Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA MIĘSNE

PIECZEŃ DOMOWA

anielka123buziolek

IMG_20180609_172654

 Bardzo smaczna pieczeń do obiadu i nie tylko .Z kawałkiem chleba jest wyśmienita i na zimno i na ciepło.

IMG_20180628_214155

 50 dag.mięsa mielonego

1 szkl.bulionu drobiowego

5 łyżek kaszy manny plus kasza do formy

1 cebula

2 jajka

 pieprz

Sól

1 duży ząbek czosnku

30 dag.żółtego sera

Po 1 łyżce - musztardy , koncentratu pomidorowego i keczupu do mięsa i jeszcze raz do posmarowania pieczenia z wierzchu

 Curry do posypania pieczeni

Przyprawa do gyrosa

*************************************

 1 . Kaszę mannę ugotować w bulionie oraz dobrze ją wystudzić.

2 . Mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w kostkę , musztardą , startym żółtym serem , koncentratem i keczupem , jajkami , , przecisniętym czosnkiem i wystudzoną kaszą manną . 

 3 . Keksówkę wyłożyć folią aluminiową , dno posypać kaszą manną .

4 . Masę mięsną wyłożyć do formy , posmarować wymieszaną razem musztardą ,koncentratem pomidorowym i keczupem marynatą wierzch  , posypać przyprawą do gyrosa i curry.

5 . Mięso piec 1 godzinę w 220 stopniach.Jesli zauważymy że mięso nam się mocno już przyrumieni z wierzchu a czas jego pieczenia jeszcze się nie skoñczyl ,przykryjmy pieczeń z wierzchu folią aluminiową.Smacznego!.

KROKIETY Z MŁODEJ KAPUSTY Z SEREM I PIECZARKAMI.

anielka123buziolek

1781975_519409938171462_264758746713355687_n

 


Dziś podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione krokiety z młodej kapusty,żółtego sera i pieczarek.Naprawdę są pyszne,delikatne w smaku i  ten rozpływający się ser mmm... pycha.Nie podam dokładnie odmierzonych proporcji na farsz ,bo zawsze robię go jak leci,ciut tego i owego,w zależności na co bardziej mam" smaka..."
~
Naleśniki:
~~~~~`
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka wody
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli

Farsz;
~~~~~~~~~~~`
młoda kapusta nieduża
ok40 dag.pieczarek
ok.20 dag.sera żóltego gouda
1 cebula
sól
pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dodatkowo:
~~~~~~~~
jajko
bułka tarta
olej
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mleko miksujemy z jajkami i wodą,dodajemy porcjami przesianą mąkę i sól,miksujemy aby w cieście nie było grudek.Odstawiamy na 30 minut.znów wymieszać,ja dolewam jeszcze odrobinę oleju aby się nie przyklejały do patelni.Ciasto wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Kapustę,czyścimy,szatkujemy drobno.Pieczarki czyścimy i też szatkujemy na plasterki,ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,w rzucamy cebulkę,posypujemy odrobiną soli,wtedy ona nam szybko zmięknie,dorzucamy pieczarki i kapustę,przyprawiamy i dusimy do miękkości kapusty.Studzimy.
Naleśniki napełniamy farszem ,zwijamy krokiety,obtaczamy w rozmąconym jajku,i panierujemy w bułce,smażymy na złoty kolor.Smacznego.

GRILLOWANY SZASZŁYK MIĘSNY

anielka123buziolek

Zdjecie1420_21

Jeśli chcemy przygotować szybkie ,fajne przyjęcie grillowe,to polecam te o to szaszłyki z mięsa indyka,ziemniaków i papryk.Możemy podawać z przepysznymi sosami np.czosnkowym,paprykowym oraz curry.

 

30 dag.piersi indyczej

4 pieczarki

oliwa z oliwek

2 ziemniaki

2 cebule

po 1/2 czerwonej i zielonej papryki

suszony tymianek

przyprawa do grilla

sól

pieprz

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Indyka myjemy,suszymy,kroimy na większe kawałki.Mięso lekko podsmażamy na oliwie.Ziemniaki obieramy i gotujemy 5 min.w osolonym wrzątku.Cebule obieramy i kroimy w krążki.Papryki myjemy ,usuwamy gniazda i wraz z ziemniakami kroimy na kawałki.Pieczarki czyścimy i kroimy w grubsze plasterki.Warzywa i grzyby nadziewamy na patyczki do grilla na przemian z mięsem.Z oliwy i przypraw przyrządzamy marynatę.Wkładamy do niej szaszłyki na ok.10 min.Pieczemy na grillu do zrumienienia.

TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM

anielka123buziolek

Zdjecie1200

 

4 kolety schabowe bez kości

po łyżce bazylii i ziół prowansalskich

szczypta pieprzu

15g.śliwek suszonych

2 cebule

olej do smażenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety po przekątnej(jak pieróg),tłuczkiem zbić brzegi,aby się posklejały.Pozostałe śliwki i posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy do miękkości na malutkim ogniu.Jeśli trzeba,podlać odrobiną gorącego wrzątku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami i duszoną marchewką.Smacznego życzę.

KOLOROWY KLOPS ZAPIEKANY Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

anielka123buziolek

 IMG_20170909_144428

Tani i łatwy przepis na niedzielny obiad , który zasmakuje każdemu w rodzinie.Danie jednogarnkowe , apetyczne ,smakowite i bardzo sycące , trudno o lepszy pomysł na wystawny domowy obiad lub nawet ... przyjęcie.Zapraszam.

IMG_20170909_144524

 

1 kg.katkówki mielonej

2 czerstwe bułeczki

2 szklanki.mleka do namoczenia bułek

2 duże cebule

2 cukinii

1 marchewka

2 jajka

2 ząbki czosnku

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

1 cm.startego  imbiru

1 szklanki.bulionu

2 łyżeczki tymianku

sól

pieprz

słodka papryka mielona

ostra papryka mielona

1 łyżka mąki pszennej

10 dag.sera żółtego

5 dag.pokruszonych orzechów włoskich

pęczek natki pietruszki i łodyga świeżego lubczyku i kolendry

Olej

*******************************************************************

 Do miski włożyć mięso mielone , dołożyć bułki namoczone w mleku.Cebule posiekać drobno wraz z czosnkiem.Marchewkę obrać i razem z cukinią pokroić w drobną kosteczkę.Wbić jajka .Wsypać tymianek , posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Dobrze wyrobić mięso  ,dodać cukinię z marchewką ,i delikatnie połączyć.

Uformować klops , Blaszkę na keks wysmarować porządnie olejem ,ułożyć mięso ,wyrównać łopatką.Piec w piekarniku godzinę.Wyciągnąć ,zalać sosem z koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem ,solą i pieprzem i startym kawałkiem imbiru, 

 Zalać mięso sosem i posypać po wierzchu wymieszanym z orzechami włoskimi startym żółtym serem, posypać obiema paprykami.Zapiekać jeszcze przez 10 minut.Podajemy z wytworzonym sosem i z makaronem.Smacznego!.

 

IMG_20170909_144535

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci