Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CIASTA NA ZIMNO

BABKA Z GALARETKI Z OWOCAMI

anielka123buziolek

 IMG_20161224_1724362

Uwielbiam galaretkę.Deser  z nią wprost" pochłaniam".Jest zdrowa,świetnie działa żelatyna w niej się znajdująca , na paznokcie .Jest wspaniała.Dziś łatwy przepis , a ile uciechy z jedzenia.Taką babkę przygotowuję na różne okazje , zawsze jest strzałem w dziesiątkę ,choć z gotowych produktów.Oczywiscie możemy się bawić w przygotowanie jej na bazie żelatyny od podstaw ,ale dziś babka dla leniwych ha ha :).

1 galaretka truskawkowa

1 galaretka wiśniowa

1 op.mrozone owoców do kompotu

Bita śmietana jak kto lubi 

***************************************

Galaretki przygotowujemy według przepisu na 0.5 litra wody , w osobnych naczyniach.Studzimy.Do opłukanej zimną wodą formy wsypujemy owoce,zalewamy galaretką wiśniową.Wstawiamy do lodówki i czekamy , aż nam się zetnie.Mozecie zrobić ładniej np.wrzucic owoce i zalać odrobiną galaretki ,tak aby pokryła cienko owoce i wstawić do zastygnięcia do lodówki,potem wlać resztę galaretki,a gdy ta się zetnie ,wlać galaretkę truskawkową.Znów wstawić do lodówki.Gdy babka jest gotowa,wykładamy ją z formy na talerz i przystrajamy jak kto lubi bitą śmietaną.Jesli galaretka nie chce nam z blaszki wyjść,wstawić na chwilę do ciepłej wody . Smacznego.

WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ

anielka123buziolek

IMG_20160730_003059

 Moje ulubione wafelki,chrupkie , z pyszną masą galaretkową.Polecam.

1 paczka suchych wafli
1 margaryna
0.5 szkl.cukru
1 szkl.śmietany 18%
2 galaretki wiśniowe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do garnuszka wkładamy margarynę i cukier podgrzewamy na malutkim ogniu aż się wszystko rozpuści.Dodajemy śmietanę i mieszamy.Wsypujemy w proszku galaretki i mieszamy,aż się wszystko rozpuści.Masę studzimy i przekładamy wafle.

LODY CASSATE PO DOMOWEMU

anielka123buziolek

IMG_20150702_145719

W tym przepisie bazujemy na lodach waniliowych własnej roboty ,a nie kupnych:))).Potem wystarc-

zy wymieszać je tylko ze świeżymi owocami lub czekoladą ,aby mieć swoje ulubione w smaku lody.Polecam,są przepyszne.

Lody Waniliowe:

************************

10 jajek

15 dag.cukru

3/4 litra śmietanki kremówki30%

2 op.cukru waniliowego

Lody Truskawkowe:

****************************

lody waniliowe

25 dag.świeżych truskawek

Lody Czekoladowe:

*******************-****************

lody waniliowe

2 łyżki białego rumu

tabliczka gorzkiej czekolady 85%

**************************************

Jajka myjemy,rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy  z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszysta masę.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Śmietanę ubić na sztywno i razem z pianą połączyć z utartymi żółtkami.

Masę na lody dzielimy na 3 części.Jedną odstawiamy,drugą miksujemy z truskawka i,trzecią mieszany z ostudzoną,rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą i rumem.Wszystkie naczynia przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki,aby masa lekko stężała.

Na dnie szklanego naczynia,prostokątnej formy,rozsmarowujemy lody czekoladowe,na nich waniliowe,a na górze truskawkowe. Całość zamrażamy przynajmniej 5 godz.w zamrażarce.Podajemy ze świeżymi owocami.

IMG_20150702_155102

CIASTO"DARIA"

anielka123buziolek

 

Łatwe ciasto bez potrzeby pieczenia.Pachnące duszonymi jabłkami z cynamonem ,wymieszane przepysznym  serkiem mascarpone.Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień.Zamiast cynamonu możemy dodać dużą łyżkę alkoholu, a zamiast użyć zwyklych herbatników to dajmy np.o smaku kokosowym ,ale wtedy nie dodajemy do jabłek cynamonu bo okropnie się ze sobą te smaki "gryzą".Przepis od mojej przyjaciółki Darii:-) .Dziękuję.

 

 

Potrzebne będzie nam:

***************************

Mała blaszka

Folia aluminiowa

6 średnich jabłek

6-7 małych paczuszek ciastek"petitki" jak większe opakowania to 4 szt.

1/2 łyżeczki cynamonu lub jedna łyżka alkoholu

1 op.serka mascarpone

1 czekolada mleczna lub gorzka+ 0.5 szkl.mleka

wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania

*******************************************************

Blaszkę wykladamy folią aluminiową i .Jabłka obrać ,zetrzeć i udusić na odrobinie masła z dodatkiem cynamonu do miękkości.Wystudzić.Jabłka wymieszać z serkiem mascarpone.

Teraz układamy trzy warstwy ciastek.

1.na dno blaszki układamy ciastka

2.ser z jabłkami

3.ciastka

4.ser z jabłkami

5.ciastka

Teraz roztapiamy w rondelku czekoladę z mlekiem na małym ogniu.Polewamy ciasto trochę ostudzoną czekoladą.Posypujemy kokosem i migdałami.Wstawiamy ciasto na 12 godz.do lodówki .Po tym czasie możemy kroić i "pałaszować" te pyszności:-) .Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci