Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA Z KURCZAKA

KURCZAK NA WŁOSKĄ NUTĘ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

anielka123buziolek

                                                         

Jeśli nie wiesz, co zrobić na weekend na obiad,to po prostu wrzuć coś na ruszt lub włoskie danie z grillowanym kurczakiem w przepysznym sosie.!

 

2 piersi kurczaka(oczywiście można zrobić wszystkiego więcej)

ugotowany makaron al"dente

35 dag.fasolki szparagowej

oliwa

1 puszka pomidorów krojonych

2 cebule

2 ząbki czosnku

100ml.białego wina

250ml.bulionu warzywnego

3 liście laurowe

kilka ziaren pieprzu czarnego

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cebulę,czosnek  obieramy i siekamy drobno.Fasolkę czyścimy ,kroimy lub używamy mrożonej.Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą,dodajemy fasolkę,pomidory,bulion warzywny,wino,liście laurowe i pieprz ziarnisty.Dusimy jakiś czas ,aż fasolka zmięknie,a sos lekko odparuje na małym ogniu.Piersi kurczaka solimy i pieprzymy,kładziemy na ruszt i pieczemy na złoty kolor.Po upieczeniu kroimy piersi w plastry .Na talerze wykładamy ugotowany makaron al"dente,polewamy sosem,mieszamy,a na to układamy plastry kurczaka.Lub jak kto woli,podajemy na sałacie.Smacznego.

 

TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM I SEREM FETA

anielka123buziolek

IMG_20170623_124858

 Bardzo treściwa i konkretna potrawa dla całej rodziny z kawałkami piersi kurczaka.

 1 duży paczka makaronu tagliatelle

1 op.sera feta

1/2 kg.piersi kurczaka

2 łyżki przecieru pomidorowego

sól

1 łyżeczka bazylii

1 posiekana cebula

2 łyżki sosu chili 

pieprz

pieprz CAJUN

sok z 1/2 cytryny

Olej

*****************************

 Mięso kroimy w cienkie kawałki , popieprzyć i posolić.Usmażyć na oleju .Makaron ugotować al' dente w osolonej wodzie,odcedzić.Cebulę posiekać drobno zrumienić na oleju.Do cebuli dodać przecier pomidorowy i dusić ok.3 minut.Następnie skruszyć ser feta do sosu , doprawić pieprzem CAJUN , Bazylią, sosem z chili i sokiem z cytryny.Mieszać , aż sos stanie się jednolity.Kawałki mięsa podajemy na makaronie polane sosem.Smacznego!.

 

SMAŻONE PODUDZIA Z KURCZAKA

anielka123buziolek

IMG_20160822_1253222

Klasyczny pomysł na niedzielny obiad.Mięso jest delikatne w smaku, bo czas marynowania nie może być zbyt długi,wtedy przyprawy by wzięły górę nad smakiem.

 4 podudzia z kurczaka

4 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy do kurczaka

1 łyżka majeranku

1 łyżka papryki słodkiej

0.5 łyżki ostrej papryki

2 łyżki oleju

Olej do smażenia

pieprz i sól

********************************

 Do miski wsypać wszystkie przyprawy ,dodać olej dwie łyżki , wymieszać wszystko ze sobą.Podudzia umyj,osusz,dokładnie natrzeć marynatą  , odstawić do lodówki na 1.5 godziny.Mięso smażymy na małym ogniu , aż się zrumieni że wszystkich stron,przykryć pokrywką i  smażyć 40 minut ,od czasu do czy przewracając pod pokrywką kurczaka na drugą stronę.Smacznego.

SKRZYDEŁKA PO KATALOŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20170122_122746

 Delikatne,kremowe skrzydełka z dodatkiem pysznych oliwek sprawia,iż potrawa nabiera bardzo charakterystycznego , pikantnego smaku.Zapraszam.

1 kg.skrzydełek z kurczaka

2 puszki pomidorów w zalewie

8 dag.szynki gotowanej

10 dag.oliwek zielonych lub pół na pół z czarnymi

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka tymianku 

Sól i pieprz

************************************

Skrzydełka umyć , osuszyć.Cebulę obrać , pokroić w grubą kostkę.Czosnek obrać , drobno posiekać.Paprykę oczyścić , opłukać , pokroić w paski.Szynkę pokroić w drobną kostkę.Oliwę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu , posmarować nią skrzydełka kurczaka.Mięso smażyć porcjami na mocno rozgrzanej patelni , a po zdjęciu z niej , zabezpieczyć przed wystygnięciem.Cebulę , czosnek , szynkę oraz paprykę włożyć na patelnię i dusić około 10 minut na słabym ogniu , dodać pomidory z puszki , całość zagotować.Skrzydełka kurczaka ponownie przełożyć do rondla , dusić w sosie pomidorowym około 40 minut.Oliwki przekroić na pół , dodać do mięsa .Całość ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać tymianek.Smacznego.

JAK USMAŻYĆ UDKA KURCZAKA NA PATELNI ABY BYŁ MIĘKKI I ZŁOTY ?

anielka123buziolek

_20170120_075837

Muszę przyznać ,że najbardziej wyszukane frykasy nie smakują tak, jak tomproste danie, które przyrządza się wyjatkowo szybko.Danie możemy podawać z sałatą,surówki,warzywami duszonymi i ziemniakami z wody.Zrobienie takiego kurczaka to w kuchni już klasyka ,myślę że jeśli się zaczyna przygoda z gotowaniem,to każdy powinien umieć usmażyć mięso kurczaka,bo przecież to Klasyk kuchni polskiej i europejskiej :).Kurczak musi być soczysty w środku( nie surowy :) ), mieć złocistą i chrupiącą skórkę,taki jest najlepszy.

2 udka kurczaka

2 łyżki mąki

3 łyżki tłuszczu

1 łyżeczka mielonej papryki

Sól i pieprz

**********************************

Udka umyć,osuszyć, oprószyć solą,pieprzem, mąką.Na patelni rozgrzać tłuszcz,po czym obsmażyć z obu stron na złoty kolor udka.Zmniejszyć gaz,podlać 4 łyżkami wody,przykryć pokrywką i dusić mięso do miękkości .Tak przygotowanego kurczaka podawać od razu na półisku lub talerzu,serwując mix dodatków.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci