Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIA Z WĄTRÓBKI

WĄTRÓBKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

anielka123buziolek

IMG_20160125_141151

 Od dawna w mojej kuchni króluje wątróbka.Nie tylko że jest tania ,ale też ma bardzo sporo żelaza.Zaś , ze względu u mnie na duże braki żelaza w moim organiźmie ,wątróbka jest częstym gościem w moim jadłospisie.

 IMG_20160125_141239

 

1 op.kolorowego makaronu tagliatelle

60 dag.wątróbki kurzej

30 dag.fasolki szparagowej mrożonej

6 pomidorów 

3 cebulki

2 ząbki czosnku

1 szkl.bulionu z warzyw

2 listki laurowe

kilka ziaren pieprzu czarnego

sól morska

pieprz mielony

szczypta cukru trzcinowego

oliwa z oliwek

*********************************************

 Cebulkę i czosnek obrać i pokroic w cienkie plasterki.Pomidory umyć ,zdjąć skórkę ,podjąć na cząstki.Usunąć gniazda nasienne , a miąższ pokroić w drobną kostkę.Fasolkę rozmrozicmi pokroić na małe kawałki. Patronkę rozgrzać  z oliwą , podważyć cebulkę z czosnkiem.Dodać Fasolkę i Pomidory.Wlać bulion można też dodać  białego wytrawnego wina ok.kieliszka.Włożyć listki laurowe i ziarenka pieprzu.Posolić.Dusić na małym ogniu,aż fasolka będzie miękka,a sos lekko się z redukuje ( ok.10 minut).Wątróbkę oczyścić,oplukać,osuszyć na ręczniki papierowym,pokroić w kostkę.Oprószyc pieprzem.Na patelni mocno rozgrzać olej , wrzucić Wątróbkę i obsmażyć na dużym ogniu.Następnie przełożyć do sosu i jeszcze 2 minuty Dusić razem.Przyprawić do smaku  cukrem.Ponownie Posolić.Podawać z makaronem.Smacznego!.

 

 

PAMOCZKA OSZMIAŃSKA

anielka123buziolek

IMG_20160126_173305

 Kolejna ,ciekawa potrawa  z watróbką.Zazwyczaj używa się tu wątroby wołowej lub cielęcej , ale ja za bardzo za nią nie przepadam ,wolę kurzą.Danie smakuje delikatnie,kremowo.Pochodzi z kuchni kresowej.

30 dag.wątróbki

1/4 szkl.mleka

2 szkl.zimnego , przegotowanego mleka

szczypta tymianku

1-2cebule

2 łyżki smalcu

1.5 łyżki mąki

sól

pieprz

***********************************************

 Wątróbkę czyścimy,płuczemy i moczymy w mleku ok.30 minut.Wyjąć,osuszyć,pokroić na paski , oprószyć tymiankiem.Cebulę obrać , pokroić w pół plasterki.Na rozgrzanym smalcu zeszklić cebulkę ,dodać Wątróbkę i smażyć kilka minut na dużym ogniu.Oprószyć mąką , wymieszać , Wlać mleko i mieszając, gotować,aż sos zgęstnieje.Doprawić do smaku solą i pieprzem.

WĄTRÓBKA Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

anielka123buziolek

Aksamitna,kremowa wątróbka na bazie kremówki,ziół prowansalskich i musztardy .Jedna z lepszych propozycji na wariacje podrobowe.

 

1/2 kg.wątróbki drobiowej

2 cebule

2 jabłka

3 łyżki mąki

250g.śmietany kremówki 36%

2 łyżki musztardy

kilka łyżek bulionu

2 łyżki soku z cytryny

szczypta ziół prowansalskich

sól 

pieprz

olej do smażenia

****************************************

Wątróbkę umyć i osuszyć.Cebulę posiekać w pióra.Rozgrzać olej na patelni,wrzucić cebulę,posolić.Jak cebula zmięknie, dodajemy wątróbkę,posypujemy odrobiną mąki,chwilę smażymy ,podlewamy bulionem i pieprzymy,posypujemy ziołami prowansalskimi,mieszamy i przykrywamy pokrywką.W kubeczku mieszamy śmietanę z  resztą mąki i musztardą ,dobrze mieszamy i wlewamy do wątróbki.Jabłka ścieramy na tarce i mocno polewamy sokiem z cytryny,dodajemy do sosu.Chwilę gotujemy i gotowe.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci