Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA JEDNOGARNKOWE

ŻEBERKA W KAPUŚCIE PO BAŁKAŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20170620_125721

 Miękkie żeberka ,pyszna młoda kapusta z dodatkiem tymianku to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny.

 1 kg.mięsnych żeberek

1 główka młodej kapusty

0.5 kg.młodych małych ziemniaków

2 cebule

4 ząbki czosnku

przyprawa uniwersalna

sól

pieprz

papryka sypka czerwona słodka i ostra

1/2 łyżeczki tymianku 

1mały jogurt naturalny lub śmietana

1 szklanki.bulionu drobiowego

1 łyżka bazylii

oliwa

******************************************

Żeberka umyć,osuszyć ,pokroić na kawałki , posolić , popieprzyć , popaprykować ,lekko obsmażyć na tłuszczu.Cebulę obrać ,pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju ze smażenia żeberek doprawiając przyprawą uniwersalną.Kapustę obrać z zepsutych liści , drobno poszatkować i dodać do cebuli.Na kapuście ułożyć żeberka ,ziemniaki obrane i przekrojone na pół,podlać bulionem i dusić do miękkości,potem dodać wyciśnięty czosnek , tymianek , doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną jak potrzeba.Gotować jeszcze z 10 minut , mieszając od czasu do czasu, zgasić gaz.Dodać bazylię dobrze jak ma się świeżą ,jogurt naturalny , wymieszać.Podawać danie gorące z pieczywem lub ziemniakami z wody.Smacznego.!

KURCZAK ZIOŁOWY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

anielka123buziolek

IMG_20170608_135758

 Moje kolejne danie jednogarnkowe z kurczakiem w ziołach na pysznej ,młodej kapuście z pysznymi ,młodymi ziemniakami .Polecam to danie ,kurczak wychodzi obłędnie,mimo że nie ma chrupiącej skórki bo jest duszony , ale za to minim kalorii i dużo witamin.

1 kg.pałek kurczaka

1 główka kapusty młodej poszatkowanej

3 pomidory duże

0.5 szkl.przecieru pomidorowego z kartonach

suszony rozmaryn

suszony tymianek

suszona mięta

suszona szałwia

sypka czerwona papryka

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

olej kokosowy

masło bezlaktozowe

 ********************************

Czosnek przecisnąć przez prasę i wymieszać z solą.Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przygotowanym czosnkiem z solą,pieprzem,ziołami i papryką.Wstawic do lodówki na 30 minut.Kurczaka obsmażyć na oleju ma złoty kolor.Poszatkowaną kapustę i cebulę zeszklić na maśle z olejem kokosowym,pomidory pokroić w kostkę i dodać do niej,dorzucić kurczaka ,lekko wszystko osolić i smażyć kapustę z mięsem na małym ogniu ,aż puści soki.Dodać pomidory,wlać przecier pomidorowy ,młode ,małe ,oskrobane ziemniaki przekrojone na pół i dusić 30-40 minut.do miękkości.Smacznego!.

 

 

MISZ - MASZ Z DUSZONĄ SZYNKĄ WIEPRZOWĄ I SOCZEWICĄ

anielka123buziolek

Dziś kolejne danie jednogarnkowe.Od jakiegoś czasu nie mam sił do gotowania , a jak już wspomniałam wcześniej , takie danie nie wymaga od nas zbyt dużej uwagi i pracy.Danie mięsem , mało kaloryczne z mnóstwem warzyw.Mozemy je podawać same tak jak ja lub z makaronem ,ziemniakami czy kaszą.Polecam.

0.5 główki kapusty

4 kotlety z szynki wieprzowej

1 papryka czerwona

1 duża cebula

2 gałązki selera naciowego

0.5 litra bulionu

2 garście suchej soczewicy namoczonej

 1 cukinia

Sos pomidorowy w kartonie

 2 ząbki czosnku

Sól i pieprz

Zioła prowansalskie

Natka pietruszki

Oliwa

*********************************

W dużym rondlu rozgrzać oliwę.Kapustę poszatkować drobno.Cebulę drobno posiekać wraz z czosnkiem,wrzucić na gorącą oliwę.Na małym ogniu podsmażyć,dodać kapustę,pokrojoną w paski czerwoną paprykę,pokrojony seler naciowy,wszystko razem przesmażyć do miękkości warzyw, posolić i popieprzyć.Wsypać soczewicę ,dodać mięso i zalać bulionem i przecierem..Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.Przyprawic jeszcze raz jak trzeba do smaku i nie gotowe!. Smacznego!.

DUSZONY SCHAB W KAPUŚCIE Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170507_140111

 Takie dania jednogarnkowe są najlepsze ,minimum wkładu o wszystko prawie robi się samo ha ah.Uwielbiam to,bo przy okazji nie muszę rozmrażać kotletów ,tylko wkładam je od razu zamrożone ( oczywiście przedtem trzeba je umyć).Myślę ,że takie danie będzie świetne dla studentów,zabieganych w życiu,tych co nie umieją zbyt dobrze gotować a chcą dobrze zjeść i dla wszystkich kanapowców.Danie jest pyszne ,pełne warzyw i aromatu koperku.Polecam!.

 Danie na duży rondel.

4 kotlety schabowe

0.5 główki małej kapusty

1 duża papryka czerwona

1 pęczek koperku

1 cebula

1 łyżka śmietanki

0.5 litra bulionu

sól i pieprz

Olej

Kilka ziemniaków

Przyprawa uniwersalna

1 łyżka mąki lub mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody

****************************_************************************************

 Kapustę obrać z wierzchni liści,poszatkować drobno.Cebulę obrać i posiekać w pióra.Koperek opłukać i drobno pokroić.Paprykę oczyścić , opłukać i pokroić w cienkie paski.Ziemniaki obrać , opłukać,przekroić na pół i podgotować lekko w osolonej wodzie,odcedzić.W rondlu rozgrzać odrobinę oleju,wrzucić cebulę,chwilę zeszklić,dodać kapustę,wymieszać,dorzucić paprykę i koperek,posolić, wymieszać.Dusić mieszając ok.10 minut ,aż kapusta trochę zmięknie.Włożyć kotlety schabowe,podlać bulionem,posypać pieprzem,dusić wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu ,aż kontekstu będą miękkie.Dodać ziemniaki i jeszcze 10 minut dusić razem,posypać wszystko mąką,przykryć pokrywką i jeszcze 5 minut dusić nie mieszając.Odkryć pokrywkę,przemieszać ,dolać śmietanki,przyprawić jeszcze raz do smaku i gotowe.Smacznego!.

DUSZONA ŁOPATKA Z PIWEM

anielka123buziolek

IMG_20170301_133503

 Szybkie  danie z wieprzowiny podane np.z ryżem ,makaronem lub  z paprykowymi kopytkami i z buraczkami.To taki mix  polskich , tradycyjnych smaków.

 0.5 kg.łopatki wieprzowej kostka

250 ml. bulionu bulionu warzywnego

1 butelka piwa Kozel

3 ziarna ziela angielskiego

4 ziarnka pieprzu czarnego

2 cebule kostka

3 ząbki czosnku posiekanego

2 liście laurowe

Sól

Olej

*********************************

Pieprz i ziele angielskie utłuc w moździerzu.W rondlu rozgrzać dobrze olej,podsmażyć cebulę,a potem dodać czosnek.Kiedy czosnek wyda cudowną won dodać mięso pokrojone w dużą kostkę i smażyć 2-3 minuty.Wlewamy piwo i dodajemy przyprawy z moździerza i liście dusimy chwilę mieszając.Następnie dolewamy połowę bulionu.Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie.Doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem.Podlewamy bulionem jeśli wyparuje.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci