Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

FASTFOOD DOMOWY

NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM

anielka123buziolek

_20170315_210014

Dziś przepyszne naleśnikowe tortille,pełne mięsa ,sera żółtego i kukurydzy,taki pyszny , domowy fastwood.Polecam!.
Ciasto:
~~~~~~~~~~~~
2 szkl. mąki
1 szkl.mleka
1 szkl.wody gazowanej lub zwykłej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
 
Farsz:
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2 pojedyncze piersi kurze
1 cebula
2 łyżki oleju
100g.startego sera żółtego
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
 
Przyprawy:
~~~~~~~~~~~~~~
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
olej do smażenia
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ciasto-Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę,odstawić na 15min.
Naleśniki smażyć na złoty kolor
 
Farsz-Mięso pokroić .Dodać przyprawy ,odstawić na 30min.w chłodne miejsce.
Cebulę obrać,pokroić w talarki,zrumienić na oleju.Dodać kurczaka,usmażyć.Odstawić do wystygnięcia.Wymieszać z serem,kukurydzą.Majonez połączyć z jogurtem,dodać do mięsa,doprawić.
 
Farsz nakładać do naleśników,spiąć wykałaczką.Podawać na ciepło lub na zimno.Smacznego.

DOMOWY KEBAB

anielka123buziolek

_20170224_191123

CIASTO:
 
`~~~~~~
2 szkl.mąki
1/2 szkl.gorącej wody
1/3 szkl.oliwy
sól
 
KEBAB:
~~~~~~~~~~~~
2 piersi z kurczaka
2-3 ogórki konserwowe
1 mała  kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku
przyprawa do kebabu
majonez-kilka łyżek i keczupu(ja dałam śmietanę zamiast majonezu)
oliwa z oliwek
`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zrobić ciasto-mąkę przesiać do miski,zrobić wgłębienie i wlać oliwę oraz  wsypać 1/2 łyżeczki soli.Mieszając dodać1/2 szkl.gorącej wody.Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek wielkości patelni na której będziemy je piec.Usmażyć bez oleju ,na sucho,ułożyć na talerzu przykryć folią aluminiową ,aby zmiękły.
 
Kebab-mięso pokroić w paseczki,dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,przyprawę do kebaba,Usmażyć mięsko na oliwie,Przygotować warzywa do sałatki:ogórki,paprykę,cebulę,pomidory umyć i pokroić na kawałki. wymieszać.Kapustę pekińską poszatkować i dodać do sałatki,dodać majonez i keczup(ja dodałam sos cygański dla zaostrzenia smaku)Warzywa i mięsko połączyć razem.Nakładać farsz na placki i zawijać.Smacznego.
Przepis z  internetu

SOS ZIOŁOWY DO CHIPSÓW

anielka123buziolek

IMG_20161006_140437

 Jaki jest najlepszy sos do frytek czy CHIPSÓW ?Większość powie keczup lub czosnkowy i tutaj bym się zgodziła,ale lubię też sosy ziołowe na bazie jogurtu i majonezu z ziołami.Pycha,i świetnie się z chipsami komponują.Zapraszam!.

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu light ( nie musowo) ha ha

po sporej szczycie bazylii,oregano,majeranku

Szczypta cukru do smaku( nie musowo) 

*************"*****************************************

 Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i ziołami.Doprawič cukrem.Smacznego!.Podajemy do CHIPSÓW i frytek i wszelkich smacznych domowych fastwoodów.

JAK ZROBIĆ DIETETYCZNE CHIPSY Z ZIEMNIAKÓW

anielka123buziolek

IMG_20161006_1404531

  • F

 Ostatnio jak robię frytki czy chipsy korzystam z przepisów bardziej dietetycznych.Z chipsami jest trochę zachodu i pracy , ale warto poczekać na efekty.Ziemniaki  są świetne w każdej postaci ,mają mało kalorii i dużo witamin jak Wit.C, beta karoten czy minerały,sa świetny o dziwo na nadciśnienie.A teraz przepis na chrupiące , lekkie chipsy .

4 ziemniaki

400 ml.białego octu winnego

olej do posmarowania

sól morska

pieprz ( nie musowo)

****************************

 Ziemniaki umyć, obrać i poszatkować cienko na szatkownicy w plastry.Wymieszac z octem i odstawić na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.Plastry ziemniaków osączyć i opłukać w zimnej wodzie.Osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym wyłożyć na blachę wyłożoną papierem pojedynczo każdy plaster.Posmarowač olejem.Wstawic do piekarnika i piec 15 minut, aż nabiorą lekko Złotego koloru ( pilnować bo szybko się palą).Im cieńsze plastry tym szybciej są gotowe.!Upieczone chipsy posypać solą i pieprzem.Smacznego.

NALEŠNIKI Z LEKKĄ NUTĄ MEKSYKU

anielka123buziolek

Zdjecie1524

Do Meksykańskich naleśników to mu daleko,ale coś nie coś ma w sobie .Można go nazwać naleśnik meksykański polskiego pochodzenia ha ha...Jest za to bardzo syty,pikantny i w sam raz  na szybki obiad czy kolację do zrobienia.Taki mały domowy fastwood...Fajny przepis na wykorzystanie naleśników z poprzedniego dnia.

 

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~

1 i 1/4 szkl. mąki

2 szkl. mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

 

Farsz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1/2 puszki czerwonej fasoli

20 dag.piersi z kurczaka zmielonej

1 czerwona cebula(u nas jej nie było i użyłam białej:(...)

2 łyżki oleju

10dag. startego sera żółtego

przyprawa meksykańska

sól

pieprz kajeński

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ciasto na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 15 min.Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Fasolę odsączamy,przelewamy wodą.Cebulę kroimy w piórka,dusimy,dodajemy mięso mielone z kurczaka ,smażymy na oleju,przyprawiamy solą, przyprawą meksykańską i pieprzem kajeńskim,dodajemy starty ser żółty,mieszamy.

Farsz nakładamy na naleśniki,zwijamy lub spinamy ,albo robimy kieszonkę.Zapiekamy 15 min. w formie w temp.180st. Smacznego.

 

Zdjecie1526

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci