Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DESERY NA ZIMNO

DESER DO MOKKI POPOŁUDNIOWEJ

anielka123buziolek

 IMG_20170815_143200Prosty deser do popołudniowej kawy , z przepysznym musem jeżynowym , skropiony  chlustem alkoholu i z lodami malinowymi.

pojemnik jeżyn

miód

lody malinowe

bita śmietana

kakao lub wiórki czekoladowe

koniak dla smaku

*********************************

 Jeżyny włożyć do malakserze ,kilka zostawić do przystrojenia , dodać odrobinę miodu i koniaku,wszystko razem zmiksować na gładki mus.

Ubić kremówkę z łyżeczką cukru pudru.Lody wyjąć z zamrażalnika i lekko rozmrozić ,tak aby móc je wyporcjować.

Do szklaneczek wlać mus ,na niego wyłożyć kulki lodów , przystroić bitą śmietaną i owocami.Posypać kakao lub czekoladą.Smacznego.Podajemy z przepyszną mokką.

GALARETKA NA SŁODKO Z BOBU

anielka123buziolek

IMG_20170627_140925

 Jak myślicie , czy galaretka warzywną może być zrobiona z warzyw na słodko?Oczywiście .Może !a troszkę inny smak niż normalna , ale jest tak samo smaczna jak ta zwykła owocowa.Dzis polecam Wam kochani galaretkę z bobu .Zdrową , z minimum kalorii.Zapraszam.

30 dag.bobu zielonego surowego

2 marchewki słodkie

2 łyżki miodu

sok z limonki

wanilia  może być to olejek zapachowy

0,5 litra gorącej wody

2 łyżki żelatyny spożywczej

kakao do posypania

**"***********************************

Marchewki obrać ,umyć  .Bób opłukać .Warzywa zmiksować drobno blenderem.Wodę zagotować ,dodać  żelatynę ,wymieszać dokładnie ,aż się rozpuści, ostudzić , dodać miód i wanilię .Warzywa zalać  przygotowaną wodą , wymieszać i rozlać do szklanek.

Wstawić do lodówki aby stężały.Przed podaniem posypać kakao.Smacznego.

KOKTAJL RYŻOWY Z MIGDAŁAMI

anielka123buziolek

IMG_20170624_151105

 Dzisiejsza propozycja na zdrowy , smaczny deser fit.

5 dag.ugotowanego ryżu jaśminowego

1 kubek jogurtu naturalnego

1.5 łyżki płatków migdałowych

sok z limonki dla smaku

1 łyżka miodu

1 łyżka syropu z róży - nie musowo

kakao mi migdały do dekoracji

100 ml.mleka bezlaktozowego lub innego

*************************************************

1 łyżkę migdałów zmiksować z ugotowanym ryżem , jogurtem , miodem , syropem z róży

sokiem z limonki i mlekiem.Przelać do szklanek ,posypać kakao i płatkami migdałowymi.Smacznego!

LODY BANANOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

anielka123buziolek

IMG_20160818_1315041

 

Okazuje się , że lato jeszcze nie odpuści ,dlatego kochani wrzucam szybki przepis na pyszne lody bananowe James Martin.Moim dodatkiem jest tutaj jedynie Biała czekolada.Dżem z nią wyszedł fantastyczny ,uznałam więc že lody też będą fantastyczne i nie myliłam się.Zapraszam!.

4 banany
obrane i pokrojone na kawałki
¼ łyżeczki esencji waniliowej
3-4 łyżki cukru
do smaku
150 ml maślanki

0.5 BIAŁEJ roztopione w kąpieli wodnej

********************************************************


Rozłóż kawałki bananów na blasze i wstaw do zamrażarki. Pozostaw je tam do pełnego zamrożenia (około 1 godziny). Włóż banany do malaksera. Dodaj esencję waniliową, cukier i połowę maślanki. Włącz malakser i miksuj kilka chwil. Następnie, przy ciągle włączonym malakserze, wlewaj pozostałą maślankę cienkim, równomiernym strumieniem, wlej wystudzoną czekoladę. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Wstaw do zamrażalnika.Smacznego.

 



 

JAK ZROBIĆ LODY ŚMIETANKOWE - BAZA POD INNE LODY

anielka123buziolek

IMG_20160818_131306

 To był pierwszy przepis na lody jakie zrobiłam, a są wyśmienite kupne niech się " schowają".Od lat je przygotowuję i moich znajomych zawsze zaskoczę ich smakiem i kolorem .Jest to podstawowa baza na lody o różnych smakach.Dodajemy do nich co nam przyjdzie do głowy.Moga to być lody owocowe,wytrawne jak np.ogórkowe itp.Polecam szczególnie ten przepis.Znalazlam go na blogu Kotlet.tv.

200ML.ŚMIETANA KREMÓWKA30%
3 ŻÓŁTKA
3BIAŁKA
10DAG CUKRU-JA DAJĘ 0.5SZKL
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ŻÓŁTKA  UTRZEĆ Z  CUKREM,BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ Z ODROBINĄ SOLI.ŚMIETANĘ UBIĆ,ALE NIE ZA BARDZO SZTYWNO .ŁĄCZYMY ŚMIETANĘ
Z ŻÓŁTKAMI,LEKKO UBIJAMY I DODAJEMY BIAŁKA,DELIKATNIE NA 1 MIESZAMY.MOŻEMY DODAĆ RÓŻNE BAKALIE .PRZELEWAMY DO POJEMNIKA PO SERZE LUB MAŚLE 1KG.I DO ZAMRAŻARKI.NA DRUGI DZIEŃ SĄ GOTOWE.PYCHA.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci