Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ZAPIEKANKI

SZPINAK ZAPIEKANY Z FASOLĄ I JAJEM

anielka123buziolek

 

 

Sprawdzałam nie dawno przepisy z użyciem w potrawach szpinaku i co się okazało ,że tych przepisów mam na dwóch blogach dużo.Zastanawiam się nie raz -dlaczego go nigdy nie jadłam?Okazuje się ,że z powodów medycznych jeść go zbyt często nie mogę,ale też od dzieciństwa ma się do niego uprzedzenie...ZJednak ja zmieniłam zdanie na jego "niesmaczność " i jemy go dość często bo mi bardzo zasmakował ,zapraszam na zapiekany szpinak z jajem.

30dag.szpinaku(użyłam mrożonego)

trochę czerwonej fasoli

2 ząbki czosnku

120 ml.mleka

10g.tłuszczu

sól

masło

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Świeży szpinak przebieramy,myjemy,i gotujemy w wodzie,po czym dobrze go odcedzamy.Mrożony  wrzucamy prosto na rozgrzane masło.Dodajemy starte ząbki czosnku,solimy do smaku.Czerwona fasolę dobrze odcedzamy.Naczynia do zapiekania smarujemy dokładnie tłuszczem(olejem).Do każdego(a ma ich być 4)nakładamy warstwę szpinaku.Na nią układamy warstwę czerwonej fasoli.

Mleko mieszamy z rozbitym jajkami,dodajemy sól,i zalewamy szpinak z fasolą.Zapiekamy na złoty kolor.Smacznego

 

ZIEMNIAKI Z LION

anielka123buziolek

Zdjecie0916_400x400

 

Potrawa bardzo prosta do przygotowania,smaczna i szybka do zrobienia,tania.

 

5o dag.ziemniaków

2 dag.masła

10 dag.cebuli

16dag.sera żółtego

20g. koncentratu pomidorowego

sól

papryka słodka  mielona

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ziemniaki kroimy w plastry.Cebulę drobno siekamy,dusimy na maśle,dodajemy ziemniaki i nadal dusimy pod przykryciem na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodajemy  koncentrat pomidorowy i przyprawy.Wykładamy do naczynia żaroodpornego,posypujemy startym serem i zapiekamy.Smacznego

KALAFIOR POD BESZAMELEM

anielka123buziolek

IMG_20160730_151223

 

Bardzo fajne danie warzywne .Lubię jak warzywa okrywa ser  lub  beszamel albo inny sos ,  nic mi więcej wówczas nie potrzeba żeby się najeść.
 
 
1 kalafior
 2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
2 szkl.mleka lub 1 szkl.mleka i 1 szkl.śmietanki
sól
szczypta gałki muszkatołowej
koperek do posypania
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalafior czyścimy w wodzie z octem z muszek.Dzielimy go na różyczki,gotujemy w osolonej wodzie z cukrem.Odsączamy na sicie.Układamy na wysmarowanej lekko olejem formie żaroodpornej.Przygotowujemy sos beszamelowy.Podam Wam jak szybko i bez problemu go zrobić bez grudek .
Do słoiczka wsypujemy mąkę,mleko,sól,gałkę muszkatołową,zakręcamy słoik i wstrząsamy.Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy całą zawartość na patelnię,mieszamy a jak trzeba przyprawiamy,zagotowujemy tak aby zgęstniał.Zalewamy kalafior beszamelem ,posypujemy posiekanym koperkiem i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia 180st.Smacznego.

 

ZAPIEKANKA Z RYŻU I WARZYW

anielka123buziolek

Kolejna potrawa dla osób co nie jedzą mięsa.Prosta,szybka i smaczna zapiekanka pełna kolorowych warzyw i bardzo sycąca.

 

1 szkl.ryżu

1 kg.warzyw( marchew,pietruszka,seler,por,cebula)

1 szkl.mleka

1 szkl.wody

1/2 łyżki masła

2 łyżki oleju sojowego

20 dag.startego żółtego sera

2 jajka

tłuszcz do formy

pieprz,sól

4 łyżki posiekanej natki

***************************-

Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.Gdy wchłonie płyn przykryć i wstawić do rondka z wrzącą wodą,aby "doszedł".Warzywa umyć,obrać,opłukać,pokroić w paseczki,wrzucić do rondla z olejem i podlać wrzącą wodą( kilka łyżek).Dusimy pod przykryciem.Na wpół miękkie wymieszać z startym serem i jajkami,połączyć z ugotowanym ryżem.Przekładamy masę do formy i zapiekamy w gorącym piekarniku ok.25 minut.Gotową potrawę posypać natką pietruszki i podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.Smacznego.

ZAPIEKANA CUKINIA Z BIAŁĄ KASZANKĄ

anielka123buziolek

Dziś zapraszam na wyjątkowe danie choć grillowanie pod chmurką się skończyło u mnie nadal trwa w piekarniku.Zamiast nadzienia z kaszanki można użyć tofu,ale.najpierw trzeba go pomoczyć w sosie sojowym,zgrilować i zmielić:-) 

 

2 młode cukinie

biała kaszanka (u mnie swojska ze słoika)

pomidorki cherri

sos sojowy

czosnek

oliwa

przyprawa do grilla ziołowa

bazylia

czarne oliwki

sok z cytryny

*************************************

Cukinię umyć,osuszyć ,przekroić wzdłuż na pół,usunąć nasiona.Namoczyć w sosie sojowym( ok.5 łyżek )z 15 minut.zgrilować w piekarniku na ruszcie ok.6 minut.Czosnek obrać ,wycisnąć i wymieszać z odrobiną oliwy,posmarować tym upieczoną cukinię,polać sokiem z cytryny ,posypać przyprawą do grilla.Bazylię drobno posiekać ,nie dużo,wlożyć do środka cukini,teraz nafaszerować białą kaszanką.Na wierzch ułożyć plastry sera żółtego, a na nim pokrojone oliwki  i bazylię.Zapiec do roztopienia się sera.Przybrać pomidorkami.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci