Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

POTRAWY OD ŚWIĘTA

JAK ZROBIĆ NATURALNY ZAKWAS BURACZANY DO BARSZCZU

anielka123buziolek

IMG_20171027_130025

 Dziś skupmy się na naturalnym zakwasie z buraków i jego właściwościach.Jak wiadomo już za czasów babilońskich burak miał właściwości lecznicze ,gdzie skutecznie nim leczono anemię .Posiada całą bazę witamin z grupy B ,A i C oraz mikroelementy oraz kwas foliowy ,który jest tak potrzebny dla donoszenia ciąży i rozwoju płodu i tworzenia się krwinek czerwonych.Oprócz witamin i mikroelementów jest też bardzo cennym nośnikiem błonnika i co ważne ma też znikomą ilość kalorii ,co potrzebne jest nam dla utrzymania szczupłej figury.Tak więc jak widzicie , burak to bardzo cenny dar dla ludzi, a co ważne , świetnie odrobacza nas ,kiedy w domu są kochane pupile jak koty czy psy.Jeszcze nie tak dawno, zakwas buraczany przygotowywany był na Wigilię Bożego Narodzenia, jako składnik postnego barszczu. Obecnie bardzo docenia się jego właściwości prozdrowotne. To po prostu naturalny probiotyk, który możemy przygotować w swojej kuchni za naprawdę niewielkie pieniądze.

Pijmy więc go na zdrowie.Stosujmy go też do przyżądzania naszego pysznego barszczu czy to że śmietaną ,czy ukraiňski czy też do barszczu z uszkami.Polecam.Przepis jest bardzo prosty i najlepiej go zrobić więcej ( może stać w lodówce ) .Napój bardzo orzeżwiający , dodający fajnego animuszu.

Garnek kamionka lub słoiki

2kg.obranych i pokrojonych w kawałki buraki

kilka gałązek koperku

Kilka dużych ząbków(12) czosnku

1-2 kromki chleba żytniego

Gaza i sznurek

2 litry wody

2 łyżki soli

*******************************

Do wyparzonego garnka z kamionki lub do szklanego słoja wkładamy obrane i pokrojone buraki do wysokości ¾ naczynia. Buraki przekładamy obranym i pokrojonym czosnkiem oraz łodyżkami koperku. Ilość czosnku zależy od waszych upodobań. Standardowo przyjmuje się, że powinno się dodawać 4-5 dużych ząbków czosnku na kilogram buraków ( u mnie wyszło 12 sztuk ) . Całość zalewamy przegotowaną, osoloną (1 łyżka soli na litr wody) i ostudzoną wodą. Woda musi przykryć całkowicie buraki ,tak aby była jeszcze ponad nie. Jeśli będą wystawały, to po prostu spleśnieją, a wówczas cały zakwas z buraków trzeba wyrzucić.Ułożyć kromki dobrego żytniego chleba ,jak takiego nie macie to nie dawajcie wogóle. Dobrym sposobem jest położenie na wierzch talerzyka i obciążenie go( lub przykryć gazą zawiązując sznurkiem.). Wówczas nic nie będzie wystawało, a po 5-7 dniach stania w cieple, zakwas buraczany będzie idealny. Na koniec przecedzamy wszystko, wlewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Zakwas buraczany jest gotowy do wypicia.Smacznego!.

 

BIAŁA KIEŁBASA POD BESZAMELEM

anielka123buziolek

_20170409_113634

 Tak podana kiełbaska jest naprawdę pyszna.Możemy podawać ją z sałatkami,surówkami i mizerią kotletami,.klopsem,smażoną rybą lub z gotowanymi jajkami.Ziemniaki wymieszane z sosem można podać jako samodzielne danie z jajem sadzonym i kefirem.A gdy zostanie coś z obiadu można zrobić z tych produktów sałatkę.

4 białe kiełbaski

Ziemniaki

Sos:

*************

1.5 łyżki masła

1.5 łyżki mąki

Sól i świeżo zmielony pieprz

Gałka muszkatołowa

1 łyżka posiekanego drobno koperku

*******************************************

Ziemniaki obrać,umyć i ugotować, pokroić w plastry.W garnku roztopić masło , wsypać mąkę ,i energicznie mieszać .Wlewać powoli mleko,doprawić i mieszając zagotować,dodać koperek.Wlożyć do sosu plastry ziemniaków lub polać je na talerzu, podawać od razu z gorącą białą kiełbasą.Smacznego!.

 

 

BIAŁY BARSZCZ

anielka123buziolek

IMG_20170206_140954

Czyli żurek z chrzanem.Pyszna potrawa jak ktoś lubi żurek.Zauważyłam,że w wielu domach podaje się go na święta i nie tylko wielkanocne.Dlatego pomyślałam,czemu go nie wypróbować.Ot, pomyślałam i zrobiłam.

 

25 dag.kości

0.5 kg.białej kiełbasy surowej

15 dag.wędzonki

25 dag.włoszczyzny

5 łyżek startego chrzanu

4 ząbki czosnku

1 łyżka mąki

1/2 szkl.śmietany

listek laurowy

natka pietruszki

pieprz

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Do garnka wrzucamy umyte kości,warzywa obrane i umyte.Z kości i warzyw gotujemy wywar 5 szkl.,odcedzamy,dodajemy starty chrzan -ja użyłam ze słoiczka-,pokrojoną i podsmażoną wędzonkę oraz czosnek  starty z solą.Zabielamy barszcz  śmietaną wymieszaną z mąką.Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.Na talerze wlewamy barszcz i posypujemy natką pietruszki.Smacznego.

MAZOWIECKIE PIEROGI Z MAKIEM

anielka123buziolek

IMG_20170118_123856

 Takie smaczne pierożki często robię gdy jestem smutna a świat widzę w czarnych barwach,ubieram wtedy fartuch i czapę kucharską na głowę i oddaję się" lepieniu "makowych pierogów.Dla mnie nie muszą być akurat jakieś odświętne dni , ani zimowe miesiące ,wystarczy sama myśl że za chwilę zjem cudownego lekkiego, słodkiego pierożka, który świetnie poprawia zły nastrój.Zapraszam.

 

Ciasto:

***********************

40 dag.mąki

2 żółtka

2 łyżki stopionego masła

Sól

Farsz:

*************************

1 mała puszka gotowej masy makowej

1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej

5 dag.Posiekanych orzechów włoskich 

Miód łyżka

1 łyżka koniaku

******************************************

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek,dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby wody.Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.Przygotować farsz:mak z puszki wyłożyć do miski wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić farszem, dokładnie skleić i wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.Pierogi podawać gorące obficie oblane stopionym masłem lub jak ja sosem waniliowym.Smacznego.

 

 

 

SERNIK RETRO PIERNIKOWY

anielka123buziolek

 

IMG_20161224_092907Sernik powstał z kilku moich ulubionych przepisów, a chcąc zamknąć w nim moje ulubione smaki jak pierników,śliwek czy pomarańczy, to musiała powstać jeden jedyny sernik w swoim rodzaju.Muszę przyznać , że w tym roku moje wypieki smakowo zajęły wysokie miejsce.Mam nadzieję ,że kolejne będą tak wyrafinowane w smaku jak te.Sernik puszysty , kremowy,idealny!!!Gorąco polecam.

 Masa:

***********

1 kg.sera mielonego ( ja używam z Piątnicy bo jest przepyszny)

20 dag.cukru pudru

1 duża garść suszonych śliwek

Starta skórka z 1 dużej pomarańczy 

8 jajek

1 torebka budyniu śmietankowego

1 cukier marcepanowe

1 cukier z prawdziwą wanilią

Czekolada do polania

Spód:

***********************

25 dag.pierniczków zmielonych

10 dag.miękkiego masła

********************************

Zmielone pierniczki zagnieść z masłem i wyłożyć nim dno tortownicy (średniej).

Ser wymieszać dokładnie łyżką z jajkami,cukrem waniliowym,cukrem pudrem,posiekanymi śliwkami,z proszkiem budyniowym na gładką masę.Nie mieszamy robotem.Masę wylać na dno wyłożone ciastem piernikowym wstawić do gorącego piekarnika.Pieczemy 1 godzinę na złoty kolor w 160 stopniach.Smacznego.Polewamy sernik roztopioną czekoladą.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci