Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DOMOWE MIESZANKI

PESTKA Z AVOKADO - CZY JĄ JEŚĆ ?

anielka123buziolek


IMG_20170531_135210

Do tej pory pestkę avokado wyrzucałam bo uważałam , że do niczego mi się nie przyda i że jest trująca.Jednak dzięki internetowi , dowiedziałam się że robię największe głupstwo .Okazuje się ,że pestka ma więcej wartości niż sam owoc.Jest wspaniała na odporność , ma działanie przeciwzapalne , antybakteryjne i przeciwwirusowe , zapobiega chorobom serca , wspomaga wzrok , pomaga na bóle menstruacyjne , pełna jest w kwas foliowy , reguluje i chroni układ pokarmowy , poprawia stan włosów i paznokci .Jak widać , mamy tu same plusy spożywania tej pestki.A jak to zaraz powiem!.

Po usunięciu pestki z owocu avokado , suszymy ją przez kilka dni , aż otoczka będzie nam się w ręku kruszyć.Obieramy ,miąższ podobny jest do obranych kasztanów jadalnych, blendujemy w malakserze lub ubijamy tłuczkiem ,ja ścieram je do miseczki na tarce o dużych oczkach ,wsypuję do słoiczka i zakręcam.Tak zmieloną lub startą pestkę dodajemy do wszystkiego , koktajli , deserów ,zup, jogurtów, czy posypywać kanapki.Polecam!.

PRZYPRAWA DO PSTRĄGA Z GRILLA

anielka123buziolek

IMG_20170523_110021

 Na potrzeby gości postanowiłam zrobić fantastyczną przyprawę do pstrąga z grilla ,akurat w menu dla nich " chłopak się znalazł.Biłam się z myślami  czy ma być klasyczny z czosnkiem ,cytryną i koperkiem lub natką , czy bardziej oryginalniejszy i intensywniejszy w smaku.Jak zwykle wygrało u mnie przeciwieństwo.Pstrąg jest lekki,ziołowy ,intensywny smaku i lekko pikantny dzięki zastosowaniu tej przyprawy.Polecam!.

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka szałwi

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka zmielonej suszonej cebuli lub jak nie macie może być zupy cebulowej w proszku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka chilli w proszku

Oliwa z oliwek 1 łyżka

*******************************

Wszystkie składniki przyprawy wymieszać ze sobą.Przesypać do hermetycznego słoika,zakręcić.Oliwę dodajemy na 1 łyżkę przyprawy ,mieszamy i nacieramy nią rybę.Smacznego!.

 

JAK ZROBIĆ MARCEPAN

anielka123buziolek

 

Z przepisu skorzystałam od "Gotowanie i wypieki z ...pasją"

Przepis bardzo prosty.Marcepan cudownie pachnie migdałami i olejkiem migdałowym,aż kawałek sobie uszczkłam do spróbowania.A dziś moja siostra przywiozła mi kupny i wiecie co-nie pachnie i nie smakuje tak pięknie jak swój....

Do zrobienia tego marcepanu użyłam migdałów i cukru pudru.

 

20 dag.migdałów

180g.cukru pudru

1 łyżka wody(u mnie 2łyzki)+kilka kropel olejku migdałowego

                       lub 2 łyżki amaretto

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Migały mielimy lub tak jak ja użyłam kupionych już zmielonych.

Na czysty blat wsypujemy migdały,na nie cukier puder,dodajemy wodę,olejek migdałowy i ugniatamy przez 5 min.masę.Zawijamy w folię w formie walca i wkładamy do lodówki żeby masa się zwarła.

Masę marcepanową możemy mrozić.

Zdjecie1214

JAK ZROBIĆ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ

anielka123buziolek

RBy 

Zrobiliście już sami kandyzowana SKÓRKĘ pomarańczy u siebie w domu? Jeśli nie to czas to zmienić.Po co wydawać Pieniążki na kupną skórkę skoro możemy zrobić ją sami i do tego jeszcze zjeść pyszne owoce.Skórka w słoiczku zamknięta może stać w lodówce i rok, jest pyszna i zawsze pod ręką jak się jej potrzebuje.

20 dag.skórki pomarańczowej

1 szkl.cukru

woda

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Skórkę kroimy w kostkę lub paski(ja pokroiłam i w paski i w kostkę).Zalewamy wodą i gotujemy 10 min.Odlewamy  wodę i znów zalewamy świeżą,gotujemy drugie  10 min.odlewamy wodę i skórki studzimy.Do garnczka wlewamy 0.5 szkl wody i 1 szkl.cukru,gotujemy syrop.Kiedy będzie bulgotał dodajemy skórkę pomarańczową,zmniejszamy ogień na bardzo malutki i od czasu do czasu mieszamy.Gotujemy skórkę tak długo, aż zrobi się przezroczysta ok 20-30 min.Studzimy i np.połowę robimy w cukrze a drugą zlewamy w raz z syropem do słoiczka i zakręcamy.Trzymamy w lodówce.Skórkę ,którą będziemy robić w cukrze nie kroimy w kostkę tylko zostawiamy pociętą w cienkie paski.Obtaczamy w cukrze każdy pasek osobno i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Włączamy  termoobieg na 90st.i suszymy ok 5 min.Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wkładamy do słoiczka i zakręcamy .Trzymamy w lodowce.Używamy do ciast ,serników czy do przystrajania.

danka_400x400

 

DOMOWA PRZYPRAWA CHAAT MASALA DO WARZYW I SAŁATEK

anielka123buziolek

Zdjecie1573_3

 

Przyprawa bardzo interesująca.Dodajemy ją do sałatek na bazie owoców np.z banana,mango,ogórka,z pomarańczy zyskują on wtedy na smaku i zapachu.Świetna jest do gotowanych ziemniaków jak też do smażonych oraz do ciecierzycy,która daje jej wyjątkowy posmak.Najlepiej zrobić ją samemu ponieważ w skład gotowej jest dodawany kwasek cytrynowy,który całkowicie psuje jej smak.Chaat masala dodawać też można do białego sera i naturalnego jogurtu.

 

3 łyżki mielonego kuminu(nie kminku)rzymskiego

1 łyżka mielonego imbiru

2 łyżki soli kamiennej

1 łyżeczka pieprzu

0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kumin mieszamy z resztą składników.Mieszamy i gotowe

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci