Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA MIĘSNE

TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM

anielka123buziolek

Zdjecie1200

 

4 kolety schabowe bez kości

po łyżce bazylii i ziół prowansalskich

szczypta pieprzu

15g.śliwek suszonych

2 cebule

olej do smażenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety po przekątnej(jak pieróg),tłuczkiem zbić brzegi,aby się posklejały.Pozostałe śliwki i posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy do miękkości na malutkim ogniu.Jeśli trzeba,podlać odrobiną gorącego wrzątku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami i duszoną marchewką.Smacznego życzę.

KOLOROWY KLOPS ZAPIEKANY Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

anielka123buziolek

 IMG_20170909_144428

Tani i łatwy przepis na niedzielny obiad , który zasmakuje każdemu w rodzinie.Danie jednogarnkowe , apetyczne ,smakowite i bardzo sycące , trudno o lepszy pomysł na wystawny domowy obiad lub nawet ... przyjęcie.Zapraszam.

IMG_20170909_144524

 

1 kg.katkówki mielonej

2 czerstwe bułeczki

2 szklanki.mleka do namoczenia bułek

2 duże cebule

2 cukinii

1 marchewka

2 jajka

2 ząbki czosnku

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

1 cm.startego  imbiru

1 szklanki.bulionu

2 łyżeczki tymianku

sól

pieprz

słodka papryka mielona

ostra papryka mielona

1 łyżka mąki pszennej

10 dag.sera żółtego

5 dag.pokruszonych orzechów włoskich

pęczek natki pietruszki i łodyga świeżego lubczyku i kolendry

Olej

*******************************************************************

 Do miski włożyć mięso mielone , dołożyć bułki namoczone w mleku.Cebule posiekać drobno wraz z czosnkiem.Marchewkę obrać i razem z cukinią pokroić w drobną kosteczkę.Wbić jajka .Wsypać tymianek , posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Dobrze wyrobić mięso  ,dodać cukinię z marchewką ,i delikatnie połączyć.

Uformować klops , Blaszkę na keks wysmarować porządnie olejem ,ułożyć mięso ,wyrównać łopatką.Piec w piekarniku godzinę.Wyciągnąć ,zalać sosem z koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem ,solą i pieprzem i startym kawałkiem imbiru, 

 Zalać mięso sosem i posypać po wierzchu wymieszanym z orzechami włoskimi startym żółtym serem, posypać obiema paprykami.Zapiekać jeszcze przez 10 minut.Podajemy z wytworzonym sosem i z makaronem.Smacznego!.

 

IMG_20170909_144535

 

 

 

SCHAB W SOSIE ŚLIWKOWYM

anielka123buziolek

IMG_20170731_122415

 

Tego rodzaju schab podaję  na wszelkie   uroczystości.
 
4 kotlety schabowe
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki masła-w żadnym wypadku margaryny!
400ml.bulionu
2 goździki
1 łyżeczka cukru
sól
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kotlety rozbijamy i oprószamy mąką.Roztapiamy na patelni masło i smażymy kotlety.W rondlu podgrzewamy powidła,zalewamy bulionem.Słodzimy,dodajemy goździki i gotujemy 5 min.Solimy kotlety i dodajemy sos, który nam się wytworzył podczas smażenia kotletów i dusimy jeszcze 20 min. pod przykryciem.Smacznego.

ROLADKI Z KURCZAKA I BAZYLII

anielka123buziolek

 IMG_20170419_133752

Wspaniałe piersi kurczaka z kuszącymi dodatkami ,idealne na wyjątkowy obiad lub kolację.Zróbcie o jedną więcej , a będziecie mogli podać z nimi wspaniałą sałatkę.

4 piersi z kurczaka

,4 duże plastry gotowanej szynki

4 jajka

1 pęczek bazylii

4 ząbki czosnku

Masło

Suszony tymianek

Sól

Biały pieprz

********************************

Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć,rozciąć na płat i rozbić cienko.Czosnek obrać i wycisnąć każdy ząbek na jedną pierś, rozetrzeć nim mięso.Posypać solą, pieprzem i tymiankiem.Włożyc na 30 minut do lodówki.W tym czasie opłukać i osuszyć bazylię.Każde jajko usmażyć na maśle oddzielnie soląc i pieprząc ot zrobić jajecznicę.Wyjąć piersi kurczaka , ułożyć na każdej z nich plastry szynki.Na niej rozsmarować jajecznicę , położyć sporo liści bazylii.Całość zwinąć ciasno w roladki.Roladki dobrze spiąć wykałaczkami,aby mam się nie rozpadła podczas smażenia. W rondlu rozgrzać masło i smażyć na złoty kolor roladki.Mozemy je też zapiec w piekarniku w 180 stopniach.Rolady zdjąć z palnika i zostawić do lekkiego ostudzenia,aby nam odetchnęła,po czym pokroić w plastry.Udekorować.Podawać z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.Smacznego!

_20170419_192504

KOTLETY Z MORTADELI

anielka123buziolek

_20170315_205820

Przepis w sam raz na koniec miesiąca , kiedy to w lodówce widać tylko światło.Prosty , nieskomplikowany i bardzo smaczny.Ja osobiście nie przepadam za mortadelą,ale jak nie mam wyboru finansowego , sięgam po produkty ,z których można wyczarować wspaniałą potrawę.Bo sztuką jest zrobienie coś z niczego.Zapraszam.
 
30 dag .mortadeli
2 jajka
1 bułka kajzerka
1 śr.cebula
3 ząbki czosnku
pieprz
sól
olej do smażenia
tarta bułka do panierowania
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mortadelę zmielić w maszynce  do mielenia mięsa.Dodać jajko,namoczoną i odciśniętą bułkę,startą na tarce cebulę,wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.Wszystko dokładnie wymieszać .Formować kotlety.O panierować w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Smacznego.
Przepis z internetu

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci