Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA POZNAŃSKA

KURCZAK W SOSIE Z GRANATU Z PEPERONI

anielka123buziolek

IMG_20170409_123901

 Delikatne mięso z kurczaka duszone w przepysznym sosie z granatu z lekką nutą ostrości papryczki.

2 piersi z kurczaka

Zioła tajskie

1 szkl.soku z granatu

2 łyżki cukru trzcinowego muscowado

1 cebula

sól

Oliwa

1-2 łyżki octu balsamicznego

1 ostra papryczka PEPERONI 

kolendra

natka pietruszki

masło

*******************************************

Cebulę poszatkować w drobną kostkę|.Papryczkę pokroić w plasterki.Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić w kawałki, posolić, przyprawić przyprawą tajską .W rondlu rozgrzać oliwę ,wrzucić papryczkę chwilę przesmażyć , dodać cebulę i zeszklić ,dodać sok z granatu i cukier.Smażyć wszystko razem aż cukier się skarmelizuje, dolać octu balsamicznego .Gotować 5 minut ,dodać kolendrę suszoną i włożyć mięso ,dusić do miękkości ,włożyć łyżkę masła,dobrze wymieszać, doprawić.Podawać na białym ryżu.Smacznego!

PLACEK POZNAŃSKI

anielka123buziolek

Puszysty drożdżowiec z migdałami i z przepyszną kruszonką.Przepis znalazłam w kalendarzu z 2008 roku i okazał się niewypałem ,bo ktoś go drukował ale nie patrzy i nie czytał przepisu.Miał być z glazurą a to była zwykła kruszonka i nie podano ilości mąki jaką trzeba wsypać do niego,tak więc placek robiłam starając się aby utrafić z tą mąką i aby placek był smaczny i puszysty,i był o to taki efekt:-)  byli bardzo smaczny...A glazurę robi się do poznańskich szneków ,czyli bułeczek z glancem,który przepis jest zamieszczony na Kocurkowie 2 .

Chciałabym też kochani Was przeprosić ,że przepisy rzadko się ukazują ,ale niestety mam zapalenie płuc i ledwo żyję,ale jak tylko  się poprawi będą na blogu codziennie.Pozdrawiam serdecznie.

 

Ciasto:

*************

4 dag.drożdży

10 dag.cukru

1.5 szklanki ciepłego mleka

0.5 szkl.oleju

5 jajek

ok.2 szklanek mąki

Kruszonka:

*****;;*;********************

25 dag.mąki

15 dag.cukru

1/2 szklanki roztopionego masła- ostudzić

1 łyżeczka startem skórki z cytryny

5 dag.migdałów - płatki

******************--*-**********************

Drożdże łączymy z łyżeczka cukru i z niewielką ilością mleka,a gdy zaczyn urośnie(niezbyt duży),dodajemy resztę cukru,jajka całe,olej,mleko make ,tyle aby dało się wyrobić.Wyrabiamy 5 minut i przekladamy do wysmarowanej tluszczem blachy.Teraz przygotowujemy kruszonkę:

mąkę mieszany z cukrem i wlewamy powoli roztopione masło,ciągle mieszając .Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i posypać placek kruszonką a na koniec posypać platkami migdałów i piec w 160 stopniach przez ok.50 minut.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci