Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA MIĘSNE

SCHAB W SOSIE ŚLIWKOWYM

anielka123buziolek

IMG_20170731_122415

 

Tego rodzaju schab podaję  na wszelkie   uroczystości.
 
4 kotlety schabowe
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki masła-w żadnym wypadku margaryny!
400ml.bulionu
2 goździki
1 łyżeczka cukru
sól
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kotlety rozbijamy i oprószamy mąką.Roztapiamy na patelni masło i smażymy kotlety.W rondlu podgrzewamy powidła,zalewamy bulionem.Słodzimy,dodajemy goździki i gotujemy 5 min.Solimy kotlety i dodajemy sos, który nam się wytworzył podczas smażenia kotletów i dusimy jeszcze 20 min. pod przykryciem.Smacznego.

ROLADKI Z KURCZAKA I BAZYLII

anielka123buziolek

 IMG_20170419_133752

Wspaniałe piersi kurczaka z kuszącymi dodatkami ,idealne na wyjątkowy obiad lub kolację.Zróbcie o jedną więcej , a będziecie mogli podać z nimi wspaniałą sałatkę.

4 piersi z kurczaka

,4 duże plastry gotowanej szynki

4 jajka

1 pęczek bazylii

4 ząbki czosnku

Masło

Suszony tymianek

Sól

Biały pieprz

********************************

Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć,rozciąć na płat i rozbić cienko.Czosnek obrać i wycisnąć każdy ząbek na jedną pierś, rozetrzeć nim mięso.Posypać solą, pieprzem i tymiankiem.Włożyc na 30 minut do lodówki.W tym czasie opłukać i osuszyć bazylię.Każde jajko usmażyć na maśle oddzielnie soląc i pieprząc ot zrobić jajecznicę.Wyjąć piersi kurczaka , ułożyć na każdej z nich plastry szynki.Na niej rozsmarować jajecznicę , położyć sporo liści bazylii.Całość zwinąć ciasno w roladki.Roladki dobrze spiąć wykałaczkami,aby mam się nie rozpadła podczas smażenia. W rondlu rozgrzać masło i smażyć na złoty kolor roladki.Mozemy je też zapiec w piekarniku w 180 stopniach.Rolady zdjąć z palnika i zostawić do lekkiego ostudzenia,aby nam odetchnęła,po czym pokroić w plastry.Udekorować.Podawać z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.Smacznego!

_20170419_192504

KLOPS PIECZONY W ŚMIETANIE

anielka123buziolek

To najsmaczniejszy klops , który robię w swoim domu.Przepis kiedyś znalazłam w swojej szufladzie ,gdzie trzymam stare szpargały.Klops jest wyjątkowy zawsze ,bo piekę go gdy z oczu kąpią mi łzy ,świat jest oglądany w czarnych kolorach ,a dusza bardzo boli.Wczoraj był taki dzień ,smutny i bezsensowny , jednak wyrabianie mięsa pomogło mi zapomnieć o troskach związanych z tym dniem.Powoli wrabialam,dosypywałam przypraw,mieszałam i próbowałam ,aż łzy przestały lecieć ,a noc stawała się powoli dniem i brzask dnia pojawił się na horyzoncie.Klops wyszedł wspaniały,pyszny ,a dzień słoneczny i myśli pozytywne.Spróbujcie zrobić takiego klopsa od serca,a nie pożałujecie!.Zapraszam.

80dag.mielonego karczku wieprzowego
2 bułki kajzerka
2 jajka
2 cebule
100 ml.oleju
1 duży kubek śmietany
mąka1 łyżka
sól,pieprz,papryka
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mięso zemleć,dodać cebulę posiekaną,jajko i przyprawy,wymieszać.Do wąskiej formy wlać odrobinę oleju i wysmarować blaszkę,włożyć do niej masę mięsną,polać resztą oleju.Piec 1 godzinę w nagrzanym piekarniku.Pod koniec pieczenia dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i przyprawami.Zapiec jeszcze ok 10min..Klops można przyrządzić z dowolnym sosem.Smacznego.

 

 

SZASZŁYKI WIEPRZOWE Z SEREM

anielka123buziolek

IMG_20161127_130724

 Sama z siebie się śmieję ,że gdy był letni okres grillowania ja w tym czasie robiłam co innego.Jednak teraz to robię ,nie grilluję ale często robię szaszłyki , które zapiekam w piekarniku lub na patelni.O to jeden z nich,prosty i smaczny.Pycha!.

30 dag.karkówki pokrojonej w większą kostkę

20 dag.żółtego sera

bułka tarta

oliwa

sól

pieprz

papryka czerwona sypka

ostra papryka czerwona sypka

*************************************

Mięso przyprawić,ser żółty pokroić w kostkę tak jak mięso.Mięso i ser nabijać na szpadki na przemian.Obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego oliwą.Zapiekamy w 160 stopniach do miękkości.Podajemy z ziemniakami lub frytkami i surówką.Smacznego.

 

KLOPSIKI ZIOŁOWE

anielka123buziolek

Zdjecie1172_2

 

Dziś przepis na "Ziołowe klopsiki"przywieziony z Castello de Matese.Nic trudnego,jak to u Włochów.Trochę przypraw,dobre jakościowo mięso,dużo serca i miłości i gotowe.

 

60dag.mięsa mielonego np.drobiowego

1 czerstwa bułka lub bułka tarta

mleko

1 jajko

sól

pieprz

tymianek

bułka tarta do panierowania

oliwa z oliwek

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bułkę zalać mlekiem,kiedy będzie miękka,odciskamy.Mięso wkładamy do miski,dodajemy startą cebulę na tarce o dużych oczkach,bułkę,jajko,przyprawy i wyrabiamy ręką masę.Nabieramy ręką lub łyżką małe porcje,obtaczamy w bułce tartej i układamy na deseczce.Rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojone drobno ząbki czosnku,wyjąć je i włożyć klopsiki podsmażając z obu stron,nakrywamy patelnię ,zmniejszamy gaz  i dusimy jeszcze ok .20 min.Podajemy z ziemniakami.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci