Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA POZNAŃSKA

SZNEKI Z GLANCEM

anielka123buziolek

Zdjecie0623_400x400

 Kuchnia Poznańska dzisiaj u mnie na blogu.Gdyby nie mój brat , który mieszka w Poznaniu , nie poznałabym wspaniałych smaków jakie ona nam oferuje!.Dziś ulubione drożdżówki mojego brata SZNEKI z glancem.Bardzo je polecam do wypróbowania tego przepisu!.

1/2 kg.mąki

1 kostka masła

50 g.drożdży świeżych

3 jajka

1 szkl.mleka

1 łyżka cukru

1łyżeczka soli

cukier puder

sok z cytryny

***************************

1 . Drożdże połączyć z ciepłym  mlekiem .

2 . Masło utrzeć z cukrem  , jajkami , dodač mąkę , sól , a na koniec podrośniętych zaczyn .

3 . Wyrobić ciasto i uformować cienkie wałeczki ,zawijać je na kształt " ślimaka " .Pozostawić do wyrośnięcia.Następnie posmarować je z wierzchu mlekiem i ułożyć na wysmarowanej blasze .

4 . piec w piekarniku  nagrzanym do 230 stopni na złoty kolor.

5 .Przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny.Posmarowač lukrem przestudzoną drożdżówki.Smacznego!

 

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GZIKIEM

anielka123buziolek

IMG_20180601_203901

 

PLACKI ZIEMNIACZANE;

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1kg.ziemniaków-zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2 jajka

4łyżkimąki

1 duża cebula

1łyżka śmietany

sól,pieprz,

olej do smażenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``

ziemniaki umyć,obrać,zetrzeć na tarce.połączyć z mąką i jajkiem,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać,dodać startą cebulę oraz 1łyżkę śmietany(placki będą pulchniejsze),ale nie jest to konieczne.na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę ziemniaczana formując placuszki z obu stron na złoty kolor.usmażone placki zdjąć z patelni,osaczyć z nadmiaru tłuszczu.podawać z jogurtem lub surówka ,gulaszem albo z gzikiem.

gzik poznański:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 kostka twarogu

1/2kubka śmietany

1cebula -kosteczka

szczypiorek-posiekać

sól,pieprz

koperek

*************************************

twarożek wymieszać ze śmietaną i posiekaną cebulką , szczypiorkiem.posolić ,popieprzyć.posypać koperkiem.Nałożyć NA PLACKI.SMACZNEGO.

KURCZAK W SOSIE Z GRANATU Z PEPERONI

anielka123buziolek

IMG_20170409_123901

 Delikatne mięso z kurczaka duszone w przepysznym sosie z granatu z lekką nutą ostrości papryczki.

2 piersi z kurczaka

Zioła tajskie

1 szkl.soku z granatu

2 łyżki cukru trzcinowego muscowado

1 cebula

sól

Oliwa

1-2 łyżki octu balsamicznego

1 ostra papryczka PEPERONI 

kolendra

natka pietruszki

masło

*******************************************

Cebulę poszatkować w drobną kostkę|.Papryczkę pokroić w plasterki.Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić w kawałki, posolić, przyprawić przyprawą tajską .W rondlu rozgrzać oliwę ,wrzucić papryczkę chwilę przesmażyć , dodać cebulę i zeszklić ,dodać sok z granatu i cukier.Smażyć wszystko razem aż cukier się skarmelizuje, dolać octu balsamicznego .Gotować 5 minut ,dodać kolendrę suszoną i włożyć mięso ,dusić do miękkości ,włożyć łyżkę masła,dobrze wymieszać, doprawić.Podawać na białym ryżu.Smacznego!

PLACEK POZNAŃSKI

anielka123buziolek

Puszysty drożdżowiec z migdałami i z przepyszną kruszonką.Przepis znalazłam w kalendarzu z 2008 roku i okazał się niewypałem ,bo ktoś go drukował ale nie patrzy i nie czytał przepisu.Miał być z glazurą a to była zwykła kruszonka i nie podano ilości mąki jaką trzeba wsypać do niego,tak więc placek robiłam starając się aby utrafić z tą mąką i aby placek był smaczny i puszysty,i był o to taki efekt:-)  byli bardzo smaczny...A glazurę robi się do poznańskich szneków ,czyli bułeczek z glancem,który przepis jest zamieszczony na Kocurkowie 2 .

Chciałabym też kochani Was przeprosić ,że przepisy rzadko się ukazują ,ale niestety mam zapalenie płuc i ledwo żyję,ale jak tylko  się poprawi będą na blogu codziennie.Pozdrawiam serdecznie.

 

Ciasto:

*************

4 dag.drożdży

10 dag.cukru

1.5 szklanki ciepłego mleka

0.5 szkl.oleju

5 jajek

ok.2 szklanek mąki

Kruszonka:

*****;;*;********************

25 dag.mąki

15 dag.cukru

1/2 szklanki roztopionego masła- ostudzić

1 łyżeczka startem skórki z cytryny

5 dag.migdałów - płatki

******************--*-**********************

Drożdże łączymy z łyżeczka cukru i z niewielką ilością mleka,a gdy zaczyn urośnie(niezbyt duży),dodajemy resztę cukru,jajka całe,olej,mleko make ,tyle aby dało się wyrobić.Wyrabiamy 5 minut i przekladamy do wysmarowanej tluszczem blachy.Teraz przygotowujemy kruszonkę:

mąkę mieszany z cukrem i wlewamy powoli roztopione masło,ciągle mieszając .Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i posypać placek kruszonką a na koniec posypać platkami migdałów i piec w 160 stopniach przez ok.50 minut.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci