Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA TURECKA

DOLMY - TURECKIE GOŁĄBKI

anielka123buziolek

IMG_20170429_144607

 Ostatnio zasmakowałam w gołąbkach z liści winorośli.Robi je się szybko i łatwo,mniej są problemowe niż no.gołąbki greckie ( przepis na blogu)a napewno niż nasze z kapusty.

Z tureckiego " dolmak" znaczy " nadziewane".Nadziewane się wszelkie warzywa jak Paprykę,pomidory, bakłażany czy liście winogrona.Nadziewa się je mięsem lub tylko ryżem i ziołami.Moje zawierają to i  to.Dolmas mięsny podaje się zazwyczaj na ciepło ,a bezmięsny na zimno z sosem tzatzyki lub tylko z jogurtem.Zwane tez sa powszecnnie "falszywymi gołąbkami ".Dolme Turcy podają przy wszelkich okazjach jak :spotkania rodzinne,wesela i inne ważne uroczystości.Cieszę się ,że mogłam skosztować tych pyszności i moi przyjaciele ,których nimi poczęstowałam.Ja zrobiłam dla spróbowania ,ale wszyscy i tak się najedli,jednak podam przepis na duza ilośc i na ok.26 sztuk.Zapraszam po przepis.

IMG_20170428_140

 

IMG_20170428_140403

 

IMG_20170428_1403

0.5 szkl.suchego ryżu ( 2 szkl.suchego ryżu)

Ok.26 liści winorośli (200szt.)

20 dag. mielonego mięsa(500g.)

 0.5 pęczka natki pietruszki (1 cały pęczek)

1 siekany pomidor( kilka siekanych pomidorów)

1 gałązka posiekanej bazylii ( tam nie było)

2 łyżki koncentratu pomidorowego (cały koncentrat pomidorowy)

0.5 cebuli( 1 duża cebula)

Oliwa

Sól i pieprz

O.5 kartonika przecieru pomidorowego

1 szklanki.wody(na szklankę ryżu przypada 2 szklanki.wody czyli 4 szklanki)

*********************************************

 Liście winorośli opłukać pod bieżącą wodą.Do garnka wlać wodę i włożyć liście , gotować 30 minut,odcedzić i osuszyć.

Mięso,suchy ryż,posiekane pomidory,posiekaną natkę ,posiekaną cebulą wymieszač z koncentratem pomidorowym ,wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut.

Garnek wysmarować oliwą i koncentratem lub przecierem,układać ściśle dolmy,zalać 1 szkl.zimnej wody,gotujemy na maleńkim ogniu pod przykryciem,gdy gołąbki wchłoną całą wodę tzn.że gołąbki są Smacznego!.

RACHATŁUKUM RÓŻANE

anielka123buziolek

IMG_20170430_090426

 Ostatnio gości swoich przyjmuję kuchnią Turecką.Jest łatwa i szybka do przygotowania dla większej ilości znajomych, a i smaki są niebanalne co z przyjemnością łechczą  gości podniebienia.Dziś lokum czyli słodycze różane, ale żeby rachtłukum wytrzymało na stole , dodałam żelatynę.Pysznosci ,polecam!.

3/4 szklanki.cukru

0.5 szkl.wody różanej

1 łyżka żelatyny w proszku ( lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżka octu)

2 łyżki syropu różanego dla koloru i smaku

migdały płatki

cukier puder do obtoczenia

 ****************************

Do garnka wlać wodę różaną , dodać cukier zagotować  na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, a następnie chwilę pozwolić mu wrzeć.Wsypać żelatynę lub mąkę i dokładnie wymieszać ( mąki ziemniaczanej wsypujemy sam proszek)Dolać syrop z róży i mieszać chwilkę ,aż zawrze, ale nie za długo.Zdjąć z ognia.Lekko ostudzić ,dodać migdały i wyłożyć do posmarowane go pojemnika masłem lub wyłożonego folią przezroczystą.Wstawić do lodówki żeby zastygło.Wyjąć i pokroić w kostkę , obtoczyć w cukrze pudrze i gotowe.Od razu podawać bo gdy dłużej leży cukier się topi , ale można jeszcze raz je obtoczyć.Smacznego.

TURKISH DELIGHT.LOKUM.RACHATŁUKUM

anielka123buziolek

 Rachatłukum " ukojenie gardła".Jest to słodki wyrób Bliskiego Wschodu i Półwyspu Bałkańskiego.Cudowna , egzotyczna słodycz podobna do galaretki,odrobinę mdła w smaku ,słodka ale rozkoszna na podniebieniu.Zazwyczaj wytwarza się ją na bazie wody różanej i naturalnego soku owocowego, ja swoje lokum zrobiłam  pysznego soku z granatów i skrobi ziemniaczanej.Inspiracją oczywiście jest serial turecki , który wyjątkowo lubię , a przepis zaczerpnęłam z bloga Pauliny Kotlety.Tv .

 Od razu zaznaczam ,że prawdziwego smaku Rachatłukum nie znam , więc dokładnie nie wiem , czy to co stworzyłam w kuchni  jest  w smaku takie same  jak prawdziwy smakołyk turecki.

3/4 cukru

0.5 szkl.wody

3 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

4- 5 łyżek soku z granatu

1 łyżeczka octu

Cukier puder do obtoczenia

**************************************

 Do garnka wlać wodę , dodać cukier zagotować  na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, a następnie chwilę pozwolić mu wrzeć.Wsypać skrobię lub mąkę i dokładnie wymieszać ( mąki ziemniaczanej wsypujemy sam proszek)Dolać sok z granatu i ocet,mieszać chwilkę ,aż zawrze, ale nie za długo.Zdjąć z ogmia.Lekko ostudzić i wyłożyć do posmarowane go pojemnika masłem lub wyłożonego folią przezroczystą.Wstawić do lodówki żeby zastygło.Wyjąć i pokroić w kostkę , obtoczyć w cukrze pudrze i gotowe.Od razu podawać no gdy dłużej leży cukier się topi , ale można jeszcze raz je obtoczyć.Smacznego.

 IMG_20170329_094250

LAHMACUN CZYLI TURECKA PIZZA

anielka123buziolek

Kuchnia turecka jest dość łatwa w przygotowaniu w domowych pieleszach.Dania są intensywne w smaku i aromatyczne,pełne ciekawych pomysłów dla zwykłych zajadaczy kotletów.To danie zabierze Was w przecudowną podróż w odległy zakątek świata ,do Turcji.Ciasto powinno być uformowane w koło jak pizza włoska,jednak  taka jej forma jaka jest na zdjęciu bardziej mi odpowiadała.Zapraszam:-) .

Ciasto:

******************

1.5 szkl.mąki

1 łyżeczka drożdży instant

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

3/4 szkl.letniej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Farsz:

*******-****************-

0.5 kg.mięsa mielonego

1 duża cebula

0.5 puszki pomidorów w kawałkach

1 zielona papryka

1/2 pęczka matki kolendry

sól

pieprz

kumin

chili

*********-******************

Ciasto-wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy( ciasto nie może się kleić).Odstawiamy do wyrśnięcia w ciepłe miejsce.Cebulę,paprykę pokroić w drobną kostkę,posiekać kolendrę lub natkę pietruszki i włożyć do miski.Dodać mięso,pomidory i przyprawy,dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 4 części.Każdą część rozwałkować na dość cienki okrągły placek.Na każdy położyć mięsny farsz.Piekarnik rozgrzać do 240 st. i piec pizzę 10 minut.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci