Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

POTRAWY OD ŚWIĘTA

PRZEPYSZNY MAKOWNIK

anielka123buziolek

IMG_20180121_132909

 

Wspaniały drożdżowe , mięciutki w środku i piękny z wierzchu.Chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości podaj im go na tacy.Makownik jest jak piękne dzieło cukiernika .Zobaczysz ,każdy będzie chciał przepis na to cudo!.

IMG_20180219_132921

IMG_20180219_133136

IMG_20180219_133212

IMG_20180219_133043

IMG_20180121_141401

Ciasto:

*******************

50 dag.mąki pszennej

120 ml.ciepłego mleka

120 ml.jogurtu naturalnego gęstego (5łyżek)

3żółtka L

25g.drożdży

5 łyżek oleju

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru z wanilią

szczypta soli

**************************

 Masa Makowa :

*******************

25 dag.maku

12,5 dag.cukru

2 białka

5 dag.masła

0.5 łyżeczki płaskiej cukru waniliowego

otarta skórką z 0.5 cytryny

2.5 dag.rodzynek

***************************

 Lukier:

*****************

1 szklanki.cukru pudru

sok z cytryny

***********************

 1.Z 1 łyżki mąki pszennej , drożdży , 1 łyżeczki cukru i 50 ml. ciepłego mleka zrobić zaczyn drożdżowy, zostawić na 15 minut.

2. Do gotowego zaczynu dodać wszystkie składniki o temperaturze pokojowej oprocz oleju, mieszać ,dodać teraz olej i wyrabiać aż ciasto wchłonie olejmi będzie odchodzić od reki.

3. Wyrabiać ciasto na stolnicy ok .5 minut.Zostawic do wyrośnięcia na 40 minut. Znów chwilę wyrobić , podzielić na 2 części i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

 4. Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi.

5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy 26 cm.Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.

 Masa makowa --- dzień wcześniej mak sparzyć wrzątkiem.Utrzeć lub zmielić trzykrotnie.

Mak uucieramy na drugi dzień z cukrem ,cukrem waniliowym, masłem .Dodajemy startą skorke z cytryny, rodzynki i ubite na sztywno białka .Delikatnie mieszamy .Takim farszem nadziewamy kółka .

 

DOMOWY MAKOWIEC BAKALIOWIEC PIECZONY W PERGAMINIE

anielka123buziolek

IMG_20171224_122209

20171228_14.01.19

 Niestety choroba uniemożliwiła mi podzieleniem się tym przepisem z Wami w grudniu , ale myšlę , że przepis przyda się nie tylko wtedy , ale na przyszłość.Makowiec wyszedł cudownie miękki , pełen bakalii i masy makowej.Bardzo polecam ten przepis do którego zabierałam się już dawno , a udało się go zrobič teraz :).

IMG_20180121_110211IMG_20180121_110315IMG_20180121_110401IMG_20180121_110444IMG_20180121_110539

 Ciasto:

*****************

340g.mąki

160ml.ciepłego mleka

2 żółtka

30g.roztopionego ostudzonego masła

60g.cukru pudru

20g.drożdży

1łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

odrobina zapachu waniliowego

szczypta soli

 Farsz makowy:

*************************

1 1/4 szklanki maku

2 jajka

5 łyżek cukru

1łyżka masła

2 łyżki miodu

3łyżki rodzynek

1/2 szklanki.posiekanych migdałów

3łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

4łyżki rumu

*****************************************************************

Dodatkowo:

1rolka pergaminu do pieczenia

Olej

Płaska duża blaszka do pieczenia

Duża miska

Drewniana łyżka

ściereczki lniane

stolnica

**********************"****"************

 1.Z 1 łyżki mąki , drożdży , 1 łyżeczki cukru i 50 ml.mleka zrobić rozczyn, wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.

2. Do miski przesiać mąkę , dodać szczyptę soli ,rozczyn drożdżowy , mleko ,żółtka , cukier puder , cukier waniliowy , i aromat .Masła teraz nie dodajemy.

3. Wszystkie składniki wymieszać ,teraz dodać masło i jeszcze raz wymieszać aż wchłonie tłuszcz.

4.Ciasto wyrabiamy na stolnicy lekko podsypując mąką przez ok 4-5 minut.na gładkią masę.

5.Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 40 minut w misce posypanej mąką.

6. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto przekroić na 2 równe części.Zostawić przykryte ściereczką przez 10 minut .

7. Każde ciasto rozwałkować na prostokąt o gr.4mm.i długość.ok.24-28 cm.

8. Nałożyć farsz zostawiając po bokach ok.1 .5 cm wolnego miejsca.Zwinąć rulon , ścisnąć końce ciasta i podłożyć pod spód .

9. Przygotować papier do pieczenia tyle aby móc 3 krotnie zawinąć makowiec.Papier posmarować cały olejem i wyłożyć przy jego brzeguciasto,zwinąć tak , aby między ciastem a papierem była przestrzeń ok.0.5 cm.po to aby mogło lekko wyrosnąć.Zostawić na 15 minut.na blasze.Pieczemy w 160 -180 stopni przez 30 minut.

 10.rozwijamy makowce , jak nam bokami wyszło to się nie martwmy , odcinamy je i studzimy .

 Nadzienie:

1. Mak opłukać , zalać wrzątkiem i gotować 30 minut.Odcedzić i zemleć 3 razy.

2. Miód rozpuścić z masłem , dodać rodzynki , skórkę pomarańczową , migdały i mak.Smażyć 10 minut, stale mieszając , a następnie ostudzić .

3. Jajka umyć , białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

4. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z makiem , pianą i rumem.

 

 Przygotować lukier:

*************"******""""""*******

3/4 szkl.cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki rumu

szczypta zmielonych goździków

*************"""************************

Wszystkie składniki ze sobą utrzeć na gładką masę.Lekko ostudzone ciasto polukrować ,możemy posypać płatkami migdałów i skórką pomarańczową.Smacznego!.

IMG_20180121_122025

BIGOS MYŚLIWSKI

anielka123buziolek

 

Wspaniały bigos , który smakuje wszystkim ,jest pyszny i niedrogi.Zyskuje na smaku przechowywany w chłodzie i ponownie odgrzewany.Najlepszy jest po trzech dniach.Warto go zrobić ugotować go więcej , podzielić go na porcje i zamrozić na później.Zapraszam.

1 kg.kiszonej kapusty

1 główka białej kapusty

50 dag.wołowiny

30 dag.kiełbasy jałowcowej

20 dag.boczku wędzonego

2 cebule

2 marchewki

1 przecier pomidorowy

3 duże ząbki czosnku

10 dag.suszonych grzybków

3 suszone śliwki

pieprz

Sól

ziarna jałowca

liść laurowy

ziele angielskie

suszony majeranek

************************************

 Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę , wysmażyć na suchej patelni ,dodać drobno posiekaną cebulę .Mięso opłukać , osuszyć ,pokroić kostkę , usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku.Dodać do niego pokrojony w plasterki czosnek.Białą kapustę umyć ,wyciąć głąb.Liście poszatkować i przełożyć do mięsa.Gotować chwilę , dodać kapustę kiszoną ,starte marchewki na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę ,pokruszyć grzyby oraz dodać całe śliwki . 

 Przyprawić rozgniecionym jałowcem , listkami laurowymi , zielem angielskim , solą i pieprzem . Dusimy 90 minut na średnim ogniu , od czasu do czasu mieszając . Pod koniec duszenia doprawić do smaku przecierem pomidorowym  i majerankiem do smaku . Smacznego !.

 

JAK ZROBIĆ NATURALNY ZAKWAS BURACZANY DO BARSZCZU

anielka123buziolek

IMG_20171027_130025

 Dziś skupmy się na naturalnym zakwasie z buraków i jego właściwościach.Jak wiadomo już za czasów babilońskich burak miał właściwości lecznicze ,gdzie skutecznie nim leczono anemię .Posiada całą bazę witamin z grupy B ,A i C oraz mikroelementy oraz kwas foliowy ,który jest tak potrzebny dla donoszenia ciąży i rozwoju płodu i tworzenia się krwinek czerwonych.Oprócz witamin i mikroelementów jest też bardzo cennym nośnikiem błonnika i co ważne ma też znikomą ilość kalorii ,co potrzebne jest nam dla utrzymania szczupłej figury.Tak więc jak widzicie , burak to bardzo cenny dar dla ludzi, a co ważne , świetnie odrobacza nas ,kiedy w domu są kochane pupile jak koty czy psy.Jeszcze nie tak dawno, zakwas buraczany przygotowywany był na Wigilię Bożego Narodzenia, jako składnik postnego barszczu. Obecnie bardzo docenia się jego właściwości prozdrowotne. To po prostu naturalny probiotyk, który możemy przygotować w swojej kuchni za naprawdę niewielkie pieniądze.

Pijmy więc go na zdrowie.Stosujmy go też do przyżądzania naszego pysznego barszczu czy to że śmietaną ,czy ukraiňski czy też do barszczu z uszkami.Polecam.Przepis jest bardzo prosty i najlepiej go zrobić więcej ( może stać w lodówce ) .Napój bardzo orzeżwiający , dodający fajnego animuszu.

Garnek kamionka lub słoiki

2kg.obranych i pokrojonych w kawałki buraki

kilka gałązek koperku

Kilka dużych ząbków(12) czosnku

1-2 kromki chleba żytniego

Gaza i sznurek

2 litry wody

2 łyżki soli

*******************************

Do wyparzonego garnka z kamionki lub do szklanego słoja wkładamy obrane i pokrojone buraki do wysokości ¾ naczynia. Buraki przekładamy obranym i pokrojonym czosnkiem oraz łodyżkami koperku. Ilość czosnku zależy od waszych upodobań. Standardowo przyjmuje się, że powinno się dodawać 4-5 dużych ząbków czosnku na kilogram buraków ( u mnie wyszło 12 sztuk ) . Całość zalewamy przegotowaną, osoloną (1 łyżka soli na litr wody) i ostudzoną wodą. Woda musi przykryć całkowicie buraki ,tak aby była jeszcze ponad nie. Jeśli będą wystawały, to po prostu spleśnieją, a wówczas cały zakwas z buraków trzeba wyrzucić.Ułożyć kromki dobrego żytniego chleba ,jak takiego nie macie to nie dawajcie wogóle. Dobrym sposobem jest położenie na wierzch talerzyka i obciążenie go( lub przykryć gazą zawiązując sznurkiem.). Wówczas nic nie będzie wystawało, a po 5-7 dniach stania w cieple, zakwas buraczany będzie idealny. Na koniec przecedzamy wszystko, wlewamy do słoików i wstawiamy do lodówki. Zakwas buraczany jest gotowy do wypicia.Smacznego!.

 

BIAŁA KIEŁBASA POD BESZAMELEM

anielka123buziolek

_20170409_113634

 Tak podana kiełbaska jest naprawdę pyszna.Możemy podawać ją z sałatkami,surówkami i mizerią kotletami,.klopsem,smażoną rybą lub z gotowanymi jajkami.Ziemniaki wymieszane z sosem można podać jako samodzielne danie z jajem sadzonym i kefirem.A gdy zostanie coś z obiadu można zrobić z tych produktów sałatkę.

4 białe kiełbaski

Ziemniaki

Sos:

*************

1.5 łyżki masła

1.5 łyżki mąki

Sól i świeżo zmielony pieprz

Gałka muszkatołowa

1 łyżka posiekanego drobno koperku

*******************************************

Ziemniaki obrać,umyć i ugotować, pokroić w plastry.W garnku roztopić masło , wsypać mąkę ,i energicznie mieszać .Wlewać powoli mleko,doprawić i mieszając zagotować,dodać koperek.Wlożyć do sosu plastry ziemniaków lub polać je na talerzu, podawać od razu z gorącą białą kiełbasą.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci