Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PRZYSTAWKI

GOŁĄBKI Z SAŁATY.

anielka123buziolek

IMG_20190102_144345

 Po tych wszystkich dniach wolnych i ucztowaniach w mojej lodówce nagle znalazły się produkty ,które trzeba jak najszybciej zjeść .Dziś miałam lepszy dzień więc jak to ja od razu z tego co znalazłam zrobiłam pyszne jedzenie.Tylko pytanie ?!Kto to wszystko  zje !!!!.

Ten pomysł bardzo mi się spodobał ponieważ możemy je podać jako świetna przystawkę np.na imprezę ,uroczystość itp.a przed nami wiele takich uroczystości.Jest daniem lekkim i smacznym ,myślę ,że wiele pań chętnie przekąsi małe co nie co.Zapraszam!.

 IMG_20190102_1457021

 

IMG_20190102_145558

 

1 duża główka sałaty liściastej

1 cebula

2 łyżki tartej bułki ( w zależności )

15 dag.pieczarek

4 łyžki stopionego masła

2 łyżki zieleniny - koperku i natki pietruszki

1 żółtko

sól

1 płaska łyżka czerwonej papryki

Posiekany ząbek czosnku

0.5 szkl.gestej śmietany

0.5 szkl.rosołku może być z kostki 

Oliwa gęsta z oliwek

*****************************************

1. Oczyszczone i posiekane grzyby smażyć na rozgrzanym mašle z dodatkiem zieleniny ,cebuli i czosnku , až do wyparowania soku , często mieszajac , zdjąć z ognia , wystudzić.

 2 . Sałatę opłukać ,osuszyć liście ,oderwać białe łodyżki .

3 . Do pieczarek wsypać bułkę tartą , żółtko dodać , šmietanę , doprawić solą i papryką.

 4 . Wymieszać.Farszem nadziewać liście sałaty , zwijać jak gołąbki .

5 . Ułożyć w wysmarowanej formie do zapiekania , wlać rosół.

6 . Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.Wylożyć na talerz i polać obficie oliwa z oliwek.Smacznego.

 

 

MUSZLE NADZIEWANE TUŃCZYKIEM

anielka123buziolek

IMG_20180724_143912

 Taka przystawkę naprawdę można polecić każdemu kto lubi tuńczyka .Pięknie się reprezentuje jak też i smakuje.Poleca ją też moja przyjaciółka  :).

20 muszli ugotowanych al'dente

1 puszka tuńczyka

4 jajka ugotowane na twardo

10 dag.żółtego sera

2 ogórki kiszone 

1 plapryka czerwona

4 łyżki kukurydzy z puszki

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki posiekanego kopru

Sól i pieprz

*****************************

 1 . Jajka ścieramy na tarce od dobrych oczkach .

2 . Paprykę i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę

3 . Tuńczyka osączyć  i rozdrobnić widelcem.

4 .Żółty ser zetrzeć na tarce o  drobnych oczkach.

5 . Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i nadziać farszem ugotowane w osolonej wodzie muszle.Smacznego.

JAJKA NADZIEWANE AWOKADO

anielka123buziolek

IMG_20180724_143953

 Pyszna , smaczna przekąska z jajek  na bazie awokado , papryczki jalapeno i kolendry.

6 jaj ugotowanych na twardo i przecięte wzdłuż , odłożyć żółtka

1 awokado

 1 łyżka masła

2 łyżki soku z limonki

2 papryczki jalapeno

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej kolendry

Sól i pieprz

*********************************

1 . Miąższ z awokado skropič limonką i wymieszać z drobno posiekaną papryczką jalapeno.

2 . Żółtka utrzeć z masłem  , dodać awokado , szczypiorek , kolendrę ,wymieszać ,przyprawić solą i pieprzem.

3 .Połówki jajek nadziewać masa z awokado a wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.Smacznego.

NADZIEWANE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

anielka123buziolek

IMG_20180121_141530

 Takie danie chyba prawie każdy lubi , a mowa jest o nadziewanych skrzydełkach upieczonych w piekarniku.Podaje się je na wszystkich imprezach weselnych i domowych ,są niezastąpione gdziekolwiek się znajdziemy.

 1kg.skrzydełek z kurczaka

25 dag.pieczarek

10dag.startego żółtego sera

1cebula

natka pietruszki

Przyprawa do kurczaka

Sól i pieprz

***************************

1.Skrzydełka delikatnie wytrybować z kości.

2.Pieczarki opłukać i osuszyć , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Cebulę obrać i drobno posiekać.

4. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.Nastepnie dodać starte pieczarki i dusić razem ok.15 min.Zdjać z ognia , dodać starty ser,natkę pietruszki ,wymieszać przyprawić solą i pieprzem.

5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy skrzydełka ,jeśli jest potrzeba to spinamy wykałaczkami.

6.Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowany olejem , posypujemy skrzydełka przyprawą do kurczaka.Smacznego.

PLACUSZKI PIECZARKOWE NA SAŁATCE ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU

anielka123buziolek

IMG_20171025_130754

 Świetna przekaska, prosta i łatwa do przygotowania.Mozna ją podawać jako samodzielne danie dietetyczne obiadowe lub kolacyjne.

30 dag.pieczarek

8 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej

2 jajka

1/2 białego pora

przyprawa uniwersalna

sól i pieprz

Olej do smażenia

Sałatka:

***********************

 świeże liście szpinaku

różno kolorowe pomidorki koktajlowe

1 mała cebula

kapary

oliwa

odrobina octu winnego

********************************

1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy ze skórki i pokroić w bardzo drobną kostkę.

2. Mąkę sól)armię wymieszać z 2 jajkami oraz odrobiną wody tak , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ( zbyt gęste rozcieńczać wodą , a za rzadkie zagęścić mąką ) .

3. Następnie do ciasta dodać pieczarki i por drobno posiekanego.Całość doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym dokładnie wymieszać.

4.Na patelni rozgrzać olej i delikatnie kłaść łyżką porcje ciasta , formując nieduże placuszki.Smażyć na złoty kolor z obu stron.

5. Placuszki osączyć na ręczniki papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z sałatką lub z ulubionym sosem albo keczupem lub musztardą.

Na talerze rozłożyć opłukany i osuszony szpinak ,pokrojone pomidorki koktajlowe ,posiekaną drobno cebulę i kapary.Polać oliwą i octem.Smacznego!.

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci