Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA BEZMIĘSNA

KIEŁBASA JAJECZNO GRZYBOWA

anielka123buziolek

Danie to jest bardziej pastą do smarowania chleba niż wędliną.Ciekawy pomysł na smarowidło do chleba zwłaszcza kiedy to , wszystkie kiełbasy ,szynki mają taki sam smak i są robione z tanich produktów , zwłaszcza te tańsze!.Kielbasę grzybową robimy w jelitach lub tak jak ja w zawiniętej folii spożywczej.

1i 1/2 kg.ugotowanych grzybów lub pieczarek

20 dag . wędzonej słoniny

1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu ( ja dałam olej )

4 ząbki czosnku

4 jajka 

2 cebule

jelita wieprzowe lub folia spożywcza

*****************************************

 1 . Grzyby ostudzone zmielić w maszynce do mielenia mięsa .

2.Jedno jajko odłożyć a 3 ugotować na twardo, wystudzić,obrać i pokroić drobno.

3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zarumienić na rozgrzanym oleju.Następnie połączyč z grzybami , jajkami , czosnkiem i solą.Wbić ostatnie jajko i bardzo dokładnie wymieszać.

4. Całość doprawić do smaku zgodnie z własnymi upodobaniami.

 5.Jelita lub kawałki folii spożywczej napełnić farszem , nadając im kształt kiełbasek lub salcesonu i zawiązać nitką  z obu stron.

6. Ułożyć je w dużym rondlu , zalač zimną wodą i zagotować.Od momentu wrzenia gotować jeszcze 10 minut.Smacznego!.

 

 

BUŁECZKI Z SOCZEWICY Z PATELNI

anielka123buziolek

Uważam , że przepis na te bułeczki świetnie się sprawdził ,bo tak do końca to nie miałam pomysłu na wykorzystanie soczewicy.Jednak przepis jest ,bułeczki też ,świeże i pachnące i jak cudownie smakują z każdą pastą do chleba czy szynką.Robi się je łatwo i przyjemnie , a smak - niebo.Polecam!.

1 startą cukinią ze skórką

1 szkl.namoczonej ,surowej soszczewicy

1 jajko

1 łyżka mąki

0.5 papryki czerwonej

sól

pieprz

pieprz cajune

sypka papryka czerwona

natka kolendry

kasza manna do obtoczenia

olej

***************************************************************

Soczewicę  namoczyć ,paprykę umyć ,oczyścić , pokroić w kostkę, natkę kolendry posiekać.Soczewicę zmiksować w blenderze na miazgę , przełożyć do miseczki , dodać całe jajko ,pokrojoną czerwoną paprykę , startą cukinię ,przyprawy , mąkę ,wymieszać.Formować okrągłe bułeczki , lekko spłaszczyć w dłoniach ,obtoczyć w kaszy manny i smażyć na rozgrzanym tłuszczu  na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym ,wystudzić.Smacznego!.Podajemy z pastami ,jajkami lub same też wyśmienicie smakują.

 

 

 

 

KALAREPKA NADZIEWANA NA SAŁATCE Z KAPUSTY

anielka123buziolek

IMG_20170627_140758

 Przepis na nadziewaną kalarepę już od dłuższego czasu zalegał mi w " głowie ".Kalarepę najbardziej lubię jeść surową.Jej niesamowity miąższ przyprawia mnie o dreszcze kiedy wgryzam idę w jej środek,no po prostu ją uwielbiam , nie wspominając o jej wartościach spożywczych.Dzis mój przepis , zrobiony z tego co w lodówce znalazłam ( jak zwykle :) ) czyli kasza , bób , parmezan i przyprawy podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej.IMG_20170627_141558

8 małych Kalarepek

1/2 szklanek.kaszy bulgur

1 garść świeżego bobu

5 dag. Parmezanu

Młoda kapusta poszatkowana

sok z cytryny

koperek

przecier pomidorowy

zioła tajskie

mąką ziemniaczana

sól i pieprz

cukier

natka pietruszki

*************************************

Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku we wrzącej , osolonej wodzie, wystudzić.Do miski włożyć ostudzoną kaszę bulgur, zmiksowany bób i miąższ z Kalarepek , sól i pieprz oraz zioła tajskie, jajko ,posiekany drobno koperek,wymieszać aby składniki się połączyły.

 Wydrążone kalarepki nadziewamy farszem , posypujemy startym serem , przykrywamy górą odciętą z Kalarepek , ustawiamy w rondlu  ,zalewamy wodą z przecierem  ,solą , pieprzem , cukrem oraz   ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek.

 Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapustę poszatkować ,zalać pokropić sokiem z cytryny ,posypać solą i pieprzem ,wymieszač.Na talerz wyłożyć sałatkę z kapusty ,posypać natką pietruszki ,ułożyć kalarepki ,polać sosem pomidorowym.Podawać od razu z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego!

 IMG_20170627_141543

 

KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI

anielka123buziolek

IMG_20170619_192121_126

 Lekkie danie bezmięsne ,zdrowe i pyszne!Takie kotlety podaję do obiadu z sałatą i pomidorkami.

1 puszka odcedzonej czerwonej fasoli

1 cebula 

1 jajko

2 ząbki czosnku

szczypta soli i pieprzu

bułka tarta

olej do smażenia

****************************

Odcedzoną cebulę włożyć do miski,dodać posiekaną cebulę , jajko, czosnek,posolić i popieprzyć.Wszystko razem zmiksować.Mokrymi rękoma formować kotlety , obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor .Podawać z sałatą.Smacznego!.

SPAGHETTI Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

 IMG_20170201_120005

Dziś podzielę się swoim ulubionym przepisem na makaron z papryką.Sos jest kremowy,przepełniony ciepłym sosem na bazie śmietany kremówki , boczku i czerwonej papryki.Polecam.

 1 czerwona papryka

1 pojemnik mały kremówki 30%

Cieńkie plasterki boczku ( ile kto uważa dla smaku )

1 po.spaghetti

Sól i pieprz

Gałka muszkatołowa

Parmezan

******************************

Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Makaron ugotować al'dente we wrzącej wodzie z solą.Boczek stopić na złoto,dorzucić pokrojoną paprykę,poddusić do miękkości,wlać śmietankę kremówkę, wymieszač.Posolić,popieprzyć,dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Ugotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem,wymieszać i podawać.Posypać mocno parmezanem.Smacznego!.

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci