Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA BEZMIĘSNA

KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI

anielka123buziolek

IMG_20170619_192121_126

 Lekkie danie bezmięsne ,zdrowe i pyszne!Takie kotlety podaję do obiadu z sałatą i pomidorkami.

1 puszka odcedzonej czerwonej fasoli

1 cebula 

1 jajko

2 ząbki czosnku

szczypta soli i pieprzu

bułka tarta

olej do smażenia

****************************

Odcedzoną cebulę włożyć do miski,dodać posiekaną cebulę , jajko, czosnek,posolić i popieprzyć.Wszystko razem zmiksować.Mokrymi rękoma formować kotlety , obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor .Podawać z sałatą.Smacznego!.

SPAGHETTI Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

 IMG_20170201_120005

Dziś podzielę się swoim ulubionym przepisem na makaron z papryką.Sos jest kremowy,przepełniony ciepłym sosem na bazie śmietany kremówki , boczku i czerwonej papryki.Polecam.

 1 czerwona papryka

1 pojemnik mały kremówki 30%

Cieńkie plasterki boczku ( ile kto uważa dla smaku )

1 po.spaghetti

Sól i pieprz

Gałka muszkatołowa

Parmezan

******************************

Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Makaron ugotować al'dente we wrzącej wodzie z solą.Boczek stopić na złoto,dorzucić pokrojoną paprykę,poddusić do miękkości,wlać śmietankę kremówkę, wymieszač.Posolić,popieprzyć,dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Ugotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem,wymieszać i podawać.Posypać mocno parmezanem.Smacznego!.

 

 

PLACKI ZIEMNIACZANE NA DROŻDŻACH

anielka123buziolek

IMG_20160916_133635

Świetny ,oryginalny przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży.Możemy je podawać ze śmietaną lub galaretką.Tak , nie pomyliłam się,są bardzo smaczne i dają niesamowity smak.Polecam.

330 ml.mleka

1.5 kg.ziemniaków

1.5 dąg.drożdży

2 jajka

30 g.masła

Mąka - tyle aby zagęścić ciasto

Oliwa 

Śmietana lub galaretka owocowa

**************************************

Ziemniaki, obrać i opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Wycisnąć przez gazę , aby pozbyć się soku.Miazgę ziemniaczaną zalać częścią wrzącego mleka,mieszając stale.Wystudzic.W reszcie mleka rozpuścić drożdże.Białka oddzielić od żółtek.Żółtka dodać do mleka z drożdżami.Dosypac mąki tyle , aby  wyszło ciasto jak na racuchy,wsypać szczyptę soli,wymieszać.Białka ubić na sztywno z dodatkiem też szczypty soli i dodać do reszty.Wsypac cukier oraz dodać rozpuszczone masło.Wymieszać.Zostawic ciasto do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać tłuszcz.Łyżką nabierać ciasto i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Odsaczyc tłuszcz ma ręczniku papierowym i podawać placki na talerzu ze śmietaną lub galaretką.Smacznego.

 

 

MAKARON Z CIECIERZYCĄ

anielka123buziolek

IMG_20161203_121511

 

Szybkie danie.Bardzo treściwe i smaczne.Ciecierzyca ma to do siebie ,że  jest świetnym zamiennikiem mięsa.Pochodzi z grupy bobowatych.Jest świetnym źródłem białka,aminokwasów i węglowodanów.Pochodzi z krajów afro-azjatyckich.w Polsce znana jest w środowisku wegetariańskim.

Wyglądem i smakiem przypomina groch.

 

1 op.makaronu 

1 puszka pomidorów w zalewie

1 cebula

 2 ząbki czosnku

1 słoik ciecierzycy w zalewie

1 pietruszka

3 łyżki startego parmezanu do sosu i 1 łyżka do posypania potrawy

sól

pieprz

oregano

oliwa z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Makaron gotujemy al'dente.Cebule i czosnek obieramy i myjemy,siekamy drobno.Ciecierzycę odsączamy na sicie.Pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej cebulę,potem czosnek,chwilę dusimy na małym ogniu (uważać na czosnek bo szybko się smaży i jest gorzki) dodajemy pietruszkę, a potem gdy już jest miękka, wlewamy pomidory z zalewą.Dusimy sos na małym ogniu ,aby odparował i zgęstniał.Solimy i pieprzymy.Pod koniec dodajemy ciecierzycę i oregano oraz parmezan,mieszamy,zagotowujemy lekko.Makaron mieszamy z sosem ,wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.Smacznego.

PODPIEKANA CUKINIA Z PRZYPRAWAMI I DIPEM

anielka123buziolek

IMG_20160802_191035

 

Dziś świetna przekąska na upalne lato,do kufelka zimnego piwa.Lekko pikantna ,pachnąca wędzoną słodką papryką,podana z lekkim jogurtem z przyprawami.

 

1 młoda cukinia

oliwa z oliwek

1/4 l.jogurtu greckiego

pieprz młotkowany

sól morska

słodka papryka wędzona

*****************************************************

Cukinię myjemy,osuszamy,obcinamy końcówki i kroimy na plastry o gr.0.5cm. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy plastry cukinię z obu stron na złoty kolor.Osączamy na bibule.Posypujemy młotkowanym pieprzem,solą marską i papryką słodką wędzoną.Podajemy z pysznym jogurtem greckim z dodatkiem czosnku , pieprzu , soli morskiej i papryki słodkiej Smacznego!..

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci