Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PRZYSTAWKI

NADZIEWANE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

anielka123buziolek

IMG_20180121_141530

 Takie danie chyba prawie każdy lubi , a mowa jest o nadziewanych skrzydełkach upieczonych w piekarniku.Podaje się je na wszystkich imprezach weselnych i domowych ,są niezastąpione gdziekolwiek się znajdziemy.

 1kg.skrzydełek z kurczaka

25 dag.pieczarek

10dag.startego żółtego sera

1cebula

natka pietruszki

Przyprawa do kurczaka

Sól i pieprz

***************************

1.Skrzydełka delikatnie wytrybować z kości.

2.Pieczarki opłukać i osuszyć , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Cebulę obrać i drobno posiekać.

4. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.Nastepnie dodać starte pieczarki i dusić razem ok.15 min.Zdjać z ognia , dodać starty ser,natkę pietruszki ,wymieszać przyprawić solą i pieprzem.

5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy skrzydełka ,jeśli jest potrzeba to spinamy wykałaczkami.

6.Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowany olejem , posypujemy skrzydełka przyprawą do kurczaka.Smacznego.

PLACUSZKI PIECZARKOWE NA SAŁATCE ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU

anielka123buziolek

IMG_20171025_130754

 Świetna przekaska, prosta i łatwa do przygotowania.Mozna ją podawać jako samodzielne danie dietetyczne obiadowe lub kolacyjne.

30 dag.pieczarek

8 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej

2 jajka

1/2 białego pora

przyprawa uniwersalna

sól i pieprz

Olej do smażenia

Sałatka:

***********************

 świeże liście szpinaku

różno kolorowe pomidorki koktajlowe

1 mała cebula

kapary

oliwa

odrobina octu winnego

********************************

1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy ze skórki i pokroić w bardzo drobną kostkę.

2. Mąkę sól)armię wymieszać z 2 jajkami oraz odrobiną wody tak , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ( zbyt gęste rozcieńczać wodą , a za rzadkie zagęścić mąką ) .

3. Następnie do ciasta dodać pieczarki i por drobno posiekanego.Całość doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym dokładnie wymieszać.

4.Na patelni rozgrzać olej i delikatnie kłaść łyżką porcje ciasta , formując nieduże placuszki.Smażyć na złoty kolor z obu stron.

5. Placuszki osączyć na ręczniki papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z sałatką lub z ulubionym sosem albo keczupem lub musztardą.

Na talerze rozłożyć opłukany i osuszony szpinak ,pokrojone pomidorki koktajlowe ,posiekaną drobno cebulę i kapary.Polać oliwą i octem.Smacznego!.

 

 

 

IMPREZOWE BUŁECZKI Z GRZYBAMI I SEREM

anielka123buziolek

IMG_20180121_132822

 

1 i 1/2 szkl.mąki

1/2 szkl.oleju

1 łyżka cukru

1 jajko

5 dag.drożdży

szczypta soli

1/2 szkl.ciepłego mleka

kilka ugotowanych świeżych grzybów lub pieczarek

1 mała cebulka

5 dag.startego żółtego sera

pieprz i sól

*************************

Drożdże kruszymy do miseczki,dodajemy cukier i mleko,mieszamy,przykrywamy zaczyn ściereczką.Do dużej miski przesiewamy mąkę,łączymy z olejem,solą,jajkiem i wyrośniętym zaczynem.Zagniatami lekko ciasto.Zostawiamy do wyrośnięcia.

Grzyby mielimy  w malakser że ,cebulkę siekamy drobno i wszystko podsmażany na patelni , przyprawiamy sola impieprzem.Studzimy farsz.

Gotowe ciasto wałkujemy  na grubość 0.5 cm.i wycinamy szklanką kólka.Zostawiamy na 15 min.do wyrośnięcia.

Tłuczkiem robimy w każdej bułeczce miejsce na farsz.Gotowy farszem nadziewamy bułeczki i posypujemy po wierzchu startym zółtym serem.

Pieczemy w 160-180stopniach na złoty kolor.

Możemy podawać gorące lub zimne jako przekąskę .Smacznego.

SAŁATKA Z KURCZAKA Z FASOLĄ

anielka123buziolek

IMG_20180121_140119

 Kolejna odsłona sałatki jarzynowej , też bardzo smaczna ale z dodatkiem pysznego kurczaka i fasoli.

1 duża pierś z kurczaka

przyprawa uniwersalna

4 ugotowane ziemniaki w mundurku

0.5 ugotowanego selera

2szt.pietruszki

5 ugotowanych na twardo jajek

1jabłko

1puszka kukurydzy

1puszka groszku z marchewką1 puszka białej fasoli

1 majonez

2 łyżki musztardy

biała część pora

3 ogórki kiszone

Sól i pieprz

********************************************

1. Surowe warzywa ugotować do miękkości w skórce, obrać i pokroić w kostkę ,włożyć do miski.Ziemniaki obrać i posiekać w drobną kostkę, dołożyć do reszty warzyw.

2. Kurczaka umyć , osuszyć , pokroić w kostkę , przyprawić , obsmażyć na złoty kolor na patelni, wystudzić.

3. Warzywa z puszek odcedzić na durszlaku i dodać do reszty.

4.Por umyć i pokroić drobno w kosteczkę dodając do sałatki.

5. Ogórki kiszone i obrane jabłko pokroić w kostkę i też dodać do miski.

6.Ugotowane jajka obrać ze skorupki , drobno posiekać  dołożyć do sałatki.

7. Sałatkę doprawić solą i pieprzem , dodać musztardy i majonez , wymieszać.Włożyć do lodówki aby się przegryzła.Smacznego.

 

 

SAŁATKA WIELOWARZYWNA Z JABŁKIEM

anielka123buziolek

20171228_14.13.14

 Sałatka WIELOWARZYWNA lub jak kto woli jarzynowa  domowej roboty  to najprostsze i najsmaczniejsze danie , które możemy przygotować dla naszych gości lub dzieci.Dziś przepis z użyciem jabłuszka.Troszke się różni od tej zwykłej jarzynowej kilkoma składnikami , ale w smaku jest tak samo pyszna jak ta klasyczna.Zapraszam.

1 duży seler lub rzepy

4 ugotowane ziemniaki w mundurkach

4 jabłka

4 kiszone ogórki

1 cebula

1 duża marchewka

1 pietruszka

1 puszka kukurydzy

1 puszka groszku

sól

pieprz

Sos:

**************************

1majonez

4 łyżki oleju

1 łyżka musztardy

2 łyżeczki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka Vegety

******************************

1. Ziemniaki i warzywa ugotować , obrać i pokroić do miski w kosteczkę.

2. Warzywa w puszce odcedzić i dodać do reszty warzyw.

2.Cebulę , jabłka  obrać  ,posiekać w drobną kostkę i też dodać do miski.

3.Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone , wymieszać.Przyprawic lekko solą i pieprzem.

4.Przygotować sos : wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą , polać sałatkę , dobrze wszystko razem przemieszać, przybrać według gustu i wstawić do lodówki .Najlepsza jest na drugi dzień.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci