Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA

PIKANTNE SKRZYDEŁKA TACO

anielka123buziolek

IMG_20160130_205212

 Super pikantne ,chrupiące SKRZYDEŁKA kurze po meksykańsku.Przepis łatwy ,świetny na wspólne imprezy ,i cudownie smakuje z naszą mizerią,pycha...Ja jednak podałam je gościom z salatką z grejpfruta.

20 kurzych skrzydełek

5 dag.masła

4 ząbki czosnku

2 łyżki przyprawy Taco pełne - Przepis tutaj 

Lub 1 op.gotowej przyprawy Taco

1 łyżeczka ostrego sosu chili

sól

pieprz

**********************************************

 SKRZYDEŁKA myjemy,nacinamy w zgjęciach.Przyprawiamy solą i pieprzem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni,SKRZYDEŁKA ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia.

Przygotować Sos: czosnek obrać,zgnieść i zeszklić na maśle.Dodać rozpuszczoną w 6 łyżkach ciepłej wody przyprawę do  Taco i sos chili,chwilę podgrzewać.SKRZYDEŁKA polać sosem i piec ok.40 minut.Smacznego.!

NALEŚNIKOWE ROLSY

anielka123buziolek

Ze względu na "malowanie sufitów" przygotowałam dla pracownika "wspaniałe" jak nazwał rolsy z mięsem mielonym",gorącymi" przyprawami i serem fetą,uff było naprawdę smaczne.Polecam na pyszna kolację z przyjaciółmi:-) .

 

Ciasto naleśnikowe:

**************************

2 szkl.mąki

1.5 szkl.mleka

1.5 szkl.wody mineralnej gazowanej

szczypta soli

2 jajka

******************************-******

Jajka utrzeć ze solą ,dodać mleko i wodę oraz mąkę.Wymieszać.Zostawić na 30 minut.Smażymy cienkie nalesniki na płaskiej patelni.

Farsz:

****************************

ok.50 dag.mielonego mięsa

przyprawa do Taco ( przepis na blogu)

1 czerwona świeża papryka

mieszanka sałat

ser feta kostka

odrobina czerwonego wina

************************************

W tym czasie mięso mielone podsmażamy na oleju,dodajemy przyprawy ,kolendrę,wymieszać i smażyć 10 minut,dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę,podlać odrobiną czerwonego wina,dusić ok.20 minut.Doprawić do smaku.Ser pokroić w kostkę.Sala te opłukać i osuszyć.

Na naleśniki nakladamy farsz,sałatę i ser feta,składamy.Polewamy ulubionym sosem.Smacznego.

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

anielka123buziolek

Delikatna,lekka potrawa z kuchni meksykańskiej.Coś z   mistycyzmu na podniebieniu,delikatny kurczak i bezsmakowe awokado, ostra pikantna chili i pachnący naciowy seler ,calość łączą  pomidorki,to coś w rodzaju trójkąta  ludzkiego ha ha...on i one:-) Polecam.

 

4 piersi(małe) kurczaka

1 awokado

1/2 cytryny

1 papryczka chili

1/2 główki sałaty 

3 gałązki selera maciowego

sól i pieprz

2 łyżki masła

olej

***-*-***************************

 

 Awokado obieramy i przekrawamy na pół,wyjmujemy pestkę ,miąższ rozgniatamy na widelcem.Skrapiamy sokiem z cytryną .Pomidory sparzyć i obrać.Pokroić na kosteczkę.Papryczkę chili przekroić na pół wzdłuż jej długości,oczyścić z nasion i drobno posiekać.Awokado mieszany z pomidorkami i papryczką,posolić.Sałatę płuczemy,osuszamy i rwiemy na kawałki.Seler kroimy w plasterki i łączymy z sałatą.Przyprawiamy do smaku,skrapiamy olejem.Piersi kurze smażymy na oleju,doliny lekko solą i pieprzem.Na drugiej latelni rozgrzewamy masło,wrzucamy awokado z pomidorami.Podajemy z przygotowaną sałatka.Smacznego.

CHILES RELLENOS-PAPRYKI FASZEROWANE PO MEKSYKAŃSKU

anielka123buziolek

Kolejne wykwintne danie z domowego piekarnika gdzie warzywa grają pierwsze skrzypce.W sklepie udało mi się kupić cudownie pachnącą węgierską paprykę i pomyślałam sobie że będzie wspaniale smakować z bakaliami z dodatkiem zielonych oliwek i młotkowanego czarnego pieprzu.Gorąco polecam...!!!!!

 

4 zielone węgierskie papryki(one są podłużne)

pomidor

1 papryczka chili

cebula

40 dag.mielonej wołowiny

5 dag.obranych migdałów

1 łyżka rodzynek-namoczyć w wodzie

kilka zielonych marynowanych oliwek

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól

pieprz  czarny młotkowany

*****************************************

Cebulę i czosnek obieramy,siekamy drobno,zeszklić na patelni z oliwą.Dodać do cebuli o czosnku mięso mielone z wołowiny i szybko przesmażyć mieszając.Pomidor,chili,oliwki oraz migdały drobno posiekać,dodać do mięsa razem z namoczonymi rodzynkami.Farsz doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszany.Strąki papryki myjemy,odkrawamy u nasady tam gdzie są ogonki i usuwamy przez otwór pestki.Wydrążone papryki faszerujemy przygotowanym nadzieniem z mięsa i układamy na ruszcie w piekarniku.Pieczemy lub grillujemy (jeśli mamy taką funkcję w kuchence) przez 20 minut.W trakcie pieczenia odwracamy papryki na drugą stronę aby równomiernie się upiekły.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci