Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KULINARNE AWARIE

KULINARNE AWARIE

anielka123buziolek

1."Co zrobić ,aby ciasto było mniej kaloryczne?

***************************************

Margaryna do ciasta- tak!Spotkałam się,że wielu uważa dodawanie masła do ciasta jest dobre ze względów smakowych i, że wypiek jest lepszy,to prawda ,ale ciasto jest ciężkie i kaloryczne.Osobiście uważam ,że dobre jest , polecam dodawanie go do zrobienia jednak tylko masy tortowej,ja sobie nie wyobrażam przepysznego torta z masą z margaryny,ale to tylko na bardzo ważne wydarzenie.Natomiast margaryna jest bardziej miękka i doskonale łączy się z innymi produktami.Poza tym ciasta są na niej lżejsze i mniej kaloryczne.

2."Co zrobić gdy nasza cudowna babka,którą upiekłyśmy jest za sucha?"

********************************************************************

Uratujemy ją bez trudu,a przy okazji polepszymy jej smak odwracając ją do góry spodem,ponakłuwajmy ją w kilku miejscach patyczkiem i połużcie na niej kostki z zamrożonego soku owocowego.Gdy rozmrożony sok wsiąknie w babkę,odwróćmy ją.Będzie równomiernie nasączona i bardzo smaczna.

 


 

3."Jak przechowywać wiórki kokosowe"?

*********************************************

Wiórki nie stracą swego aromatu i nie wyschną,jeśli przesypiecie je do zamykanego słoja i włożycie do lodówki.

4."Co zrobić aby sernik nam nie opadł?"

******************************************

Serniki zazwyczaj opadają jeśli je robimy na bazie piany z białek.A dzieje się tak z powodu różnicy temperatur,na jaką jest wystawiony sernik zaraz po wyjęciu z piekarnika.Dlatego kochani doradzam ,aby nie wyjmować ciasta tuż po upieczeniu,lecz zostawić je w piekarniku na 20 - 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.


KULINARNE AWARIE

anielka123buziolek

1."Jak pokroić równo pieczeń rzymską tak,aby nam się nie rozpadła?

***********************************************************************

Ta pyszna potrawa z mielonego  zwana także  klopsem jest daniem,które trudno jest pokroić bo masa mięsna kruszy się i rozpada.Pieczeń jednak da się łatwo pokroić na równe kawałki  ,jeśli dodamy do masy ok.2 łyżek mąki ziemniaczanej( wypróbowane):-) 

2."Co zrobić jak nam się domowy majonez zwarzy podczas ucierania?"

***************************************************************

Gdy już zobaczymy ,że majonez nam się zwarzyl zacznijmy szybko ucierać majonez, jednocześnie nie dolewając już oleju.Zacznijcie go dodawać,gdy majonez odzyska gładką konsystencję.Jeśli to nie pomogło,dodajcie podczas ucierania majonezu ok.2 łyżek wrzątku.Gdy i to nie skutkuje,do oddzielnego naczynia wbijcie żółtko i zacznijcie ucierać od początku,poowoli dodając najpierw zwarzony majonez,a następnie olej.

3."Co zrobić ,aby w naszym piure nie było grudek?"

*******:************************************************

Możemy w tedy przetrzeć przez sito,ewentualnie zmiksować blenderem,wówczas dodajmy do niego 2 łyżki śmietany lub roztopionego masła,lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

 

4."Co zrobić gdy zabraknie nam bułki tartej na panierkę"?.

**************************************************************

Po prostu zamiast niej,do panierowania kotletów możecie użyć: mielonych orzechów,rozgnieciinych chipsów czy krakersów słonych,zmielinych płatków śniadaniowych lub łuskanych ziaren słonecznika czy sezamu,to juz zależy od waszej inwencji:-) 

Zdjęcia pobrałam z internetu!

KULINARNE AWARIE

anielka123buziolek

1."Jak zrobić pyszna przekąskę"?

************************************

Świetny przepis,który jest łatwy do zrobienia na imprezkę lub do chleba np.ze swoiskim smalcem.Malutkie,oczyszczone pieczarki,jeśli są większe to przekrójcie  je na pół,delikatnie oprószcie przyprawą np.Vegeta lub Prymat do bruchietty,tymiankiem i odstawcie na 15 minut.Potem je zanurzcie w gęstym cieście naleśnikowym i usmażcie je na złoty kolor.

2."Jak przygotować makaron do sałatki?".

*****;*****************************************

Jeśli robimy sałatkę z makaronu,musimy go krócej gotować niż np.jako danie do obiadu.Po ugotowaniu zahartujmy go na sicie zimną wodą,wtedy będzie bardzo jędrny,a do wody w której się gotuje,warto dodać odrobinę octu lub soku z cytryny.

3."Jak zrobić łatwy i szybki zimowy koktajl?".

********;**************************************

Wasze dzieci lubią owocowe koktajle?To zimą też mogą go pić.

Ja miksuję np.jogurt naturalny lub kefir z domowym dżemem,daję szczyptę cynamonu i podaję w wysokiej szklance.Podajcie je im a będą zachwycony,Wy też:-) 

Zdjęcia pobrane z internetu!

KULINARNE AWARIE

anielka123buziolek

 

1."Jak przechowywać strączki wanilii"?

*****************************************

Przechowujemy ją w szczelnie zamykanym naczyniu,z dala od innych przypraw,inaczej szybko wyschną i bezpowrotnie stracą aromat.Lasku wanilii przechowują się dłużej,jeśli zostaną umieszczone w cukrze pudrze,w szczelnie zamkniętym pojemniku .Cukier taki możemy wykorzystać jako aromatyczna przyprawę do ciast itp.Nie wykorzystaną całkowicie wanilię możemy przechowywać także w mleku lub w spirytusie.Możemy wtedy ciągle przekładać ,bez obaw że straci aromat.

2."Jak szybko możemy schłodzić napój"?.

*********************************-*-********

Sama w kuchni z tym problemem się spotkałam i teraz Wam doradzę żeby do np.miski lub zalewu z zimną wodą wsypać kilka łyżek soli.Dzięki temu temperatura wody spadnie od razu i napój szybko ostygnie.

3."Dlaczego należy dodać budyń do sternika?".

************************************************

Ponieważ sernik będzie miał zwartą konsystencję.Dodajemy proszek budyniowy np.o smaku waniliowym,doda on też sernikowi ładny kolor j aromat,ewentualnie hak go nie mamy dodajmy kilka łyżek kaszy manny lub mąki ziemniaczanej.

Zdjęcia pobrane z internetu!

KULINARNE AWARIE

anielka123buziolek

1."Co zrobić kiedy awokado jest niedojrzałe?"

*****::::****************************************

Taki owoc bardzo trudno jest obrać i jest nie smaczne.A pasty z takiego owocu się nie da zrobić.Dlatego więc jeśli mamy w planach podać potrawę z awokado,należy kupić owoc 3-4 dni wcześniej i położyć go w ciepłym miejscu.Potem co dziennie sprawdzajmy,czy nie zmiękł,jeśli tak,to przełożyć go do lodówki.

2."Co zrobić ,aby sernik był puszysty"?

**************************************

Aby sernik był bardziej puszysty i delikatny,to do masy serowej dodajmy trochę bitej śmietany lub kilkanaście kropli alkoholu.

3."Co zrobić,aby usmażyć  mięso bez tłuszczu nie mając patelni teflonowej"?.

*****:**************************************************************

Rozgrzejmy zwykłą patelnie i wsypmy na jej dno warstwę grubej soli.Gdy zierenka zaczną,,podskakiwać",zsypać sól i położyć mięso lub rybę.Dzięki temu nic nie będzie przywierać.

Zdjęcia pobrane z internetu!

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci