Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DANIE NA ŚNIADANIE

SŁOICZEK PEŁEN MARZEŃ

anielka123buziolek

IMG_20170915_162354

Co jest potrzebne , aby dobrze rozpoczač dzień?Oczywiście zdrowe ,pyszne i lekkie śniadanie.Dzis propozycja śniadania w słoiczku pełnego owoców, płatków i twarożku.Zapraszam!.

 4 szkl.platków kukurydzianych

30 dag.lekkiego twarożku

3-4 brzoskwinie

6 śliwek świeżych

6 świeżych fig

1 łyżeczka miodu lawendowego

**********************************************

Płatki zmiksować w blenderze lub pokruszyć.Każde owoce osobno zmiksuj na papkę.Twarozek utrzyj z miodem lawendowym.

Do pucharków wkładamy warstwami płatki kukurydziane , twarożek z miodem , zmiksowane śliwki i brzoskwinie.Smacznego.

ZUPA BANANOWA

anielka123buziolek

Zdjecie1528

 

Przepyszna zupa na śniadanie albo podana jako deser.Lekko słodka ,z pełną po brzeg pianką i  te prażone migdały-mniam...

1 litr mleka

5 bananów

1 cytryna

1 pomarańcza

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka cukru

płatki migdałowe

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4 banany obieramy, na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny,aby nie ściemniały.Zagotowujemy mleko z cynamonem i studzimy.Do chłodnego mleka dodajemy sok z pomarańczy,1 łyżkę cukru i miksujemy z bananami.Zmiksowana zupę wstawiamy do lodówki.Migdały prażymy na suchej patelni na złoty kolor.Zupę przybieramy plasterkami banana (moje plasterki zostały pożarte za nim zdążyłam przystroić hi hi)i posypujemy prażonymi migdałami .Smaczne

PATELNIA SMAKÓW NA ŚNIADANIE

anielka123buziolek

Ostatnio zaserwowałam sobie dość treściwe śniadanie,które musiałam podzielić na dwie części bo jednej nie dałam rady zjeść,taka byłam pełna...jeśli lubicie omlety to danie jest dla Was...Danie pełne marchewki,szczypiorku,jajek ,boczku i sera żółtego.

3 marchewki

15 dag .mąki

1 por

1 cebula

3 plastry wędzonego boczku

2 łyżki masła

sól i pieprz

4 jajka

0.5 litra mleka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

10 dag.starego żółtego sera

******************************************

Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki.Por myjemy i kroimy w krążki.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Na patelni wytopić boczek,a następnie wyjąć,do tłuszczu dodać masło i roztopić.Na maśle udusić marchewkę i cebulę ok .10 minut.Po 5 minutach duszenia dodać por,całość przyprawić.Białka oddzielić od żółtek.Mąkę wymieszać z mlekiem ,żółtkami i pietruszka,przyprawić solą i pieprzem.Dodać ubite na sztywno białka.Warzywa wyjąć z patelni wyłożyć na nią pół 1/2 ciasta ,przykryć pokrywką i smażyć ok.6 minut,aż się zetnie.Ciasto zdjąć,rozdrobnić widelcem i odstawić w ciepłe miejsce.Z reszty ciasta usmażyć drugi placek.Wszystkie składniki wymieszać z serem,ewentualnie podpiec.Podajemy na placku,posypać boczkiem.Smacznego.

PASTA RYBNA DO KANAPEK

anielka123buziolek

Taką pyszną pastę rybną jadłam z chlebem dość często u mojego zmarłego szwagra.Pastę możemy zrobić na ostro lub łagodnie i podawać z chlebem ,tostami lub ze świeżą bułeczką, przybraną małymi pomidorkami cherry:-) .

 

1 konserwa rybna w sosie pomidorowym

1 cebula

1 łyżeczka musztardy

sól

pieprz

1 łyżka masła

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 kostka chudego twarogu

***************************************

Cebulę obieramy,płuczemy i drobno siekamy.Ser twarogowy ucieramy z resztą składników, a na koniec dodajemy cebulkę.Mieszamy. i wstawiamy ma 30 min.do lodówki ,aby nam się pasta "przegryzła"Smacznego.

NALEŚNIKI Z TOFFI

anielka123buziolek

Dziś łatwy przepis na naleśniki z budyniem o smaku toffi.Propozycja na pyszne śniadanie lub przepyszny deser.

 

1 szkl.mleka

1 szkl.niegazowanej wody

2 jajka

szczypta soli

1 i 1/2 szkl.mąki

1 łyżka oleju

Nadzienie:

************************

1 budyń o smaku toffi

0.5 litra mleka

2 łyżki cukru

migdały w płatkach

***************************

Produkty na ciasto zmiksować i odstawić na 30 minut.Ugotować w tym czasie budyń na mleku i cukrem.

Usmażyć naleśniki na złoty kolor,posmarować grubo budynkiem i posypać migdałami,złożyć na leśnik wpół.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci