Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DOMOWE MIESZANKI

JAK ZROBIČ SAMEMU HERBATKĘ NA WZMOCNIENIE SERCA

anielka123buziolek

20171125_13.54.45

 Ze względu na chorobę serca i przyjmowane leki , postanowiłam zrobić suszoną herbatkę , z której uzyskamy wspaniały zdrowy napar na wzmocnienie serca , pełnego witamin i mikroelementów.Herbatka jest tak dostosowana , aby mnie nie uczulać i niezbyt miała wpływ na moją krew.Każdy owoc ,zioło może u mnie wywołać rozrzedzenie krwi lub jej nagłe skrzepnięcie , co w moim przypadku nie jest mi na rękę.Owoce sami zbieramy na jesieni i suszymy lub kupujemy w aptece albo w sklepie zielarskim.Zapraszam!.

1 op.ususzonego głogu (10 dag.)

5dag.suszonej jarzębiny

2.5 dag.suszonych owoców porzeczki

1.5 dag.suszonych malin

0.5 pęczka suszonej mięty pieprzowej posiekanej drobno

1.5 dag.suszonej aronii

Suszone jabłuszko w kostce

 ***********************************

Wszystkie najważniejsze owoce wymieszać ze sobą ,dodać dla smaku suszoną miętę.Pić zaparzoną herbatkę stosując 1 łyżeczkę mieszanki na 250 ml.wrzątku.Parzyć pod przykryciem 10 minut.Przecedzić ,owoce zjeść ha ha na zdrowie!.

 

 

 

 

HERBATKA NA NADCIŚNIENIE

anielka123buziolek

IMG_20170926_155755

 

Miała być herbatką na przeziębienie , a wyszła mi herbata na nadciśnienie.Sama na sobie jej skutki sprawdziłam i na znajomych.Muszę przyznać , że bardzo szybko je obniża.Pijemy po 0.5 szkl.lub 1 w zależności od samopoczucia.

3 litry wody

1 łyżeczka tymianku

1/4 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonego imbiru

Garść kwiatów jaśminu ( kupić można w sklepie internetowym )

5 ziaren kardamonu

1 laska cynamonu

************************"****

Zagotować wodę z tymiankiem.Od zagotowania , gotujemy minutę ,dodajemy cynamon ,i znów gotujemy minutę,kurkumę  gotujemy znów minutę i tak dosypując po składniku gotujemy każdy po minucie, imbir , kardamon,a na końcu kwiat jaśminu.Studzimy lekko , cedzimy i rozlewamy do szklanek.Smacznego!.

PESTKA Z AVOKADO - CZY JĄ JEŚĆ ?

anielka123buziolek


IMG_20170531_135210

Do tej pory pestkę avokado wyrzucałam bo uważałam , że do niczego mi się nie przyda i że jest trująca.Jednak dzięki internetowi , dowiedziałam się że robię największe głupstwo .Okazuje się ,że pestka ma więcej wartości niż sam owoc.Jest wspaniała na odporność , ma działanie przeciwzapalne , antybakteryjne i przeciwwirusowe , zapobiega chorobom serca , wspomaga wzrok , pomaga na bóle menstruacyjne , pełna jest w kwas foliowy , reguluje i chroni układ pokarmowy , poprawia stan włosów i paznokci .Jak widać , mamy tu same plusy spożywania tej pestki.A jak to zaraz powiem!.

Po usunięciu pestki z owocu avokado , suszymy ją przez kilka dni , aż otoczka będzie nam się w ręku kruszyć.Obieramy ,miąższ podobny jest do obranych kasztanów jadalnych, blendujemy w malakserze lub ubijamy tłuczkiem ,ja ścieram je do miseczki na tarce o dużych oczkach ,wsypuję do słoiczka i zakręcam.Tak zmieloną lub startą pestkę dodajemy do wszystkiego , koktajli , deserów ,zup, jogurtów, czy posypywać kanapki.Polecam!.

PRZYPRAWA DO PSTRĄGA Z GRILLA

anielka123buziolek

IMG_20170523_110021

 Na potrzeby gości postanowiłam zrobić fantastyczną przyprawę do pstrąga z grilla ,akurat w menu dla nich " chłopak się znalazł.Biłam się z myślami  czy ma być klasyczny z czosnkiem ,cytryną i koperkiem lub natką , czy bardziej oryginalniejszy i intensywniejszy w smaku.Jak zwykle wygrało u mnie przeciwieństwo.Pstrąg jest lekki,ziołowy ,intensywny smaku i lekko pikantny dzięki zastosowaniu tej przyprawy.Polecam!.

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka szałwi

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka zmielonej suszonej cebuli lub jak nie macie może być zupy cebulowej w proszku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka chilli w proszku

Oliwa z oliwek 1 łyżka

*******************************

Wszystkie składniki przyprawy wymieszać ze sobą.Przesypać do hermetycznego słoika,zakręcić.Oliwę dodajemy na 1 łyżkę przyprawy ,mieszamy i nacieramy nią rybę.Smacznego!.

 

JAK ZROBIĆ MARCEPAN

anielka123buziolek

 

Z przepisu skorzystałam od "Gotowanie i wypieki z ...pasją"

Przepis bardzo prosty.Marcepan cudownie pachnie migdałami i olejkiem migdałowym,aż kawałek sobie uszczkłam do spróbowania.A dziś moja siostra przywiozła mi kupny i wiecie co-nie pachnie i nie smakuje tak pięknie jak swój....

Do zrobienia tego marcepanu użyłam migdałów i cukru pudru.

 

20 dag.migdałów

180g.cukru pudru

1 łyżka wody(u mnie 2łyzki)+kilka kropel olejku migdałowego

                       lub 2 łyżki amaretto

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Migały mielimy lub tak jak ja użyłam kupionych już zmielonych.

Na czysty blat wsypujemy migdały,na nie cukier puder,dodajemy wodę,olejek migdałowy i ugniatamy przez 5 min.masę.Zawijamy w folię w formie walca i wkładamy do lodówki żeby masa się zwarła.

Masę marcepanową możemy mrozić.

Zdjecie1214

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci