Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA MĄCZNE

JABŁKA KARMELIZOWANE W CYDRZE Z TAGLIATELLE

anielka123buziolek

 IMG_20170127_1216161

Dziś propozycja na lekki , słodki obiad  z przepysznym i jabłuszkami i cydrem 

1 op.makaronu tagliatelle

3 łyżki cukru trzcinowego

3 obrane jabłka

150 ml.cydru

odrobina wody

******************************

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozpuścić cukier ,podgrzewać , aż stanie się złocistobrązowy.Następnie obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodać do karmelu.Gotować 5 minut by owoce trochę się zarumieniły , po czym wlać ostrożnie cydr.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu,od czasu do czasu obracając jabłka ok.5-10 minut, aż staną się zlocistobrązowe i miękkie , ale nierozpadające  .Jeśli cydr wyparuje zanim jabłka będą miękkie ,wlać na patelnię odrobinę wody.Smacznego.

KARTOFELKI A' LA MARCEPAN

anielka123buziolek

IMG_20170329_091514

 Jestem bardzo zaskoczona smakiem tych cukierków.To niesamowite ,że z tak prostego warzywa jak ziemniak ,można wyczarować coś tak pysznego i niebiańskiego jak marcepan.Moja znajoma była pewna że to właśnie on jest zjadamy z taką rozkoszą.Jak jednak było jej zdziwienie , kiedy się okazało , że to zwykły kartofel a nie król migdałowy pan MARCEPAN.

4 średnie ugotowane ziemniaki

Cukier puder 0.5 kg.i ciut( zależy ile wchłoną ziemniaki)

Kakao do obtoczenia

0.5 fiolki olejku migdałowego

1 łyżeczka koniaku

***********************************

Ziemniaki ugotować i ostudzić.Zmielić.Do miski z ziemniakami wsypać po trochu cukru pudru i zagniatać do momentu ,aż masa stanie się gęsta i twardawa( nie  przejmować się jak masa będzie bardzo wodnista)Masę formujemy w małe kuleczki , obtaczamy w kakao i układamy na talerzu.Wstawiamy do lodówki na noc i gotowe są rano.Smacznego.

NALEŚNIKI KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI

anielka123buziolek

_20170320_131620

Bardzo smaczne ,lekkie naleśniki, pachnące kokosem ,owocami,sokiem z limonki,polane jogurtem zmiksowanymi z truskawkami.Polecam.

 

Ciasto:

~~~~~~~~~~~

20dag.mąki

2 jajka

1 szkl.mleka kokosowego

1 szkl.śmietanki 12%

1 łyżka wiórków kokosowych i 4 łyżki do dekoracji

sól

olej do smażenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mąkę,jajka,mleko kokosowe i  śmietankę zmiksować.Dodać łyżkę wiórek kokosowych o raz szczyptę soli.Ciasto odstawić.Po 30 min.smażymy cienkie ,złote naleśniki.

 

Farsz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 banany

sok z 1 limonki

1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

4 plastry ananasa

20dag.truskawek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Z bananów zdjąć skórkę.Pokroić na mniejsze kawałki resztę owoców.Posypać owoce cukrem waniliowym do smaku.

 

Na naleśnikach kładziemy owoce,składamy.Posypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy jogurtem zmiksowanym z truskawkami i 1 łyżeczką cukru pudru.Smacznego.

 

KOPYTKA Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

 _20170301_150451Kopytka paprykowe naprawdę wyszły znakomite w smaku.Jak zwykle wykorzystałam resztki  z lodówki, aby się nie popsuły.Papryka już mi troszkę podwiędła ,więc się nie namyślając dodałam ją do ciasta na kopytka ,i wyszły fenomenalne.Polecam!.

1.5 kg.Ugotowanych ziemniaków

20 dag.mąki pszennej

2 jajka

1 duża , surowa papryka czerwona

Sól

Biały pieprz

Gałka muszkatołowa

****************************************

Ziemniaki ugotowane zmielić w maszynce wraz z papryką czerwoną.Wbić jajka, przyprawić solą,pieprzem  i gałką.Zagnieść ciasto,zrolować i kroić kopytka.Ugotować je we wrzącej wodzie z dodatkiem soli.Podawać gorące z sosem mięsnym lub na słodko , usmażone ze śmietaną i cukrem.Takie najbardziej mi smakują:).Smacznego!.

 

ZAPIEKANE ŚLIMACZKI

anielka123buziolek

 IMG_20170222_120008

Świetna serowa dosłownie , przekąska obiadowa w mięciutkich ,  gryczanych naleśnikach , z pikantnym farszem z pieczarek i mnóstwem startego sera żółtego.

Ciasto:

*********************

2 jajka

1.5 szklanki.mąki gryczanej na wpół z mąką pszenną

Ok.150 ml. szklanki.wody gazowanej

Ok.150 ml.mleka bezlaktozowego

Olej do smażenia

Farsz:

********************* 

25 dag.pieczarek

2 jajka

Duża cebula

10 dag.startego żółtego sera

2 łyżki posiekanego drobno koperku

Sól pieprz

Duża szczypta pieprzu cayenne

********************************

Z podanych składników na ciasto zrobić ciasto naleśnikowe, usmażyć naleśniki na złoty kolor.Przygotować farsz-pieczarki oczyścić,pokroić drobno,jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać, podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami i cebulką drobno posiekaną.Doprawić solą, pieprzem i pieprzem CAJUN, wymieszać.Naleśniki smarujemy farszem i ciasno rolujemy.Kroimy na 3-4 plastry.Ukladamy pionowo do natłuszczonego naczynia.Posypujemy koperkiem i serem żółtym.Skrapiamy olejem i zapiekamy w 180stopniach ,aż ser się roztopi.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci