Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

POTRAWY OD ŚWIĘTA

BIAŁA KIEŁBASA POD BESZAMELEM

anielka123buziolek

_20170409_113634

 Tak podana kiełbaska jest naprawdę pyszna.Możemy podawać ją z sałatkami,surówkami i mizerią kotletami,.klopsem,smażoną rybą lub z gotowanymi jajkami.Ziemniaki wymieszane z sosem można podać jako samodzielne danie z jajem sadzonym i kefirem.A gdy zostanie coś z obiadu można zrobić z tych produktów sałatkę.

4 białe kiełbaski

Ziemniaki

Sos:

*************

1.5 łyżki masła

1.5 łyżki mąki

Sól i świeżo zmielony pieprz

Gałka muszkatołowa

1 łyżka posiekanego drobno koperku

*******************************************

Ziemniaki obrać,umyć i ugotować, pokroić w plastry.W garnku roztopić masło , wsypać mąkę ,i energicznie mieszać .Wlewać powoli mleko,doprawić i mieszając zagotować,dodać koperek.Wlożyć do sosu plastry ziemniaków lub polać je na talerzu, podawać od razu z gorącą białą kiełbasą.Smacznego!.

 

 

BIAŁY BARSZCZ

anielka123buziolek

IMG_20170206_140954

Czyli żurek z chrzanem.Pyszna potrawa jak ktoś lubi żurek.Zauważyłam,że w wielu domach podaje się go na święta i nie tylko wielkanocne.Dlatego pomyślałam,czemu go nie wypróbować.Ot, pomyślałam i zrobiłam.

 

25 dag.kości

0.5 kg.białej kiełbasy surowej

15 dag.wędzonki

25 dag.włoszczyzny

5 łyżek startego chrzanu

4 ząbki czosnku

1 łyżka mąki

1/2 szkl.śmietany

listek laurowy

natka pietruszki

pieprz

sól

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Do garnka wrzucamy umyte kości,warzywa obrane i umyte.Z kości i warzyw gotujemy wywar 5 szkl.,odcedzamy,dodajemy starty chrzan -ja użyłam ze słoiczka-,pokrojoną i podsmażoną wędzonkę oraz czosnek  starty z solą.Zabielamy barszcz  śmietaną wymieszaną z mąką.Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.Na talerze wlewamy barszcz i posypujemy natką pietruszki.Smacznego.

MAZOWIECKIE PIEROGI Z MAKIEM

anielka123buziolek

IMG_20170118_123856

 Takie smaczne pierożki często robię gdy jestem smutna a świat widzę w czarnych barwach,ubieram wtedy fartuch i czapę kucharską na głowę i oddaję się" lepieniu "makowych pierogów.Dla mnie nie muszą być akurat jakieś odświętne dni , ani zimowe miesiące ,wystarczy sama myśl że za chwilę zjem cudownego lekkiego, słodkiego pierożka, który świetnie poprawia zły nastrój.Zapraszam.

 

Ciasto:

***********************

40 dag.mąki

2 żółtka

2 łyżki stopionego masła

Sól

Farsz:

*************************

1 mała puszka gotowej masy makowej

1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej

5 dag.Posiekanych orzechów włoskich 

Miód łyżka

1 łyżka koniaku

******************************************

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek,dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby wody.Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.Przygotować farsz:mak z puszki wyłożyć do miski wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić farszem, dokładnie skleić i wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.Pierogi podawać gorące obficie oblane stopionym masłem lub jak ja sosem waniliowym.Smacznego.

 

 

 

SERNIK RETRO PIERNIKOWY

anielka123buziolek

 

IMG_20161224_092907Sernik powstał z kilku moich ulubionych przepisów, a chcąc zamknąć w nim moje ulubione smaki jak pierników,śliwek czy pomarańczy, to musiała powstać jeden jedyny sernik w swoim rodzaju.Muszę przyznać , że w tym roku moje wypieki smakowo zajęły wysokie miejsce.Mam nadzieję ,że kolejne będą tak wyrafinowane w smaku jak te.Sernik puszysty , kremowy,idealny!!!Gorąco polecam.

 Masa:

***********

1 kg.sera mielonego ( ja używam z Piątnicy bo jest przepyszny)

20 dag.cukru pudru

1 duża garść suszonych śliwek

Starta skórka z 1 dużej pomarańczy 

8 jajek

1 torebka budyniu śmietankowego

1 cukier marcepanowe

1 cukier z prawdziwą wanilią

Czekolada do polania

Spód:

***********************

25 dag.pierniczków zmielonych

10 dag.miękkiego masła

********************************

Zmielone pierniczki zagnieść z masłem i wyłożyć nim dno tortownicy (średniej).

Ser wymieszać dokładnie łyżką z jajkami,cukrem waniliowym,cukrem pudrem,posiekanymi śliwkami,z proszkiem budyniowym na gładką masę.Nie mieszamy robotem.Masę wylać na dno wyłożone ciastem piernikowym wstawić do gorącego piekarnika.Pieczemy 1 godzinę na złoty kolor w 160 stopniach.Smacznego.Polewamy sernik roztopioną czekoladą.

NIEBIAŃSKA STRUCLA MAKOWA

anielka123buziolek

 Kochani , nie wiem jak to się dzieje ,że do tej pory  nie wstawiłam przepisu na swoją ulubioną , mocno lukrowaną struclę makową,a prawie w rok w rok ja piekę( nie licząc o dwóch latach do tyłu co bardzo chorowałam).Ale takich przepisów , które non stop goszczą na moim stole mam pełno,przepisy które wygrały konkursy czy  ukazały się w gazecie.Co zrobic ,życie zbyt szybko mija i pisanie bloga też.A dlaczego jest tak mocno lukrowana?Ja uwielbiam wszystko co z lukrem,a mak bez lukru i czekolady to porażka .Tak więc kochani pieczcie szybko i dajcie mi znać jak Wam smakowała.Ciasto wyrabia się szybko , i nie ma z nim problemu, a zamiast robić masę makową sami , możecie kupić ją po prostu w sklepie.Ale najlepsza jest z własną , zrobioną masą,wiadomo....Zapraszam.

IMG_20161223_094731 by

 Ciasto na struclę:

**********************************

50 dag.mąki pszennej plus do podsypania

30 g.drozdzy

1 czubata łyżka cukru pudru

1 starta skórka z całej pomarańczy( dużej)

60 ml.ciepłej wody

2 jajka 

1 łyżka czubata nieroztopionego masła

3 łyżki gęstej śmietany 18%

1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Masa makowa:

*******************************

20 dag.maku niebieskiego

10 dag.masła

1 op.migdałów zmielonych

1 jajko

1 czubata łyżka cukru

Aromat rumowy

Po 1 łyżce rodzynek i skórki pomarańczowej

Sok z 1 cytryny

************************************************

Ciasto drozdżowe-Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru,rozetrzeć z ciepłą wodą,przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut zaczyn.

Jajka utrzeć na kokgel-mogel z cukrem pudrem.Mąkę przesiać przez sito do miski,dodać duża szczyptę soli.Zrobić głęboko dołek,wlać utarte jajka,zaczyn,starta skórkę z pomarańczy,dorzucić masło i wlać śmietanę.Zagnieść  elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Masa makowa-mak przepłukać na sicie,zalać go wrzącym mlekiem,i gotować na malutkim ogniu ok.15 minut.Mak odcedzić,ostudzić,zmielić trzykrotnie na najdrobniejszym sitku.Białka oddzielić od żółtek.Masło zmiksować z cukrem i żółtkiem na puszystą masę.Stopniowo dodawać po łyżce mak,cały czas mieszając.Dodać aromat rumowy( kilka kropel).Rodzynki namoczyć w alkoholu chwilę lub sparzyć je wrzątkiem,odcedzić i osuszyć.Migdały i i skórkę pomarańczową dodać do mąki,wymieszać.Bialko ubić dokładnie na sztywno i porcjami dodawać do mąki,ostrożnie mieszając.

Teraz ciasto drożdżowe przecinamy na pół aby dało nam dwa kawałki.Rozwalkowujemy,ale niezbyt cienko( no ciasto może pęknąć).Nakładamy !Asę makową , zostawiając 2 cm.brzegi.Zwijamy w rulon,brzegi posmarować żółtkiem zlepić i posmarować wierzch ciasta.Ułożyć struclę łączeniem do dołu na wyścielone papierem do pieczenia blaszsce.Pieczemy 35-40 minut w 160-175 stopniach na złoty kolor.Smacznego!.

IMG_20161222_1513172

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci