Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

NA IMPREZOWĄ NUTĘ

ZUPA " BANDYTY "

anielka123buziolek

20171125_13.49.34

 Zdecydowana zupa o konkretnym , pikantnym smaku .Wspaniała na okolicznościowe imprezy i przy domowym kominku ,kiedy śniegi za oknem pokryją grubą , puchową pokrywą , a rzeki zetnie lód.Jest pikantna , lekko kwaskowa , i nieziemsko smaczna!.Bardzo ją polecam!.Zapraszam.

2 puszki po 250 g.gulaszu 

1 marchewka kostka

2 czerwone papryczki chilli z nasionami posiekaną w plasterki

3 duże ząbki czosnku drobno posiekanego

1 duża cebula pokrojona w półplastry

Olej

1.5 -2 litry bulionu

1 duża zielona papryka

1 słoik papryki czerwonej konserwowej

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka pieprzu

Sól

2 łyżki koncentratu pomidorowego

0.5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej

1 łyżeczka papryki słodkiej sypkiej

2 szczypty rozmarynu

0.5 słoiczka czarnych oliwek

******************************************

 Zagotować bulion , dodać rozdrobniony gulasz ,pokrojoną drobno w kostkę marchewkę.Gotować tak z 15 minut. Papryczkę umyć , pokroić w plastry i dorzucić do zupy, posolić.Cebulę obrać ,pokroić w półplasterki , czosnek drobno posiekać.Rozgrzać patelnię z oliwą ,udusić na niej cebulę , a gdy będzie miękka dodać ,pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i  czosnek ,chwilę jeszcze dusić i przełożyć całą zawartość do garnka z zupą.Wymieszać. .Przyprawić pieprzem cayenne ,czarnym pieprzem,dodać koncentrat pomidorowy,wędzoną paprykę i słodką,przemieszać, dołożyć czerwoną paprykę marynowaną zmiksowaną w blenderze i pokrojone czarne oliwki, przyprawić rozmarynem.Chwilę pogotować i gotowe.Podawać z pieczywem.Smacznego.

 

 

 

DOMOWE NUGETSY

anielka123buziolek

 

Jeśli szukacie czegoś szybkiego,łatwego i smacznego np.na przegryzkę gorąco polecam Wam kochani szybką przystawkę z piersi kurczaka na ostro.Chrupiąca,pikantna i  a w sam raz na jeden kęs do buzi.

 

35dag. piersi z kurczaka

Bułka tarta

przyprawa uniwersalna lub inna

ostra papryka w proszku-ile kto uważa

kilka kropel sosu Tabasco lub Piri-Piri

przyprawa pikantna do grilla( ja uwielbiam firmy apettita-ale jak kto woli)

oliwa

por do przybrania i oliwki

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mieszamy wszystkie przyprawy ze sobą i z bułką tartą. Mięso z kurczaka myjemy i kroimy w większą kostkę ok .2-3 cm.Mięso obtaczamy w przygotowanej ostrej panierce bardzo dokładnie.Rozgrzewamy oliwę i smażymy na złoty kolor.Na talerzu układamy pokrojoną w plastry porę,nuggetsy nabijamy wraz  z oliwkami na wykałaczki.Smacznego.

SELER NACIOWY Z SOSEM POMIDOROWYM

anielka123buziolek

IMG_20170207_110827

Polecam bardzo tę przystawkę warzywną do przegryzania na babskie pogaduchy  zamiast ciasteczek.Seler gotowany jest naprawdę pyszny , nie ma już po ugotowaniu ostrego i przejmującego smaku i zapachu.Jest lekki i wyśmienity w połączeniu z sosem pomidorowym.Polecam!.

1 duży seler naciowy

1 puszka pomidorów w puszce

Oliwa z oliwek

2 łyżki octu balsamico

6 fag.masła

Parmezan

Natka pietruszki

Sól i pieprz

****************************************

Seler oczyścić, odciąć piętkę , podzielić na łodygi, umyć.Poodcinać liście naciowe i odłożyć,a łodygi pokroić na kawałki dł.4-5 cm.W garnku zagotować wodę, posolić.Wrzucić kawałki selera i gotować przez 10 minut.

Pomidory z puszki przelać do blendera i zmiksować , dodać ocet balsamico i oliwę z oliwek , wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem.Natkę opłukać kilka listków , osuszyć.Razem z liśćmi z selera pokroić w paski  i dodać do sosu pomidorowego.Parmezan zetrzeć na tarce.Gotowe selery posypać parmezanem.Zimny sos przelać do miseczki lub sosjerki.Seler podawać z sosem pomidorowym i białym pieczywem.Smacznego!.

 

SAŁATKA Z BIAŁEJ KIEŁBASY

anielka123buziolek

Zdjeciesalatka_z_biala_kielbasa_400x4001

Lekka sałatka z białą kiełbasą z majonezem laight.

4 ziemniaki

2 cebule

4 kiełbaski parzone białe

3 marchewki

4 jajka

majonez light

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki gotujemy w mundurkach,studzimy i obieramy,a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach do salaterki.Cebulę obieramy i drobno siekamy,układamy równo na ziemniakach.Doprawimy solą i pieprzem.Kiełbasę obieramy i kroimy w plasterki ,wykładamy na cebulę.Marchewki obieramy,płuczemy  i gotujemy,odcedzamy,studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Rozkładamy na kiełbasie.Przykrywamy majonezem.jajka gotujemy na twardo,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,najpierw białko potem żółtko.Smacznego.

 

KORECZKI SCHABOWE

anielka123buziolek

IMG_20151230_164919

 Bardzo polubiłam połączenie mięsa , sera i dymionej śliwki.Na imprezę polecam gorąco ciepłe przekąski , łatwe do zrobienia  , a wyśmienite w smaku.Lekko wytrawne ,danie świetnie smakuje do win , wódki i wytrawnych nalewek .Polecam.

4 kotlety SCHABOWE lub piersi kurze - zależy co kto preferuje

8 śliwek polskich wędzonych lub kalifornijskich

4 plastry sera wędzonego Radamer

sól i pieprz 

jajko i bułka do panierki

***************************************************

Kotlety cienko rozbijamy.Nakładamy na każdy kotlet plastry sera i po 2 sztuki śliwek.Zwijamy ciasno roladki , solimy i pieprzymy,otaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej.Smażymy na złoty kolor.Zostawiamy na noc w lodówce .Przed imprezą kroimy w plastry ok.1.5 cm.i podsmażamy każdy kawałek na na złoty kolor , miejscem przecięcia.Podajemy gorące na wykałaczkach.Smacznego.!

IMG_20151229_174516

IMG_20151229_174635

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci