Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

WSZYSTKO Z MAKARONU

PENNE Z MIĘSEM

anielka123buziolek

IMG_20171202_130936

 

Przepis stary jak świat i chyba nie ma nikogo, kto by nie zrobił we własnej kuchni takiego ,domowego sosu ponieważ ,bardzo szybko  się go robi,dla wielu pań domów to najłatwiejsze i szybkie danie do zrobienia ,podania, smaczne dla rodziny a dzieciaki przepadają za nim.Sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego ,ale można go zrobić też na innym miesie.Podawać z parmezanem.Zapraszam.

 

25 dag.makaronu spaghetti

30dag.mielonego mięsa 

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skórki

oliwa z oliwek

sól

pieprz

papryka w proszku

zioła :oregano,tymianek,bazylia

parmezan do posypania

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W rondlu rozgrzewamy oliwę,szklimy posiekaną cebulę i czosnek,dodajemy mielone  mięso i podsmażamy wszystko razem ok.5 min.,przez cały czas mieszając,odstawiamy,przyprawiamy.Dodajemy posiekane pomidory razem ze sokiem,dusimy znów na ogniu(małym) ok.15 min.,pod przykryciem.Makaron gotujemy al dente,mieszamy ze sosem.Posypać parmezanem.Smacznego.

PENNE Z BOCZKIEM I SZPINAKIEM

anielka123buziolek

IMG_20160813_134912

 Za młodszych lat nie cierpiałam szpinaku , ale z biegiem czasu moje pojęcie " dobre i smaczne " zmieniło się w stu procentach na korzyść dań , które nie " trawiłam ".Tak też było że szpinakiem.Teraz go robię dość często i jest to moje ulubione warzywo.

IMG_20160813_1431341

1.op.szpinaku mrożonego
25dag.surowego wędzonego boczku
1 szkl.j jogurtu naturalnego 0%
3 ząbki czosnku
pieprz
gałka
1 op.makaronu penne

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Boczek pokroić w niewielkie paski,przesmażyć na dużej patelni  do czasu aż tłuszcz się wytopi,a boczek zrumieni.Dodać rozmrożony szpinak i przeciśnięty czosnek Smażyć,mieszając na małym ogniu,aż płyn odparuje,dodać śmietanę,doprawić solą,pieprzem i gałką.Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.

SZYBKIE DANIE Z MIELONYM

anielka123buziolek

 

Coś szybkiego,łatwego i smacznego.Są nieraz takie chwile ,że nie mam zbytnio czasu na" pitraszenie" w kuchni.To danie jest połączeniem wszystkiego co mamy pod ręką.Wyszło bardzo smaczne ,myślę że każdemu zasmakuje:-) .

 

50 dag.mielonego

1spora marchewka ugotowana

1 cebula posiekana w kostkę

1 ząbek czosnku

1op.makaronu np.świderki ugotowanego według przepisu

sól,pieprz,papryka w proszku

2-3 łyżki sosu barbecue

 10 dag.żółtego startego sera

śmietana kremówka30%

****************************************-**

Marchewkę pokroić w kostkę.Cebulę obrać i  czosnek drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić cebulkę z czosnkiem i dusić chwilę na małym ogniu.Dodać mięso mielone,wymieszać,smażyć ok.20 minut.Przyprawić,dodać sos i odrobinę 2-3 łyżki śmietany oraz ser żółty,dobrze wymieszać.Od razu podawać posypane żółtym serem.Smacznego.

 

ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM

anielka123buziolek

                       

Dziś przepis na szybki,pożywny obiad z makaronu, świeżego szpinaku,białej surowej kiełbasy.Smaczna i zdrowa na bazie sosu beszamel ,żółtego sera i makaronu pióra firmy MammaMia.

 

                                

                     

Ciekawe danie na pozostałości po świętach,które zostały,a szkoda by było je wyrzucić lub pozwolić się im zmarnować.Zapraszam.

                             

30dag.świeżego szpinaku

sól

300g.makaronu pióra MammaMia

40dag.białej surowej kiełbasy

2 cebule

2 łyżki oleju

12.5 g.przetartych pomidorów

pieprz

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

250ml.mleka

100g.ostrego żółtego sera np.parmezan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Szpinak przebieramy i oczyszczamy,krótko blanszujemy w małej ilości wrzącej wody.Odcedzamy .Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie,odcedzamy.Kiełbasę wyciskamy z osłonek,rozdrobnić.Cebulę obieramy,kroimy w kosteczkę,zeszklić na rozgrzanym oleju.Dodać kiełbasę i smażyć,aż mięso zmieni swój kolor .Dodajemy pomidory,wymieszać i zagotować.Doprawiamy solą i pieprzem(sos powinien być pikantny).Na patelni rozpuszczamy masło ,wsypujemy mąkę,smażymy ok.2 min.Stopniowo dolewamy mleko i mieszając  gotujemy ok.5 min.na małym ogniu.Beszamel doprawiamy solą i pieprzem.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.Szpinak mieszamy z makaronem .Połowę rozkładamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem do zapiekania,przykrywamy sosem pomidorowym,wykładamy resztę makaronu.Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.Pieczemy ok.25 min.Smacznego.

MAKARONOWA "PIZZA"

anielka123buziolek

                       

Szybki i łatwy obiad na bazie świeżych ziół i makaronu pióra firmy MammaMia.Gorąco ten przepis polecam małym" niejadkom".Ma smak normalnej pizzy a jest zdrowsza i sycąca. Polecam jednak do jej zrobienia makaron spaghetti,jest wtedy bardziej zwarta ,i fajnie się kroi jak normalna pizza.Zapraszam.

 

50 dag.makaronu pióra firmy MammaMia

50 dag.pieczarek

olej

3 cebule

20dag.startego żółtego sera

4 ząbki czosnku

kilka małych pomidorków cherry

pieprz i sól

świeże zioła jak tymianek,listki bazylii,oregano

papryka słodka w proszku

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

pieczarki czyścimy,myjemy i osuszamy.odcinamy końce i kroimy w plasterki.Cebule obieramy i drobno siekamy,dusimy na oleju.dodajemy posiekany drobno czosnek,pieczarki.i chwile podsmażamy wszystko razem.Przyprawiamy solą i pieprzem ,świeżymi ziołami i papryką słodką,mieszamy.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Pióra wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem(ja użyłam patelni),na nie podsmażone pieczarki.Posypujemy grubo żółtym serem i zapiekamy 20 min .w temperaturze 180st.Podajemy na gorąco.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci