Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PRZYSTAWKI

MUSZLE NADZIEWANE TUŃCZYKIEM

anielka123buziolek

IMG_20180724_143912

 Taka przystawkę naprawdę można polecić każdemu kto lubi tuńczyka .Pięknie się reprezentuje jak też i smakuje.Poleca ją też moja przyjaciółka  :).

20 muszli ugotowanych al'dente

1 puszka tuńczyka

4 jajka ugotowane na twardo

10 dag.żółtego sera

2 ogórki kiszone 

1 plapryka czerwona

4 łyżki kukurydzy z puszki

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki posiekanego kopru

Sól i pieprz

*****************************

 1 . Jajka ścieramy na tarce od dobrych oczkach .

2 . Paprykę i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę

3 . Tuńczyka osączyć  i rozdrobnić widelcem.

4 .Żółty ser zetrzeć na tarce o  drobnych oczkach.

5 . Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i nadziać farszem ugotowane w osolonej wodzie muszle.Smacznego.

JAJKA NADZIEWANE AWOKADO

anielka123buziolek

IMG_20180724_143953

 Pyszna , smaczna przekąska z jajek  na bazie awokado , papryczki jalapeno i kolendry.

6 jaj ugotowanych na twardo i przecięte wzdłuż , odłożyć żółtka

1 awokado

 1 łyżka masła

2 łyżki soku z limonki

2 papryczki jalapeno

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej kolendry

Sól i pieprz

*********************************

1 . Miąższ z awokado skropič limonką i wymieszać z drobno posiekaną papryczką jalapeno.

2 . Żółtka utrzeć z masłem  , dodać awokado , szczypiorek , kolendrę ,wymieszać ,przyprawić solą i pieprzem.

3 .Połówki jajek nadziewać masa z awokado a wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.Smacznego.

NADZIEWANE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

anielka123buziolek

IMG_20180121_141530

 Takie danie chyba prawie każdy lubi , a mowa jest o nadziewanych skrzydełkach upieczonych w piekarniku.Podaje się je na wszystkich imprezach weselnych i domowych ,są niezastąpione gdziekolwiek się znajdziemy.

 1kg.skrzydełek z kurczaka

25 dag.pieczarek

10dag.startego żółtego sera

1cebula

natka pietruszki

Przyprawa do kurczaka

Sól i pieprz

***************************

1.Skrzydełka delikatnie wytrybować z kości.

2.Pieczarki opłukać i osuszyć , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Cebulę obrać i drobno posiekać.

4. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.Nastepnie dodać starte pieczarki i dusić razem ok.15 min.Zdjać z ognia , dodać starty ser,natkę pietruszki ,wymieszać przyprawić solą i pieprzem.

5. Tak przygotowanym farszem nadziewamy skrzydełka ,jeśli jest potrzeba to spinamy wykałaczkami.

6.Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowany olejem , posypujemy skrzydełka przyprawą do kurczaka.Smacznego.

PLACUSZKI PIECZARKOWE NA SAŁATCE ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU

anielka123buziolek

IMG_20171025_130754

 Świetna przekaska, prosta i łatwa do przygotowania.Mozna ją podawać jako samodzielne danie dietetyczne obiadowe lub kolacyjne.

30 dag.pieczarek

8 łyżek mąki kukurydzianej lub ryżowej

2 jajka

1/2 białego pora

przyprawa uniwersalna

sól i pieprz

Olej do smażenia

Sałatka:

***********************

 świeże liście szpinaku

różno kolorowe pomidorki koktajlowe

1 mała cebula

kapary

oliwa

odrobina octu winnego

********************************

1.Pieczarki dokładnie myjemy , obieramy ze skórki i pokroić w bardzo drobną kostkę.

2. Mąkę sól)armię wymieszać z 2 jajkami oraz odrobiną wody tak , aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany ( zbyt gęste rozcieńczać wodą , a za rzadkie zagęścić mąką ) .

3. Następnie do ciasta dodać pieczarki i por drobno posiekanego.Całość doprawić do smaku solą , pieprzem i przyprawą uniwersalną, po czym dokładnie wymieszać.

4.Na patelni rozgrzać olej i delikatnie kłaść łyżką porcje ciasta , formując nieduże placuszki.Smażyć na złoty kolor z obu stron.

5. Placuszki osączyć na ręczniki papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z sałatką lub z ulubionym sosem albo keczupem lub musztardą.

Na talerze rozłożyć opłukany i osuszony szpinak ,pokrojone pomidorki koktajlowe ,posiekaną drobno cebulę i kapary.Polać oliwą i octem.Smacznego!.

 

 

 

IMPREZOWE BUŁECZKI Z GRZYBAMI I SEREM

anielka123buziolek

IMG_20180121_132822

 

1 i 1/2 szkl.mąki

1/2 szkl.oleju

1 łyżka cukru

1 jajko

5 dag.drożdży

szczypta soli

1/2 szkl.ciepłego mleka

kilka ugotowanych świeżych grzybów lub pieczarek

1 mała cebulka

5 dag.startego żółtego sera

pieprz i sól

*************************

Drożdże kruszymy do miseczki,dodajemy cukier i mleko,mieszamy,przykrywamy zaczyn ściereczką.Do dużej miski przesiewamy mąkę,łączymy z olejem,solą,jajkiem i wyrośniętym zaczynem.Zagniatami lekko ciasto.Zostawiamy do wyrośnięcia.

Grzyby mielimy  w malakser że ,cebulkę siekamy drobno i wszystko podsmażany na patelni , przyprawiamy sola impieprzem.Studzimy farsz.

Gotowe ciasto wałkujemy  na grubość 0.5 cm.i wycinamy szklanką kólka.Zostawiamy na 15 min.do wyrośnięcia.

Tłuczkiem robimy w każdej bułeczce miejsce na farsz.Gotowy farszem nadziewamy bułeczki i posypujemy po wierzchu startym zółtym serem.

Pieczemy w 160-180stopniach na złoty kolor.

Możemy podawać gorące lub zimne jako przekąskę .Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci