sosem i ponownie posypać resztą sera żółtego.

 6 . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec .Podawač z dodatkiem surówek.Smacznego!.

 

ŁAZANKI Z NALEŠNIKÓW NA SŁODKO

anielka123buziolek

IMG_20180429_194533

 

Nie macie czasu ,a zostały Wam z poprzedniego dnia naleśniki?Proponuje więc  wam szybkie ,słodkie danie z minimum produktów ,które zwykle są pod ręką.

 

naleśniki

 

Na masę:

`~~~~~~~~~~~

40dag.jabłek

30 dag.masła

40g.cukru

aromat waniliowy

aromat cytrynowy

Bułka tarta

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Naleśniki kroimy w kostkę jak na łazanki.Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,masło roztapiamy na patelni ,dodajemy jabłka,,cukier i oba aromaty,dodajemy łazanki.Mieszamy razem.Można dorzucić  jeszcze owoce z puszki np.mandarynki.Do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą  wykładamy łazanki i zapiekamy.Ja zapiekłam na patelni.Podajemy polane śmietaną lub jogurtem naturalnym.Pyszne.Polecam.

" PASZTECIKI " PO MYŚLIWSKU

anielka123buziolek

IMG_20180429_173353

 Fantastyczne , proste danie , które możemy podać jako przystawkę , na śniadanie , kolację lub obiad.

 Ciasto na naleśniki :

**************************

20 dag. mąki pszennej

1 szkla. wody

1 szkl.mleka

2 jajka

1 łyżka oliwy

sól

0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej

0.5 łyżeczki przyprawy myśliwskiej 

olej do smażenia

Farsz :

************************

25 dag.małych pieczarek

2 cebule

sól i pieprz

pół łyżeczki zmielonego jałowca

oliwa

*********†************************

Do posypania : kozi ser lub inny twaróg

************************************ 

1 . Zrobić ciasto naleśnikowe z podanego przepisu i usmażyć złote naleśniki.

2 .Obrane i i umyte pieczarki w całości włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz , lekko posolić i smażyć do odparowania wody . Dodać wówczas posiekaną drobno cebulę i jałowiec .Wszystko razem lekko podrumienić.Gotowe nakładać na naleśniki , posypać kozim twarożkiem i od razu podawać. Smacznego.

 

 

 

FARSZ DO KROKIETÓW PAPRYKOWO PIECZARKOWY

anielka123buziolek

IMG_20180121_141318

 Dziś farsz do krokietów  na bazie sera żółtego , papryki i pieczarek.

500g.pieczarek

1 papryka czerwona świeża

10 dag.startego żółtego sera

1cebula

sól

pieprz

natka pietruszki

1 ząbek czosnku

5 dag.masła

***********************************

1. Pieczarki oczyścić ,obrać i pokroić na plasterki.

2.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę.

3. Cebulę obrać i drobno posiekać ,wrzucić na gorące masło i dusić do miękkości wraz z pieczarkami i czosnkiem posiekanym drobno.

4.Do uduszonej cebulki z pieczarkami dodać paprykę czerwoną , chwilę jeszcze poddusić,dodać posiekaną natkę pietruszki , przyprawić porządnie pieprzem i solą.Zdjać z ognia ,wsypać starty żółty ser , wymieszać .

5.Farszem nadziewać naleśniki.Usmazyc na złoty kolor.Smacznego!.

PIZZA Z MIELONKĄ

anielka123buziolek

Zdjecie14471

Z góry przepraszam za nie udane zdjęcie z powodu braku flesza w aparacie,ale smak pizzy zrekompensuje widok fotografii.

                       Zdjecie1442_250x2501                      Zdjecie1444_250x250

Na ciasto:

~~~~~~~~~~~~

20 dag.mąki

10 dag.otrębów żytnich  

1 szkl.wody

2 łyżki oleju

2 dag.drożdży

tłuszcz do formy

1 łyżeczka cukru

 

Na wierzch:

`~~``~~~~~~~~~~~~

20 da.pieczarek

4 łyżki koncentratu  pomidorowego

2 łyżki oleju

10 dag.mielonki np.konserwę

15 dag.żółtego sera

tymianek

bazylia

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z mąką oraz z otrębami,dodać ciepłą wodę,olej i sól.Wyrobić ciasto,odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry,podsmażamy.Ciasto wałkujemy na okrągły placek,układamy w wysmarowanej foremce na pizzę,smarujemy koncentratem pomidorowym.Następnie układamy na nim zmieloną mielonkę,pieczarki,posypujemy przyprawami i startym żółtym serem.Odstawiamy na 20 min. i pieczemy w 180 st. ok.20 min.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci