Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DOMOWE MIESZANKI

JAK ZROBIĆ MARCEPAN

anielka123buziolek

 

Z przepisu skorzystałam od "Gotowanie i wypieki z ...pasją"

Przepis bardzo prosty.Marcepan cudownie pachnie migdałami i olejkiem migdałowym,aż kawałek sobie uszczkłam do spróbowania.A dziś moja siostra przywiozła mi kupny i wiecie co-nie pachnie i nie smakuje tak pięknie jak swój....

Do zrobienia tego marcepanu użyłam migdałów i cukru pudru.

 

20 dag.migdałów

180g.cukru pudru

1 łyżka wody(u mnie 2łyzki)+kilka kropel olejku migdałowego

                       lub 2 łyżki amaretto

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Migały mielimy lub tak jak ja użyłam kupionych już zmielonych.

Na czysty blat wsypujemy migdały,na nie cukier puder,dodajemy wodę,olejek migdałowy i ugniatamy przez 5 min.masę.Zawijamy w folię w formie walca i wkładamy do lodówki żeby masa się zwarła.

Masę marcepanową możemy mrozić.

Zdjecie1214

JAK ZROBIĆ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ

anielka123buziolek

RBy 

Zrobiliście już sami kandyzowana SKÓRKĘ pomarańczy u siebie w domu? Jeśli nie to czas to zmienić.Po co wydawać Pieniążki na kupną skórkę skoro możemy zrobić ją sami i do tego jeszcze zjeść pyszne owoce.Skórka w słoiczku zamknięta może stać w lodówce i rok, jest pyszna i zawsze pod ręką jak się jej potrzebuje.

20 dag.skórki pomarańczowej

1 szkl.cukru

woda

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Skórkę kroimy w kostkę lub paski(ja pokroiłam i w paski i w kostkę).Zalewamy wodą i gotujemy 10 min.Odlewamy  wodę i znów zalewamy świeżą,gotujemy drugie  10 min.odlewamy wodę i skórki studzimy.Do garnczka wlewamy 0.5 szkl wody i 1 szkl.cukru,gotujemy syrop.Kiedy będzie bulgotał dodajemy skórkę pomarańczową,zmniejszamy ogień na bardzo malutki i od czasu do czasu mieszamy.Gotujemy skórkę tak długo, aż zrobi się przezroczysta ok 20-30 min.Studzimy i np.połowę robimy w cukrze a drugą zlewamy w raz z syropem do słoiczka i zakręcamy.Trzymamy w lodówce.Skórkę ,którą będziemy robić w cukrze nie kroimy w kostkę tylko zostawiamy pociętą w cienkie paski.Obtaczamy w cukrze każdy pasek osobno i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Włączamy  termoobieg na 90st.i suszymy ok 5 min.Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wkładamy do słoiczka i zakręcamy .Trzymamy w lodowce.Używamy do ciast ,serników czy do przystrajania.

danka_400x400

 

DOMOWA PRZYPRAWA CHAAT MASALA DO WARZYW I SAŁATEK

anielka123buziolek

Zdjecie1573_3

 

Przyprawa bardzo interesująca.Dodajemy ją do sałatek na bazie owoców np.z banana,mango,ogórka,z pomarańczy zyskują on wtedy na smaku i zapachu.Świetna jest do gotowanych ziemniaków jak też do smażonych oraz do ciecierzycy,która daje jej wyjątkowy posmak.Najlepiej zrobić ją samemu ponieważ w skład gotowej jest dodawany kwasek cytrynowy,który całkowicie psuje jej smak.Chaat masala dodawać też można do białego sera i naturalnego jogurtu.

 

3 łyżki mielonego kuminu(nie kminku)rzymskiego

1 łyżka mielonego imbiru

2 łyżki soli kamiennej

1 łyżeczka pieprzu

0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kumin mieszamy z resztą składników.Mieszamy i gotowe

JAK ZROBIĆ CUKIER WANILIOWY

anielka123buziolek

Zdjecie1101

 

Dziś  jest  bardzo miły dzień ,zapach laski wanilii roznosił się po całym domu.Uwielbiam czasu,,kiedy to szykuję różne pachnące korzeniami i wanilią specjały, a na samą myśl ,że już nie długo cukier ,który sama zrobiłam będę mogła wykorzystać do pieczenia cudownych ciast,przechodzą mnie dreszcze emocji.
 
40dag.drobnego cukru
2 laski wanilii
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do miski wsypujemy cukier.Laski wanilii przecinamy wzdłuż jej długości wyskrobując nożykiem ziarna do cukru.Mieszamy,wkładamy puste laski ,które nam zostały do słoika i zakręcamy.Odstawiamy na dobre 2-3 tygodnie.Po tym terminie cukier waniliowy jest gotowy.

 

DOMOWA PRZYPRAWA DO SERNIKA

anielka123buziolek

Zdjecie0931_400x400

 Dziś podzielę się kolejna recepturą na pyszną przyprawę do sernika.Cudownie pachnie , a sernik z jej udziałem jest wyśmienityZapewne nie jednemu z Was przepis przypadnie do gustu i tej przyprawy nie może zabraknąć na Waszej pułce.Przepis zaczerpnięty z internetu.Polecam gorąco.

1/3 szkl.cukru

2 cukry waniliowe lub laska wanilii

1 łyżeczka kardamonu

2 łyżeczki skórki pomarańczowej

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pomarańczę parzymy,myjemy i ścieramy na drobnej tarce.Suszymy na suchej patelni na małym ogniu.Wanilię drobniutko kroimy.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do słoiczka.Mocno zakręcamy.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci