Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA TURECKA

TURKISH DELIGHT.LOKUM.RACHATŁUKUM

anielka123buziolek

 Rachatłukum " ukojenie gardła".Jest to słodki wyrób Bliskiego Wschodu i Półwyspu Bałkańskiego.Cudowna , egzotyczna słodycz podobna do galaretki,odrobinę mdła w smaku ,słodka ale rozkoszna na podniebieniu.Zazwyczaj wytwarza się ją na bazie wody różanej i naturalnego soku owocowego, ja swoje lokum zrobiłam  pysznego soku z granatów i skrobi ziemniaczanej.Inspiracją oczywiście jest serial turecki , który wyjątkowo lubię , a przepis zaczerpnęłam z bloga Pauliny Kotlety.Tv .

 Od razu zaznaczam ,że prawdziwego smaku Rachatłukum nie znam , więc dokładnie nie wiem , czy to co stworzyłam w kuchni  jest  w smaku takie same  jak prawdziwy smakołyk turecki.

3/4 cukru

0.5 szkl.wody

3 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

4- 5 łyżek soku z granatu

1 łyżeczka octu

Cukier puder do obtoczenia

**************************************

 Do garnka wlać wodę , dodać cukier zagotować  na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, a następnie chwilę pozwolić mu wrzeć.Wsypać skrobię lub mąkę i dokładnie wymieszać ( mąki ziemniaczanej wsypujemy sam proszek)Dolać sok z granatu i ocet,mieszać chwilkę ,aż zawrze, ale nie za długo.Zdjąć z ogmia.Lekko ostudzić i wyłożyć do posmarowane go pojemnika masłem lub wyłożonego folią przezroczystą.Wstawić do lodówki żeby zastygło.Wyjąć i pokroić w kostkę , obtoczyć w cukrze pudrze i gotowe.Od razu podawać no gdy dłużej leży cukier się topi , ale można jeszcze raz je obtoczyć.Smacznego.

 IMG_20170329_094250

LAHMACUN CZYLI TURECKA PIZZA

anielka123buziolek

Kuchnia turecka jest dość łatwa w przygotowaniu w domowych pieleszach.Dania są intensywne w smaku i aromatyczne,pełne ciekawych pomysłów dla zwykłych zajadaczy kotletów.To danie zabierze Was w przecudowną podróż w odległy zakątek świata ,do Turcji.Ciasto powinno być uformowane w koło jak pizza włoska,jednak  taka jej forma jaka jest na zdjęciu bardziej mi odpowiadała.Zapraszam:-) .

Ciasto:

******************

1.5 szkl.mąki

1 łyżeczka drożdży instant

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

3/4 szkl.letniej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Farsz:

*******-****************-

0.5 kg.mięsa mielonego

1 duża cebula

0.5 puszki pomidorów w kawałkach

1 zielona papryka

1/2 pęczka matki kolendry

sól

pieprz

kumin

chili

*********-******************

Ciasto-wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy( ciasto nie może się kleić).Odstawiamy do wyrśnięcia w ciepłe miejsce.Cebulę,paprykę pokroić w drobną kostkę,posiekać kolendrę lub natkę pietruszki i włożyć do miski.Dodać mięso,pomidory i przyprawy,dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 4 części.Każdą część rozwałkować na dość cienki okrągły placek.Na każdy położyć mięsny farsz.Piekarnik rozgrzać do 240 st. i piec pizzę 10 minut.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci