Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA Z KURCZAKA

SMAŻONE PODUDZIA Z KURCZAKA

anielka123buziolek

IMG_20160822_1253222

Klasyczny pomysł na niedzielny obiad.Mięso jest delikatne w smaku, bo czas marynowania nie może być zbyt długi,wtedy przyprawy by wzięły górę nad smakiem.

 4 podudzia z kurczaka

4 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy do kurczaka

1 łyżka majeranku

1 łyżka papryki słodkiej

0.5 łyżki ostrej papryki

2 łyżki oleju

Olej do smażenia

pieprz i sól

********************************

 Do miski wsypać wszystkie przyprawy ,dodać olej dwie łyżki , wymieszać wszystko ze sobą.Podudzia umyj,osusz,dokładnie natrzeć marynatą  , odstawić do lodówki na 1.5 godziny.Mięso smażymy na małym ogniu , aż się zrumieni że wszystkich stron,przykryć pokrywką i  smażyć 40 minut ,od czasu do czy przewracając pod pokrywką kurczaka na drugą stronę.Smacznego.

SKRZYDEŁKA PO KATALOŃSKU

anielka123buziolek

IMG_20170122_122746

 Delikatne,kremowe skrzydełka z dodatkiem pysznych oliwek sprawia,iż potrawa nabiera bardzo charakterystycznego , pikantnego smaku.Zapraszam.

1 kg.skrzydełek z kurczaka

2 puszki pomidorów w zalewie

8 dag.szynki gotowanej

10 dag.oliwek zielonych lub pół na pół z czarnymi

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka tymianku 

Sól i pieprz

************************************

Skrzydełka umyć , osuszyć.Cebulę obrać , pokroić w grubą kostkę.Czosnek obrać , drobno posiekać.Paprykę oczyścić , opłukać , pokroić w paski.Szynkę pokroić w drobną kostkę.Oliwę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu , posmarować nią skrzydełka kurczaka.Mięso smażyć porcjami na mocno rozgrzanej patelni , a po zdjęciu z niej , zabezpieczyć przed wystygnięciem.Cebulę , czosnek , szynkę oraz paprykę włożyć na patelnię i dusić około 10 minut na słabym ogniu , dodać pomidory z puszki , całość zagotować.Skrzydełka kurczaka ponownie przełożyć do rondla , dusić w sosie pomidorowym około 40 minut.Oliwki przekroić na pół , dodać do mięsa .Całość ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać tymianek.Smacznego.

JAK USMAŻYĆ UDKA KURCZAKA NA PATELNI ABY BYŁ MIĘKKI I ZŁOTY ?

anielka123buziolek

_20170120_075837

Muszę przyznać ,że najbardziej wyszukane frykasy nie smakują tak, jak tomproste danie, które przyrządza się wyjatkowo szybko.Danie możemy podawać z sałatą,surówki,warzywami duszonymi i ziemniakami z wody.Zrobienie takiego kurczaka to w kuchni już klasyka ,myślę że jeśli się zaczyna przygoda z gotowaniem,to każdy powinien umieć usmażyć mięso kurczaka,bo przecież to Klasyk kuchni polskiej i europejskiej :).Kurczak musi być soczysty w środku( nie surowy :) ), mieć złocistą i chrupiącą skórkę,taki jest najlepszy.

2 udka kurczaka

2 łyżki mąki

3 łyżki tłuszczu

1 łyżeczka mielonej papryki

Sól i pieprz

**********************************

Udka umyć,osuszyć, oprószyć solą,pieprzem, mąką.Na patelni rozgrzać tłuszcz,po czym obsmażyć z obu stron na złoty kolor udka.Zmniejszyć gaz,podlać 4 łyżkami wody,przykryć pokrywką i dusić mięso do miękkości .Tak przygotowanego kurczaka podawać od razu na półisku lub talerzu,serwując mix dodatków.Smacznego.

 

KURCZAK Z CUKINIĄ , PAPRYKĄ Z PRAŻONĄ KASZĄ GRYCZANĄ

anielka123buziolek

Zdjecie1429

 

Cudowny kurczak w wieńcu z warzyw.przepyszny kremowy sos i kasza gryczana prażona czegoż można więcej chcieć.Możemy go podać na niedzielny obiad bo naprawdę jest pyszny:).Zapraszam.

1 kurczak

przyprawa uniwersalna lub do kurczaka

pieprz biały mielony

1 łyżka mąki

1/2 szkl.śmietany

1 mala cukinia

po 1 strąku papryki żółtej i czerwonej

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kurczaka płuczemy,kroimy na części i wkładamy do rondla,zalewamy 1/2 litrem zimnej wody,zagotowujemy,zmniejszamy na mały ogień,i powoli dusimy.Przyprawiamy przyprawą uniwersalną i białym pieprzem,dusimy.Cukinię myjemy,nie obieramy,kroimy na pół talarki .Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na kawałki.Warzywa dodajemy do duszonego kurczaka.Mąkę mieszamy ze śmietaną i zaprawiamy sos,zagotowujemy.Mięso podajemy np.do kaszy prażonej lub makaronu.Jak kto woli.:)Smacznego

KURCZAK W CZOSNKU Z LION

anielka123buziolek

IMG_20161024_125630

 

Przepis na tego kurczaka dostałam od znajomych z Francji , którzy zamieszkują w mieście LION.Mięso kurczaka jest pyszne ,delikatne i rozpływa się w ustach z każdym kęsem.Ten przepis jest najlepszy na pierš z kurczaka ,spróbujcie i się przekonajcie , że kuchnia francuska jest wspaniała.Mało pracy a ile przyjemności z jedzenia :).Moja przyjaciółka była nim zachwycona i zjadła do ostatniego okruszka.Pycha....

Przepis na jedną osobę:

pierś z kurczaka
sól
papryka czerwona w proszku
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
masło
4-5 ząbków czosnku
1 płaska łyżka bułki tartej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kurczaka umyć ,osuszyć ,posolić z obu stron i popaprykować.Obtoczyć w mące ,strzepnać i włożyć na gorący olej.Obrumienić na złoty kolor,dodać masło i drobno posiekany czosnek,podlać 0.5 szkl.wody.Dusimy do miękkości pod przykryciem na małym gazie.Wsypujemy bułkę tartą i przykrywamy pokrywką ,dusimy jeszcze 10 minut.Podajemy z sałatką z pomidorów na ostro i salatką z kapusty.W czasie duszenia nie podlewač woda!.Sosu ma być mało.
 
 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci