Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA JEDNOGARNKOWE

DUSZONE MIĘSO

anielka123buziolek

IMG_20170103_1333131Takie duszone mięso , które po dotknięciu widelcem się rozchodzi , jest najlepsze i najsmaczniejsze , a do tego jeszcze pyszny sos  na bazie warzyw to jest dopełnienie wspaniałego , domowego posiłku.Danie troszkę babcine , ale najpyszniejsze.

4 grube plastry łopatki

1op.mrożonki groszku z marchewką

0.5 l.bulionu mięsnego

1 łyżka masła

Cebulka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 mała śmietana kremówka 30%

Sól i pieprz

Gałka muszkatołowa

*****************************"

,Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.W dużym rondlu rozgrzać masło.Cebulę posiekać i przesmażyć, włożyć mięso.Wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową.Przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości.Gdy mięso już jest miękkie,wrzucić warzyw, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 15-20 minut.Jeszcze raz przyprawić jak potrzeba.Mąkę rozrobić z odrobiną wody i wlać do garnka, zamieszać.Gotować jeszcze 2 minuty i wlać kremówkę.Zagotować i wyłączyć płomień.Podawać z ziemniakami z wodyy posypane koperkiem.Smacznego.!

POTRAWA JEDNOGARNKOWA A ' LA STROGONOW

anielka123buziolek

IMG_20161127_151537

 Taka wersja Strogonowa jest naprawdę smaczna,ł atwa i szybka do przygotowania.Parówki możemy zastąpić ulubioną wędliną , zamiast makaronu możemy podać z chlebem.Myslę , że taki szybki obiad spodoba się studentom i zapracowanym paniom domu.Potrawa łatwa i smaczna z niskim nakładem budżetu domowego.Zapraszam.

0.5 kg.parówek wędzonych

mały przecier pomidorowy

0.5 puszki fasolki czerwonej z puszki

1 duża cebula

olej do smażenia

ok.3 łyżek mąki

300 ml.bulionu mięsnego

1 łyżeczka musztardy

25 dag.pieczarek

100 ml.kremówki30%

2 łyżki papryki słodkiej w proszku

sól i pieprz

*********************************************

Parówki obrać z osłonek i pokroić na kawałki.Pieczarki opłukać i obrać,pokroić w plasterki.Cebulę drobno posiekać.Fasolkę odcedzić.Cebulę podsmażyć na oleju , dodać do rondla.Dorzucić parówki i podsmażone pieczarki ,zalać bulionem i dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub 2 łyżki i wlać do sosu,wymieszać dokładnie.Chwilę zagotować i gotowe.Podajemy z makaronem lub kaszą,albo z ziemniakami.Smacznego!.

RONDEL BURGUNDZKI

anielka123buziolek

IMG_20160823_182331

 Prosta, chłopska zapiekanka ,smaczna  i  konkretna do zjedzenia na ciepło.Nic dodać nic ująć.

1kg.ziemniaków
16dag.kiełbasy
5dagsłoniny
 
5dag.żółtego sera
10dag.smalcu
100ml.śmietany 18%
sól,pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oczyszczone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki.
Kiełbasę obraną z osłonki i słoninę pokroić w cienkie plasterki.w rondlu stopić smalec ,ułożyć warstwę ziemniaków,posypać solą i pieprzem,na nie plasterki słoniny i kiełbasy oraz starty ser.Powtórzyć jeszcze raz,po czym zalać śmietaną,szczelnie przykryć i dusić na słabym ogniu.Smacznego.

KOLOROWY GULASZ Z KLOPSIKAMI

anielka123buziolek

IMG_20160122_091237

 Dziś kolejna odsłona gulaszu .Jest to jedna z potraw ,które robi się szybko i łatwo , a wygląda i smakuje wyśmienicie.To danie cieszyło się u moich gości dużą popularnością i wszystkim smakowało.Świetną jest do podania w trakcie karnawału,na przyjęciu czy domowych imprezach.Polecam ją Wam kochani!Zapraszam.

 IMG_20160122_091148

 

1/2 kg.mielonej wieprzowiny

1 jajko

5 łyżek tartej bułki

1/2 pęczka Szczypiorku

puszka pomidorów

3 dymki

zielona i czerwona papryka

1 szkl.brulionu

1 puszka fasoli czerwonej

olej

sól

pieprz

*****************************************************

 Szczypiorek posiekać.Mięso wyrobić z jajkiem,bułką tartą i szczypiorkiem. Dosolić i popiepszyć.Formować klopsiki.Na patelni rozgrzać olej , włożyć klopsiki ,usmażyć je na rumiano,przełożyć do garnka .Dymkę pokroić w paski.Dymkę i paprykę włożyć do garnka z klopsikami .Zalać bulionem , dodać pomidory z zalewą i dusić 15 minut.Fasolę osączyc z  płynu ,dodać do klopsików,dusić 5 minut.GULASZ przeprawić solą i pieprzem.Smacznego!.

GULASZ Z KURZYCH ŻOŁĄDKÓW Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

IMG_20160113_115316

 Jeśli lubisz podroby,zwłaszcza kurze żołądki to ten przepyszny,smaczny przepis może przypaść Ci do gustu.Z tym daniem zaskoczysz swoją rodzinę  nawet wtedy gdy jesteś tylko niedzielnym kucharzem.Przepis tani , smaczny ,wart wypróbowania.Zapraszam.

IMG_20160113_204051

 

800 ml.bulionu

1 op.kaszy palonej gryczanej

60 dAG .ugotowanego kurzego mięsa np.z rosołu

50 dag.żołądków drobiowych

1czerwona papryka

2 Cebule

2 ząbki czosnku

olej

1 łyżka masła

2 łyżki mąki

sól i pieprz

******************************************

 Mięso ugotowane z kurczaka obskubać i pokroić drobno.Żołądki oczyścić, pokroić i ugotować w osolonej wodzie.Mięso z kury i ugotowane żołądki podsmażyć na patelni.Przełożyć do garnka i zalać bulionem,gotować mieszając od czasu do czasu .Gdy mięso będzie prawie gotowe dodać umytą , pokrojoną w kostkę drobną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą i pieprzem.Gulasz przykrywamy pokrywką i Dusimy do miękkości.Z mąki oraz masła zrobić zasmażkę i zagęścić nim gulasz.Jeśli chcemy mieć lekką wersję tej potrawy , uzyjmy do zagęszczenia mąki ziemniaczanej.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci