Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KUCHNIA BEZMIĘSNA

KALAREPKA NADZIEWANA NA SAŁATCE Z KAPUSTY

anielka123buziolek

IMG_20170627_140758

 Przepis na nadziewaną kalarepę już od dłuższego czasu zalegał mi w " głowie ".Kalarepę najbardziej lubię jeść surową.Jej niesamowity miąższ przyprawia mnie o dreszcze kiedy wgryzam idę w jej środek,no po prostu ją uwielbiam , nie wspominając o jej wartościach spożywczych.Dzis mój przepis , zrobiony z tego co w lodówce znalazłam ( jak zwykle :) ) czyli kasza , bób , parmezan i przyprawy podanej z sosem na sałatce z kapusty młodej.IMG_20170627_141558

8 małych Kalarepek

1/2 szklanek.kaszy bulgur

1 garść świeżego bobu

5 dag. Parmezanu

Młoda kapusta poszatkowana

sok z cytryny

koperek

przecier pomidorowy

zioła tajskie

mąką ziemniaczana

sól i pieprz

cukier

natka pietruszki

*************************************

Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku we wrzącej , osolonej wodzie, wystudzić.Do miski włożyć ostudzoną kaszę bulgur, zmiksowany bób i miąższ z Kalarepek , sól i pieprz oraz zioła tajskie, jajko ,posiekany drobno koperek,wymieszać aby składniki się połączyły.

 Wydrążone kalarepki nadziewamy farszem , posypujemy startym serem , przykrywamy górą odciętą z Kalarepek , ustawiamy w rondlu  ,zalewamy wodą z przecierem  ,solą , pieprzem , cukrem oraz   ulbionymi przyprawami do połowy wysokości Kalarepek.

 Kalarepki dusimy do miękkości.Sos podprawiamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody ,jeszcze raz doprawiamy jak potrzeba.Kapustę poszatkować ,zalać pokropić sokiem z cytryny ,posypać solą i pieprzem ,wymieszač.Na talerz wyłożyć sałatkę z kapusty ,posypać natką pietruszki ,ułożyć kalarepki ,polać sosem pomidorowym.Podawać od razu z młodymi ziemniakami z wody.Smacznego!

 IMG_20170627_141543

 

KOTLETY Z CZERWONEJ FASOLI

anielka123buziolek

IMG_20170619_192121_126

 Lekkie danie bezmięsne ,zdrowe i pyszne!Takie kotlety podaję do obiadu z sałatą i pomidorkami.

1 puszka odcedzonej czerwonej fasoli

1 cebula 

1 jajko

2 ząbki czosnku

szczypta soli i pieprzu

bułka tarta

olej do smażenia

****************************

Odcedzoną cebulę włożyć do miski,dodać posiekaną cebulę , jajko, czosnek,posolić i popieprzyć.Wszystko razem zmiksować.Mokrymi rękoma formować kotlety , obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor .Podawać z sałatą.Smacznego!.

SPAGHETTI Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

 IMG_20170201_120005

Dziś podzielę się swoim ulubionym przepisem na makaron z papryką.Sos jest kremowy,przepełniony ciepłym sosem na bazie śmietany kremówki , boczku i czerwonej papryki.Polecam.

 1 czerwona papryka

1 pojemnik mały kremówki 30%

Cieńkie plasterki boczku ( ile kto uważa dla smaku )

1 po.spaghetti

Sól i pieprz

Gałka muszkatołowa

Parmezan

******************************

Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.Makaron ugotować al'dente we wrzącej wodzie z solą.Boczek stopić na złoto,dorzucić pokrojoną paprykę,poddusić do miękkości,wlać śmietankę kremówkę, wymieszač.Posolić,popieprzyć,dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Ugotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem,wymieszać i podawać.Posypać mocno parmezanem.Smacznego!.

 

 

PLACKI ZIEMNIACZANE NA DROŻDŻACH

anielka123buziolek

IMG_20160916_133635

Świetny ,oryginalny przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży.Możemy je podawać ze śmietaną lub galaretką.Tak , nie pomyliłam się,są bardzo smaczne i dają niesamowity smak.Polecam.

330 ml.mleka

1.5 kg.ziemniaków

1.5 dąg.drożdży

2 jajka

30 g.masła

Mąka - tyle aby zagęścić ciasto

Oliwa 

Śmietana lub galaretka owocowa

**************************************

Ziemniaki, obrać i opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Wycisnąć przez gazę , aby pozbyć się soku.Miazgę ziemniaczaną zalać częścią wrzącego mleka,mieszając stale.Wystudzic.W reszcie mleka rozpuścić drożdże.Białka oddzielić od żółtek.Żółtka dodać do mleka z drożdżami.Dosypac mąki tyle , aby  wyszło ciasto jak na racuchy,wsypać szczyptę soli,wymieszać.Białka ubić na sztywno z dodatkiem też szczypty soli i dodać do reszty.Wsypac cukier oraz dodać rozpuszczone masło.Wymieszać.Zostawic ciasto do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzać tłuszcz.Łyżką nabierać ciasto i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Odsaczyc tłuszcz ma ręczniku papierowym i podawać placki na talerzu ze śmietaną lub galaretką.Smacznego.

 

 

MAKARON Z CIECIERZYCĄ

anielka123buziolek

IMG_20161203_121511

 

Szybkie danie.Bardzo treściwe i smaczne.Ciecierzyca ma to do siebie ,że  jest świetnym zamiennikiem mięsa.Pochodzi z grupy bobowatych.Jest świetnym źródłem białka,aminokwasów i węglowodanów.Pochodzi z krajów afro-azjatyckich.w Polsce znana jest w środowisku wegetariańskim.

Wyglądem i smakiem przypomina groch.

 

1 op.makaronu 

1 puszka pomidorów w zalewie

1 cebula

 2 ząbki czosnku

1 słoik ciecierzycy w zalewie

1 pietruszka

3 łyżki startego parmezanu do sosu i 1 łyżka do posypania potrawy

sól

pieprz

oregano

oliwa z oliwek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Makaron gotujemy al'dente.Cebule i czosnek obieramy i myjemy,siekamy drobno.Ciecierzycę odsączamy na sicie.Pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej cebulę,potem czosnek,chwilę dusimy na małym ogniu (uważać na czosnek bo szybko się smaży i jest gorzki) dodajemy pietruszkę, a potem gdy już jest miękka, wlewamy pomidory z zalewą.Dusimy sos na małym ogniu ,aby odparował i zgęstniał.Solimy i pieprzymy.Pod koniec dodajemy ciecierzycę i oregano oraz parmezan,mieszamy,zagotowujemy lekko.Makaron mieszamy z sosem ,wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci