Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZAPIEKANKI

SZPARAGI W SOSIE ORZECHOWYM

anielka123buziolek

Zdjecie0651_400x400

 Dziś polecam Wam kochani zapiekane szparagi sosie orzechowym.Delikatne w smaku z nutą cytryny , a sos do delicios.Wszyscy moi znajomi się nimi zajadali , więc naprawdę musiały im smakowač.Przepis  ze starego Kocurkowo.

 70 dag.Szparagów

Woda

1 łyżka soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka masła

3 surowe żółtka

10 dag.masła

1 łyżeczka białego pieprzu

1/2 szkl.orzechów laskowych drobno posiekanych

tłuszcz do formy

*****************************

1 . Szparagi obrać ,uciąć na wysokości suchych łodyg i gotować 15 minut , aż będą chrupkie ,  w osolonejwodzie z cukrem , masłem i sokiem z cytryny.Po ugotowaniu odcedzić.

2 . W rondelku utrzeć masło z żółtkami , rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka ) i trzepaczka ubijać na parze , dodając pieprz , sól , a pod koniec orzechy .

3 . W żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem , wyłożyć szparagi ( można pokroić ) polać sosem  , wstawić na kilka chwil do piekarnika na 180 stopni . Smacznego.

MŁODE ZIEMNIAKI W SOSIE SEROWYM

anielka123buziolek

10330366_519873178125138_4771804911544567654_n

 

Ciekawe danie na potrawę z młodych ziemniaków,które własnie się pokazały w sklepach czy na rynkach.Robimy je zazwyczaj z masełkiem,koperkiem itd.ale jako same w sobie danie to nie za bardzo...

1 i 1/2 kilograma młodych ziemniaków
3 jajka
250 ml.śmietany
125 ml.mleka
20 dag.żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
3 ząbki czosnku
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Czosnek obieramy z łupin,miażdżymy,łączymy z masłem przeznaczonym do wysmarowania naczynia i tak przygotowaną mieszanką równomiernie rozprowadzić po bokach i dnie naczynia do zapiekania.Ser żółty ścieramy na tarce.Ziemniaki obieramy,podgotowujemy na półtwardo w wodzie z solą,cedzimy i układamy w naczyniu,posypując solą i pieprzem,a także gałką muszkatołową i niewielką ilością sera tak,by jego większość pozostała do dalszego wykorzystania.Śmietanę wymieszać z mlekiem,wbić jajka i wymieszać.Do sosu dodać ser i zalać ziemniaki.Piec pod przykryciem ok1 godzin y- do 75min w piekarniku nagrzanym do 180st.Podajemy z surówkami.Smacznego.Możemy dodać koperek:))

SZPINAK ZAPIEKANY Z FASOLĄ I JAJEM

anielka123buziolek

 

 

Sprawdzałam nie dawno przepisy z użyciem w potrawach szpinaku i co się okazało ,że tych przepisów mam na dwóch blogach dużo.Zastanawiam się nie raz -dlaczego go nigdy nie jadłam?Okazuje się ,że z powodów medycznych jeść go zbyt często nie mogę,ale też od dzieciństwa ma się do niego uprzedzenie...ZJednak ja zmieniłam zdanie na jego "niesmaczność " i jemy go dość często bo mi bardzo zasmakował ,zapraszam na zapiekany szpinak z jajem.

30dag.szpinaku(użyłam mrożonego)

trochę czerwonej fasoli

2 ząbki czosnku

120 ml.mleka

10g.tłuszczu

sól

masło

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Świeży szpinak przebieramy,myjemy,i gotujemy w wodzie,po czym dobrze go odcedzamy.Mrożony  wrzucamy prosto na rozgrzane masło.Dodajemy starte ząbki czosnku,solimy do smaku.Czerwona fasolę dobrze odcedzamy.Naczynia do zapiekania smarujemy dokładnie tłuszczem(olejem).Do każdego(a ma ich być 4)nakładamy warstwę szpinaku.Na nią układamy warstwę czerwonej fasoli.

Mleko mieszamy z rozbitym jajkami,dodajemy sól,i zalewamy szpinak z fasolą.Zapiekamy na złoty kolor.Smacznego

 

ZIEMNIAKI Z LION

anielka123buziolek

Zdjecie0916_400x400

 

Potrawa bardzo prosta do przygotowania,smaczna i szybka do zrobienia,tania.

 

5o dag.ziemniaków

2 dag.masła

10 dag.cebuli

16dag.sera żółtego

20g. koncentratu pomidorowego

sól

papryka słodka  mielona

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki kroimy w plastry.Cebulę drobno siekamy,dusimy na maśle,dodajemy ziemniaki i nadal dusimy pod przykryciem na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodajemy  koncentrat pomidorowy i przyprawy.Wykładamy do naczynia żaroodpornego,posypujemy startym serem i zapiekamy.Smacznego

KALAFIOR POD BESZAMELEM

anielka123buziolek

IMG_20160730_151223

 

Bardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser  lub  beszamel albo inny sos ,  nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się najeść.
 
 
1 kalafior
 2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
2 szkl.mleka lub 1 szkl.mleka i 1 szkl.śmietanki
sól
szczypta gałki muszkatołowej
koperek do posypania
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalafior czyścimy w wodzie z octem z muszek.Dzielimy go na różyczki,gotujemy w osolonej wodzie z cukrem.Odsączamy na sicie.Układamy na wysmarowanej lekko olejem formie żaroodpornej.Przygotowujemy sos beszamelowy.Podam Wam jak szybko i bez problemu go zrobić bez grudek .
Do słoiczka wsypujemy mąkę,mleko,sól,gałkę muszkatołową,zakręcamy słoik i wstrząsamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą zawartość na patelnię,mieszamy a jak trzeba przyprawiamy,zagotowujemy tak aby zgęstniał.Zalewamy kalafior beszamelem ,posypujemy posiekanym koperkiem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia 180st.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci